Vitamine B12 tekort test
score 9/10 751 reviews
|
|
Voor 16u besteld, vandaag verzonden in |
|
Verzending per brievenbuspakket | |
Klantenservice voor vragen |
Een vitamine b12 tekort testen
Benieuwd of de hoeveelheid vitamine b12 in jouw lichaam goed is? De vitamine b12 tekort test laat direct zien of jouw b12 waarde voldoende is, of dat er sprake is van een lage waarde. Door een tekort aan vitamine B12 kun je last krijgen van vermoeidheid, geheugenverlies of moeite met concentreren, je vitamine b12 testen is daarom zinvol.
De stappen bij een vitamine b12 test
Jouw bloedtest snel in huis, bestel op werkdagen voor 16.00 uur en jouw test wordt dezelfde dag verzonden.
Neem eenvoudig thuis de test af en stuur deze gratis retour.
Ontvang binnen 6 werkdagen jouw persoonlijke resultaat in een beveiligd bericht.
Bekijk wat het resultaat voor jou betekent en ga aan de slag met jouw persoonlijke adviezen.
Je vitamine b12 testen, het resultaat
Na de afname en het retour sturen van je vitamine b12 tekort test, ontvang je het resultaat via een beveiligd bericht. In dit resultaat wordt meer uitleg gegeven over vitamine b12, lees je jouw testuitslag en kunt u zien waar de uitslag precies voor staat. Hierdoor begrijp je wat de uitslag voor jou betekent.
Op basis van de uitslag krijg je ook een aantal persoonlijke adviezen voor het op peil houden of verbeteren van je vitamine b12 waarde.
Zeer tevreden
''Zeer tevreden. Snelle afhandeling bestelling. Duidelijke instructies en snelle uitslag. Heel prettig dat er 2 naaldjes worden bijgevoegd. Het lukte mij niet om uit 1 vinger voldoende bloed te krijgen. Met de 2e naald in een andere vinger geprikt. - E. uit Rotterdam''
Waarom Mijnlabtest.nl
Het Mijnlabtest team bestaat uit betrokken professionals, die zich dagelijks inzetten om je een betrouwbaar, praktisch en veilig onderzoek te bieden. We willen je een onderzoeksresultaat bieden waarmee je je gezondheid kunt optimaliseren. Neem gerust contact met ons op, we helpen je graag.
Vitamine B12 tekort test
- In Nederland komt een vitamine B12 tekort veel voor
- Vitamine 12 is belangrijk voor het zenuwstelsel en een goede weerstand
- Met de vitamine b12 test kom je direct te weten wat je waarde is en wat dit betekent voor je gezondheid
- Deze vitamine B12 bloedtest maakt ook deel uit van de uitgebreide bloedtest totaal profiel XL
Wat is vitamine B12?
Vitamine B12, ook wel cobalamine genoemd, speelt een rol bij verschillende processen in het lichaam. De werking van het zenuwstelsel, de synthese van vetzuren, de aanmaak van rode bloedcellen en het immuunsysteem kunnen problemen ondervinden wanneer er sprake is van een vitamine B12 tekort. We krijgen vitamine B12 binnen via voeding. Met name door het nuttigen van dierlijke producten zoals vleeswaren, eieren, vis en zuivelproducten. Ongeveer 50% van de vitamine B12 die je binnenkrijgt, wordt door je lichaam opgenomen. De lever slaat 2 tot 5 milligram op als reservevoorraad.
Een vitamine B12 tekort
Uit onderzoek is gebleken dat een groot aantal Nederlanders een tekort aan vitamine B12 heeft; maar liefst een kwart van de ouderen heeft hiermee te maken. Veel voorkomende klachten bij een tekort zijn onder andere verwardheid, zenuwpijn en gebrek aan eetlust. Het tekort bij ouderen wordt in de meeste gevallen niet direct veroorzaakt door een te lage inname van B12, maar door een verminderde opname in de darm. Ook vegetariërs en veganisten hebben een verhoogde kans op een B12 tekort. Bij deze risicogroep is de voornaamste aanleiding een te lage inname van vitamine B12 voor langere termijn; het eetpatroon dat wordt gevolgd sluit een hoop voedingsmiddelen uit die rijk zijn aan vitamine B12.
Klachten vitamine B12 tekort
Vitamine B12 zorgt voor een goede werking van veel verschillende processen in je lichaam, een tekort kan om deze reden dus veel verschillende klachten geven. Enkele bekende klachten zijn:
- vermoeidheid
- concentratiestoornissen
- prikkelbaarheid
- spierpijn
- spierkrampen
- gebrek aan eetlust
- tintelingen
- gewrichtsklachten
- bloedarmoede door tekort aan rode bloedcellen
De ernst van de klachten kan variëren en de klachten hoeven ook niet altijd aanwezig te zijn. Een vitamine B12 tekort kan leiden tot een specifieke vorm van bloedarmoede (pernicieuze anemie) en wordt ook in verband gebracht met dementie en hart- en vaatziekten.
