PCOS test
score 9/10 729 reviews
|
|
Voor 16u besteld, vandaag verzonden in |
|
Verzending per brievenbuspakket | |
Klantenservice voor vragen |
Over de PCOS test
Deze bloedtest brengt hormonen in beeld die gerelateerd zijn aan het Polycysteus Ovarium Syndroom (PCOS). Het is de meest voorkomende hormonale klacht bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd. PCOS is lastig te diagnosticeren en wordt bij veel vrouwen met gerelateerde klachten over het hoofd gezien.
Jouw bloedtest snel in huis, bestel op werkdagen voor 16.00 uur en jouw test wordt dezelfde dag verzonden.
Neem eenvoudig thuis de test af en stuur deze gratis retour.
Ontvang binnen 6 werkdagen jouw persoonlijke resultaat in een beveiligd bericht.
Bekijk wat het resultaat voor jou betekent en ga aan de slag met jouw persoonlijke adviezen.
Het resultaat van je PCOS test
Na het afnemen en opsturen van jouw sample gaan wij voor je aan de slag. Als het sample geanalyseerd is krijg je van ons een e-mail met een beveiligd bericht waarin jouw uitslag staat. De uitslag wordt duidelijk weergeven, waar mogelijk met een kleuren indicatie van rood – oranje – geel - groen zodat je duidelijk ziet waar je staat. Van alle waarden krijg je de hoeveelheid en het referentiebereik. Het referentiebereik wil zeggen: een bovengrens (teveel) en een ondergrens (te weinig) wordt aangegeven zodat je kunt zien waar jij met jouw uitslag zit.
Snel en Verzorgd
Het zelf laten testen van het bloed ging vrij eenvoudig. De opgestuurde materialen en beschrijving geven een goede richtlijn. De uitslag is snel en overzichtelijk. Dus een positieve ervaring. M. - Bleiswijk
Waarom Mijnlabtest.nl
Het Mijnlabtest team bestaat uit betrokken professionals, die zich dagelijks inzetten om je een betrouwbaar, praktisch en veilig onderzoek te bieden. We willen je een onderzoeksresultaat bieden waarmee je je gezondheid kunt optimaliseren. Neem gerust contact met ons op, we helpen je graag.
De PCOS test
- PCOS komt bij 1 op de 7 vrouwen in vruchtbare leeftijd voor en wordt vaak over het hoofd gezien als oorzaak van klachten
- Er zijn verschillende hormonen die verband houden met de ontwikkeling van PCOS dit is een uitgebreide test die de hormonen gerelateerd aan PCOS in beeld brengen
- Krijg meer inzicht over symptomen zoals onregelmatige menstruaties, acne, aankomen en overmatige haargroei zodat je een gezondheidsprofessional kunt raadplegen.
De PCOS test
PCOS komt bij 1 op de 7 vrouwen in vruchtbare leeftijd voor en wordt vaak over het hoofd gezien als oorzaak van klachten. - Er zijn verschillende hormonen die verband houden met de ontwikkeling van PCOS dit is de meest uitgebreide test die de hormonen gerelateerd aan PCOS in beeld brengen. - Krijg meer inzicht over symptomen zoals onregelmatige menstruaties, acne, aankomen en overmatige haargroei zodat je een gezondheidsprofessional kunt raadplegen.
Wat is PCOS
Veel voorkomende symptomen bij PCOS De symptomen verschillen per persoon en kunnen mild aanwezig zijn of zeer duidelijk en hevig. We adviseren altijd om bij hevige klachten direct een arts te raadplegen. De meest voorkomende symptomen zijn:
- Geen of onregelmatige menstruatie
- Moeite om zwanger te raken
- Overmatige haargroei met name in het gezicht, borst, rug.
- Onverklaarbaar aankomen in gewicht
- Acne
- Dunner wordend haar
Hoe weet je of je PCOS hebt
Om zeker te weten of je PCOS hebt zal de dokter verschillende testen in moeten zetten. Een hormonale bloedtest alleen kan geen uitsluitsel geven of je PCOS hebt. Vaak worden er op basis van een bloedtest vervolgstappen bepaald. Een van de vervolgenstappen kan bijvoorbeeld een echo zijn van de eierstokken zijn.
Waar moet je rekening mee houden tijdens de afname
De gemeten hormonen zijn verbonden met je menstruatie cyclus daarom is het belangrijk om je sample op de juiste cyclus dag af te nemen. Neem je sample af in de folliculaire fase, dit is de periode van 12 tot 14 dagen aan het begin van je cyclus. Mocht je een onregelmatige menstruatie hebben dan kun je het ook op een andere dag afnemen. Lees ook het tablad vragen onderstaand voor aanvullende afname informatie.
Testosteron en PCOS
Vrouwen met PCOS hebben vaak symptomen die verband houden met een te hoog testosteron niveau. Denk hierbij vooral aan de volgende symptomen:
- Acne
- Overmatige lichaamsbeharing
- Haaruitval
Indien jij één of meerdere van bovenstaande symptomen hebt dan kan het zinvol zijn om te kijken of een hoog testosteron niveau aan de orde is.
