Een ontsteking is de reactie van je immuunsysteem op de beschadiging van weefsel in het lichaam zodat deze schade hersteld kan worden. De oorzaak van de ontsteking is vaak een infectie; je huid wordt rood en voelt meestal warm aan op de plek waar de ontsteking zit. Bij een acute ontsteking reageert je lichaam op de beschadiging van weefsel, bijvoorbeeld bij een verwonding of wanneer je een infectie door een virus oploopt. De ontsteking is in deze gevallen vaak heftig maar duurt niet lang. Het lichaam gaat direct hard aan het werk om het beschadigde weefsel op te ruimen; witte bloedlichaampjes moeten ziekteverwekkers en bacteriën uit de wond verdrijven en de infectie moet bestreden worden. Deze reactie van het lichaam en het werk dat je lichaam verzet om de schade te herstellen gaan vaak gepaard met koorts en pijn. Ook kun je verschijnselen ervaren zoals een lokale zwelling en roodheid. Uitwendige ontstekingen kunnen het best schoongehouden en verbonden worden om de genezing te bespoedigen.
Ontstekingen kunnen ook binnen in je lichaam ontstaan, zonder invloed van buitenaf. Dit soort ontstekingen worden steriele ontstekingen, of aseptische ontstekingen, genoemd. Een slijmbeursontsteking of de ziekte van Crohn zijn hier voorbeelden van. Een dergelijke ontsteking wordt niet veroorzaakt door prikkels van buiten maar door overbelasting. Het goed op peil houden van je weerstand en voldoende vocht drinken zijn belangrijk wanneer er sprake is van een inwendige ontsteking.
Er bestaan ook milde ontstekingen, laaggradige ontstekingen genoemd. Deze gaan niet samen met de bekende symptomen van ontsteking zoals pijn, roodheid of koorts. Door het gebrek aan duidelijke klachten worden dit soort ontstekingen dan ook vaak niet snel opgemerkt. Bij een laaggradige (of chronische) ontsteking is je immuunsysteem continu minimaal geactiveerd. Het lichaam gaat niet aan de slag met het opruimen en vernietigen van beschadigd weefsel maar zorgt er enkel voor dat ziekteverwekkers zich niet verder kunnen vermenigvuldigen. Op deze manier wordt de aangerichte schade beperkt. De ziekteverwekkers worden echter niet opgeruimd waardoor een laaggradige ontsteking lange tijd blijft sluimeren.
Sluimerende ontstekingen worden vaak niet direct opgemerkt, een bloedtest biedt dan uitkomst.
Ontstekingswaarden in het bloed meten?
De aanwezigheid van een ontsteking, kan door middel van een bloedtest gemeten worden. Na het ontstaan van een ontsteking maakt je lever CRP (C-reactive protein) aan en dit wordt vervolgens afgegeven in de bloedbaan. Het CRP niveau in je bloed stijgt snel als reactie op een ontsteking. Door de CRP waarde te meten kun je een acute ontsteking aantonen, of juist uitsluiten. CRP is ook een goede voorspeller voor onze cardiovasculaire gezondheid, omdat hart- en vaatziekten meestal worden veroorzaakt door ontstekingswaarden bloed verhoging. Onderzoek heeft uitgewezen dat verhoogde ontstekingswaarden c.q. constant licht te hoge CRP waarden geassocieerd worden met het risico op hart- en vaatziekten, inclusief een hartaanval. Als er sprake is van een laaggradige, langdurige ontsteking is de CRP waarde in je bloed te laag om deze met een CRP bloedtest te kunnen detecteren. Tegenwoordig zijn deze lichte ontstekingen goed te meten met een hs-CRP (high sensitivity C-reactief proteïne) bloedtest. Hierbij kunnen ook lage ontstekingswaarden gemeten worden. Hoe lager de uitslag van deze test is, hoe kleiner de kans is dat je te maken hebt met een laaggradige ontsteking.
