PCOS test uitgebreid

SKU
PCOS test uitgebreid
Test bestaat uit: AMH, FSH, LH, oestrogeen, progesteron, testosteron en prolactine
Je neemt thuis je bloedmonster af
Je krijgt een overzichtelijke uitslag
Testuitslag binnen 6 werkdagen bekend
Je uitslag wordt gevalideerd door een biochemicus
€ 139,00
Voor maandag 16u besteld, maandag verzonden in &
Verzending per brievenbuspakket
Klantenservice voor vragen

Over de PCOS test

PCOS, wat is dat? Vrouwen met PCOS maken in veel gevallen te veel mannelijke hormonen aan. De eisprong is vaak erg onregelmatig of blijft lange tijd uit. Voor vrouwen met PCOS is het lastiger om zwanger te worden. Door inzicht in het AMH, FSH, LH, oestrogeen, progesteron, testosteron en prolactine niveau te verkrijgen, kom je er achter of er een mogelijke verstoring is van je hormoonbalans.

Jouw bloedtest snel in huis, bestel op werkdagen voor 16.00 uur en jouw test wordt dezelfde dag verzonden.

Neem eenvoudig thuis de test af en stuur deze gratis retour.

Ontvang binnen 6 werkdagen jouw persoonlijke resultaat in een beveiligd bericht.

Bekijk wat het resultaat voor jou betekent en ga aan de slag met jouw persoonlijke adviezen.

Het resultaat van je PCOS test

In de afnamekit die je via de brievenbus thuis ontvangt, zitten alle onderdelen om zelf een bloedsample af te nemen. In de afnamekit vind je ook een medische envelop waardoor je je sample zelf naar het laboratorium kunt versturen. Idealiter neem je je sample al 3-5 dagen voor je menstruatie, op een maandag t/m donderdag, in verband met de sluiting van het laboratorium in het weekend. Echter zullen veel vrouwen die voor deze test kiezen een onregelmatige cyclus hebben of zal de cyclus helemaal uitblijven. In dat geval kun je het sample afnemen op iedere maandag t/m donderdag. Neem je sample voor 10:00u ’s ochtends en nuchter af, 10 uur voor de afname niet eten en alleen water drinken. Binnen 6 werkdagen nadat we je sample hebben ontvangen, ontvang je je resultaat. In dit resultaat zie je doormiddel van de kleuren rood , oranje, geel of groen of je gunstige of ongunstige waarden hebt. Het resultaat is niet bedoeld om een diagnose te stellen, maar het zou aanleiding kunnen zijn voor een medisch professional (bijvoorbeeld je huisarts) om nader onderzoek te doen.

Prima test om thuis te doen

Prettig om zelf te doen, duidelijke uitleg. Ook al had ik een beetje twijfel hoe ik de uitslag moest aflezen. Nog een keer alles gelezen en toen was ik er uit. M. - uit Galder

Waarom Mijnlabtest.nl

Het Mijnlabtest team bestaat uit betrokken professionals, die zich dagelijks inzetten om je een betrouwbaar, praktisch en veilig onderzoek te bieden. We willen je een onderzoeksresultaat bieden waarmee je je gezondheid kunt optimaliseren. Neem gerust contact met ons op, we helpen je graag.

  • Krijg door deze PCOS test inzicht in jouw AMH, FSH, LH, oestrogeen, progesteron, testosteron en prolactine niveau. PCOS komt veel voor en wordt vaak over het hoofd gezien als oorzaak van klachten
  • Kom er achter of je verhoogde, verlaagde of gunstige mannelijk en vrouwelijke hormonen niveaus hebt wat verband kan houden met PCOS
  • Afwijkende waarden zouden symptomen als een onregelmatige cyclus, acne en overgewicht (deels) kunnen verklaren

Over PCOS

PCOS, of Polycysteus Ovarium Syndroom, is een hormoonaandoening bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd. gemiddeld komt het ongeveer bij 1 op de 7 vrouwen voor. Het wordt gekenmerkt door een verstoring van de hormoonbalans, waardoor er een aantal specifieke symptomen kunnen optreden. De exacte oorzaak van PCOS is nog niet bekend, maar er wordt gedacht dat aanleg (genetica) en levensstijlfactoren een rol spelen.

Veel voorkomende symptomen bij PCOS

De symptomen verschillen per persoon en kunnen mild aanwezig zijn of zeer duidelijk en hevig. De meest voorkomende symptomen zijn:

  • Geen of onregelmatige menstruatie
  • Moeite om zwanger te raken
  • Overmatige haargroei met name in het gezicht, borst, rug
  • Onverklaarbaar aankomen in gewicht
  • Acne
  • Dunner wordend haar

We adviseren altijd om bij hevige klachten een arts te raadplegen

Hoe weet je of je PCOS hebt

Een hormoon bloedtest stelt géén diagnose. Alleen een test is dus niet voldoende om erachter te komen of je PCOS hebt. Een zorgprofessional, zoals je huisarts, kan op basis van afwijkende hormoon waarden vervolgstappen met je bepalen. Een van de vervolgstappen kan bijvoorbeeld een echo van de eierstokken zijn.

