Hongergevoel

Hoe snel krijg jij een hongergevoel?

Vraag jij je ook weleens af waarom je na het eten honger krijgt terwijl je net uitgebreid gegeten hebt? Is het je wel eens opgevallen dat de één veel sneller ‘vol’ zit dan de ander, of veel sneller honger krijgt? Het antwoord op deze vraag ligt voor een deel in je DNA waar de aanleg voor het gevoel van honger en verzadiging al vastligt.

Onderzoekers hebben aangetoond dat je aanleg samenhangt met de mate waarin mensen een verzadiging of honger ervaren. Verzadiging is het gevoel van een volle maag na het eten van een maaltijd,  honger is het gevoel van de vraag naar voedsel. Misschien is het herkenbaar dat je sneller vol zit dan een ander terwijl je hetzelfde eet.

Het FTO gen

Als je je minder snel verzadigd (‘vol’) voelt, eet je vaak meer dan nodig is omdat je geen duidelijk stopsignaal vanuit de hersenen ontvangt wanneer je genoeg voeding hebt binnengekregen. Een structureel te hoge inname van calorieën zal zorgen voor een toename van je lichaamsgewicht wat uiteindelijk weer kan leiden tot overgewicht. Wetenschappers hebben ontdekt dat er een verband bestaat tussen het gevoel van verzadiging en het zogeheten FTO gen. Van het FTO gen is bekend dat het invloed uitoefent op je lichaamsgewicht, waarschijnlijk via je verzadigingsgevoel. Idealiter beschikt je DNA over twee gunstige kopieën van het FTO gen. Het is aangetoond dat bij de dragers van één ongunstige kopie van het FTO gen het gevoel van verzadiging twee keer kleiner is.

In dit geval krijg je minder snel het gevoel van verzadiging tijdens het eten waardoor je eerder geneigd bent te grote hoeveelheden voeding te nuttigen. Door overerving van een ongunstige kopie van beide ouders kan een persoon drager worden van twee ongunstige kopieën van het FTO gen. In dit geval is het gevoel van verzadiging zelfs vier keer kleiner in vergelijking met mensen met twee gunstige kopieën.

Je DNA en de werking van je hersenen

Naast het gevoel van verzadiging ervaren wij ook het gevoel van honger. Het NMB gen is van invloed op dit hongergevoel. Het hongergevoel is een ingewikkeld mechanisme dat optreedt nadat hormonen, die vrijkomen als de maag leeg is, zorgen voor een signaal in een deel van de hersenen, genaamd de hypothalamus.  Mensen met een ongunstige kopie van het NMB gen zijn bijna twee keer meer vatbaar voor het hongergevoel dan mensen die deze variant van het gen niet hebben. Heb jij deze gen variant, dan zul je relatief snel na een maaltijd opnieuw trek krijgen en hierdoor bijvoorbeeld vaker tussendoortjes willen nuttigen.

Met het Nutri-Gene pro DNA lifestyle onderzoek krijg je inzicht in je aanleg voor onder andere het aankomen van lichaamsgewicht door middel van het onderzoeken van het FTO en NMB gen. In je persoonlijke resultatenboek ontdek je over welke variant van het FTO en NMB gen jij beschikt en wat dat betekent voor jouw gevoel van verzadiging en honger. Je krijgt ook een aantal tips om je leefstijl aan te passen aan de werking van jouw lichaam.