Biologische veroudering

Biologische en chronologische leeftijd

Je hebt vast wel eens in een situatie gezeten waarbij gevraagd werd een leeftijd in te schatten en je vervolgens met je antwoord de plank totaal mis sloeg. Het is mogelijk om er ouder of jonger uit te zien dan je daadwerkelijk bent. De biologische leeftijd geeft de leeftijd van ons lichaam aan en deze kan sterk verschillen van onze leeftijd in jaren.

Invloed van buitenaf

De biologische veroudering verloopt voor iedereen anders en kan afwijken van de chronologische veroudering. Chronologisch gezien zijn we zo oud als onze ‘kalenderleeftijd’ en tellen wij hier iedere verjaardag een jaartje bij. Biologische veroudering is de veroudering van ons lichaam. Hoeveel we bewegen en slapen, de hoeveelheid stress die we in ons leven ervaren, hoe gezond ons voedingspatroon is en wat ons zowel lichamelijk als geestelijk is overkomen zijn allemaal verschillende factoren die na verloop van jaren hun tol kunnen eisen. Deze externe factoren verschillen van mens tot mens.

Deze externe factoren hebben invloed op de lengte van de telomeren in ons lichaam, deze zijn cruciaal voor het verloop van de biologische veroudering. Telomeren zijn de uiteinden van onze chromosomen, je kunt ze zien als een soort beschermkapjes van het DNA. Bij de meeste cellen worden telomeren korter bij elke celdeling. Wetenschappers beschouwen daarom telomeerlengte als een marker voor biologische leeftijd,  het toont aan hoeveel ‘werk’ het lichaam verzet heeft. Wanneer de telomeren zo kort zijn dat ze geen stukje meer kunnen verliezen, kan de cel zich niet meer delen en gaat hij dood.

Aanleg en biologische veroudering

De snelheid waarmee de telomeren korter worden, hangt dus onder andere af van de omgevingsfactoren zoals eerder genoemd. Een andere factor, waar wij geen invloed op kunnen uitoefenen, ligt vast in ons DNA; een variant van het zogenaamde TERC gen. Er is gebleken dat er een mutatie in de DNA-sequentie kan optreden. Deze gemuteerde kopie van het gen uit zich in kortere telomeren. Individuen met deze genetische variant zijn hierdoor biologisch ouder dan hun kalenderleeftijd. Mensen die één kopie van dit gen erven, zouden gemiddeld zo’n drie jaar ouder lijken dan hun leeftijdsgenoten. Iemand met twee kopieën van de genvariant zou gemiddeld zeven tot acht jaar ouder lijken.

Wil je weten of je over een variant van het TERC gen beschikt en hierdoor het risico hebt biologisch versneld te verouderen en een hogere biologische leeftijd te hebben, dan kun je middels een Nutrigene Pro test inzicht krijgen in je aanleg. De snelheid van je biologische verouderingsproces is, afgezien van je genen, ook afhankelijk van je levensstijl, gewoonten en eetpatronen. In jouw persoonlijke resultatenboek geven we je praktische tips om je leefstijl en eetpatroon aan te passen aan de werking van je genen.