Serotonine test

SKU
NL-UR-005
Serotonine draagt bij aan een goede stemming
Deze test geeft inzicht in jouw serotonine niveau
Afname met de gebruiksvriendelijke urineverzamelaar
Je kunt direct aan de slag met uitleg en tips uit het rapport
Onderzoek in een ISO15189 gecertificeerd Europees laboratorium
€ 49,00
Voor maandag 16u besteld, maandag verzonden in &
Verzending per brievenbuspakket
Klantenservice voor vragen

Inzicht in je serotonine waarde met deze test

Serotonine heeft invloed op hoe je je voelt en staat om die reden bekend als ‘gelukshormoon’. Meer specifiek speelt serotonine een rol bij het bevorderen van positieve gevoelens zoals zelfvertrouwen, tevredenheid en blijdschap en helpt het negatieve gevoelens zoals angst, verdriet of een neerslachtig gemoed af te remmen. Een serotonine tekort kan je stemming dus negatief beïnvloeden. Denk je dat er bij jou sprake is van een laag niveau? Met een serotonine test kom je jouw serotonine waarde te weten.

 

De stappen bij een serotonine urinetest

Jouw urinetest past door de brievenbus. Bestel je op werkdagen voor 16.00 uur, dan verzenden we je test dezelfde dag.

Veilige en betrouwbare afname door een vacuüm opzuig systeem en onze urine vanger.

Jouw persoonlijke resultaat ontvang je binnen 2 weken in een beveiligd bericht.

Je ontvangt een praktisch en begrijpelijk resultaat, waarmee je persoonlijke leefstijl keuzes kunt maken.

Wat kun je met het resultaat van een serotonine test

Uiterlijk 10 dagen na het afnemen en retour sturen van je serotonine test, ontvang je het resultaat via een beveiligd bericht. In dit resultaat wordt meer informatie gegeven over serotonine, lees je jouw test uitslag en wordt uitgelegd waar jouw uitslag precies voor staat. Op basis van de uitslag krijg je ook een aantal persoonlijke adviezen die bijdragen aan een goed serotonine niveau.

Je kunt direct aan de slag met de uitleg en aanbevelingen uit het rapport. Bespreek je jouw uitslag toch graag met een leefstijlarts? Je kunt een consult met onze arts direct toevoegen aan je bestelling.

Professioneel en accuraat

''Professioneel en accuraat op alle fronten, van bestelling/levering tot aan uitslag van de test. Voor vragen of ondersteuning kun je bellen en staan ze je vriendelijk en behulpzaam te woord, erg fijn.'''- C. uit Arnhem

Waarom Mijnlabtest.nl

Het Mijnlabtest team bestaat uit betrokken professionals, die zich dagelijks inzetten om je een betrouwbaar, praktisch en veilig onderzoek te bieden. We willen je een onderzoeksresultaat bieden waarmee je je gezondheid kunt optimaliseren. Neem gerust contact met ons op, we helpen je graag.

Serotonine tekort test

  • Deze test laat zien wat jouw serotonine gehalte is
  • Voldoende serotonine is belangrijk voor een goede stemming
  • De serotonine zelftest kun je eenvoudig thuis kunt afnemen via een gebruiksvriendelijke methode
  • Na 10 dagen ontvang je een uitgebreid rapport met begrijpelijke uitleg, jouw testresultaat en persoonlijk advies dat bijdraagt aan een goed serotonine

Wat is serotonine?

Serotonine is een neurotransmitter die bijdraagt aan een evenwichtige stemming. Neurotransmitters zijn stofjes die zorgen voor de overdacht van signalen tussen verschillende zenuwcellen. Als een neurotransmitter een andere zenuwcel bereikt kan de activiteit van deze cel geremd of gestimuleerd worden. Serotonine is een stimulerende neurotransmitter. Vooral hersengebieden die bijdragen aan een goede stemming worden door serotonine aangespoord. Dit is de reden dat serotonine vaak een ‘gelukshormoon’ wordt genoemd.

Een goed serotonine is belangrijk voor een evenwichtige stemming. Het helpt positieve gevoelens zoals zelfvertrouwen, tevredenheid, innerlijke rust en blijdschap te bevorderen en andersom worden negatieve gevoelens zoals verdriet, angst, agressie of een neerslachtige gemoedstoestand beperkt. Naast dit speelt serotonine een rol bij lichaamsprocessen die te maken hebben met geheugen, slaapritme en eetlust.

Een serotonine tekort en de symptomen

Serotonine heeft invloed op de gemoedstoestand. Een tekort aan serotonine is daarom in veel gevallen nadelig voor hoe je je voelt en gedraagt. Bij de onderstaande symptomen kan een serotonine tekort een rol spelen.

  • Meer stress
  • Je vaker angstig voelen
  • Een neerslachtig gevoel, niet lekker in je vel zitten
  • Meer piekeren dan normaal
  • Je bent sneller geprikkeld
  • Hoofdpijn
  • Een verhoogde pijngevoeligheid
  • Hevige vermoeidheid
  • Meer neiging tot het eten van zoetigheid
  • Slechte nachtrust
  • Minder zin in seks

De symptomen die verband houden met een laag serotonine hebben een algemeen karakter. Met andere woorden: de klachten kunnen veroorzaakt worden door een serotonine tekort, maar er kan ook een andere oorzaak zijn. Een serotonine test geeft uitsluitsel. Met een eenvoudig af te nemen urinetest wordt vastgesteld of er sprake is van een tekort of niet.

