IJzertekort test
score 9/10 744 reviews
|
|
Voor maandag 16u besteld, maandag verzonden in |
|
Verzending per brievenbuspakket | |
Klantenservice voor vragen |
IJzertekort test meet de hoeveelheid ijzer in bloed
Wanneer de hoeveelheid ijzer in het bloed te laag is wordt dit direct vastgesteld met de ijzertekort test. Bij het onderzoek wordt gekeken wordt naar gekeken naar ijzer, ferritine en transferrine in het bloed. Hierdoor wordt een mogelijk ijzertekort meteen gesignaleerd en wordt inzichtelijk wat de reservevoorraad ijzer is en of de ijzerwaarde van invloed is op de capaciteit van het bloed om zuurstof te transporteren.
De stappen bij een ijzer test
Jouw bloedtest snel in huis, bestel op werkdagen voor 16.00 uur en jouw test wordt dezelfde dag verzonden.
Neem eenvoudig thuis de test af en stuur deze gratis retour.
Ontvang binnen 6 werkdagen jouw persoonlijke resultaat in een beveiligd bericht.
Bekijk wat het resultaat voor jou betekent en ga aan de slag met jouw persoonlijke adviezen.
Het resultaat - Een ijzertekort aanpakken
Na afname van de ijzertekort test stuur je de test retour en ontvang je het resultaat via een beveiligd bericht. Dit resultaat bevat meer uitleg over een ijzertekort, jouw testuitslag en wat deze uitslag betekent. Hierdoor begrijp je wat de uitslag voor jou betekent.
Op basis van de uitslag krijg je ook een aantal persoonlijke adviezen voor het op peil houden van de hoeveelheid ijzer in je bloed of het herstellen van een ijzer tekort.
Duidelijk, hulpvaardig, gemak
''Prettig contact, aardige mensen Bloedafname met zeer goede instructies, kind kan de was doen Uitslag overzichtelijk, goed uitgelegd.'' A. uit Amersfoort
Waarom Mijnlabtest.nl
Het Mijnlabtest team bestaat uit betrokken professionals, die zich dagelijks inzetten om je een betrouwbaar, praktisch en veilig onderzoek te bieden. We willen je een onderzoeksresultaat bieden waarmee je je gezondheid kunt optimaliseren. Neem gerust contact met ons op, we helpen je graag.
IJzertekort test
- Het lichaam heeft voldoende ijzer nodig om genoeg zuurstof door het lichaam te vervoeren
- De ijzertekort test laat zien wat de hoeveelheid ijzer in jouw bloed is en wat dit betekent voor je gezondheid
- Op basis van jouw testuitslag krijg je leefstijltips om de hoeveelheid ijzer in je bloed op peil te houden of te herstellen van een ijzertekort
Signaleer met deze test een mogelijk ijzertekort
De ijzer bloedtest is een gecombineerde test waarbij o.a. gekeken wordt naar de hoeveelheid ijzer, ferritine, en transferrine in het bloed. Deze bloedtest laat, naast het ijzergehalte in het bloed, zien wat de reservevoorraad ijzer is en of jouw lichaam deze voorraad ook kan transporteren naar de juiste plaats in het lichaam.
Breid jouw test uit met een hemoglobine test - bloedbeeld groot - en je komt te weten of jouw ijzerwaarde invloed heeft op de capaciteit van het bloed om zuurstof te naar de spieren te vervoeren.
Wat is ijzer en waarvoor is het belangrijk?
Het mineraal ijzer is nodig om hemoglobine te aan te maken. Hemoglobine is een bestanddeel van rode bloedcellen en zorgt ervoor dat zuurstof door het lichaam kan worden getransporteerd. De benodigde hoeveelheid ijzer moeten we binnenkrijgen via onze voeding. Als we te weinig ijzer binnenkrijgen kan er een tekort ontstaan. Een tekort aan hemoglobine kun je meten door het bloedbeeld groot direct toe te voegen aan je bestelling.
IJzer en ferritine
In eerste instantie zal bij een ijzer tekort de hoeveelheid ferritine worden gebruikt. Ferritine zorgt ervoor dat ijzer in je lichaam kan worden opgeslagen. De opgeslagen hoeveelheid ferritine fungeert als een voorraad voor het geval de hoeveelheid ijzer laag is. Als in je lichaam onvoldoende ijzer aanwezig is om hemoglobine te vormen wordt de voorraad ferritine gebruikt. Een bepaling van het ferritine gehalte laat zien of er voldoende ijzer op voorraad is om eventuele tekorten op te vangen. Als op termijn de voorraad ferritine ook te laag is, kan dit invloed hebben op de aanmaak van hemoglobine en zorgen voor symptomen als vermoeidheid, een bleke huid, snel buiten adem zijn of duizeligheid.
