Microbioom test

SKU
NL-DA-015
Onderzoek geeft inzicht in je darmgezondheid
Pakketje wordt via de brievenbus geleverd
Neem de test af met een nieuwe gebruiksvriendelijke methode
Gespecialiseerd laboratorium verbonden aan de Universiteit van Leiden
Je ontvangt een uitslag en persoonlijke aanbevelingen
€ 169,00
Voor 16u besteld, vandaag verzonden in &
Verzending per brievenbuspakket
Klantenservice voor vragen

Inzicht in het microbioom van je darmen

Een goede werking van je darmen is belangrijk voor je gezondheid. Meer specifiek, in je darm leven honderden verschillende soorten bacteriën die belangrijk zijn voor je gezondheid. Deze bacteriën worden gezamenlijk het microbioom genoemd en zorgen er onder meer voor dat voedsel kan worden verteerd, goede voedingsstoffen kunnen worden opgenomen en ziekteverwekkers geen kans hebben zich te nestelen. Ook wordt de samenstelling van het microbioom in verband gebracht met verschillende aandoeningen zoals overgewicht, een hoge bloeddruk en diabetes type 2. Het microbioom hangt dus niet alleen samen met je darmgezondheid, maar ook met je gezondheid in het algemeen. De aandacht voor het belang van je darmbacteriën neemt snel toe, de documentaire “Hacking your health: the secrects of your gut” gaat hier bijvoorbeeld over. Met een microbioom test worden deze bacteriën in kaart gebracht. De testuitslag geeft vervolgens concrete handvatten om je gezondheid te verbeteren.

De meest complete microbioom test

De nieuwste technieken maken het mogelijk om met behulp van DNA analyse de verschillende soorten bacteriën in jouw darm te identificeren. Met deze techniek kunnen meer soorten bacteriën in kaart worden gebracht en kan er ook meer gezegd worden over je gezondheid!

Je krijgt van ons een speciale verpakking om eenvoudig een klein beetje van je ontlasting op te sturen. Vervolgens gaan onze onderzoekers in Leiden aan de slag om je darm microbioom in beeld te brengen. Na het onderzoek krijg je een duidelijk en compleet rapport van de van je microbioom. Aan de hand van verschillende afbeeldingen wordt uitgelegd welke soorten bacteriën er voorkomen en of ze in een gunstige hoeveelheid voorkomen. Uiteraard bevat dit rapport ook advies waarmee je direct aan de slag kunt om jouw microbioom en gezondheid te verbeteren.

 

Je microbioom testen de stappen:

Jouw microbioom test past door de brievenbus. Bestel je op werkdagen voor 16.00 uur, dan wordt de test dezelfde dag verzonden.

Je sample is eenvoudig thuis af te nemen. Je sample wordt volgens de meest moderne DNA technologie onderzocht.

Na 5 weken ontvang je je persoonlijke resultaat, een unieke inzage in aanwezigheid en verdeling van je darmbacteriën.

Je uitgebreide persoonlijke resultaat kan je helpen je gezondheid te optimaliseren.

Het resultaat van jouw microbioom analyse

Het microbioom is een complex onderwerp, helemaal als je meer wilt weten over je microbioom in relatie tot gezondheid. In het rapport van de microbioom analyse wordt deze moeilijke materie begrijpelijk uitgelegd en vertaald naar concreet leefstijladvies om je darmflora te verbeteren.

Het rapport bestaat uit twee onderdelen:

  • In het eerste deel lees je jouw onderzoeksresultaat, wordt beschreven wat de functie van alle onderzochte bacteriën is en zie je hoe jouw uitslag zich verhoudt tot die van andere gebruikers.
  • In deel twee wordt dit vertaald naar persoonlijk leefstijladvies. Allemaal gericht op het verbeteren van je darmflora. Je komt te weten wat gezonde voeding is om de aanmaak van “goede” bacteriën te stimuleren. Ook leer je welke voeding helpt voorkomen dat “slechte” bacteriën de overhand krijgen.

