Afvallen met DNA test
Mensen die te maken hebben met een hoog lichaamsgewicht willen hier vaak wat aan doen. In de praktijk blijkt vervolgens dat overgewicht aanpakken en daarna op gewicht blijven erg moeilijk is. Waarom is afvallen zo’n grote uitdaging? Dit komt omdat aanleg, ons DNA, een belangrijke rol speelt!
Hoe werkt dat? Afvallen met hulp van een DNA test
Genetische aanleg is dus belangrijk bij succesvol afvallen. Onze genen bepalen namelijk grotendeels de mate waarin ons lichaam energie opslaat. Een DNA dieet test kan dus helpen om gewicht te verliezen. Talrijke genen zijn verantwoordelijk voor overgewicht. In het DNA onderzoek van Mijnlabtest zijn alleen de genen inbegrepen die het meest betrouwbaar zijn en de grootste invloed hebben op ons gewicht, andere genen worden niet onderzocht.
De rol van aanleg en leefstijl bij afvallen
Afvallen is zeker geen one size fits all aanpak! Recente bevindingen laten zien dat dit wordt veroorzaakt door genetische aanleg, je genen bepalen voor ongeveer de helft je lichaamsgewicht. De andere deel wordt bepaald door leefstijl, zoals bijvoorbeeld voeding en beweging. Leefstijl is natuurlijk het enige waar je invloed op hebt, maar omdat genetica zo’n belangrijke rol speelt werkt een standaard aanpak maar zelden om af te vallen. Door specifiek in het DNA te kijken naar bijvoorbeeld jouw reactie op verzadigde vetten, koolhydraten of een bepaalde tak van sport, krijg je heel specifiek inzicht in wat voor jou persoonlijk werkt. Het effect van suikers op jouw lichaam, de mate waarin je in staat bent het jojo-effect te vermijden en je reactie op verschillende vetzuren zijn enkele voorbeelden van inzichten die je krijgt door een DNA test gezondheid. Door deze inzichten helpt een speciaal voedingsplan op basis van je DNA bij het afvallen. Ook zorgt een persoonlijk DNA dieet bij gewichtsbeheersing daarna.
Je DNA en hongergevoel
Zonder twijfel één van de meest belangrijke genen is het MC4R gen. Het MC4R gen is betrokken bij de regulering van eetlust en zorgt dat de hoeveelheid inkomende en verbrande calorieën in balans blijft. Wetenschappers hebben een mutatie die beschermt tegen overgewicht ontdekt in de DNA reeks dicht bij het MC4R gen. Het is wetenschappelijk bewezen dat mensen met een bepaalde variant van dit gen een kleinere kans hebben op overgewicht omdat bij hen de eetlust goed gereguleerd is. Naast het MC4R gen analyseren we met onze DNA test ook andere genen die invloed hebben op de gevoeligheid voor overgewicht. Met een combinatie van deze andere genen kunnen we het risico berekenen waaruit blijkt hoeveel je, in vergelijking met de gemiddelde bevolking, aanleg hebt tot overgewicht.
Aanleg en reactie op verzadigde vetten
Verzadigde vetten zijn voornamelijk te vinden in voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong. Ons lichaam heeft verzadigde vetten nodig als energiebron, maar deze vetten kunnen tegelijkertijd ook zorgen voor een verhoogde kans op overgewicht. Na een wetenschappelijke studies van 20 jaar is ontdekt dat een bepaald gen verantwoordelijk is voor het feit dat sommige mensen sneller zwaarder worden dan anderen door de inname van verzadigde vetten. Wanneer je beschikt over een ongunstige kopie van het APOA2 gen heeft de inname van verzadigde vetten nog grotere negatieve gevolgen; dragers van een ongunstige kopie van het APOA2 gen hebben twee keer meer kans om overgewicht te ontwikkelen. Ondanks dit feit hoef je je met een risicovariant van het APOA2 gen geen zorgen te maken: door de inname van verzadigde vetconsumptie te minderen kun je je BMI (Body Mass Index) verlagen.
Aanleg en reactie op koolhydraten
Koolhydraten zijn de belangrijkste bron van energie voor het lichaam. Er wordt regelmatig gezegd dat koolhydraten dikmakers zijn en dat deze enkel in beperkte mate in een gezond eetpatroon passen. Maar klopt dit wel? Wetenschappelijke studies tonen aan van niet; de manier waarop wij reageren op koolhydraten is voor iedereen anders en heeft te maken met een bepaald gen, onze aanleg dus.
De genen FTO en KCTD10 bepalen mede welk effect koolhydraten hebben op je lichaam. Uit diverse studies is gebleken dat mensen met een met een ongunstige variant van het FTO gen drie keer gevoeliger zijn voor gewichtstoename bij inname van te veel koolhydraten dan mensen die deze variant niet hebben. Je zou kunnen stellen dat je met een ongunstige variant dus sterker reageert op inname van koolhydraten en als gevolg van een te grote inname sneller zal aankomen. Wanneer er in het eetpatroon rekening wordt gehouden met een aangepaste inname van koolhydraten kunnen dragers van deze variant van het FTO gen zelf dit risico aanzienlijk verlagen. Het KCTD10 gen bepaalt de relatie tussen de inname van koolhydraten en het HDL-cholesterolniveau, ook wel het ‘goede’ cholesterol genoemd. Met een verkeerde inname van koolhydraten en een ongunstige variant van het KCTD10 gen, is het mogelijk dat het HDL-cholesterolniveau snel kan afnemen. Hierdoor raakt het totale cholesterol niveau uit balans en zal het slechtere cholesterol, LDL cholesterol genoemd, meer kans krijgen om op te hopen in de bloedvaten wat het risico op hart- en vaatziekten vergroot.
