Methylmalonzuur test (MMA)
score 9/10 744 reviews
|
|
Voor maandag 16u besteld, maandag verzonden in |
|
Verzending per brievenbuspakket | |
Klantenservice voor vragen |
Methylomalonzuur testen bij een mogelijk B12 tekort
Methylmalonzuur (MMA) hangt samen met de hoeveelheid vitamine B12 in het lichaam. Juist aan deze vitamine hebben veel Nederlands een tekort. Dit tekort wordt in verband gebracht met klachten zoals sneller moe zijn, duizeligheid, tintelende vingers of een slechtere coördinatie. Twijfel jij over een tekort of komt het resultaat van een bloedtest uit in het “grensbereik”? Dan kom je met een methylmalonzuur test te weten of er daadwerkelijk sprake is van een lage vitamine B12 waarde.
Zo werkt de methylmalonzuur test:
Jouw urinetest past door de brievenbus. Bestel je op werkdagen voor 16.00 uur, dan verzenden we je test dezelfde dag.
Veilige en betrouwbare afname door een vacuüm opzuig systeem en onze urine vanger.
Jouw persoonlijke resultaat ontvang je binnen 2 weken in een beveiligd bericht.
Je ontvangt een praktisch en begrijpelijk resultaat, waarmee je persoonlijke leefstijl keuzes kunt maken.
Het resultaat bij een MMA test
Binnen 10 dagen na het afnemen en retour sturen van de methylmalonzuur test, ontvang je het resultaat via een beveiligd bericht. Het resultaat bestaat uit twee onderdelen. In het eerste deel staat beschreven wat methylmalonzuur precies is, lees je jouw testuitslag en wordt uitgelegd wat de testuitslag betekent voor je gezondheid.
Daarna ontvang je gebaseerd op jouw uitslag een serie adviezen om je gezondheid te verbeteren. Hierbij moet je denken aan tips die bij een tekort helpen om hiervan te herstellen. In het andere geval richten de tips zich op het op peil houden van een goed niveau.
Professioneel en accuraat
''Professioneel en accuraat op alle fronten, van bestelling/levering tot aan uitslag van de test. Voor vragen of ondersteuning kun je bellen en staan ze je vriendelijk en behulpzaam te woord, erg fijn.'''- C. uit Arnhem
Waarom Mijnlabtest.nl
Het Mijnlabtest team bestaat uit betrokken professionals, die zich dagelijks inzetten om je een betrouwbaar, praktisch en veilig onderzoek te bieden. We willen je een onderzoeksresultaat bieden waarmee je je gezondheid kunt optimaliseren. Neem gerust contact met ons op, we helpen je graag.
Methylmalonzuur test
- Een tekort aan vitamine B12 tekort komt veel voor in Nederland
- Een verhoogd methylmalonzuur niveau wordt in verband gebracht met een laag B12
- Wanneer het resultaat van een B12 bloedtest uitkomt in het “grensbereik” geeft een methylmalonzuur test uitsluitsel over het bestaan van een tekort
- Een MMA urinetest wordt ook gebruikt als alternatief voor een bloedtest
- Je neemt de test eenvoudig thuis af. Daarna wordt in een gespecialiseerd laboratorium bepaald wat jouw MMA waarde is
- Op basis van jouw uitslag krijg je persoonlijk leefstijladvies. Dit kun je gebruiken om de hoeveelheid B12 in het lichaam te verhogen of op peil te houden
Wat is methylmalonzuur
Methylmalonzuur (MMA) is een organisch zuur en komt normaal gesproken maar in een kleine hoeveelheid voor in het lichaam. De overtollige hoeveelheid methylmalonzuur wordt afgebroken met behulp van actief vitamine B12. Bij een laag B12 kan er niet voldoende methylmalonzuur worden afgebroken en zal de hoeveelheid MMA in het lichaam snel toenemen. Uit het methylmalonzuur niveau kan hierdoor worden afgeleid of er sprake is van een tekort aan actief vitamine B12.
Blijft er na een actief B12 bloedtest twijfel over een mogelijk B12 tekort, bijvoorbeeld door het klachtenpatroon en een waarde die uitkomt in het grensbereik, dan geeft een MMA test meer duidelijkheid.
Methylmalonzuur en een vitamine B12 tekort
Uit onderzoek blijkt dat veel Nederlanders, en met name de ouderen, te maken hebben met een vitamine B12 tekort. B12 komt met name voor in voedingsmiddelen van dierlijke afkomst. Als je deze producten weinig of niet eet kan een tekort ontstaan. Een verminderde opname in met name de darm kan ook ten grondslag liggen aan een verlaagd B12. Oudere mensen of mensen met een chronische darmontsteking kunnen hiermee te maken hebben. Deze vitamine speelt een rol bij zuurstoftransport, een goed werkend zenuwstelsel en de opname van ijzer.
