De T3 schildklier waarde

De T3 schildlier waarde is een waarde die onderdeel is van het grotere schildklier profiel bloedtest. De schildklier produceert o.a. het hormoon trijoodthronine wat bekend staat als totaal T3. Samen met T4 regelen deze hormonen belangrijke lichamelijke processen zoals je stofwisseling, lichaamstemperatuur, de kwaliteit van je haren, huid en het lichaamsgewicht. T3 is het actieve schildklier hormoon dat vanuit T4 aangemaakt wordt. T4 wordt omgezet in t3 dit proces heet dejoderen en vindt met name plaats in perifere weefsels zoals de nieren en lever. Er wordt een jodium molecuul van het T4 molecuul verwijderd waardoor T3 ontstaat. Er zijn twee enzymen die dit proces mogelijk maken dejodase 1 & 2. Ongeveer 20% van het T3 hormoon komt rechtstreeks uit de schildklier de andere 80% van het T3 niveau komt vanuit dejoderen.

Verschil T3 (totaal T3) en FT3 (vrij T3)

Het meeste T3 in het lichaam zit aan eiwitten gebonden. Het T3 dat over blijft wordt ook wel vrij T3 genoemd (FT3). T3 wordt gebruikt om te kijken of er een probleem is met de schildklier. 

Mogelijke klachten bij een overschot aan schildklierhormoon T3

Typische klachten die samen hangen bij een overschot aan T3 zijn:

  • Ongerustheid
  • irritiatie
  • hyperactiviteit
  • haaruitval

Specifiek bij een T3 overschot is het mogelijk om thyrotoxicose te krijgen, dit is een aandoening die wordt veroorzaakt door overactieve schildklier (hyperthyreoïdie).

Mogelijke klachten bij een tekort aan schildklierhormoon T3

Typische klachten die samen hangen bij een tekort aan T3 zijn:

  • Aankomen in gewicht
  • Geheugen verlies
  • Vermoeidheid
  • Gevoel van watten in het hoofd (niet helder kunnen nadenken)
  • Droge huid

Specifiek bij een T3 tekort is het mogelijk dat je last hebt van een trage schildklier ook wel hypothyreoïdie genoemd.

T3 maakt onderdeel uit van een complex hormonaal systeem

Om een goed beeld te krijgen is er vaak meer informatie nodig dan alleen een T3 waarde. Binnen een schildklier test wordt vaak naar TSH T4 en T3 gekeken, deze hormonen zijn allemaal belangrijk voor een goed werkende schildklier Ook kunnen andere hormonen effect hebben op de werking van de schildklier. Hormonen zijn complex en moeten in balans zijn. Veel mensen hebben een tekort aan schildklierhormonen. Daarom is ons advies altijd om bij klachten een arts te raadplegen.