Gluten

Gluten

Wat houdt een glutenvrij eetpatroon in? 

Lactose

Lactose

Hoe kan een intolerantie voor lactose ontstaan?

Smaakbeleving

Smaakbeleving

Waar ligt de basis van de voorkeur voor zoetigheid?

Vetten

Vetten

Wat voor vetten zijn er en wat betekenen ze voor je lichaam?

Koolhydraten

Koolhydraten

Waarom reageert iedereen anders op koolhydraten?

 

 

 

Persoonlijke voeding

Welke voeding past het beste bij jou?

Voeding is een belangrijk onderdeel van een gezonde leefstijl, maar het is slecht gesteld met onze eetgewoonten. Uit cijfers van het RIVM blijkt bijvoorbeeld dat de gemiddelde Nederlander 140 gram groente per dag eet, terwijl 250 gram wordt geadviseerd. Een slecht eetpatroon heeft op korte termijn invloed op onze weerstand en fitheid. Op lange termijn kan het zelfs de kans op vroegtijdig overlijden, hart- en vaatziekten en diabetes type 2 vergroten. Een gezond voedingspatroon bevat voldoende energie, bouw- en voedingsstoffen en is daarnaast rijk aan groente, fruit, peulvruchten, noten, vis, plantaardige en volkoren producten. Door persoonlijke accenten te leggen in een gezond voedingspatroon is veel gezondheidswinst mogelijk. Een DNA Leefstijl test geeft inzicht in hoe je reageert op verschillende voedingsmiddelen en daarmee handvatten om jouw voedingspatroon te optimaliseren.

Belangrijke onderdelen binnen persoonlijke voeding zijn:

  • Gluten
  • Lactose
  • Smaakbeleving
  • Vetten
  • Koolhydraten
  • Aanleg om aan te komen

Gluten

Er worden steeds meer glutenvrije producten aangeboden. Over het algemeen zijn gluten niet slecht voor je gezondheid, maar wel als je glutenintolerant of glutengevoelig bent. Klachten die je hierdoor kunt ervaren zijn buikpijn, obstipatie en diarree. Bij glutenintolerantie maakt je lichaam na het eten van gluten antistoffen aan die voor een ontstekingsreactie in de dunne darmwand zorgen. Hierdoor kunnen voedingsstoffen niet meer goed worden opgenomen.

Lactose

Als je lactose-intolerant bent kan je lichaam geen lactose, een belangrijk bestandsdeel van melk, afbreken. Na het nuttigen van bijvoorbeeld chocolademelk treden er klachten op zoals een opgeblazen gevoel, buikkramp of diarree. Dit wordt veroorzaakt door het gebrek aan het enzym lactase, wat zorgt voor de afbraak van melksuikerlactose. De afwezigheid van dit enzym wordt bepaald door het MCM6 gen in ons DNA. Zonder lactase komt de lactose onverteerd in de dikke darm terecht waar het ophoopt en darmbacteriën het bewerken en afbreken. Lactose intolerantie of – gevoeligheid kan echter ook op latere leeftijd ontstaan.

Aanleg om aan te komen

De juiste balans tussen de inname en de verbranding van calorieën, lichamelijke beweging en je genetische achtergrond bepalen hoeveel je weegt. Heb jij aanleg om aan te komen? Zo toont een bepaald gen hoe snel je een hongergevoel krijgt  en bepaalt een ander gen of je sneller dan gemiddeld aankomt door inname van verzadigde vetten.

Smaakbeleving

Wanneer onze smaakpapillen in aanraking komen met een bepaalde stof wordt een seintje gegeven aan de hersenen die ons vervolgens vertellen welke smaak we proeven. De mate waarin we smaken beleven is echter voor iedereen verschillend en heeft zijn oorsprong in onze genetische aanleg. Het zogeheten SLC2A2 gen bepaalt de intensiteit van de waarneming van zoetigheid; beschik je over een ongunstige variant hiervan, dan ervaar je een zoete smaak minder intens. Hierdoor ben je sneller geneigd extra suiker toe te voegen aan eten en drinken. De mate waarop je bitterheid proeft vindt zijn oorsprong in het TAS2R28 gen.

Vetten

Vet heeft de reputatie slecht te zijn voor ons lichaam. Er bestaan echter verschillende soorten vetten met verschillende invloeden op het lichaam. Zo worden verzadigde vetten als ‘slechte’ vetten gezien en onverzadigde vetten als ‘goede’. Ons lichaam gebruikt vetten onder andere als bouwstof en voor de opslag van energie. Teveel slechte vetten zorgen echter voor overgewicht en een vergrote kans op hart- en vaatziekten. Voor een optimale gezondheid is een goede balans tussen de verschillende vetten belangrijk. Naast een evenwichtig eetpatroon waarbij rekening wordt gehouden met de inname van vetten is ook ons DNA voor een deel verantwoordelijk voor de werking van verschillende vetten in ons lichaam. 

Koolhydraten

Koolhydraten zijn een grote bron van energie voor het lichaam maar hebben ondanks deze belangrijke functie een twijfelachtige reputatie. Sommige voedingsplannen raden aan de inname van koolhydraten zoveel mogelijk te beperken omdat het onder andere zou zorgen voor gewichtstoename. Hoe je lichaam reageert op koolhydraten is echter voor iedereen verschillend en wordt mede bepaald door twee genen. Afhankelijk van de samenstelling van deze genen kun je gevoeliger zijn voor gewichtstoename door koolhydraten of een grotere kans hebben door een hoge inname van koolhydraten je cholesterolniveau te verstoren.