Door een tekort kun je daarom last krijgen van onder meer:
- Bloedarmoede
- Vermoeidheid of je bent sneller buiten adem
- Tekort aan energie
- Gevoelloosheid en tintelingen in handen en voeten
- Evenwichtsstoornissen of een verminderde coördinatie
Bij deze klachten kan een bloedtest laten zien of er daadwerkelijk sprake is van een tekort. In sommige gevallen komt het resultaat van bloedtest uit in het “grensbereik” en blijft de verdenking van een vitamine B12 tekort bestaan. Een methylmalonzuur test laat bij twijfel over een B12 tekort zien of er daadwerkelijk sprake is van een laag vitamine B12.
Wanneer is je MMA waarde testen zinvol?
Kan op basis van een vitamine B12 bloedtest een tekort bij jou niet worden uitgesloten? Of twijfel je op grond van bepaalde klachten over een laag B12. Met een methylmalonzuur test kom je te weten wat jouw MMA waarde is en uit deze waarde kun je duidelijk afleiden of er sprake is van een tekort aan B12. Je MMA waarde testen is ook zinvol wanneer je inzicht wilt in een mogelijk tekort en de voorkeur geeft aan een urineonderzoek boven een bloedtest.
De normaalwaarde bij een MMA test
Om een methylmalonzuur test te kunnen interpreteren wordt de uitslag afgezet tegen de normaalwaarde. Bij dit onderzoek wordt een waarde van 3,8 mg/g creatinine aangehouden als referentie aangehouden. Is jouw waarde lager dan de referentie spreken we van een goed methylmalonzuur niveau. Bij een waarde hoger dan 3,8 mg/g creatinine is je methylmalonzuur verhoogd. Een verhoogd methylmalonzuur vormt een aanwijzing voor een tekort aan B12
Voeding en een verhoogd methylmalonzuur
Voeding speelt een belangrijke rol als na een test blijkt dat jouw methylmalonzuur verhoogd is. Bij een laag B12 kan er niet voldoende methylmalonzuur worden afgebroken en neemt de MMA waarde snel toe. Het is dus belangrijk om voldoende B12 binnen te krijgen. Dit kan via voeding. B12 komt vooral voor in voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong zoals zuivel, vlees, vis of eieren. Wanneer je gedeeltelijk of helemaal plantaardig eet kan het zinvol zijn om bijvoorbeeld een supplement te nemen voor een lagere MMA waarde. Bij de opname van deze vitamine speelt voeding ook een rol. Het regelmatig drinken van alcohol heeft een negatief effect. Dit wordt daarom afgeraden bij een hoge MMA waarde.
Een nameting, je methylmalonzuur opnieuw testen
Wat is een nameting? Als je de methylmalonzuur test na verloop van tijd nog een keer doet spreken we van een nameting. Benieuwd naar de invloed van een leefstijlverandering op de hoeveelheid methylmalonzuur in jouw lichaam? Een nameting geeft hier inzicht in.
Het kost wat tijd om een hoog niveau weer te verlagen. Bij een verhoogd methylmalonzuur is het daarom zinvol om na circa 3 maanden via een nameting te kijken of er verbetering is. Tijdens het bestelproces van de methylmalonzuur test kun je meteen een nameting toevoegen aan je bestelling. Je krijgt dan 20% korting op de "tweede" meting.
Bespreek de uitslag van je methylmalonzuur onderzoek met een arts
Na alle gezondheidsonderzoeken van Mijnlabtest kun je direct aan de slag met de uitleg en aanbevelingen uit het rapport. Daarnaast is het mogelijk je uitslag met een arts te bespreken.
Heb je een specifieke aanvullende vraag, komt jouw uitslag precies uit op de grens van het goede bereik of heb je meerdere gezondheidsonderzoeken gedaan en ben je benieuwd hoe de uitslagen zich precies tot elkaar verhouden. In gesprek met een arts kan nog dieper op dit soort vragen worden ingegaan. Bespreek je jouw uitslag graag met een leefstijlarts? Je kunt een consult met onze arts direct toevoegen aan je bestelling.
Een methylmalonzuur test
De methylmalonzuur test wordt geleverd in een brievenbuspakket. Deze test kun je makkelijk zelf thuis afnemen met de vernieuwde gebruiksvriendelijke urineverzamelaar. De analyse wordt vervolgens uitgevoerd in een ISO 15189 gecertificeerd Europees laboratorium waar een biochemicus en arts het onderzoek valideren. Na 10 werkdagen ontvang je een rapport met daarin je resultaat en begrijpelijke uitleg over wat dit resultaat betekent.
Biomarkers |
|
---|