Je ontstekingswaarde testen
Sluimerende ontstekingen wijzen vaak op overbelasting
De test laat jouw CRP niveau (ontstekingswaarde) zien
Je weet direct of er sprake is van sluimerende ontstekingen
Ontstekingswaarde test wordt beoordeeld met een 9,2 uit 10
Omega 3 vetzuren kunnen mogelijk de productie afremmen van stoffen die een rol spelen bij ontstekingen. Omega 3 vetzuren worden de voorlopers van protectines en resolvines genoemd, dit zijn stoffen die ontstekingen tegen gaan en ervoor zorgen dat de weefsels weer naar hun normale toestand gaan na een reactie van het lichaam op een ontsteking. Omega 3 vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. Voorbeelden hiervan zijn het plantaardige vetzuur ALA en de vetzuren EPA en DHA. Je krijgt deze vetzuren binnen via je voeding. Het is in veel gevallen geen probleem om voldoende van het vetzuur ALA in te nemen. In veel zaden van planten en de olie die hiervan gemaakt wordt, is ALA te vinden. Voldoende inname van de vetzuren EPA en DHA is vaak een stuk lastiger omdat deze vetzuren enkel in vette vis zoals zalm, tonijn en ansjovis en algen te vinden zijn. Daarnaast hebben sommige mensen moeite om ALA om te zetten naar EPA en DHA. Dit heeft te maken met onder andere het FADS1 gen. Mensen met ongunstige kopieën van dit gen kunnen ALA minder goed omzetten naar EPA en DHA. Het toevoegen van voedingsmiddelen met omega 3vetzuren aan je eetpatroon wordt geassocieerd met een kleiner risico op hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, depressie, diabetes type 2 en overgewicht.
Ontstekingen en vitamine D
Je hebt vitamine D onder andere nodig voor stevige botten en een goede spierfunctie. Vitamine D speelt een belangrijke rol in het immuunsysteem en helpt bij het voorkomen van diverse ziekten. In het medische tijdschrift The Journal of Immunology is door onderzoekers van National Jewish Health een onderzoek beschreven met nieuwe inzichten betreffende het effect van vitamine D op ontstekingen. Vitamine D zou ontstekingsremmend werken; wanneer bij het onderzoek sprake was van een hoog vitamine D gehalte werden de ontstekingsreacties in het lichaam afgeremd. Dit was niet het geval wanneer het vitamine D gehalte in het bloed te laag was. Bij het laboratoriumonderzoek incubeerden de onderzoekers witte bloedcellen met verschillende doseringen van vitamine D.
Ontstekingsremmende voeding kan er voor zorgen dat hoge ontstekingswaarden afnemen tot het referentiebereik.
Ontstekingsremmende voeding
Er bestaan een aantal adviezen met betrekking tot ontstekingsremmende voeding. Zo wordt onder andere het eten van natuurlijke voeding met omega 3 vetzuren aangeraden. Omega 3 vind je in plantaardige oliën en vette vis. Van het overmatig nuttigen van voeding met veel suikers of dranken met alcohol is reeds bekend dat het een rol speelt bij het in de hand werken van ontstekingen. Gezonde recepten kunnen helpen ontstekingen voorkomen. Hieronder vind je een lijst met 10 voedingsmiddelen die een ontstekingsremmende werking zouden hebben:
Bessen zoals bosbessen, frambozen en aardbeien. Deze bevatten antioxidanten die het immuunsysteem versterken en ontstekingen kunnen verminderen.
Tomaten bevatten vitamine C, kalium en het antioxidant lycopeen wat ontstekingen kan verminderen.
Avocado’s zijn over het algemeen erg gezond; ze bevatten magnesium, kalium en gezonde enkelvoudig verzadigde vetten.
Druiven bevatten anthocyanen. Hoewel op dit moment nog onderzoek loopt naar de werking van deze stoffen vermoedt men dat de antioxiderende eigenschappen van anthocyenen tweemaal hoger zijn dan vitamine C. In druiven zit ook de stof resveratrol welke ontstekingsremmend kan werken.
Vette vis zoals zalm, makreel of haring. De omega vetzuren die in vette vis terug te vinden zijn zouden een ontstekingsremmend effect hebben.
Groene thee bevat een stof die epigallocatechine-3-gallaat (EGCG) wordt genoemd. EGCG remt ontstekingen door de schade aan vetzuren in je cellen te verminderen.
