Op deze pagina lees je:
Wanneer is het goed om een soa test te doen?
Het is slim om een soa test te doen als je denkt dat je misschien met een soa besmet kunt zijn. Maar wanneer is dat precies? Misschien twijfel je of het in jouw situatie nodig is om een test te doen. Voor alle duidelijkheid zetten we hieronder op een rijtje wanneer het verstandig is om een soa test te doen.
- Als je onbeschermde seks* hebt gehad is het goed om je te laten testen om zeker te weten dat je geen soa hebt opgelopen.
- Heb je een nieuwe relatie of sekspartner? Als jullie geen condoom willen gebruiken is het verstandig om eerst een soa test te doen. Met een test sluit je uit dat je ongemerkt toch een soa bij je draagt en je nieuwe partner hiermee besmet.
- Bij klachten die kunnen wijzen op een soa is het goed om met een test vast te stellen of het daadwerkelijk om een soa gaat. Veel voorkomende soa klachten zijn: pijn bij het plassen of afscheiding uit de vagina/penis. Hier kun je meer lezen over alle klachten die door een soa veroorzaakt kunnen worden.
- Het wordt geadviseerd om meteen een soa test te doen als je door een partner bent gewaarschuwd voor een soa.
*: Met onbeschermde seks wordt bedoeld vaginale of anale seks zonder condoom of orale seks zonder beflapje of condoom.
Hoe voorkom je een soa?
Als je denkt dat je een soa kunt hebben, dan is het verstandig om een soa test te doen.
Voorkomen dat je een soa krijgt? Veilig vrijen helpt bij het voorkomen van een soa besmetting. Gebruik altijd een condoom als je seks hebt, zorg dat je condooms bij je hebt als je (misschien) seks gaat hebben en bespreek het gebruik op voorhand met je partner, zowel bij losse partners als een vaste partner. Condooms bieden helaas niet in alle gevallen volledige bescherming, maar bij goed gebruik (volg de aanwijzingen op de verpakking) op de juiste manier geven ze een goede bescherming tegen soa’s.
Een soa test doen als je geen klachten hebt
Als mensen geen klachten hebben wordt er vaak getwijfeld of een test wel echt nodig is. Het is daarom goed om te weten dat lang niet iedereen klachten heeft die met een soa besmet is. Ook zonder klachten kan het dus verstandig zijn om een soa test te doen.
Op tijd een soa test doen is belangrijk voor je eigen gezondheid en om te voorkomen dat je een ander besmet.
Waarom is testen op soa’s belangrijk?
Heb jij onbeschermde seks gehad of last van soa klachten? Misschien twijfel je over een soa besmetting. Een soa test doen geeft duidelijk. Om verschillende redenen is het belangrijk om snel duidelijkheid te hebben. Voor je eigen gezondheid natuurlijk, maar ook om te voorkomen dat je eventueel iemand anders besmet. Hieronder zetten we even op een rijtje waarom precies testen belangrijk is.
- Soa’s komen regelmatig voor en kunnen makkelijk worden overdragen als je seks hebt. Door een soa test te doen kun je in een vroeg stadium te weten komen dat je besmet bent. Dit helpt om te voorkomen dat de soa verder wordt verspreid.
- Als je besmet bent met een soa krijg je niet meteen klachten en in veel gevallen krijg je zelfs helemaal geen klachten. Bij chlamydia bijvoorbeeld krijgt 70 tot 90% van de mensen met een infectie helemaal geen klachten. In dat geval weet je niet dat je besmet bent en is een test nodig om inzicht te krijgen.
- De meeste soa’s zijn kort na de infectie goed te behandelen met antibiotica. Als je met behulp van een soa test in een vroeg stadium te weten komt dat jij besmet bent kan de soa vaak goed worden behandeld. Hiermee voorkom je ernstigere problemen met je gezondheid.
Hoe vaak moet je een soa test doen?
Als het zo belangrijk is om een test te doen. Hoe vaak moet ik dan testen? Goede vraag. Eerder hebben we alle situaties beschreven die aanleiding geven om te testen. Is die aanleiding er niet omdat je bijvoorbeeld altijd op de voorgeschreven manier een goed passend condoom gebruikt, dan is het niet nodig om regelmatig te testen.
Het is verstandig om je regelmatig te laten testen als je meer kans hebt om een soa te krijgen.
Sommige mensen lopen meer risico op een soa door hun seksuele gedrag. In dat geval wordt wel sterk aangeraden om regelmatig een soa test te doen, bij voorkeur minimaal 2x per jaar. Wat de risicogroepen precies zijn wordt beschreven in de volgende alinea.
Wanneer het goed is om je regelmatig op soa’s te laten testen
Het is verstandig om je regelmatig te laten testen als je meer kans hebt om een soa te krijgen. Het risico op een soa is hoger bij:
- Mensen met wisselende seksuele contacten (meer dan 3 in het laatste half jaar)
- Mensen die seks hebben met iemand die wisselende seksuele contacten heeft
- Mannen die seks hebben met mannen
- Sekswerkers en klanten van sekswerkers
- Swingers
Naast het regelmatig testen op soa’s, is het vooral belangrijk om veilige seks te hebben en zo het risico op de overdracht van soa’s te verminderen.
Een soa test doen
- Chlamydia, gonorroe en trichomonas worden onderzocht.
- Verzending in een neutrale verpakking en de test past door de brievenbus.
- Het is een zelftest die je eenvoudig thuis kunt afnemen.
- Betrouwbaar onderzoek in een ISO 15189 gecertificeerd laboratorium.