De darm microbioom test is zeer uitgebreid

''Een darmtest die duidelijk af te lezen is. Nog wel veel ingewikkelde termen maar die worden goed uitgelegd. Ik ben benieuwd of ik mijn score kan verbeteren en zal de test over 3 maanden nog een keer uitvoeren.'' - K. uit Breda

Waarom Mijnlabtest.nl

Het Mijnlabtest team bestaat uit betrokken professionals, die zich dagelijks inzetten om je een betrouwbaar, praktisch en veilig onderzoek te bieden. We willen je een onderzoeksresultaat bieden waarmee je je gezondheid kunt optimaliseren. Neem gerust contact met ons op, we helpen je graag.

Microbioom test

  • Het microbioom en gezondheid zijn met elkaar verbonden. Voor een goed werkend immuunsysteem en de opname van gezonde stoffen uit voeding is je microbioom belangrijk
  • Een microbioom analyse laat zien of er genoeg bacteriën en voldoende verschillende soorten bacteriën voorkomen in je darmen
  • Bestel de microbioom test online en ontvang de testkit met alle materialen voor een gebruiksvriendelijke afname thuis
  • Gebaseerd op jouw microbioom krijg je persoonlijk leefstijladvies om je darmflora te verbeteren
  • Je uitslag wordt beveiligd met je gedeeld
  • Het laboratorium is in Nederland gevestigd en verbonden aan de universiteit van Leiden
  • Onze complete microbioom analyse wordt met een 9,2 beoordeeld

Een darmflora test of microbioom onderzoek

Wanneer het gaat over darmbacteriën worden veel termen door elkaar gebruikt: darmflora, microbioata of microbioom. Het begrip microbioom kennen veel mensen, daarom spreken we bij deze darmbacteriën dna test van een microbioom test. Je microbioom is de verzameling van alle bacteriën die in de darm leven, in totaal zijn dit er tot wel 100.000.000.000.000 zijn in verschillende soorten. De belangrijkste 30 soorten worden je kern-microbiota genoemd, deze 30 soorten worden onderzocht bij deze test.

Bekijk de video om alles te weten te komen over het darm microbioom of wanneer een microbioom test zinvol is.

Wanneer is een darmonderzoek zinvol

Hieronder lees je over verschillende gezondheidsaspecten die verband houden met het microbioom.

  • Een gezonde darmwand is van belang voor de opname van essentiële stoffen uit voeding. De Akkermansia bacterie is nodig voor een gezonde darmwand. Het is dus belangrijk dat deze bacterie in voldoende mate voorkomt in de darmen.
  • Darmbacteriën zijn nodig voor een goede werking van het immuunsysteem en om allergische reacties te voorkomen. Een eenzijdige darmflora zorgt voor een lagere hoeveelheid antistoffen in de darm. Via deze specifieke antistoffen zorgen darmbacteriën er dus voor dat ziekteverwekkers schadelijke stoffen van buitenaf onschadelijk worden gemaakt in de darm.
  • Darmbacteriën hebben een positieve invloed op de suikerstofwisseling en dit draagt bij aan een kleinere kans op het ontstaan van diabetes type 2.
  • Darmklachten en het microbioom. Bij mensen met het prikkelbare darm syndroom helpt voldoende diversiteit aan darmbacteriën in de dikke darm bij het verlichten van de klachten.
  • De diversiteit aan bacteriën in je darmen wordt in verband gebracht met een grotere kans op overgewicht.

De lijst met gezondheidsthema’s die verband houden met het microbioom is lang. Je microbioom leert je daarom veel over je algehele gezondheid. Dit blijkt ook op de speciale pagina die hier door de Maag Lever Darm Stichting aan wordt gewijd. Met een darm microbioom onderzoek krijg in inzicht in de samenstelling van je darmflora. Fijn om te weten wat goed is en vooral ook waar precies nog verbetering mogelijk is.

