Welke soa's komen het vaakst voor?

Er zijn veel verschillende seksueel overdraagbare aandoeningen die je kunt krijgen door onveilige seks. Niet bij elke soa is de kans even groot dat je ermee te maken krijgt. Sommige komen veel vaker voor dan anderen.

Deze 5 soa's komen in Nederland het vaakst voor:

  1. Chlamydia
  2. Gonorroe
  3. Herpes genitalis
  4. Genitale wratten
  5. Mycoplasma

In Nederland komen syfilis, hiv, hepatitis B, trichomonas ook voor, maar veel minder vaak dan de eerder genoemde vijf.

Veelvoorkomende soa's
 

Chlamydia komt het vaakst voor in Nederland

In Nederland wordt jaarlijks ruim 60.000 keer de diagnose chlamydia gesteld. Chlamydia is hiermee de soa die het vaakst voorkomt. Bij heteroseksuele vrouwen en mannen jonger dan 25 jaar oud is het aantal besmettingen het hoogst.

Chlamydia wordt veroorzaakt door Chlamydia trachomatis. Dit is een bacterie die je kunt oplopen door onbeschermd seksueel contact. Als je besmet raakt kan dit in eerste instantie zorgen voor een infectie van de urinebuis, baarmoederhals, endeldarm of keel. In een later stadium kan de infectie zich uitbreiden en kun je problemen krijgen met de bijballen, baarmoeder of eileiders.

Je kunt vervelende klachten krijgen als je chlamydia hebt opgelopen. Maar in veel gevallen merk je hier helemaal niets van.

Je kunt vervelende klachten krijgen als je chlamydia hebt opgelopen. Maar in veel gevallen merk je hier helemaal niets van. Ongeveer de helft van de mannen met chlamydia krijgt ook klachten. Bij vrouwen is dit maar 25%. Als de infectie in de keel of endeldarm zit is de kans dat je hier iets van merkt nog veel kleiner.

Aan welke symptomen kun je chlamydia herkennen?

De symptomen bij mannen

  • Pijn bij het plassen
  • Afscheiding uit de penis
  • Een pijnlijke balzak

De symptomen bij vrouwen

  • Meer of anders ruikende afscheiding uit de vagina
  • Pijn bij het plassen
  • Buikpijn vooral in de onderbuik
  • Bloedverlies na het vrijen of op een moment dat je niet ongesteld moet worden

Meer lezen over de meest voorkomende klachten bij een soa? Bekijk dan de uitgebreide pagina.

Herken je bovenstaande klachten? Een chlamydia test geeft snel duidelijkheid. Je komt te weten of de klachten door chlamydia veroorzaakt worden of je sluit dit uit.

Testen op chlamydia

  • Chlamydia is de meest voorkomende soa in Nederland.
  • Veel mensen krijgen geen klachten bij chlamydia. Een test geeft duidelijkheid.
  • Je neemt de test makkelijk zelf af en jouw sample wordt onderzocht in een gecertificeerd lab.
  • De chlamydia test maakt ook onderdeel uit van de uitgebreide soa test.

Herpes genitalis

Herpes genitalis wordt veroorzaakt door een virus. Naar schatting is ongeveer 15% van de volwassenen in Nederland geïnfecteerd met dit virus en heeft de helft hier ook daadwerkelijk last van. Herpes komt iets vaker voor bij vrouwen.

Bij herpes kan plassen erg pijnlijk zijn. Als je denkt dat je herpes hebt is het goed om een arts te raadplegen. Een arts kan de diagnose stellen door de huid te beoordelen. Als er blaasjes zijn ontstaan wordt er ook weleens een beetje vocht afgenomen dat wordt onderzocht.

Genitale wratten

Jaarlijks raken ruim 46.000 mensen besmet met genitale wratten. Dit is een soa die wordt veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV). Je kunt besmet raken door onveilige seks, maar ook door bijvoorbeeld een handdoek te gebruiken van een besmet persoon.

Als je genitale wratten oploopt kun je last krijgen van wratjes ronde de penis, vagina of anus. Dit geeft pijn, jeuk of een branderig gevoel. Genitale wratten kunnen vanzelf verdwijnen, maar in veel gevallen wordt een zalf voorgeschreven om de wratten te behandelen.

Als je denkt dat je genitale wratten hebt kan een arts dit beoordelen door naar de huid te kijken. Er bestaat geen test voor genitale wratten.

Gonorroe

In Nederland wordt elk jaar bij ruim 20.000 mensen gonorroe vastgesteld. De diagnose gonorroe wordt in verhouding vaker gesteld bij mannen die seks hebben met mannen.

Gonorroe wordt veroorzaakt door de Neusseria gonorrhoeae bacterie. Je kunt het oplopen door onveilige seks. De bacterie kan bij mannen een ontsteking van de urinebuis, endeldarm, keel of bijballen veroorzaken. Bij vrouwen kan gonorroe zorgen voor een ontsteking van de urinebuis, baarmoederhals, eileiders, keel of endeldarm.