Paddenstoelen bevatten veel B-vitamines en antioxidanten. De ontstekingsremmende middelen die paddenstoelen bevatten gaan normaal gesproken voor een groot deel verloren wanneer je ze kookt. Het advies is dus om deze licht gekookt te eten.
Kurkuma is een specerij wat vaak wordt gebruikt in Indiase gerechten. Kurkuma bevat curcumine, een voedingsstof met een sterk remmend effect op ontstekingen. Het nuttigen van gerechten die kurkuma bevatten of het innemen van curcuminesupplementen kan baat hebben bij het bestrijden van ontstekingen.
Donkere chocolade met ten minste 70% cacao bevat de antioxidanten flavanolen. Uit onderzoek blijkt dat flavanolen diabetes zouden kunnen voorkomen en een gunstig effect op hart en bloedvaten hebben.
Ook broccoli wordt genoemd als ontstekingsremmend voedingsmiddel; broccoli bevat het antioxidant sulforafaan wat er om bekend staat ontstekingen te bestrijden.
Wat kun je met jouw resultaat?
Kom te weten of er sprake is van sluimerende ontstekingen en wat dit betekent voor je gezondheid
Gebaseerd op jouw uitslag ontvang je adviezen die helpen bij het zorgen voor een lage ontstekingswaarde
Voor het laten meten van de ontstekingswaarde of het verkrijgen van inzicht in je gevoeligheid voor ontstekingen hebben we verschillende testen.
Hs-CRP test
De hs-CRP ontstekingen test kan laaggradige ontstekingen blootleggen door het high sensitive CRP in het bloed te meten. Zelfs een hele kleine hoeveelheid crp kan met deze test gemeten worden, waardoor aangetoond kan worden of er sprake is van een langdurige ontstekingswaarden in het bloed. Voor deze test hoef je niet langs de huisarts of prikpost; je kunt de bloedtest thuis afnemen door middel van een vingerprik. Na onderzoek in een gecertificeerd laboratorium in Europa ontvang je zes werkdagen later je uitslag in een duidelijk beschreven rapport. Bij dit rapport geven we ook wat aanbevelingen om je eventuele verhoogde ontstekingswaarden te optimaliseren.
DNA leefstijl test
De Nutri-Gene pro DNA leefstijl test zorgt ervoor dat je inzicht in je genen kunt verkrijgen, zowel ter preventie als voor het optimaliseren van je gezondheid. De Nutri-Gene pro test bevat 62 verschillende onderdelen met betrekking tot leefstijl, waaronder je aanleg voor ontstekingsgevoeligheid. De uitslag van het DNA onderzoek ontvang je in een persoonlijk resultatenboek waarin we je ook bruikbare tips geven voor het aanpassen van je leefstijl en eetpatroon aan de werking van je genen. Met deze nieuwe inzichten weet je op welke wijze je het beste uit jezelf kunt halen.
Omega 3 bloedtest
Omega 3 vetzuren remmen mogelijk de productie af van stoffen die een rol spelen bij de oorzaak van de ontsteking. Met de omega 3 bloedtest kom je te weten wat de status is van je omega 3 niveau. Ook je omega 6-, verzadigde- en transvetzuurniveaus worden met deze test gemeten. De onderlinge verhoudingen tussen deze metingen geven een beeld van de gezondheid van je bloedvaten en hart. Deze test kun je door middel van een vingerprik zelf thuis afnemen. De uitslag van de test ontvang in je in een uitgebreid rapport.
Vitamine D tekort test
Volgens onderzoek heeft vitamine D een ontstekingsremmende functie. Voor inzicht in je vitamine D niveau kan de vitamine D tekort test gebruikt worden. Deze test wordt geleverd in een brievenbuspakketje en kan zelf thuis middels een vingerprik worden afgenomen. Het onderzoek naar het vitamine D niveau wordt uitgevoerd in een gecertificeerd Europees laboratorium, hier wordt het door een biochemicus en arts gevalideerd. Na zes werkdagen ontvang je de resultaten van je vitamine D test in een duidelijk rapport met persoonlijke aanbevelingen.