Aandoeningen gelinkt aan het microbioom

- Overgewicht
- Diabetes type 2
- Niet alcoholische leververvetting
- Hart en vaatziekten
- Chronische darm ontstekingen (ziekte van Crohn – Colitis Ulcerosa)
- Allergieën (eczeem – Astma – hooikoorts)
- Neurologische storingen

Het metabool syndroom wordt ook in verband gebracht met het microbioom. Recent is in Clique magazine, de gezondheidsbijlage van Elsevier weekblad, een artikel het darmmicrobioom en metabool syndroom! In dit artikel vertelt Jos Seegers, gepromoveerd Microbioloog, meer over deze relatie.

Voeding in relatie tot je microbioom

Voeding en het microbioom zijn nauw met elkaar verbonden. Met name omdat je met gezonde voeding de hoeveelheid bacteriën en de verscheidenheid aan bacteriën in je darm kunt beïnvloeden. Een eetpatroon met veel verschillende soorten groente en fruit, peulvruchten, volkorengranen en regelmatig noten of zaden zorgt voor een darmflora met veel variatie. Andersom verhoogt een eenzijdig eetpatroon het risico op een eenzijdige darmflora. Dit is onwenselijk omdat juist diversiteit nodig is om bijvoorbeeld voldoende gezonde voedingsstoffen op te nemen en het immuunsysteem goed te laten werken. Naast een gevarieerd eetpatroon zijn ook plantenvezels van belang. Deze vezels zorgen in de darm dat specifieke bacteriën butyraat kunnen vormen. Butyraat is een bouwstof voor een gezonde darmwand.

Wanneer jouw eetpatroon te weinig variatie of vezels bevat loop je het risico op een eenzijdig microbioom. Met dit microbioom onderzoek kom je er meteen achter of hier sprake van is.

De aandacht voor wat je allemaal zelf kunt doen om de samenstelling van je microbioom te beïnvloeden neemt toe. Meer zien over voeding en je microbioom? Deze video van BNNVARA geeft een indruk van wat je kunt doen met de aanbevelingen na een microbioom test.

Soorten bacteriën

Er zijn verschillende bacterie stammen te formuleren we noemen deze ook wel fylum. Binnen het fulum zijn er verschillende geslachten (ook wel minder correct, soorten genoemd). Hieronder omschrijven we de belangrijkste groepen bacteriën die verwerkt zijn in ons microbioom onderzoek.

Firmicutes bacteriën 

Binnen de westerste bevolking is dit de meest voorkomende bacterieën groep. Binnen deze groep komen de volgende bacterie soorten het meeste voor:

  • Anaerostipes
  • Blautia
  • Dorea
  • Flavonifractor
  • Lactobacillus
  • Pseudo-butyrivibrio
  • Roseburia
  • Ruminococcus
  • Sarcina

Enkele van deze bacterie soorten worden sterk met je gezondheid in verband gebracht. De bekendste is Faecalibacterium prausnitzii, deze bacterie kan soms tot wel 20% van alle darmbacterieën in de darm uitmaken en staat bekend om zijn ontstekingsremmende werking. Mocht je dus een verlaagd aantal faecalibacterium prausnitzii dan is het niet overstandig om aanvullende te kijken of je ontstekingen in je darm hebt. Dit kunnen we doen door een calprotectine darm test. Deze test kijkt of er ontstekingsmarkers in je ontlasting zitten. Daarnaast is prausnitzii belangrijk voor de butyraat productie. Butyraat is een goede voedingsbodem voor je darmcellen en draagt daardoor bij aan een gezonde darm. Een andere soort uit deze bacterien groep is Christensenella minuta. Uit een onderzoek met 977 vrijwilligers bleek dat mensen die veel van deze bacteriën hebben veel vaker een lage BMI (Body Mass Index) hebben. Dus minder last van overgewicht. 

