Cholesterol

Cholesterol

Wat is het verschil tussen 'goed' en 'slecht' cholesterol?

Omega 3

Omega 3

Wat zijn meervoudig onverzadigde vetzuren?

Ontstekingen

Ontstekingen

Hoe heeft een ontsteking effect op je gezondheid?

Bloedsuiker

Bloedsuiker

Hoe heeft je bloedsuikerspiegel effect op je hart en vaten?

Insuline-resistentie

Insulineresistentie

Wat gebeurt er in je lichaam bij insulineresistentie?

Bloeddruk

Bloeddruk

Wat zijn oorzaken en gevolgen van een hoge bloeddruk?

Wat is de gezondheid van jouw hart en vaten?

Een hartaanval of hartstilstand is een schok, het komt vaak op een onverwacht moment. Het risico op hart- en vaatziekten is niet te zien met het blote oog, maar de impact van hart- en vaatziekten op de kwaliteit van leven is groot. Steeds meer mensen zijn daarom benieuwd naar de gezondheid van hun hart en vaten, nog voordat ze zich ziek voelen. Met een cholesterol meting kun je een eventueel risico inschatten en gericht je leefstijl aanpassen om het risico te verkleinen.

We kunnen gelukkig zelf invloed uitoefenen op veel factoren van hartgezondheid zoals je voeding-, slaap- en bewegingspatroon. Naast de factoren die je kunt beïnvloeden speelt ook aanleg een belangrijke rol. Sommige mensen hebben bijvoorbeeld meer aanleg voor een hoog cholesterol dan anderen. Dit kan worden bepaald door te kijken naar de genen. Een DNA Leefstijl Onderzoek geeft inzicht in persoonlijke risico’s omtrent hartgezondheid. Bloedonderzoek laat vervolgens zien of deze risico’s op dit moment ook tot uiting komen. Het is dus zeer interessant om hartgezondheid éénmalig vanuit het DNA te bekijken en vervolgens periodiek in het bloed te meten of de persoonlijke aandachtspunten ook een gezondheidsrisico vormen.

Belangrijke onderdelen binnen hart & vaten zijn:

Cholesterol

Cholesterol kan onderverdeeld worden in LDL en HDL. Met name de balans tussen deze twee bepaalt of, en in welke mate, je een verhoogd risico op hart- en vaatziekten loopt. HDL wordt goed cholesterol genoemd omdat het in staat is overtollig LDL ‘slecht’ cholesterol te binden en af te voeren. Een hoog HDL niveau is dus gunstig. Het LDL niveau moet lager blijven, dit ‘slechte’ cholesterol hoopt zich op in de bloedvaten. Als een bloedvat hierdoor gedeeltelijk afgesloten wordt ontstaat het risico dat te weinig bloed je hart of hersenen bereikt, wat kan leiden tot een hartinfarct of beroerte. Ook triglyceriden, een type vet wat door het lichaam wordt gebruikt als bron van energie, kunnen wanneer het niveau langere tijd te hoog is aan de wand van bloedvaten gaan ophopen. Dit geeft, net als een hoog LDL cholesterol, een verhoogde kans op hart- en vaatziekten.

Omega 3

Omega 3 vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetten die ons onder andere beschermen tegen hart- en vaatziekten. De bekendste omega 3-vetzuren zijn ALA, EPA en DHA. Zowel EPA en DHA  komen in zeevruchten voor en omdat wij vaak niet voldoende (vette) vis eten is het lastig het omega 3 niveau op peil te houden. Ook de verhouding tussen je omega 3 en omega 6 niveau moet in balans zijn voor een goede gezondheid. In tegenstelling tot omega 3 krijgen we omega 6 juist snel te veel binnen waardoor het evenwicht tussen deze twee vetzuren niet goed in balans is. Een verstoord evenwicht vergroot het risico op hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, diabetes, overgewicht en depressie.

 

Ontstekingen

Een ontsteking is een reactie van het lichaam op de beschadiging van weefsel. Ons immuunsysteem gaat aan de slag om de schade te herstellen, wat meestal samen gaat met pijn en koorts. Niet alle ontstekingen gaan echter gepaard met duidelijke klachten; bij een laaggradige ontsteking wordt ons immuunsysteem maar een klein beetje geactiveerd waardoor de ontsteking lange tijd blijft sluimeren. Door middel van een meting van high sensitive CRP kan een laaggradige ontsteking aangetoond worden. Ontstekingen worden vaak in verband gebracht met hart- en vaatziekten. De reden hiervan is dat bij een ontsteking de wanden van de bloedvaten beschadigd raken waardoor het slechte LDL cholesterol makkelijker in onze vaten kan ophopen met het risico dat de aders kunnen dichtslibben.

Bloedsuiker

De bloedsuikerspiegel geeft de hoeveelheid suiker in ons bloed aan. Wanneer we koolhydraten of suiker eten, stijgt onze bloedsuikerspiegel. Ons lichaam is zelf in staat om de bloedsuikerspiegel te regelen en zorgt ervoor dat deze steeds weer zakt naar een basisniveau. Bij een verstoord proces is het echter mogelijk dat de bloedsuikerspiegel veel te langzaam daalt naar een lager niveau. Als je lange tijd een hoge bloedsuikerspiegel hebt kan dit uiteindelijk schade toebrengen aan je hart- en bloedvaten.

Insulineresistentie

Insuline zorgt ervoor dat bloedsuiker vanuit ons bloed wordt opgenomen in de cellen in ons lichaam, waar het als energie wordt gebruikt. Bij een lage insulinegevoeligheid of insulineresistentie nemen de cellen in je lichaam niet voldoende bloedsuiker op. Hierdoor blijft er te veel bloedsuiker ongebruikt in je bloed zitten waardoor na langere tijd je bloedsuikerspiegel kan stijgen. Om de hoge bloedsuiker te compenseren wordt nog meer insuline aangemaakt zodat de bloedsuiker weer stabiel wordt. Een te hoog insulineniveau is echter niet gunstig en wordt in verband gebracht met schade aan bloedvaten, hartzieken, hoge bloeddruk en diabetes type 2.

Bloeddruk

Een continu verhoogde bloeddruk kan schadelijk zijn voor je hart, bloedvaten en organen. Er zijn verschillende oorzaken voor een hoge bloeddruk, zoals een ongezond eetpatroon, stress, overgewicht of onvoldoende lichaamsbeweging. Ook onze genen bepalen in welke mate we gevoelig zijn voor bepaalde producten die een duidelijke invloed op onze bloeddruk hebben. Zowel onze gevoeligheid voor natrium (keukenzout) als cafeïne ligt al vast in ons DNA. Wanneer je over een bepaalde genenvariant beschikt kan dit bijvoorbeeld betekenen dat je extra gevoelig bent voor cafeïne en dat meer dan drie koppen koffie per dag al een negatief effect kunnen hebben op je bloeddruk.