Vitamine D test
score 9/10 730 reviews
|
|
Voor maandag 16u besteld, maandag verzonden in |
|
Verzending per brievenbuspakket | |
Klantenservice voor vragen |
Inzicht in je vitamine D niveau met de vitamine D test
Bij een op de drie Nederlanders is er sprake van een tekort aan vitamine D. Een gezonde vitamine D waarde is belangrijk voor het immuunsysteem, de opname van calcium uit voeding en een goede werking van de spieren. Met deze vitamine D test wordt jouw vitamine D gehalte vastgesteld. Je komt direct te weten of je niveau op peil is, of dat er sprake is van een vitamine D tekort.
Hoe werkt een vitamine D test online
Jouw bloedtest snel in huis, bestel op werkdagen voor 16.00 uur en jouw test wordt dezelfde dag verzonden.
Neem eenvoudig thuis de test af en stuur deze gratis retour.
Ontvang binnen 6 werkdagen jouw persoonlijke resultaat in een beveiligd bericht.
Bekijk wat het resultaat voor jou betekent en ga aan de slag met jouw persoonlijke adviezen.
Het resultaat van de vitamine D tekort test
Na het afnemen en retourneren van je vitamine D test ontvang je het resultaat via een beveiligd bericht. In dit resultaat wordt aanvullende informatie gegeven over vitamine D, lees je jouw testuitslag en wordt uitgelegd waar de testuitslag precies voor staat. Hierdoor begrijp je wat de uitslag voor jou betekent.
Het rapport bevat naast de uitslag ook persoonlijk advies. Gebaseerd op jouw uitslag krijg je een serie aanbevelingen waarmee je direct aan de slag kunt. Bij een vitamine D tekort helpen de tips je hiervan te herstellen. In het andere geval richten de tips zich op het op peil houden van je vitamine D.
Snel de uitslag & kundig!
''Heel snel heb je uitslag van de bloedtesten met uitgebreide info. Ideaal om te checken of je waarden goed zijn of bij het aanvullen van tekorten zoals vitamine D een goede check om te zien of het aanslaat. Tevreden! - KV. uit Noord-Holland''
Waarom Mijnlabtest.nl
Het Mijnlabtest team bestaat uit betrokken professionals, die zich dagelijks inzetten om je een betrouwbaar, praktisch en veilig onderzoek te bieden. We willen je een onderzoeksresultaat bieden waarmee je je gezondheid kunt optimaliseren. Neem gerust contact met ons op, we helpen je graag.
Je vitamine D testen
- Een te laag vitamine D komt in Nederland veel voor
- Genoeg vitamine D is nodig voor stevige botten en tanden, spierherstel en een goed werkend immuunsysteem
- De vitamine D test laat jouw vitamine D niveau zien en wat dit betekent voor je gezondheid
- Op basis van jouw testuitslag krijg je een aantal leefstijltips die bijdragen aan een goed vitamine D niveau
- Dit vitamine D onderzoek is ook onderdeel van het uitgebreide bloedonderzoek totaal profiel XL
Waar halen we vitamine D vandaan?
Vitamine D is nodig voor stevige botten en tanden en een goede werking van de spieren. Ook speelt de vitamine D waarde een belangrijke rol in het immuunsysteem en wordt een optimaal niveau in verband gebracht met het voorkomen van diverse ziekten. In tegenstelling tot andere vitamines en mineralen die we uit gezonde voeding halen, wordt vitamine D ook gevormd onder invloed van zonlicht. Als er ultraviolette B-stralen uit zonlicht op de huid vallen, is ons lichaam in staat hier zelf vitamine D uit te maken. Naast de hoeveelheid vitamine D die in de huid wordt gevormd bevat gezonde voeding ook een klein beetje vitamine D. Voor genoeg vitamine D wordt aangeraden om ongeveer 15 minuten per dag buiten te zijn met tenminste de onderarmen ontbloot.
Wanneer is een vitamine D bloedonderzoek aan te raden?
Een vitamine D tekort komt vaak voor. In Nederland heeft ongeveer een op de drie mensen hiermee te maken. Met name aan het eind van de winter lopen mensen een risico. Tussen mei en oktober is de zon krachtig genoeg en kan de huid voldoende vitamine D aanmaken. In de winter is de invloed van zonlicht te laag en omdat het niet mogelijk is de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine D uit voeding te halen, heeft iedereen in de winterperiode een verhoogde kans op een vitamine D-tekort. De dagelijks aanbevolen hoeveelheid voor een volwassene is 100 microgram.
Bij baby’s, jonge kinderen, zwangere vrouwen, ouderen en mensen met een donkere huid is kans op een laag vitamine D niveau nog groter. Zo is de huid van oudere mensen in vergelijking met een jonge huid minder goed in staat tot het aanmaken van vitamine D onder invloed van zonlicht. Hiernaast heb je een verhoogd risico op een lage vitamine D waarde als je weinig minuten per dag buiten bent.
Een laag gehalte of te veel vitamine D?
Bij deze tekort test wordt de hoeveelheid vitamine D 25-hydroxy in je bloed gemeten. We spreken van voldoende vitamine D bij een niveau van 50 nmol/l. Bij een lagere concentratie is er sprake van een tekort. Het optimale vitamine D niveau is vastgesteld boven de 80 nmol/l.
Te veel vitamine D kan ook, dit is het geval bij een bloedwaarde hoger dan de aanvaardbare bovengrens. Een concentratie hoger dan 210 nmol/l kan op termijn schadelijk zijn. Na lange tijd kan dit schade veroorzaken aan bijvoorbeeld de nieren en bloedvaten. Te veel vitamine D komt normaal gesproken niet veel voor. Een verhoogd niveau wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door een te hoge inname zoals bijvoorbeeld door vitamine D supplementen.