Waar moet je rekening mee houden tijdens de afname

Je hormoon niveaus veranderen gedurende je cyclus. Neem je sample af in de folliculaire fase, dit is de periode van 12 tot 14 dagen aan het begin van je cyclus. Neem je sample af op een maandag t/m donderdag, in verband met de sluiting van het laboratorium in het weekend. Veel vrouwen die PCOS vermoeden hebben een onregelmatige cyclus of de cyclus blijft uit. Neem in dat geval het sample af op iedere maandag t/m donderdag naar keuze. Neem je sample af vóór 10:00u in de ochtend wanneer je nuchter bent, dat betekent 10 uur niet eten en alleen water drinken. Neem je sample níet af direct na het sporten of seksuele activiteit en zorg voor een ontspannen moment. Stress kan onder andere het prolactine hormoon beïnvloeden.

Het AMH hormoon in relatie tot PCOS

Het Anti Müller hormoon (AMH) is een belangrijk hormoon om een inschatting te maken van het aantal nog aanwezig eicellen en de vruchtbaarheid van de vrouw. Het AMH niveau gaat naar beneden als het aantal ei blaasjes naar beneden gaat. Vrouwen met een verhoogd AMH niveau hebben vaak een hoog aantal follikels. Normaal zijn er 3 tot 8 ei blaasjes te zien, bij PCOS zijn dit er meer dan 12 per eierstok. Heb je hele hoge AMH waarde dan wordt dit gelinkt aan PCOS. Heb je een hele lage AMH waarde dan wordt dit gelinkt aan verminderde vruchtbaarheid.

Testosteron en PCOS

Een van de belangrijkste effecten van PCOS is de stijging van testosteron bij vrouwen. Bij PCOS produceren de eierstokken meer androgenen zoals testosteron dan normaal. De verhoging van het testosteron niveau kan het gevolg zijn van verschillende factoren, zoals insulineresistentie, een verhoogde LH (luteïniserend hormoon) hormoon waarde en de verhoogde stimulatie van de eierstokken door het LH hormoon. kan resulteren in de de volgende klachten:

  • Acne
  • Overmatige lichaamsbeharing
  • Haaruitval

Indien jij één of meerdere van bovenstaande symptomen hebt dan kan het zinvol zijn om te kijken of een hoog testosteron niveau aan de orde is.

Het LH hormoon en PCOS

Het LH hormoon, ook wel luteïniserend hormoon genoemd, zorgt ervoor dat de eierstokken een stof afscheiden die de eisprong in gang zet. Tijdens de ovulatie stijgt het LH-gehalte in het bloed. De LH piek zit vlak voor de eisprong en duurt ongeveer 48 uur. PCOS verstoort de normale hormonale balans, wat leidt tot een verhoogde LH afscheiding door de hypofyse. Dit veroorzaakt hogere LH-spiegels in de bloedbaan, wat de ovulatie verstoort en kan leiden tot symptomen zoals onregelmatige menstruatiecycli en overmatige androgeenproductie (zoals testosteron). Een verhoogd LH-niveau draagt ook bij aan de vorming van eierstokcysten.

Het FSH hormoon en PCOS

Het FSH hormoon is belangrijk voor de productie van geslachtshormonen. Het is FSH hormoon is verbonden met het LH hormoon en zorgt ervoor dat de eitjes in de eierstokken kunnen ontwikkelen. Tevens stimuleert het FSH hormoon de aanmaak van oestrogeen en progesteron. Vrouwen die last hebben van PCOS hebben vaak een verhoogd FSH gehalte. Het FSH hormoon wordt afgegeven door de hypofyse en zorgt er voor dat de eierstokfollikels groeien en ontwikkelen. Bij PCOS reageren de eierstokken doorgaans minder goed op FSH wat er voor kan zorgen dat follikels zich niet volledig ontwikkelen en eicellen vrijgeven. Een hogere FSH waarde kan een indicatie zijn dat het lichaam probeert de follikelgroei te stimuleren en de eisprong te stimuleren. Het is belangrijk om te weten dat de invloed van PCOS op de FSH spiegel niet voor iedereen hetzelfde is. Er zijn ook vrouwen met PCOS die geen verhoogde FSH of zelfs een verlaagd FSH niveau hebben.

