Ferritine test

SKU
Ferritine test
Test om ijzer niveau in te schatten
Zelf thuis afnemen / je hoeft niet naar prikpost
Testresultaten na 6 werkdagen bekend
ISO 15189 gecertificeerd laboratorium
Gevalideerd door klinisch biochemicus en arts
€ 35,00
Voor 16u besteld, vandaag verzonden in &
Verzending per brievenbuspakket
Klantenservice voor vragen

Krijg inzicht in je ferritine waarde met de ferritine test

Ferritine zorgt ervoor dat ijzer in het lichaam kan worden opgeslagen. De hoeveelheid ferritine in het bloed laat hierdoor zien of de voorraad ijzer in het lichaam goed is. Niet onbelangrijk, want het lichaam heeft voldoende ijzer nodig om zuurstof naar de cellen te vervoeren. Door het testen van je ferritine waarde kom je direct te weten of jouw lichaam een tekort heeft aan ijzer of dat er sprake is van een verhoogd niveau.

 

Je ferritine testen de stappen

Jouw bloedtest snel in huis, bestel op werkdagen voor 16.00 uur en jouw test wordt dezelfde dag verzonden.

Neem eenvoudig thuis de test af en stuur deze gratis retour.

Ontvang binnen 6 werkdagen jouw persoonlijke resultaat in een beveiligd bericht.

Bekijk wat het resultaat voor jou betekent en ga aan de slag met jouw persoonlijke adviezen.

Het resultaat bij een ferritine test

Na de afname en het retour sturen van de ferritine test, ontvang je het resultaat via een beveiligd bericht. In dit resultaat wordt meer uitleg gegeven over wat ferritine is, een optimale ferritine waarde, vind je de uitslag en kun je zien wat de uitslag voor jou betekent.

Op basis van de uitslag krijg je persoonlijk advies voor het behoud van een goede ferritine waarde of het herstellen van een ferritine tekort.

Eenvoudige test en zeer snelle uitslag

''De instructies bij de zelf test zijn uitgebreid en nauwkeurig waardoor het eenvoudiger is dan je vooraf denkt. Na het versturen van het sample had Ik de uitslag ruim binnen 6 dagen in mijn mailbox. Een aanrader dus als je een zelf test wilt doen'' - D. uit Bennekom

Waarom Mijnlabtest.nl

Het Mijnlabtest team bestaat uit betrokken professionals, die zich dagelijks inzetten om je een betrouwbaar, praktisch en veilig onderzoek te bieden. We willen je een onderzoeksresultaat bieden waarmee je je gezondheid kunt optimaliseren. Neem gerust contact met ons op, we helpen je graag.

Ferritine test

  • Het lichaam heeft genoeg ferritine nodig voor de opslag van ijzer
  • Kom te weten wat jouw ferritine waarde is en wat deze waarde betekent voor je gezondheid
  • Persoonlijk leefstijl advies voor het verbeteren van je ferritine waarde

Krijg inzicht in je ferritinewaarde met de ferritine test

Ferritine zorgt ervoor dat ijzer in het lichaam kan worden opgeslagen. Met de ferritine bloedtest kun je middels een vingerprik het gehalte ferritine in het bloed vast laten stellen. Na zes werkdagen ontvang je je uitslag in combinatie met persoonlijke aanbevelingen.

Wat is ferritine?

Ferritine is een eiwit dat wordt gebruikt om ijzer op te slaan. Je hebt ijzer nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen, hemoglobine, in het beenmerg. Het eiwit ferritine bevindt zich voor het grootste deel in het beenmerg en de lever, maar een kleine hoeveelheid is ook terug te vinden in het bloed. De hoeveelheid ferritine in je bloed is een goede maatstaf voor de hoeveelheid ferritine (en hiermee ook de hoeveelheid ijzer) zich in het beenmerg en de lever bevindt.
Ferritine zorgt ervoor dat ijzer in je lichaam kan worden opgeslagen. Als je lichaam een tekort aan ijzer heeft, zal eerst de reservevoorraad in de vorm van ferritine opgemaakt worden. Als er bijna geen ferritine meer beschikbaar is, maakt het lichaam te weinig rode bloedcellen (hemoglobine) aan. In dit geval kan bloedarmoede ontstaan.
Ferritine is een acuut fase eiwit. Dit houdt in dat wanneer je lichaam kampt met ontstekingen of chronische infecties, de ferritinewaarde gelijk een stuk hoger komt te liggen. Na de acute fase zal de waarde ook weer zakken.