Bij welke symptomen is je vitamine D testen zinvol
Een tekort aan vitamine D kan leiden tot symptomen uit dit overzicht.
- chronische vermoeidheid
- pijn aan gewrichten en spieren
- lusteloosheid
- overgevoelig of bloedend tandvlees
- krampen of spiertrillingen
- wanneer ouderen langere tijd kampen met een tekort kan er bovendien op den duur botontkalking of spierzwakte optreden.
De symptomen bij een laag vitamine D kunnen per persoon verschillen. Herken je één of meerdere van de bovenstaande klachten, dan is een vitamine D test zinvol om te weten of er sprake is van een tekort.
Hoe lang duurt het om een laag vitamine D aan te vullen?
Als na het testen van je vitamine D blijkt dat er sprake is van een tekort krijg je een aantal adviezen om je vitamine D spiegel te verhogen. Hoe lang het duurt om te herstellen van een tekort verschilt per persoon verschillen en hangt natuurlijk in grote mate ook af van de mate van het tekort. In de meeste gevallen wordt aangehouden dat hier tussen de 3 en 6 maanden voor nodig is. Op deze pagina lees je alles over het aanvullen van je vitamine D.
Een vitamine D nameting toevoegen aan je bestelling?
Als je de vitamine D test na verloop van tijd nog een keer doet spreken we van een nameting. Je komt dan te weten hoe jouw vitamine D zich heeft ontwikkeld in een bepaalde periode. Benieuwd naar de invloed van een leefstijlverandering op jouw vitamine D niveau? Of wil je graag weten wat de invloed van het seizoen bij jou is op je vitamine D? Een nameting geeft hier duidelijkheid over.
Eerder is uitgelegd hoeveel tijd je nodig hebt om te herstellen van een laag vitamine D. Bij een tekort is het daarom zinvol om na ongeveer 3 maanden via een nameting te kijken of er verbetering is. Door de invloed die het seizoen op vitamine D heeft is het in alle gevallen zinvol om een half jaar na de eerste test nog een keer te meten. Tijdens het bestelproces van de vitamine D test kun je meteen een nameting toevoegen aan je bestelling. Je krijgt dan 20% korting op de "tweede" meting.
Vitamine D 1,25-dihydroxy versus vitamine D 25-hydroxy
Vitamine D komt in twee verschillende vormen voor in je lichaam, 1,25-dihydroxyamine en 25-hydroxy. Vitamine D 1,25 is de actieve vorm of werkzame vorm van vitamine D die door het lichaam gebruikt kan worden voor verschillende processen zoals de opname van calcium en fosfaat uit voeding. Vitamine D 25-hydroxy is de niet-actieve vorm en wordt door het lichaam naar behoefte omgezet in de actieve vorm. Deze vorm dient dus eigenlijk als een reserve voorraad die het lichaam kan aanspreken als het nodig is.
De vitamine D test meet de hoeveelheid vitamine D 25-hydroxy in je bloed gemeten. Kijken naar de reserve voorraad in het lichaam geeft een goed beeld van de vitamine D bloedwaarde en een eventueel tekort.
Hoe werkt de vitamine D zelftest?
Herken je de symptomen en klachten van een vitamine D tekort? Dan ben je waarschijnlijk benieuwd geworden of jouw lichaam voldoende vitamine D bevat. Met een vitamine D zelftest kom je direct te weten wat de hoeveelheid vitamine D in jouw lichaam is.
Deze bloedtest is een zelftest die je eenvoudig thuis met een vingerprik kunt afnemen. Het sample wordt vervolgens onderzocht in een ISO 15189 gecertificeerd medisch laboratorium. Op deze manier wordt het gemak van een zelftest samengebracht met de nauwkeurigheid van laboratoriumonderzoek. Na zes werkdagen ontvang je de uitslag met alle informatie die je nodig hebt over vitamine D en enkele specifieke aanbevelingen om je vitamine D niveau te verbeteren of op een goed niveau te houden.
Bespreek de uitslag van je vitamine D bloedtest met een arts
Na alle gezondheidsonderzoeken van Mijnlabtest kun je direct aan de slag met de uitleg en aanbevelingen uit het rapport. Daarnaast is het mogelijk je uitslag met een arts te bespreken.
Heb je een specifieke aanvullende vraag, komt jouw uitslag precies uit op de grens van het goede bereik of heb je meerdere gezondheidsonderzoeken gedaan en ben je benieuwd hoe de uitslagen zich precies tot elkaar verhouden. In gesprek met een arts kan nog dieper op dit soort vragen worden ingegaan. Bespreek je jouw uitslag graag met een leefstijlarts? Je kunt een consult met onze arts direct toevoegen aan je bestelling.
Vitamine D ook onderdeel van de uitgebreide bloedtest Totaalprofiel
De vitamine D bloedtest is ook opgenomen in verschillende uitgebreide onderzoeken. Als u kiest voor een totaal profiel bloedtest wordt naast vitamine D ook gekeken naar andere vitamines en mineralen, de bloedsuiker, het bloedbeeld en de gezondheid van hart en bloedvaten.
De vitamine D tekort test
De vitamine D tekort test wordt geleverd in een brievenbuspakket. Deze test kan zelf thuis middels een vingerprik worden afgenomen. Het onderzoek wordt uitgevoerd in een ISO 15189 gecertificeerd Europees laboratorium waar een biochemicus en arts het onderzoek valideren. Na zes werkdagen ontvang je je resultaten in een helder rapport.
Wil je graag meer lezen over de vitamine D? Lees dan hier verder.