Een test geeft duidelijkheid als je denkt dat je misschien gonorroe hebt.

Je kunt gonorroe herkennen door verschillende klachten. Hierbij moet worden gezegd dat niet iedereen klachten krijgt. Bij mannen krijgt ongeveer 90% als ze besmet zijn. Bij vrouwen ligt dit percentage fors lager, slechts 40%. Ook bij een gonorroe infectie in de endeldarm of keel is de groep die klachten krijgt laag.

Wat zijn de klachten bij gonorroe?

Mannen

  • Plassen is pijnlijk
  • Afscheiding uit de penis
  • Als gonorroe niet wordt behandeld kan bij mannen op termijn ook een ontsteking van de bijballen of een ontsteking van de prostaat ontstaan.

Vrouwen

  • Plassen is pijnlijk
  • Meer of anders ruikende afscheiding uit de vagina
  • Bloedverlies op een moment dat je niet ongesteld moet worden
  • Buikpijn, vooral in de onderbuik

Als vrouwen niet op tijd behandeld worden voor gonorroe kan op termijn ook een bekkenontstekingen of onvruchtbaarheid ontstaan.

Herken je deze klachten? Een gonorroe test geeft snel duidelijkheid. Je komt te weten of de klachten door gonorroe veroorzaakt worden of je sluit dit uit.

Testen op gonorroe

  • Een test geeft duidelijkheid als je denkt dat je gonorroe hebt.
  • Je kunt de test gemakkelijk zelf afnemen.
  • Jouw sample wordt in een gecertificeerd lab geanalyseerd.
  • De gonorroe test maakt ook onderdeel uit van de uitgebreide soa test.

Mycoplasma

Mycoplasma wordt veroorzaakt door de mycoplasma genitalium bacterie. Deze bacterie kan worden overgedragen door onveilig seksueel contact. Bij mannen kan mycoplasma zorgen voor een ontsteking van de urinebuis. Bij vrouwen kan in zeldzame gevallen de urinebuis, eileiders of baarmoederhals gaan ontsteken.

Het is niet bekend hoeveel gevallen van mycoplasma er jaarlijks zijn. Er wordt bij een soa onderzoek niet standaard op mycoplasma getest. Wel wordt mycoplasma vaak getest bij mensen met klachten en een negatieve test voor chlamydia en gonorroe. Van deze groep bleek 4,5% besmet te zijn met mycoplasma. Dit percentage maakt het aannemelijk dat mycoplasma regelmatig voorkomt in Nederland.

Een mycoplasma test

  • Meteen duidelijkheid als je mogelijk mycoplasma hebt.
  • Mycoplasma wordt getest bij soa klachten en een negatieve test voor chlamydia en gonorroe.
  • Je kunt de mycoplasma test makkelijk zelf afnemen.
  • Jouw sample wordt geanalyseerd in een ISO 15189 gecertificeerd lab.
 

Wanneer testen op een soa?

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er een aantal soa’s die regelmatig voorkomen in Nederland. Als je denkt dat je een van deze soa’s bij je draagt, dan is een test nodig.

Het kan zijn dat je twijfelt door klachten die wijzen op een soa. Met een test kom je dan te weten of een soa de oorzaak van je klachten is. Het kan ook zijn dat het testresultaat een soa juist uitsluit als oorzaak. In veel gevallen wordt een test ook gebruikt om duidelijk te krijgen na onveilige seks. Of als je bij een nieuwe relatie of sekspartner een soa wilt uitsluiten.

Welke soa test is ? We helpen je graag bij het vinden van de juiste test. Op een speciale pagina kom je met behulp van een paar vragen te weten op welke soa jij moet testen.

Duidelijkheid als je denkt dat je misschien een soa hebt

  • Bij deze test worden chlamydia, gonorroe en trichomonas onderzocht.
  • Je ontvang de test in een neutrale verpakking en hij past door de brievenbus.
  • Afnemen kun je eenvoudig zelf en vervolgens wordt jouw test in een gespecialiseerd lab geanalyseerd.
  • Het resultaat ontvang je snel via een beveiligd bericht.

Hoe voorkom je een soa?

Als je denkt dat je een soa kunt hebben, dan is het verstandig om een soa test te doen.

Voorkomen dat je een soa krijgt? Veilig vrijen helpt bij het voorkomen van een soa besmetting. Gebruik altijd een condoom als je seks hebt, zorg dat je condooms bij je hebt als je (misschien) seks gaat hebben en bespreek het gebruik op voorhand met je partner, zowel bij losse partners als een vaste partner. Condooms bieden helaas niet in alle gevallen volledige bescherming, maar bij goed gebruik (volg de aanwijzingen op de verpakking) op de juiste manier geven ze een goede bescherming tegen soa’s.