Op deze pagina lees je:
Een allergie of voedselintolerantie?
De allergie- en intolerantie testen horen bij de meest aangevraagde onderzoeken van Mijnlabtest. Dat is niet voor niets, bij één op de vijf Nederlanders reageert het lichaam namelijk te hevig op bepaald voedsel. Merk jij dat je bepaalde voedingsmiddelen niet goed kunt verdragen? De oorzaak kan een voedingsallergie zijn, maar je kunt ook intolerant zijn voor bepaalde producten.
Zowel bij een allergie als bij een intolerantie kun je klachten krijgen na het eten van specifieke voeding. Je denkt misschien dat er ongeveer hetzelfde aan de hand is, maar het zijn twee verschillende dingen.
De essentie van het verschil is de betrokkenheid van ons afweersysteem. Bij allergieën zorgt ons afweersysteem voor de reactie. Bij een intolerantie wordt vaak juist de vertering bemoeilijkt.
In dit artikel vertellen wij je graag meer over de verschillen tussen de beide overgevoeligheidsreacties, hoe je bij klachten te weten kunt komen waar jij last van hebt en wat jij met deze informatie kunt doen om je klachten te verminderen.
Wat is er aan de hand bij een voedselallergie?
Een allergie en intolerantie kunnen allebei een te hevige reactie van ons lichaam uitlokken. De meest bekende van de twee is de allergie. Zo’n 1 op de 5 Nederlanders heeft last van een allergie. Naar schatting gaat het bij ongeveer 3% van de volwassenen en 8% van de kinderen om een voedselallergie.
Bij een allergie reageert het immuunsysteem op een stof die normaal gesproken helemaal niet schadelijk is.
Bij een allergie reageert het immuunsysteem op een stof die normaal gesproken helemaal niet schadelijk is. Verschillende stoffen kunnen zo’n reactie uitlokken. Je kunt denken aan bijvoorbeeld pollen, mijten of schimmels. In veel gevallen zijn bepaalde voedingsmiddelen de oorzaak van de allergie.
Heb je een allergie en eet je iets waarvoor je allergisch bent, dan reageert jou lichaam waarschijnlijk al heel snel. In veruit de meeste gevallen treden de klachten al binnen 1 uur op, een acute reactie wordt dit genoemd.
Bij een allergie is ons afweersysteem niet goed afgesteld
Bij een allergie is de afstelling van ons afweersysteem niet in orde. Het is te gevoelig afgesteld waardoor ons afweersysteem in actie komt op momenten dat dit niet nodig is. Onschuldige stoffen zoals pinda’s of koemelk kunnen dan onterecht het afweersysteem prikkelen en in werking te stellen.
De stoffen die een allergische reactie veroorzaken, noemen we allergenen. Een allergeen is een bestanddeel (eiwit) van in dit geval het voedingsmiddel waarvoor je allergisch bent.
Het afweersysteem reageert op een allergeen door IgE antistoffen aan te maken. Dit gaat vaak gepaard met klachten zoals bijvoorbeeld misselijkheid, moeite met ademhalen of darmklachten. Eigenlijk zijn deze klachten bijkomende schade van de onnodige afweerreactie.
Doordat het afweersysteem al een bepaalde hoeveelheid antistoffen klaar heeft liggen, kan een klein beetje van het allergeen al voldoende zijn om opnieuw een reactie uit te lokken. Één slok melk en je darmklachten spelen weer op. De reden dat de klachten bij een allergie acuut zijn en er vaak maar weinig van een allergeen nodig is als trigger.
Wat is er aan de hand bij een intolerantie?
Een allergie wordt dus gekenmerkt door een te hevige reactie van ons afweersysteem. Bij een intolerantie is ons afweersysteem in eerste instantie helemaal niet betrokken. Hoewel de klachten lijken op die van een allergie en net zo vervelend kunnen zijn, speelt er een heel ander mechanisme.
De essentie bij een intolerantie is dat ons lichaam niet in staat is om bepaalde (voedings)stoffen goed op te nemen of te verteren. Hierdoor kunnen die stoffen reacties in ons lichaam op gang brengen die klachten geven. Een verminderde opname van voedingstoffen wordt vaak veroorzaakt door een tekort aan de enzymen die hierbij helpen, onvoldoende transporteiwitten of een beschadigd slijmvlies.
Bij intoleranties kun je bijvoorbeeld denken aan Lactose-intolerantie. Hierbij is ons lichaam niet in staat om specifieke suikers die in melkproducten voorkomen te verteren. Dit komt door een tekort aan het enzym lactase. Bij lactose intolerantie blijven melksuikers onverteerd in onze darmen aanwezig. Daar zijn ze een welkome versnapering voor onze darmflora, het microbioom. De bacteriën in onze darmen gaan de lactose “vergisten”, omzetten naar andere stoffen. Hierdoor ontstaat een opgeblazen gevoel met buikpijn en diarree doordat er stoffen en gassen in onze darmen komen die daar niet thuishoren.