Oestrogeen en Progesteron in relatie tot PCOS

PCOS (polycysteus ovarium syndroom) heeft invloed op oestrogeen en progesteron, twee belangrijke vrouwelijke geslachtshormonen. PCOS kan leiden tot verhoogde oestrogeenspiegels door de overmatige productie van testosteron, dat kan worden omgezet in oestrogeen. Deze hormonale onbalans kan leiden tot onregelmatige menstruatiecycli en andere symptomen. Daarnaast kan bij PCOS sprake zijn van een onregelmatige of afwezige eisprong, wat kan leiden tot onvoldoende progesteronproductie. Dit kan er voor zorgen dat er anovulatie ontstaat, een conditie waarbij de eierstokken geen eicel vrijgeven. Daarnaast kan het zorgen voor een onregelmatige afscheiding van het baarmoederslijmvlies wat mogelijk zware of langdurige menstruaties veroorzaakt. Ook voor oestrogeen en progesteron geldt dat het niet voor iedere vrouw met PCOS hetzelfde geval is. 

Prolactine en PCOS

Prolactine zorgt voor de productie van moedermelk. Tot enkele maanden na het geven van borstvoeding is je prolactine waarde verhoogd. Toch kan je prolactine niveau ook verhoogd zijn zonder dat je borstvoeding geeft. Omdat prolactine effect heeft op je ovulatie kan het je menstruatie cyclus verstoren. Teveel prolactine zorgt ervoor dat je meer mannelijke hormonen gaat produceren. Gebruik je de anticonceptie pil dan zullen je prolactine spiegels verhoogd zijn, mede daarom geven we aan dat deze test niet geschikt is voor vrouwen die de pil gebruiken.

Bekijk de veelgestelde vragen om alle technische informatie over het afnemen van je test te lezen.

Zijn er factoren die mijn uitslag kunnen beïnvloeden, zoals anticonceptie of medicatie / suppletie?

Ja, Deze test is niet / minder geschikt als je hormonale anticonceptie, hormonale substitutietherapie, steroïden of testosteron bevattende medicatie gebruikt (via de mond of plaatselijk in gels, crèmes of pleisters), of als je een van deze medicijnen hebt gebruikt in de 3 maanden voordat je jouw sample afneemt, omdat je resultaten beïnvloed kunnen worden. Hormonale anticonceptie verlaagt de testosteron-, FSH-, LH- en AMH-spiegels daarom zijn de resultaten beperkt bruikbaar bij de beoordeling van PCOS. Praat met je zorgverlener over je symptomen en de beste testopties voor PCOS als je hormonale anticonceptie gebruikt.

Weet ik zeker dat ik PCOS heb na het doen van de test?

Nee, er is geen enkele test die de PCOS kan vaststellen zonder aanvullend onderzoek te doen zoals bijvoorbeeld een echo. Deze test geeft je wel inzicht en mogelijk een sterk vermoeden op PCOS. Met de uitslag kun je samen met een gezondheidsprofessional de volgende stappen bepalen om tot een diagnose te komen.

Op welk moment kan ik het beste mijn sample afnemen?

Idealiter neem je jouw sample in de folliculaire fase af. Dit is de periode van 12 tot 14 dagen aan het begin van je cyclus. Het beste is om je sample in de ochtend af te nemen. Mocht je een onregelmatige cyclus hebben dan kun je op een willekeurige cyclus dag afnemen let op, het is wel belangrijk dat je op een maandag - donderdag afneemt. Verdere instructies over het afnemen staan in de handleiding in je afnamekit.

Vanaf welke leeftijd kan deze test uitgevoerd worden?

We adviseren om deze test niet onder 18 jaar uit te voeren. Dit komt omdat bepaalde hormonen zoals testosteron lastig uit te voeren zijn bij dames onder 18 jaar.

Is het makkelijk om zelf een vingerprik bloedmonster af te nemen?

Indien je de handleiding goed volgt lukt het bij meer dan 90% van onze klanten om een goed bloedmonster af te nemen. Mocht het de eerste keer niet lukken dan krijg je aanvullende afname tips en sturen we je kosteloos een nieuwe bloedkit toe om het nog een keer te proberen.

Kan ik mijn bloedmonster ook in het weekend afnemen?

Nee, dit raden we af. Het ideale moment van afname is op maandag, dinsdag of woensdag. hierdoor is het monster z.s.m. in het laboratorium en krijg je ook zo snel mogelijk het resultaat opgestuurd.

Geen extra informatie aanwezig.

Meer informatie
Biomarkers

Biomarkers

  • AMH
  • FSH
  • LH
  • Oestrogeen
  • Progesteron
  • Testosteron
  • Prolactine
Consumentenprijs 139,00