De oorzaak van een laag serotonine

Als er na een test sprake is van een laag serotonine, dan wil je natuurlijk graag iets doen aan de oorzaak van het tekort. Onderstaand worden verschillende factoren genoemd die een rol spelen bij het ontstaan van een serotonine tekort. Op een aantal van deze factoren kun je zelf invloed uitoefenen.

Stress en slaap spelen een rol. Bij te veel stress of te weinig slaap neemt de hoeveelheid serotonine in het lichaam af. Op termijn draagt dit bij aan het ontstaan van een tekort. Lees op deze pagina meer over stress en slaap. Aanleg heeft ook invloed. Sommige mensen hebben minder serotonine receptoren of receptoren die minder goed werken en dit zorgt voor een lagere hoeveelheid serotonine in het lichaam.

Tenslotte heeft het lichaam bepaalde voedingsstoffen nodig om serotonine aan te maken. Serotonine wordt net als andere neurotransmitters gevormd uit eiwitten. Eiwitten zijn opgebouwd uit verschillende aminozuren en voor de vorming van serotonine is het aminozuur tryptofaan nodig. Tryptofaan is een essentieel aminozuur. Essentiële aminozuren kan het lichaam niet zelf aanmaken, daarom is het belangrijk om via voeding genoeg tryptofaan binnen te krijgen anders kan een tekort ontstaan. Naast een laag tryptofaan kan een tekort aan vitamine B6 of een laag magnesiumgehalte zorgen voor een laag serotonine.

Een serotonine tekort vaststellen met een test

Herken je de symptomen van een serotonine tekort? Dan ben je waarschijnlijk benieuwd geworden of jouw lichaam voldoende serotonine bevat. Een test geeft hier inzicht in. De serotonine test is een zelftest die je eenvoudig thuis kunt afnemen. Na de afname stuur je het sample met de bijgeleverde enveloppe naar het laboratorium. Na uiterlijk 10 dagen ontvang je de uitslag en enkele aanbevelingen die bijdragen aan het verbeteren of op peil houden van jouw serotonine gehalte.

Je serotonine gehalte verhogen

Als na een test blijkt dat er sprake is van een serotonine tekort kun je verschillende dingen doen om je gehalte te verhogen. Serotonine wordt gevormd uit het aminozuur tryptofaan. Voor een hoger serotonine gehalte is daarom goed om regelmatig producten te eten die veel tryptofaan bevatten. In de volgende alinea wordt een overzicht gegeven van voedingsmiddelen die rijk zijn aan tryptofaan.

Naast voeding heeft sport heeft een positieve invloed heeft op de hoeveelheid serotonine, met name duursport. Mocht u een periode minder aan sport gedaan hebben, zorg er dan voor dat u uw sportactiviteiten geleidelijk opbouwt. Verder belemmert cafeïne de omzetting van tryptofaan naar serotonine. Drink je regelmatig veel koffie? Dan is het goed om dit wat minder te doen en zo de hoeveelheid cafeïne die je binnenkrijgt te beperken.

Waar zit serotonine in?

Om je serotonine gehalte te verhogen is het belangrijk om regelmatig producten te nemen die het aminozuur tryptofaan bevatten. Tryptofaan zit in producten zoals haver, banaan, pruimen, dadels, spinazie, linzen en avocado. Ook de dierlijke producten zoals zuivel, eieren en vis bevatten veel tryptofaan. Voedingsmiddelen die serotonine bevatten kunnen ook helpen om een serotonine tekort weer aan te vullen. Waar zit serotonine in? Serotonine zit onder meer in bananen en bruine rijst. Ook verschillende noten en zaden zijn hier rijk aan.

Een nameting toevoegen aan je bestelling

Wat is een nameting? Als je de serotonine test na verloop van tijd nog een keer doet spreken we van een nameting. Benieuwd naar de invloed van een leefstijlverandering op de hoeveelheid serotonine in jouw lichaam? Een nameting geeft hier inzicht in.

Het kost wat tijd om een laag niveau weer aan te vullen. Bij een serotonine tekort is het daarom zinvol om na circa 3 maanden via een nameting te kijken of er verbetering is. Tijdens het bestelproces van de serotonine test kun je meteen een nameting toevoegen aan je bestelling. Je krijgt dan 20% korting op de "tweede" meting.

Bespreek je uitslag van je serotonine test met een arts

Na alle gezondheidsonderzoeken van Mijnlabtest kun je direct aan de slag met de uitleg en aanbevelingen uit het rapport. Ook kun je de uitslag doornemen met een arts. Heb je een specifieke aanvullende vraag, komt jouw uitslag precies uit op de grens van het goede bereik of heb je meerdere onderzoeken gedaan en ben je benieuwd hoe de uitslagen zich precies tot elkaar verhouden. In gesprek met een arts kan hier nog dieper op dit soort vragen worden ingegaan. Bespreek je jouw uitslag graag met een leefstijlarts? Je kunt een consult met onze arts direct toevoegen aan je bestelling.

Een serotonine tekort test

De serotonine tekort test wordt geleverd in een brievenbuspakket. Deze test kun je makkelijk zelf thuis afnemen met de vernieuwde gebruiksvriendelijke urineverzamelaar. De analyse wordt vervolgens uitgevoerd in een ISO 15189 gecertificeerd Europees laboratorium waar een biochemicus en arts het onderzoek valideren. Na 10 werkdagen ontvang je een rapport met daarin je resultaat en begrijpelijke uitleg over wat dit resultaat betekent.

Meer informatie
Biomarkers
  • serotonine