Bij een intolerantie kunnen mensen vaak toch wel een klein beetje van de stof verdragen. De klachten treden daarom, in tegenstelling tot bij een allergie, pas na wat langere tijd op. Er is bij een intolerantie ook vaak meer van de stof of herhaald contact met de stof nodig om een reactie uit te lokken.
Dit maakt het bij een intolerantie moeilijk om de klachten direct te relateren aan een specifiek voedingsmiddel. Gelukkig geeft een test uitsluitsel omdat je met één test op een groot aantal voedingsmiddelen in een keer kunt testen.
Het verschil tussen een allergie en een intolerantie
We hebben net uitgelegd wat er precies aan de hand is bij een allergie en intolerantie. Dit zijn de belangrijkste verschillen onder elkaar:
- Bij een voedselallergie reageert jouw afweersysteem op bepaalde eiwitten in de voedingstoffen waarvoor jij allergisch bent. De hoeveelheid IgE antisotffen in het bloed stijgt hierdoor en dit gaat vaak gepaard met allergieklachten.
- Een allergie wordt gekenmerkt door een acute reactie. De klachten treden meestal meteen op nadat je in contact bent gekomen met een allergeen. Er is vaak ook maar een klein beetje van de stof nodig de een reactie te triggeren.
- Bij een voedselintolerantie is jouw lichaam, door bijvoorbeeld een tekort aan enzymen, transporteiwitten of een beschadigde darmwand, niet goed in staat om bepaalde voedingsmiddelen te verteren. Als je deze producten toch regelmatig binnenkrijgt ontstaan klachten.
- Bij een intolerantie treden de klachten vaak pas op na enige tijd en moet je in veel gevallen een bepaalde hoeveelheid van de stof binnenkrijgen voor je er iets van merkt.
Bij een allergie zijn de klachten vaak acuut. Als de klachten pas later optreden wijst dit eerder op een intolerantie.
Klachten bij een voedselallergie
Deze klachten komen veel voor bij allergieën en intoleranties.
- Misselijk
- Hoofdpijn
- Duizeligheid
- Vermoeidheid
- Moeite met ademhalen (benauwdheid of een piepende ademhaling)
- Last van maag en darmen (buikpijn, diarree of krampen)
- Spijsverteringsproblemen (opgeblazen buik, krampen, winderigheid, diarree en buikpijn)
- Huidklachten (jeuk, een rode huid of huiduitslag)
- Last van de ogen (tranen, jeuk of rode ogen)
- Zwelling (gezicht, lippen, tong of keel)
De overlap van klachten bij een allergie en een intolerantie is groot. Er is wel een verschil, bij een allergie treedt er vaak acuut een reactie op. Als je meteen na het eten dit soort klachten krijgt wijst dit dus vaak op een allergie.
Als de klachten vaak terugkomen, maar minder duidelijk aan een oorzaak te relateren zijn, dan wijst dit eerder op een intolerantie.
Voorbeeld: lactose-intolerantie is geen allergie
Lactose is een vorm van suiker die voorkomt in zuivelproducten. Met behulp van het enzym lactase kan het lichaam deze vorm van suiker verteren en opnemen. De darmen van sommige mensen maken te weinig lactase aan en dit bemoeilijkt het verteringsproces. De melksuiker blijft achter in de darmen en trekt vocht aan. Hierdoor kun je last krijgen van diarree en winderigheid.
Bij lactose-intolerantie hebben de klachten dus te maken met het verteringsproces en niet met een reactie van het immuunsysteem zoals bijvoorbeeld bij een koemelkallergie wel het geval is.
Hoe weet je of je last hebt van een allergie of van een intolerantie?
Je kunt dus zowel door een allergie of door een intolerantie klachten krijgen. Maar de manier hoe je met de oorzaak van de klachten om moet gaan, is heel anders voor een intolerantie dan voor een allergie. Je zult dus moeten beginnen met vaststellen waar je last van hebt.
Dit kun je doen met onze testen, die vertellen je niet alleen of je last hebt van een intolerantie of van een allergie. Je krijgt ook te horen van welke allergie of intolerantie je last hebt! Een test geeft uitsluitsel bij klachten. Er bestaat helaas niet een test waarmee je intolerantie en allergieën kunt testen.
Wat is dan de beste test voor mij? Kijk om dit te bepalen goed naar het verloop van de klachten. Wij adviseren een allergietest bij duidelijke klachten direct na een maaltijd of tussendoortje. Heb je sluimerende klachten die heel regelmatig op de achtergrond aanwezig zijn? Dan is het advies een intolerantietest. Via de onderstaande knop kun je de inhoud van alle testen vergelijken.
Wanneer je twijfelt welke test het meest geschikt voor je is, dan kun je altijd contact met ons opnemen. Wij helpen je graag met het kiezen van de meest geschikte test. Aan de hand van de uitslagen van onze test, kun je vervolgens stappen zetten om eindelijk van die vervelende klachten af te komen.