Het LH hormoon
Het LH hormoon, ook wel luteïniserend hormoon genoemd, zorgt ervoor dat de eierstokken een stof afscheiden die de eisprong in gang zet. Tijdens de ovulatie stijgt het LH-gehalte in het bloed. De LH piek zit vlak voor de eisprong en duurt ongeveer 48 uur. Indien het LH hormoon verstoord is geraakt kan dit leiden tot een onregelmatige menstruatie en eventuele moeilijkheden bij het zwanger raken.
Het FSH hormoon
Het FSH hormoon is belangrijk voor de productie van geslachtshormonen. Het is FSH hormoon is verbonden met het LH hormoon en zorgt ervoor dat de eitjes in de eierstokken kunnen ontwikkelen. Tevens stimuleert het FSH hormoon de aanmaak van oestrogeen en progesteron.
Oestrogeen en progesteron
Oestrogeen is een vrouwelijk geslachtshormoon dat door de eierstokken en de bijnieren wordt aangemaakt. Progesteron heeft naast de belangrijkste functie om het baarmoederslijmvlies in stand te houden tijdens de zwangerschap ook een kalmerende werking. Progesteron is ook belangrijk voor een goede nachtrust en stress verwerking. Wanneer er bijvoorbeeld veel stress aan de orde is kan de verhouding tussen progesteron en oestrogeen verstoord raken. Als de oestrogeen en progesteron verhouding uit balans is kan dit er voor zorgen dat de menstruatie cyclus verstoord wordt.
Disclaimer, een hormoon test kan geen PCOS vaststellen
Er bestaat geen test die de diagnose PCOS kan vaststellen. Onze testuitslagen zijn informatief en stellen geen diagnose. Mochten je bloedwaarden afwijken dan is het belangrijk dat er verder gekeken wordt door een medisch zorgprofessional. Een mogelijke vervolgstap is bijvoorbeeld het maken van een echo van de eierstokken en/of andere aanvullende onderzoeken.
Bekijk de veelgestelde vragen om alle technische informatie over het afnemen van je test te lezen.
Zijn er factoren die mijn uitslag kunnen beïnvloeden, zoals anticonceptie of medicatie / suppletie?
Ja, Deze test is niet / minder geschikt als je hormonale anticonceptie, hormonale substitutietherapie, steroïden of testosteron bevattende medicatie gebruikt (via de mond of plaatselijk in gels, crèmes of pleisters), of als je een van deze medicijnen hebt gebruikt in de 3 maanden voordat je jouw sample afneemt, omdat je resultaten beïnvloed kunnen worden. Hormonale anticonceptie verlaagt de testosteron-, FSH-, LH- en AMH-spiegels daarom zijn de resultaten beperkt bruikbaar bij de beoordeling van PCOS. Praat met je zorgverlener over je symptomen en de beste testopties voor PCOS als je hormonale anticonceptie gebruikt.
Weet ik zeker dat ik PCOS heb na het doen van de test?
Nee, er is geen enkele test die de PCOS kan vaststellen zonder aanvullend onderzoek te doen zoals bijvoorbeeld een echo. Deze test geeft je wel inzicht en mogelijk een sterk vermoeden op PCOS. Met de uitslag kun je samen met een gezondheidsprofessional de volgende stappen bepalen om tot een diagnose te komen.
Op welk moment kan ik het beste mijn sample afnemen?
Idealiter neem je jouw sample in de folliculaire fase af. Dit is de periode van 12 tot 14 dagen aan het begin van je cyclus. Het beste is om je sample in de ochtend af te nemen. Mocht je een onregelmatige cyclus hebben dan kun je op een willekeurige cyclus dag afnemen let op, het is wel belangrijk dat je op een maandag - donderdag afneemt. Verdere instructies over het afnemen staan in de handleiding in je afnamekit.
Vanaf welke leeftijd kan deze test uitgevoerd worden?
We adviseren om deze test niet onder 18 jaar uit te voeren. Dit komt omdat bepaalde hormonen zoals testosteron lastig uit te voeren zijn bij dames onder 18 jaar.
Is het makkelijk om zelf een vingerprik bloedmonster af te nemen?
Indien je de handleiding goed volgt lukt het bij meer dan 90% van onze klanten om een goed bloedmonster af te nemen. Mocht het de eerste keer niet lukken dan krijg je aanvullende afname tips en sturen we je kosteloos een nieuwe bloedkit toe om het nog een keer te proberen.
Kan ik mijn bloedmonster ook in het weekend afnemen?
Nee, dit raden we af. Het ideale moment van afname is op maandag, dinsdag of woensdag. hierdoor is het monster z.s.m. in het laboratorium en krijg je ook zo snel mogelijk het resultaat opgestuurd.
Geen extra informatie aanwezig.
Biomarkers |
|
---|