Botontkalking (osteoporose)
Het proces van botontkalking vertragen
Volgens de Nederlandse osteoporosevereniging zijn er in Nederland momenteel 900.000 mensen met osteoporose en zal dit aantal in 2025 zijn gestegen tot 1.250.000. Dit toont al dat ontzettend veel mensen te maken krijgen met botontkalking en in een later stadium met osteoporose. Het is helaas niet mogelijk om osteoporose te genezen, maar gelukkig kun je veel doen om het proces van botontkalking te vertragen.
Het volwassen menselijk lichaam bestaat uit meer dan 200 botten. Voortdurend worden er in je lichaam botcellen afgebroken en weer aangemaakt. De botdichtheid geeft aan hoe sterk of juist hoe broos een bot is. De botdichtheid neemt tot een leeftijd van ongeveer 30 jaar oud toe, wat inhoudt dat er tot die tijd meer botcellen worden aangemaakt dan er worden afgebroken. Na de leeftijd van 30 jaar blijft het niveau van de botdichtheid lange tijd stabiel.
Botdichtheid bij mannen en vrouwen
Wanneer er meer botcellen worden afgebroken dan er worden aangemaakt neemt de botdichtheid af en spreken we van botontkalking. De botten worden in dit proces steeds minder sterk. Bij vrouwen begint de botdichtheid af te nemen door hormoonveranderingen tijdens de menopauze, bij mannen rond de leeftijd van 70 jaar oud. Zodra de botdichtheid zakt tot onder een bepaalde grens spreken we van osteoporose. De botten van mensen met osteoporose zijn broos en hebben daardoor meer kans om te breken. Vooral breuken in de pols, arm en heup komen veel voor. Jaarlijks breken in Nederland ruim 90.000 mensen ouder dan 55 jaar een bot als gevolg van osteoporose.
Naast botbreuken komt wervelinzakking ook regelmatig voor als gevolg van osteoporose waardoor problemen met de houding en rugpijn kunnen optreden. Wanneer je te maken hebt met deze klachten en een verhoogde kans op botbreuken hebt gaat de kwaliteit van leven achteruit, wordt je conditie nadelig beïnvloed en je zelfstandigheid beperkt.
Stille epidemie
Men spreekt ook wel van een ‘stille epidemie’ wanneer het over osteoporose gaat; vaak beseffen mensen niet dat ze deze problemen hebben totdat ze daadwerkelijk een bot breken. Het is niet mogelijk om van osteoporose te genezen; zodra je dit niveau van botdichtheid bereikt hebt kun je dit niet meer herstellen. Op het voorafgaande proces van botontkalking heb je echter wel enige grip; het is dus belangrijk om preventief botontkalking tegen te gaan. Botontkalking hoeft ook niet altijd te leiden tot osteoporose; het proces kan langzaam gaan als je op de hoogte bent van de risicofactoren en bewust bezig bent met een ondersteunend voedingspatroon.
Botontkalking en je DNA
Waar veel mensen zich niet bewust van zijn, is dat een verminderde botdichtheid ook kan komen door je aanleg. Het inzicht hoe lichaamsprocessen werken waarmee verschillende genen invloed uitoefenen op onze botstructuur is aanzienlijk
verbeterd. Zo kan het dat twee mensen met dezelfde leefstijl toch een andere botdichtheid hebben.
Voor een goede botopbouw en voor het vertragen van het proces van botontkalking wordt onder andere onderstaande aangeraden
- Zorg dat je voldoende calcium inneemt. Calcium is de belangrijkste bouwstof voor botten en zit in zuivelproducten, maar ook in groente, noten en peulvruchten
- Je vitamine D niveau is belangrijk voor de opname van calcium. Met een vitamine D test kom je erachter of er bij jou sprake is van een laag vitamind D.
- Ben je bewust van de werking van jouw genen. Heb je aanleg voor een verminderde botdichtheid?
- Zorg ervoor dat je magnesium binnenkrijgt. Magnesium wordt niet door het lichaam zelf aangemaakt en verkrijg je onder andere via spinazie, pure chocolade, amandelen en avocado
- Beweeg voldoende, dit zorgt voor de opbouw van sterk botweefsel
Met de mineraalprofieltest krijg je meer inzicht in je waarden van bovenstaande mineralen op dit moment, zo kom je te weten komen wat jouw lichaam nodig heeft. Een DNA Leefstijl onderzoek biedt je inzicht jouw DNA op het gebied van botdichtheid.