De normaalwaarde bij een ferritine bloedtest

De referentiewaarde van de hoeveelheid ferritine in bloed is verschillend voor mannen en vrouwen. Bij vrouwen ligt de referentiewaarde in het optimale geval tussen de 15 en 150 microgram per liter. Bij een hogere waarde spreken we van een verhoogd ferritineniveau. Een waarde lager dan 15 microgram per liter is te laag. De normaalwaarde voor mannen ligt tussen de 30 en 400 microgram per liter.

Te veel ferritine in het bloed

Wanneer je ferritinewaarde verhoogd is, is de hoeveelheid ferritine in weefsels en bloed te groot en ontstaat een aandoening die men ijzerstapelingsziekte (hemochromatose) noemt. Ferritine is zoals eerder vermeld een acute fase-eiwit; als er sprake is van een ontsteking in het lichaam zal de waarde van ferritine ook hoger worden. Om na te gaan of de verhoogde waarde het gevolg is van een ontsteking, is de CRP bloedtest een goede test om de ontsteking vast te stellen. Als de ferritine test een verhoogd ferritineniveau aantoont kan dit mogelijk ook wijzen op leverziekte, auto-immuunziekte of meerdere bloedtransfusies.

Een lage ferritinewaarde

Als de hoeveelheid hemoglobine niet voldoende is (bloedarmoede), is een tekort aan ijzer één van de mogelijke oorzaken. De ferritine test is een goede test om een ijzertekort vast te stellen. De oorzaak van bloedarmoede kan overmatig bloedverlies, onvoldoende ijzer in de voeding of onvoldoende opname van ijzer (uit de voeding) in de darmen zijn.Typische klachten van bloedarmoede zijn moeheid, bleke huid, kortademigheid, haaruitval, vermoeidheid en onregelmatige hartslag.

Wat kun je met de uitslag van een ferritine bloedtest?

Het is mogelijk door middel van je voeding je ferritineniveau op het juiste peil te houden of krijgen. Hiervoor wordt een gevarieerd voedingspatroon aanbevolen waarbij regelmatig producten die veel ijzer bevatten worden genuttigd. Voorbeelden hiervan zijn rood vlees, groene bladgroenten, noten, en pure chocolade (met cacaobestanddeel meer dan 80%). De opname van ijzer uit voeding wordt door je lichaam afgestemd op de voorraad die aanwezig is in je lichaam; je lichaam zal dus meer ijzer uit je voeding opnemen op het moment dat de voorraad laag is omdat in dat geval meer ijzer nodig is. De hoeveelheid ijzer die wordt opgenomen door het lichaam zal minder zijn wanneer de voorraad toereikend is. Via voeding teveel ijzer binnenkrijgen komt hierdoor niet voor.

Hoe werkt de ferritine test?

Vermoed je een tekort aan ijzer en wil je meer inzicht in je ferritinegehalte? De ferritine bloedtest kun je zelf thuis door middel van een vingerprik afnemen. Het afgenomen sample wordt vervolgens in het laboratorium onderzocht. Binnen zes werkdagen ontvang je je rapport en heb je inzicht in het gehalte ferritine in het bloed. In dit rapport vind je ook persoonlijke aanbevelingen, zoals tips over voeding, om het gehalte te verbeteren of behouden.

 

De ferritine test

De ferritine test wordt geleverd in een brievenbuspakket. Deze test kan zelf thuis middels een vingerprik worden afgenomen. Het onderzoek wordt uitgevoerd in een ISO 15189 gecertificeerd Europees laboratorium waar een biochemicus en arts het onderzoek valideren. Na zes werkdagen ontvang je je resultaten in een helder rapport.