Testosteron

Testosteron

Wat is testosteron en wat doet het in je lichaam?

Cortisol

Cortisol

Wat is de functie van het hormoon cortisol?

Schildklier

Schildklier

Welke hormonen spelen een rol bij je stofwisseling?

Adrenaline

Adrenaline

In hoeverre ligt je reactie op stress vast in je genen?

DHEA

DHEA

Wat is het verband tussen de hormonen DHEA en cortisol?

Insuline

Insuline

Wat doet het hormoon insuline en wat is een resistentie?

Deze pagina is inhoudelijk beoordeeld door P. Blom - Arts.

Wat zijn hormonen?

Hormonen zijn stoffen die door je lichaam zelf worden aangemaakt in de hormoonklieren. De functie van hormonen is het aansturen van verschillende processen in het lichaam. Ze hebben een aandrijvende of juist afremmende invloed op organen en weefsels. Er zijn hormonen die direct invloed hebben op lichaamsprocessen zoals je bloeddruk en emoties. Een voorbeeld hiervan is adrenaline, het hormoon dat ons in staat stelt direct tot actie over te gaan. Je lichaam beschikt ook over hormonen die een rol spelen bij lichaamsprocessen die langere tijd lopen, zoals je groei en ontwikkeling.

Hormoonklieren en het hormoonstelsel

Hormonen worden gemaakt in verschillende hormoonklieren en gaan vervolgens de bloedbaan of het spijsverteringsstelsel in om zo bij de organen of cellen die ze kunnen beïnvloeden te komen. Het lichaam bevat verschillende van deze klieren die samen het hormoonstelsel vormen. Grofweg kan er een onderscheid gemaakt worden tussen hormoonklieren die stoffen aan het bloed afgeven (endocriene klieren) en hormoonklieren die stoffen afgeven aan onder meer het spijsverteringskanaal, borst- en zweetklieren (exocriene klieren).

Wat is de functie van hormonen

De functie van hormonen is het aansturen van verschillende organen in het lichaam. Dit gebeurt wanneer de hormonen via het hormoonstelsel op de juiste bestemming zijn aangekomen, dan binden zij zich aan een specifieke receptor. Wanneer ze gebonden zijn, wordt de receptor geactiveerd en ontstaat in de cel een reactie. De invloed die hormonen op het lichaam hebben is erg groot; zelfs heel kleine hoeveelheden hebben al een flinke impact op de verschillende processen in ons lichaam.

Een hormonen zelftest

Onder de kopjes op deze pagina lees je alles over zowel speekselonderzoek als bloedonderzoek hormonen. Je hormoonhuishouding testen kan dus met verschillende zelftesten. Afhankelijk van het hormoon gaat het om een speeksel- of bloedtest. Bij alle hormoontesten gaat het om een zelftest die je eenvoudig thuis kunt afnemen. Na afname wordt je sample in een gecertificeerd laboratorium onderzocht voor een betrouwbaar resultaat.

Vervolgens ontvang je een rapport met het resultaat van de hormoontest, begrijpelijke informatie over hormoonhuishouding en persoonlijke aanbevelingen. Zo kom je meer te weten over je hormoonspiegel en of er eventueel verbeteringen mogelijk zijn.

In het overzicht hormonen en testen verdiepen we de volgende:

  • Testosteron
  • Cortisol
  • Schildklier
  • Adrenaline
  • DHEA
  • Insuline

Testosteron

Testosteron is het belangrijkste mannelijke geslachtshormoon. Vrouwen maken echter ook testosteron aan, al ligt het niveau bij hen vele malen lager dan bij mannen. Testosteron zorgt voor het behoud van spieren en de versterking van onze botten, heeft een grote invloed op ons libido en regelt de vetregulatie en vetopslag in ons lichaam. Testosteron speelt hiernaast ook een belangrijke rol bij stress en overgewicht. 

 

Schildklier

Je schildklier zorgt met het hormoon TSH voor een goede stofwisseling, het proces waarin de stoffen die je inneemt worden omgezet naar stoffen die bruikbaar zijn voor je lichaam. Voor een goede werking van de schildklier is het van belang dat de juiste hoeveelheid TSH wordt aangemaakt. Wanneer je TSH een te laag of te hoog niveau heeft, heeft dit invloed op de snelheid van je energiestofwisseling.

 



Cortisol

Het hormoon cortisol zorgt ervoor dat je langere tijd alert kunt blijven en goed kunt blijven presteren, zoals een voetballer tijdens een belangrijke wedstrijd. Na de inspanning zakt het cortisolniveau weer zodat je kunt ontspannen en herstellen. Als er wegens stress gedurende een lange tijd veel cortisol wordt aangemaakt blijft het niveau te lang hoog. Je ervaart hierdoor constant een gespannen gevoel waardoor verschillende klachten kunnen optreden en je uiteindelijk een burn-out kunt krijgen.

 

Adrenaline

Adrenaline is een hormoon wat er in gevaarlijke situaties voor zorgt dat je pijlsnel kunt reageren. Adrenaline maakt je lichaam gereed voor actie; je hart gaat sneller kloppen en je bloeddruk gaat omhoog, net als je denk – en concentratievermogen. Ook wanneer je stress ervaart stijgt het adrenalineniveau. Het is gunstig als dit niveau zo snel mogelijk weer naar een basisniveau zakt. Je genetische aanleg bepaalt voor een groot deel hoe dit proces in je lichaam werkt. Het COMT gen houdt verband met de afbraak van adrenaline en maakt op basis van genenvarianten onderscheid in drie typen mensen: vechters, vluchters en het gemiddelde type.

 

DHEA

Het hormoon DHEA zorgt onder andere voor het versterken van het immuunsysteem en het verbeteren van je geheugen. Net als het hormoon cortisol wordt ook DHEA in de bijnier geproduceerd in stressvolle situaties. DHEA werkt als tegenhanger van het hormoon cortisol door de negatieve effecten te compenseren. Wanneer een lange periode van stress tot een burn-out leidt, neemt door uitputting van de bijnier eerst de productie van cortisol af, waarna ook DHEA niet meer goed wordt aangemaakt. Een laag DHEA niveau kan leiden tot verschillende stress gerelateerde en lichamelijke klachten.

 

Insulineresistentie

Als je bloedsuikerspiegel stijgt maakt de alvleesklier insuline aan. Insuline zorgt ervoor dat bloedsuiker wordt getransporteerd naar verschillende cellen in je lichaam. Wanneer de cellen in je lichaam minder gevoelig zijn voor insuline, spreken we van insulineresistentie. In dit geval blijft er te veel bloedsuiker in het bloed zitten waardoor je bloedsuikerspiegel stijgt. De alvleesklier maakt als reactie hierop nog meer insuline aan om de bloedsuiker te stabiliseren met als gevolg een groter risico op verschillende gezondheidsklachten.