Het hormoon insuline

Door het eten van koolhydraten stijgt je bloedsuikerspiegel. Als gevolg hiervan wordt een seintje gegeven aan je alvleesklier om het hormoon insuline aan te maken. Het hormoon insuline zorgt ervoor dat de bloedsuiker wordt vervoerd naar de verschillende cellen in je lichaam en ‘opent’ deze cellen. De bloedsuiker kan zo door de cellen worden opgenomen en als energie worden gebruikt. Het overschot wordt opgeslagen in vet, spieren en de lever. Aan het einde van dit hele proces daalt je bloedsuikerspiegel weer naar een basisniveau.

Insulineresistentie zijn cellen minder gevoelig voor het hormoon insuline. Op termijn kan deze ongevoeligheid zorgen voor het ontstaan van diabetes type 2.

Wat is een insulineresistentie?

Er is sprake van insulineresistentie als de cellen in je lichaam minder gevoelig zijn geworden voor het hormoon insuline. Als gevolg van deze lage insulinegevoeligheid wordt glucose minder goed in de cellen opgenomen en blijft er te veel bloedsuiker ongebruikt in het bloed zitten. Op de lange termijn kan een te hoge bloedsuikerspiegel zorgen voor problemen met de gezondheid. Je lichaam wil dit compenseren door nog meer insuline aan te maken om de bloedsuiker weer stabiel te krijgen. Een te hoge insulinespiegel is niet gewenst omdat dit er op lange termijn voor kan zorgen dat de cellen in je lichaam helemaal niet meer reageren op de hoeveelheid insuline in je bloed. De kans is groot dat dit zorgt voor een structureel hogere bloedsuikerspiegel en dit wordt geassocieerd met verschillende gezondheidsproblemen zoals schade aan bloedvaten, hartziekten, hoge bloeddruk en diabetes type 2. Gelukkig kan er in veel gevallen iets gedaan worden aan een lage insulinegevoeligheid. Een gezonde leefstijl zorgt bijvoorbeeld voor een lagere bloedsuiker en een betere gevoeligheid op langere termijn. Met een insulineresistentie test kun je inzicht krijgen in jouw gevoeligheid voor insuline.

insulineresistentie test
 

Insulineresistentie testen

  • Veel mensen zijn insulineresistent zonder dit te weten
  • Een insulineresistentie test geeft inzicht in jouw gevoeligheid voor insuline
  • Zo kom je direct te weten of er sprake is van insulineresistentie
  • De insulineresistentie test wordt beoordeeld met een 9,2 uit 10
 

Bij welke symptomen op insulineresistentie testen

Als de suikers die je binnenkrijgt via voeding niet goed worden opgenomen door de cellen in je lichaam, kan dit zorgen voor grote schommelingen in de bloedsuiker. Door deze schommelingen hebben mensen bij insulineresistentie in eerste instantie vaak last van klachten zoals weinig energie, een futloos gevoel en meer neiging naar zoetigheid. In veel gevallen worden ook symptomen opgemerkt zoals stemmingswisselingen, vermoeidheid, honger direct na een maaltijd en snel aankomen.

Op lange termijn kan insulineresistentie zorgen voor symptomen zoals schade aan bloedvaten, hart- en vaatziekten en een hoge bloeddruk, oftewel de verzameling van klachten die het metabool syndroom wordt genoemd. Bij een te hoge waarde kan er sprake zijn van een verhoogd risico op diabetes type 2, prediabetes. Herken je deze klachten? Dan kun je met een insulineresistentie test te weten komen of jouw insulinegevoeligheid hierbij een rol speelt of je sluit dit uit.

Wat is de oorzaak van insulineresistentie?

In veel gevallen is insulineresistentie een gevolg van een ongezonde leefstijl met te weinig lichaamsbeweging, overgewicht of chronische stress. Naast dit kunnen overgewicht of slaapgebrek kunnen invloed hebben. Ook voeding speelt ook een belangrijke rol bij het ontwikkelen van insulineresistentie. Als het dagelijkse dieet bestaat uit veel producten met een hoge glycemische index, zoals suikerhoudende dranken, witte pasta of gezoete ontbijtgranen, neemt de kans om insuline resistent te worden toe. De suikers uit voedingsmiddelen met een hoge glycemische index worden direct verteerd en snel opgenomen in het bloed, wat zorgt voor een snelle stijging van de bloedsuiker.