IJzer en hemoglobine
Als er te weinig hemoglobine in je bloed zit spreken we van bloedarmoede (anemie). Dit maakt dat er minder bloed door het lichaam getransporteerd kan worden. Bloedarmoede kan ontstaan als we te weinig ijzer binnenkrijgen via voeding, bijvoorbeeld vegetariërs hebben hierop een verhoogd risico. Een laag ijzergehalte en een beperkte reservevoorraad in de vorm van ferritine kunnen op termijn zorgen voor een laag hemoglobinegehalte. Door de menstruatie hebben vrouwen in de vruchtbare leeftijd een hogere kans hierop, net als mensen die last hebben van maag en darmen.
Een hemoglobine meting toevoegen aan je bestelling
Twijfel je over een ijzertekort? Dan is het advies om ook te kijken naar de hoeveelheid hemoglobine in het lichaam. Een laag ijzerniveau resulteert in veel gevallen in een laag hemoglobine en een tekort aan dit stofje zorgt voor bloedarmoede en dat je klachten krijgt zoals: vermoeidheid, een bleke huid, snel buiten adem zijn of duizeligheid.
Je kunt direct een hemoglobine meting - bloedbeeld groot – toevoegen als je een ijzer bloedtest besteld. Je krijgt 75% korting op het bloedonderzoek bloedbeeld groot.
IJzer en transferrine
Het eiwit transferrine speelt een belangrijke rol bij het transporteren van ijzer via het bloed door het lichaam. De transferinneverzadiging zegt daarom iets over de hoeveelheid ijzer die het bloed kan vervoeren. De hoeveelheid ijzer ten opzichte van de hoeveelheid transferrine laat zien welk deel van de transportcapaciteit is verzadigd met ijzer. Bij een gebrek aan ijzer laat de verhouding vaak zien dat er een relatief klein deel van de transportcapaciteit gebruikt wordt. Wanneer er sprake is van ijzerstapeling, een aanwijzing voor hemochromatose, is de transferinne saturatie juist relatief hoog.
Een teveel aan ijzer in het lichaam
Je bloed kan ook te veel ijzer bevatten. Een verhoogde waarde wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door hemochromatose, oftewel ijzerstapelingsziekte. Dit is een erfelijke ziekte die er voor zorgt dat mensen te veel ijzer opnemen uit voedingsmiddelen. Deze hoeveelheid ijzer stapelt zich op in de lever en kan op termijn zorgen voor klachten. Om na te gaan of er een aanwijzing is voor ijzerstapeling moet zowel het ferritinegehalte als de transferrineverzadiging uit dit bloedonderzoek worden beoordeeld. Aanwijzingen hiervoor kunnen een hoog ferritinegehalte of een verhoogde transferrineverzadiging zijn. Bij een eventuele aanwijzing is er altijd vervolgonderzoek nodig om vast te stellen of er daadwerkelijk sprake is van ijzerstapeling.
Waarom een ijzer test en wat kun je ermee?
Als je klachten hebt die een aanwijzing vormen voor bloedarmoede, of je behoort tot één van de risicogroepen, geeft deze gecombineerde bloedtest het meest volledige beeld van je status op dit moment. Door middel van een vingerprik kun je eenvoudig thuis bloed afnemen, dit wordt vervolgens in het laboratorium onderzocht. Binnen zes werkdagen heb je inzicht in je ijzergehalte, de reservevoorraad ijzer en weet je of jouw lichaam in staat is de beschikbare hoeveelheid ijzer te vervoeren door het lichaam. Combineer jouw test met een uitgebreide analyse van het bloedbeeld en krijg ook informatie over de invloed van het ijzergehalte op de capaciteit van het bloed om zuurstof te transporteren. Naast de uitslag ontvang je persoonlijke aanbevelingen, bijvoorbeeld tips op het gebied van voeding, om je ijzerniveau te optimaliseren.
De ijzer profiel test
De ijzer profiel test wordt geleverd in een brievenbuspakket. De test kan zelf thuis middels een vingerprik worden afgenomen. Het onderzoek wordt uitgevoerd in een ISO 15189 gecertificeerd Europees laboratorium waar een biochemicus en arts het onderzoek valideren. Na zes werkdagen ontvang je je resultaten in een helder rapport.
Biomarkers | - IJzer - Ferritine - Transferrine Voeg bloedbeeld groot met korting toe aan je bestelling om ook inzicht te krijgen in: - Hemoglobine - Leucocyten - Erythrocyten - MCV - MCH - MCHC - Neutrofiele granulocyten - Lymfocyten - Monocyten - Eosinofiele granulocyten - Basofiele granulocyten |
---|