Bacteroidetes

Dit is de tweede meest voorkomende groep binnen westerse bevolking. Bij niet westerse bevolking is dit meestal de meest voorkomende groep. dit zijn meestal staaf vormige bacteriën. De meest voorkomende soorten zijn Prevotella, Alistipes en Bacteroides. Veel andere soorten uit deze groep worden meestal niet aangetroffen bij gezonde mensen. Omdat veel van deze soorten (maar niet allemaal) ongunstige bacteriën zijn.

Actinobacteria

Deze groep maakt vaak maar een paar procent uit van de van alle aanwezige bacteriën. De meest bekende soorten zijn Collinsella en de Bifidobacteria. Met name van de bifidobacteria kennen we van de gezonde probiotische yoghurt of probiotica supplementen. 

Proteobacteria

Ook deze groep bacteriën komt niet zo vaak voor, de meest bekende soorten zijn Eschericha Coli (E-Coli) en de Helicobacter pylori. Er zijn veel soorten E-coli bacteriën die geen schade aanbrengen, toch is de meest bekende associatie met deze bacterie de 'poepbacterie'en wordt gelinkt aan voedselvergiftiging. Ook de helicobacter pylori heeft een slechte reputatie en wordt gelinkt aan maagzweren. De meeste proteobacteria zijn ook niet goed voor onze gezondheid. Andere bekende voorbeelden zijn de Salmonella en Campylobacter deze bacteriën zijn ook bekend vanwege voedselvergiftiging. Toch zijn niet alle proteobacteria slecht voor onze gezondheid zo is bijvoorbeeld de Sutterella wadsworthensis een proteobacteria die vaak bij gezonde mensen aangetroffen wordt.

Verrucomicrobia, Akkermansia

De meest bekende bacterie uit deze groep is de Akkermansia Muciniphila. Deze bacterie komt bij ongeveer 90% van de populatie voor een speelt een cruciale rol bij de gezondheid van de darmwand. Als er te veel mucus door de darmwand wordt geproduceerd dan breekt de Akkermansia bacteria dit af. Daarnaast heeft deze bacterie een ontstekingsremmende werking en zijn er verschillende onderzoeken die Akkermansia in verband brengen met het verlagen van het risico op obesitas, darmkanker en autisme. Als je deze bacterie niet hebt dan wordt de functie vaak overgenomen door andere bacterieën. Mede daarom is een hoge diversiteitsindex zo belangrijk. Als er veel verschillende soorten bacterieën in je darm leven is de kans op balans het grootste. Mocht je geen Akkermansia bacterieën in je darm hebben leven dan kan het verstandig zijn om een zonuline test te doen om te kijken of je darmwand goed functioneert. 

 

 

Geen extra informatie aanwezig.

Meer informatie
Biomarkers

Onderstaand tref je een deel van de bacteriën die we tegen kunnen komen in je ontlasting. Tevens zijn er een aantal van de analyses zoals de diversiteitsindex genoemd: 

  • Diversiteitsindex
  • Keystone species
  • Totaal Blautia
  • Totaal Blautia en Ruminococcen
  • Totaal butyraat producerende bacteriën
  • Akkermansia
  • Bifidobacterium
  • Eubacterium
  • Lactobacillus
  • Faecalibacterium
  • Roseburia
  • Ruminococcus
  • Bilophila wadsworthia
  • Clostridium difficile
  • Clostridium perfringens
  • E. coli
  • Enterobacter
  • Fusobacterium
  • Faecalibacterium prausnitzii
  • Bacteroides vulgatus 
  • Bacteroides cellulosilyticus 
  • Eubacterium siraeum 
  • Coprococcus eutactus 
  • Gracilibacter thermotolerans 
  • Fusicatenibacter saccharivorans 
  • Anaerostipes hadrus 
  • Ruminococcus torques 
  • Ruminococcus bromii 
  • Bacteroides ovatus