Cholesterol

Cholesterol

Wat is cholesterol is wat doet het in je lichaam?

Omega 3

Omega 3

Wat is het gevolg van een tekort of overschot aan vetzuren?

Botontkalking

Botontkalking

Wat is botontkalking en kun je dit proces zelf vertragen?

Biologische veroudering

Biologische veroudering

Wat is biologische veroudering en hoe werkt dit?

Vitamine D

Vitamine D

Hoe kan een tekort aan vitamine worden veroorzaakt?

Vitamine B12

Vitamine B12

Wat is vitamine B12 en wat zijn de gevolgen van een tekort?

Gezond ouder worden

Gezond ouder worden

Wie wil er nu niet vitaal en gezond ouder worden? Naarmate we ouder worden, liggen er meer klachten op de loer. Mijnlabtest is gespecialiseerd in preventie; het voorkomen of uitstellen van gezondheidsklachten. Zeker op latere leeftijd is preventie erg waardevol omdat de gezondheidsrisico’s langzaam toenemen. Zo bestaat er een groter risico op problemen met de hartgezondheid en weten we dat wanneer we ouder worden, ons lichaam minder efficiënt wordt in het halen van vitaminen uit voedingsstoffen. Ook worden onze botten minder sterk waardoor de kans op botontkalking toe neemt. Met inzicht in de werking van je lichaam en je persoonlijke aandachtspunten kun je ervoor zorgen zo lang mogelijk vitaal te blijven.

Belangrijke onderdelen binnen gezond ouder worden zijn:

  • Cholesterol
  • Omega 3
  • Botontkalking
  • Biologische veroudering
  • Vitamine D
  • Vitamine B12 

Cholesterol

Cholesterol kan onderverdeeld worden in twee soorten: LDL en HDL. Met name de balans tussen deze twee bepaalt of, en in welke mate, je een verhoogd risico op hart- en vaatziekten loopt. HDL wordt goed cholesterol genoemd omdat het in staat is overtollig LDL ‘slecht’ cholesterol te binden en af te voeren. Een hoog HDL niveau is dus juist goed voor de gezondheid. LDL kan zich in de bloedvaten ophopen en kan uiteindelijk zorgen voor dichtgeslibde aders. Het LDL niveau moet om deze reden zo laag mogelijk blijven. Ook triglyceriden, een type vet wat door het lichaam wordt gebruikt als bron van energie, kunnen wanneer het niveau langere tijd te hoog is aan de wand van bloedvaten gaan ophopen. Dit geeft, net als een hoog LDL cholesterol, een verhoogde kans op hart- en vaatziekten. 

 

Omega 3

Omega 3 vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren die ons beschermen tegen hart- en vaatziekten en belangrijk zijn voor onze hersenen en ogen. Het op peil houden van je omega 3-niveau is lastig omdat enkele vetzuren in deze groep alleen in zeevruchten voorkomen en wij vaak niet voldoende (vette) vis eten. De verhouding tussen je omega 3 en omega 6 niveau moet ook in balans zijn voor een goede gezondheid. Omega 6 krijgen we in tegenstelling tot omega 3 snel te veel binnen via onze voeding waardoor het evenwicht tussen deze twee vetzuren verstoord raakt. Dit heeft als gevolg dat we meer risico lopen op hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, depressie, overgewicht en diabetes.

Botontkalking

In ons lichaam worden voortdurend botcellen afgebroken en weer aangemaakt. Wanneer er sprake is van meer afbraak dan aanmaak neemt de botdichtheid af, wat ertoe leidt dat je botten minder sterk worden. Dit proces wordt botontkalking genoemd en komt vooral voor bij ouderen. Als de botdichtheid onder een bepaalde grens zakt wordt gesproken van osteoporose; de botten zijn in dit stadium zo broos dat ze makkelijk breken. Osteoporose is niet te genezen, maar er zijn wel manieren waarop het voorgaande proces van botontkalking vertraagd kan worden.

 

Biologische veroudering

Onze chronologische leeftijd loopt niet altijd gelijk met onze lichamelijke, biologische leeftijd. Verschillende externe factoren spelen hier een rol in, zoals je voedingspatroon, leefstijl en de hoeveelheid stress die je ervaren hebt. Er is echter ook sprake van een factor die al vastligt bij onze geboorte: wanneer je in het bezit bent van een bepaalde variant van het TERC gen in je DNA kan dit ervoor zorgen dat je wel zeven jaar ouder lijkt dan je daadwerkelijke leeftijd in jaren.

 

Vitamine D

Vitamine D is belangrijk voor de groei, het behoud van stevige botten, de werking van de spieren en het immuunsysteem. Vitamine D krijgen we binnen via onze voeding en kan door invloed van zonlicht ook door onze huid aangemaakt worden. Dit laatste is in de wintermaanden lastiger omdat de zonkracht dan minder sterk is. Vooral in deze tijd van het jaar ligt een tekort aan vitamine D op de loer. Ouderen hebben hier nog meer last van; hun huid is in vergelijking met een jonge huid minder goed in staat uit zonlicht vitamine D te vormen.

 

Vitamine B12

Een kwart van de ouderen in Nederland heeft te maken met een tekort aan vitamine B12. Vitamine B12 is van belang voor een goede weerstand en zorgt ervoor dat ons zenuwstelsel goed functioneert. We halen B12 uit dierlijke producten zoals vlees, vis en melkproducten. Veganisten en vegetariërs lopen door hun eetpatroon een groter risico op een tekort aan vitamine B12. Omdat bij ouderen de opname van vitaminen uit voeding moeizamer verloopt is het vitamine B12 niveau bij deze doelgroep in veel gevallen niet toereikend.