Nature of nurture?

Nuture vs nurture of aanleg vs omgeving, deze discussie is al vaak gevoerd wanneer het ging over gedrag, persoonlijkheid of sporttalent. Veel mensen zullen zich kunnen voorstellen dat een topsporter beschikt over aangeboren talent, maar dat het desondanks zonder training niet mogelijk is om topprestaties te leveren. Ook bij gezondheid spelen aangeboren eigenschappen in combinatie met de manier waarop je hiermee omgaat een belangrijke rol. Dit laten de nieuwste inzichten op het gebied van DNA en gezondheid in relatie tot leefstijl zien. Hierdoor is het aloude nature nurture debat weer helemaal actueel.

Aangeboren eigenschappen en leefstijl in relatie tot gezondheid

Maakt jouw lichaam te veel LDL cholesterol aan na een vetrijke maaltijd, wordt er voldoende vitamine D gevormd wanneer je met de mouwen opgestroopt in de zon hebt gelopen of stijgt jouw zuurstofopname wel na een duurtraining? Dit zijn slechts een paar voorbeelden, maar de lijst met aangeboren eigenschappen die fitheid en gezondheid verklaren is eindeloos. De informatie in je genen beantwoord vragen op het gebied van een ideaal lichaamsgewicht, vetstofwisseling, behoefte aan vitamines & mineralen, risico op hart- en vaatziekten, sport, cholesterol en afbraak van gifstoffen. Waardevolle informatie die je vervolgens kunt inzetten om je leefstijl af te stemmen op jouw persoonlijke situatie.

Nurture the nature

Wanneer je leest dat aanleg en leefstijl invloed hebben op je fitheid en gezondheid zou je zomaar kunnen denken: “mijn gezondheid kan ik toch alleen bevorderen door mijn leefstijl aan te passen”. Dit is waar! Alleen je zou jezelf tekort doen door te denken dat dezelfde gezonde leefstijl op iedereen hetzelfde effect heeft. Je weet immers van genetica, aanleg en individuele verschillen. Je DNA bevat ontzettend veel informatie die je kunt gebruiken voor het verbeteren van je leefstijl en gezondheid. Bij aanleg voor het ontwikkelen van een bepaald gezondheidsprobleem kan een gerichte individuele leefstijl verandering er voor zorgen dat dit probleem zich nooit zal uiten. Nurture the nature dus!

De onderstaande praktijkvoorbeelden geven een inkijkje in hoe dit werkt. Je leest hoe kennis over de werking van je lichaam helpt bij het gericht verbeteren van je leefstijl en zo bij het verbeteren van je gezondheid.

Cafeïne stofwisseling, nurture en ook nature

Cafeïne wordt in de lever afgebroken onder invloed van het enzym CYP1A2. Wetenschappers hebben aangetoond dat gemiddeld genomen de halwaarde tijd van cafeïne 4 uur is. Echter, de activiteit van het enzym CYP1A2 verschilt sterk van persoon tot persoon en dit heeft te maken met het CYP1A2 gen. Ongeveer 48% van de mensen heeft twee ongunstige kopieën van het CYP1A2 gen. Dit genotype zorgt ervoor dat cafeïne veel minder snel wordt afgebroken. Onderzoek laat zien dat mensen met een vertraagde afbraak gemiddeld genomen een veel hogere bloeddruk hebben.

Een hoge bloeddruk komt in dit geval tot uiting door een combinatie van aangeboren eigenschappen en gedrag. Gelukkig kan door dit inzicht met heel gerichte kleine aanpassingen op het vlak van leefstijl dit probleem kan worden opgelost. Een van de aanbevelingen die voortvloeien uit dit inzicht ligt natuurlijk voor de hand: neem minder cafeïne houdende drank. Minder voor hand liggend maar ook effectief is voeding. Consumptie van groente die veel vitamine C bevat alsook fruit dat veel flavonoïden bevat versnelt de afbraak van cafeïne en helpt zo de bloeddruk te verlagen.

Aangeboren eigenschappen en een gezond lichaamsgewicht

Een gezond lichaamsgewicht heeft natuurlijk alles met gedrag te maken; genoeg bewegen, gezond eten, enzovoorts. Inzichten in DNA laten zien dat maar een deel van de waarheid is. Natuurlijk is gedrag belangrijk, maar hetzelfde gedrag zal bij iedereen een andere uitwerking hebben.

Het lichaam heeft een soort geheugen voor vetvoorraad. Dit betekent dat je lichaam de neiging heeft opnieuw een voorraadje op te bouwen nadat je wat vetmassa bent kwijtgeraakt. Hoe sterk deze neiging is verschilt van persoon tot persoon. Onder andere het ADIPOQ gen verklaart het verschil tussen individuen op dit vlak. Mensen met de ongunstige variant van dit gen hebben een lagere hoeveelheid adiponectine in hun bloed. Dit hormoon speelt een rol bij de afbraak van vetzuren en is zodoende belangrijk voor de vetstofwisseling na gewichtsverlies. Door deze kennis kan een DNA onderzoek inzichtelijk maken welk eetpatroon voor jou effect zal hebben.

DNA leefstijl test gezondheid

Bij een DNA leefstijlonderzoek wordt in je genen gekeken naar specifiek de gezondheidsaspecten die door leefstijl beïnvloed kunnen worden. Vervolgens wordt deze informatie samengebracht met relevante wetenschappelijke achtergrond en vertaald naar een persoonlijk advies. Dit advies laat concreet zien wat een gezonde leefstijl voor jou is. Ben je benieuwd naar hoe zo’n advies precies wordt opgesteld, bekijk dan hier een voorbeeldrapport.

Nieuwsgierig naar jouw aanleg op het vlak van gezondheid? En hoe je hier met leefstijl op in kunt spelen? Hier leest u meer over het uitgebreide DNA leefstijlonderzoek nutri-gene pro.

Hier vind je een overzicht van alle verschillende DNA leefstijlonderzoeken.

Een DNA test gezondheid, hoe werkt dat?

De DNA leefstijl testen zijn zelftesten die je makkelijk en snel thuis kunt afnemen. Na je bestelling ontvang je de DNA kit thuis. Je hoeft alleen je sample wangslijm af te nemen met een soort wattenstaafje en te versturen via de retourenvelop. Je sample wordt onderzocht in een gecertificeerd Europees laboratorium voor een betrouwbaar resultaat. Vier weken na het versturen van je sample ontvang je de uitslag in een duidelijk geformuleerd digitaal rapport en kun je direct aan de slag met het optimaliseren van je gezondheid. Ontvang je liever een gedrukt boekwerk? Geef dit dan aan bij je bestelling.

Opmerking

Misschien denk je bij een DNA test gezondheid direct aan onderzoek naar ziektebeelden die met erfelijkheid te maken hebben. In dit onderzoek wordt hier expliciet niet naar gekeken, alle genen die hiermee te maken hebben worden niet onderzocht.