Opname van vitamine B12
In voedsel en dranken van dierlijke producten is vitamine B12 gebonden aan eiwitten. Dit eiwit wordt onder andere door je maagzuur losgehaald van de B12. In de dunne darm aangekomen bindt vitamine B12 zich aan een ander eiwit (Intrinsic factor genoemd) wat eerder in de maag aangemaakt is. Dit eiwit zorgt ervoor dat vitamine B12 aan het eind van de dunne darm in het lichaam kan worden opgenomen. Maximaal 50 % van de genuttigde vitamine B12 kan zo door je lichaam worden opgeslagen, bovendien wordt er in de lever ook een kleine reservevoorraad aangelegd. Wanneer je te kleine hoeveelheden vitamine B12 binnenkrijgt maakt je lichaam aanspraak op deze voorraad. Hierdoor kan het maanden duren voordat je lichaam klachten vertoont van een vitamine tekort. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B12 voor volwassenen ligt op 2,8 milligram. Door het nuttigen van één bakje yoghurt en een stuk rundvlees kom je al aan deze dagelijkse hoeveelheid en krijg je voldoende vitamine B12 binnen. Het lichaam zorgt ervoor dat de hoeveelheid vitamine B12 die nodig is wordt opgenomen, klachten door een hoge inname van vitamine B12 komt om deze reden niet vaak voor.
Wanneer is een vitamine B12 tekort test aan te raden?
Een tekort aan B12 komt vaak voor onder ouderen. De reden hiervoor is dat de productie van maagzuur naarmate je ouder wordt afneemt waardoor de vitamine B12 niet goed losgekoppeld kan worden van het eiwit. Ook maag- en darminfecties zoals de ziekte van Crohn, kunnen een reden zijn voor een verminderde opname van B12 door een verminderde werking van de intrinsic factor. Het gebruik van bepaalde medicijnen zoals maagzuurremmers kan er voor zorgen dat vitamine B12 uiteindelijk minder goed wordt opgenomen in je lichaam. Vegetariërs en veganisten hebben ook een groter risico op een vitamine B12 tekort door hun beperkte inname, of gebrek aan inname van dierlijke voeding. In dit geval kan er ook gebruikt worden gemaakt van een B12 supplement.
Vitamine B12 en stress
Wanneer je veel vraagt van je lichaam, heb je extra vitamine B12 nodig. Tijdens stressvolle periodes gebeurt er zoveel in ons lichaam, dat we meer vitamine B12 nodig hebben voor een goede werking van alle processen. Omdat ons lichaam meer B12 nodig heeft, hebben we een groter risico op een B12 tekort. De kans op een vitamine B12 tekort wanneer je langere tijd stress ervaart ligt nog hoger wanneer je een eetpatroon volgt wat niet toereikend is voor de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid, zoals een vegetarisch eetpatroon. Het vitamine B12 gehalte kan in dit geval op peil worden gehouden met supplementen.
Vitamine B12 en DNA
In hoeverre je lichaam in staat is tot een goede opname van vitamine B12 wordt ook deels door je DNA bepaald. Ook al is de inname voldoende, je lichaam zal met ongunstige genen minder vitamine B12 kunnen opnemen. Het FUT2 gen speelt hierbij een rol: elke ongunstige kopie van het FUT2 gen verlaagt het vitamine B12 niveau met 10 procent. Als je in bezit bent van twee ongunstige kopieën van het FUT2 gen betekent dit dat het vitamine B12 20% lager ligt. Bij twee gunstige kopieën van dit gen, ligt het vitamine B12 niveau juist hoger vergeleken met anderen.
Vitamine B12 & vitamine B12 (holo-tc): welke test wordt aangeraden?
Als je de uitslag wilt gebruiken om je vitamine B12 waarde te vergelijken met de uitslag van een eerder onderzoek, dan wordt het aangeraden om dezelfde variant te laten onderzoeken. Wanneer je wilt nagaan of er sprake is van een vitamine B12 tekort, dan kan met de vitamine B12 (holo-tc) bloedtest in een eerder stadium worden vastgesteld of hier sprake van is. Klik hier om naar de vitamine B12 (holo-tc) bloedtest te gaan. Hier kun je meer lezen over vitamine B12 in het algemeen of het verschil tussen B12 en B12 (holo-tc)
De vitamine B12 test is onderdeel van een uitgebreid bloedonderzoek
De vitamine B12 bloedtest is ook onderdeel van het veelzijdige bloedonderzoek totaal profiel. Met dit onderzoek krijg je naast je vitamine B12 waarde ook inzicht in verschillende andere gezondheidsthema’s. De onderwerken zijn: vitamines & mineralen, de gezondheid van hart & bloedvaten, het functioneren van de lever & nieren, de bloedsuiker en het bloedbeeld.
Vitamine B12 tekort test
De vitamine B12 tekort test wordt geleverd in een brievenbuspakket. Deze test kan zelf thuis middels een vingerprik worden afgenomen. Het onderzoek wordt uitgevoerd in een ISO 15189 gecertificeerd Europees laboratorium waar een biochemicus en arts het onderzoek valideren. Na zes werkdagen ontvang je je resultaten in een helder rapport.
Wil je graag meer lezen over vitamine B12? Lees dan hier verder.