Van inzicht naar een concrete aanpak – het DNA dieet
Waarschijnlijk levert het een hoop vragen op als na onderzoek blijkt dat jij bijvoorbeeld minder goed op koolhydraten reageert dan de gemiddelde populatie. Wat betekent “reactie op koolhydraten”, waarom is het nodig om hier iets aan te doen en hoe kan ik hier iets mee zonder mijn bestaande eetpatroon drastisch te veranderen? Allemaal vanzelfsprekende vragen die in het DNA rapport duidelijk worden beantwoord.
Het onderzoek is opgebouwd rondom een groot aantal gezondheidsthema’s zoals een hoge bloeddruk of de opname van vitamines. Ook een aantal thema’s die specifiek te maken hebben met voeding & afvallen maken deel uit van het onderzoek. Denk hierbij aan: hongergevoel, de reactie op verzadigde vetten en opnieuw aankomen na gewichtsverlies. Bij elk onderwerp wordt uitleg gegeven over wat het precies inhoud, je komt te weten welke voedingsmiddelen je beter kunt vermijden en nog belangrijker wat voor jou goede alternatieven zijn. De ervaring leert dat dit concrete aanpassingen zijn die eenvoudig zijn in te bouwen in je bestaande eetpatroon. Kleine aanpassingen dus, die zorgen voor een groot resultaat.
Zie je graag een voorbeeld, dan kan dat hier! Of ga middels de onderstaande knop direct naar de testen.
Afvallen met behulp van een DNA test - een DNA dieet werkt!
Achtergrond: Door diverse studies omtrent genetica is wetenschappelijk bewezen dat er variatie zit in de voedingsbehoefte van individuen. Iedereen reageert anders op voeding afhankelijk van verschillende genetische variaties die de nutritionele stofwisseling beïnvloeden. Een dieet testen dat hierop gebaseerd is was een volgende stap voor wetenschappers. Onderstaande beschrijving toont een onderzoek waarin is gekeken of het veranderen van een voedingspatroon aan de hand van informatie uit het DNA, effect heeft op het lichaamsgewicht op lange termijn.
Methode: In totaal deden 93 mensen die meerdere malen zonder succes een dieet hadden gevolgd, mee aan het onderzoek; vijftig werden ondergebracht in de ‘DNA groep’ en 43 werden geselecteerd voor de controlegroep. Op deze manier werd een algemeen en een DNA dieet vergeleken. De vijftig personen in de DNA groep volgden een dieet gebaseerd op een DNA test waarbij verschillende varianten van 19 genen die de stofwisseling beïnvloeden zijn bekeken. De controlegroep volgde een algemeen dieet. Na 100 dagen en na 300 dagen werd zowel het BMI als het bloedglucose niveau van alle deelnemers getest.
Resultaten: Na 300 dagen bleek uit de metingen dat meer proefpersonen in de groep met een DNA dieet gewicht hadden verloren, namelijk 73 procent van de deelnemers. In de groep deelnemers die geen gebruik maakte van de DNA test was dit percentage 32 procent. De gemiddelde gewichtsafname in de DNA testgroep was 1,93 kilogram per m2 (5,6 procent verlies). In de controlegroep werk geen afname geobserveerd. Van de deelnemers met een nuchtere start glucosewaarde van boven de 100 mg/dl heeft van de DNA testgroep 57 procent dit in de 300 dagen verlaagd tot onder de 100 mg/dl. In de groep zonder DNA test gold dit voor 25 procent.
Conclusies: Een voedingsplan op basis van een DNA test zorgt voor een afname van het BMI en een verbetering van de bloedglucosespiegel in het bloed. Een voedingsplan en leefstijl gericht op jouw persoonlijke aanleg geeft dus een vergrote kans op succesvol afvallen.
Hoe kun jij het beste afvallen?
Ben je benieuwd naar wat jouw genen je te vertellen hebben? De DNA leefstijl onderzoeken van Mijnlabtest.nl geven inzicht in jou persoonlijke aandachtspunten omtrent voeding. Je ontvangt de uitslag in een uitgebreid rapport met meer uitleg over DNA, jouw uitslag en praktische adviezen die je direct kunt toepassen.
Klik hier om naar de onderzoeken te gaan.
Overige informatie over een DNA test gezondheid
Het is erg belangrijk dat bij een DNA onderzoek goed rekening wordt gehouden met je privacy. Houd er ook rekening mee dat je een begrijpelijk en handzaam rapport ontvangt van de resultaten en adviezen zodat je hier zelf mee aan de slag kunt gaan.
Belangrijke factoren bij een DNA onderzoek:
- Waarborging van je privacy
- Niet meer data genereren dan nodig is
- Uitvoering in een Europees laboratorium
- Eenvoudige verwoording van ingewikkelde DNA materie
- De keuze van de geanalyseerde genmutaties (SNP's)
- De weging en relevantie van de gebruikte genmutaties
Je kunt altijd contact opnemen als je meer wilt weten, we helpen je graag.