In je aanleg ligt ook vast of je meer kans dan anderen hebt insulineresistent te worden. Zo kun je door middel van een gen-variant bijvoorbeeld insulineresistent zijn terwijl je wel een goed eetpatroon volgt, erg sportief bent en een gezond lichaamsgewicht hebt.

Aanleg en insulinegevoeligheid

Wil je weten hoe gevoelig je bent voor insuline vanuit je DNA? Met het Nutri-Gene pro DNA lifestyle onderzoek kom je meer te weten over jouw DNA. In je persoonlijke resultatenboek geven we je tips om je leefstijl en eetpatroon aan te passen aan de werking van je genen. Door op insulineresistentie te testen weet je in welke mate je insuline gevoelig bent. De uitslag geeft je inzicht in je gezondheid op dit moment en biedt daarmee een handvat voor eventuele aanpassingen in je leefstijl.

Een gezonde leefstijl kan bij insulineresistentie zorgen voor een lagere en stabielere bloedsuiker.

 

Wat je kunt doen bij insulineresistentie

Komt jouw insulineresistentie test te hoog uit? Dan wil je hier waarschijnlijk snel iets aan doen. Het omkeren van een hoog niveau kan in veel gevallen door een gezonde leefstijl. Door te stoppen met roken, voldoende lichaamsbeweging en het aanpakken van overgewicht kan gezorgd worden voor een lagere en stabielere bloedsuiker. Naast dit speelt gezonde voeding een belangrijke rol. Het is verstandig om voedingsmiddelen met een hoge glycemische index, vaak ook snelle koolhydraten genoemd, te vervangen voor voedsel dat langzaam verteert. Dit helpt namelijk een snelle stijging van de bloedsuiker voorkomen. Denk hierbij aan meervoudige koolhydraten, gezonde vetten, eiwitten en vezels. Zorg verder voor voldoende slaap en het vermijden van chronische stress omdat stress een slaap een effect op de hormoonbalans.

Het resultaat van een insulineresistentie test?

  • Kom jouw gevoeligheid voor insuline te weten en wat deze waarde betekent voor je gezondheid
  • Persoonlijk leefstijl advies voor een stabiele en lagere bloedsuiker

Insulineresistentie test

Met een insulineresistentietest kun je een indicatie krijgen van jouw gevoeligheid voor insuline, dit kan eenvoudig met een c-peptide test. C-peptide en insuline worden in gelijke mate afgegeven aan het bloed als je bijvoorbeeld iets gegeten hebt. De c-peptide waarde geeft zo een goede indicatie van de hoeveelheid insuline in het lichaam. Bij de test wordt uitgegaan van een laag suikerniveau omdat je de test nuchter afneemt. Dit lage suikergehalte wordt vervolgens gerelateerd aan de hoeveelheid insuline om een indicatie te geven van jouw gevoeligheid voor insuline. Een laag  toont aan dat je gevoelig bent voor insuline, in dit geval zorgt een kleine dosis insuline er al voor dat de bloedsuikerspiegel goed in balans gehouden wordt. Hoe hoger het Homa-Ir niveau is, hoe lager je gevoeligheid voor insuline ligt. Een te hoog niveau geeft aan dat er sprake is van insulineresistentie. De uitslag van de insulineresistentie test geeft je inzicht in je gezondheid op dit moment en biedt daarmee een handvat voor eventuele aanpassingen in je leefstijl. Hiervoor krijg je in het rapport persoonlijke tips die zijn gebaseerd op jouw testuitslag. 

Testen op insulineresistentie

Insulineresistentie test

  • Test geeft inzicht in je c-peptide waarde
  • Zo kom je direct te weten of er sprake kan zijn van insulineresistentie
  • Persoonlijk leefstijl advies voor een stabiele en lagere bloedsuiker
45,00