Je bezinking waarde testen

Bezinking is een bloedtest die soms wordt gebruikt om te kijken naar de aanwezigheid van een infectie, ontsteking of orgaanschade. Ook wordt dit onderzoek weleens ingezet om bij ziektebeelden zoals artritis de ontwikkeling van de ziekte in de gaten te houden.

Wat is bezinking (BSE)?

Bij bezinking (BSE) gaat het eigenlijk meer specifiek om de bloedbezinking bse of sedimentatie. Bezinkingssnelheid is de snelheid waarmee erythrocyten (rode bloedcellen) naar beneden zakken in een rechtopstaand buisje bloed. Wanneer er bijvoorbeeld sprake is van een ontsteking, infectie of auto-immuunziekte verandert de samenstelling van het bloed. Deze verandering heeft invloed op de snelheid waarmee rode bloedcellen naar beneden zakken, dit zorgt voor een verhoogde bloedbezinking. Met name de acute fase-eiwitten in het bloed zorgen voor deze verandering. Uit de bepaling bse kan zo worden afgeleid in welke mate deze eiwitten zich in het bloed bevinden. Men wil er met name achter komen of de hoeveelheid van eiwit CRP (creactief proteïne) in het bloed sterk verhoogd is. CRP komt vrij wanneer er sprake is van een ontsteking.

Andere acute fase-eiwitten zoals fibrinogeen en gammaglobulines zijn ook van invloed op de bezinksnelheid. Wanneer deze eiwitten in grotere mate voorkomen kan het zijn dat bij een hoge bezinking waarde de hoeveelheid CRP helemaal niet is verhoogd. De bezinking waarde goed interpreteren is dus erg lastig, de test zou kunnen aangeven dat er sprake is van een ontsteking, terwijl de hoeveelheid CRP in het bloed een normale waarde heeft. Dit kan worden opgelost door een directe meting van het eiwit CRP. Met deze test wordt specifiek het CRP eiwit gemeten.

Bezinking normaalwaarden

Het resultaat van het bloedonderzoek wordt weergegeven in bezinking waarde of BSE waarde. Deze waarde wordt uitgedrukt in mm/uur. Door de BSE waarde af te zetten tegen de normale waarde kan worden nagegaan of er sprake is van een afwijkende uitslag. Vervolgens kan informatie worden verkregen over de aanwezigheid en hevigheid van onder andere ontstekingen en infecties in het lichaam. Hierbij moet wel rekening worden gehouden met factoren zoals leeftijd en geslacht. Deze factoren zijn van invloed op de BSE waarde. Voor vrouwen zijn de normaalwaarden voor bezinking vastgesteld op 20mm/uur (≤ 50 jaar oud) en 30mm/uur (> 50 jaar oud). Voor mannen gelden bezinking normaalwaarden van respectievelijk 15mm/uur en 20mm/uur.

Verhoogde BSE waarde

We spreken van een verhoogde bezinkingssnelheid als de rode bloedcellen sneller zakken dan gemiddeld. Het bloed bevat in dit geval meer eiwitten dan wenselijk. Uit een hoge BSE waarde kan zo de aanwezigheid van een infectie, ontsteking, tumor of auto-immuunziekte worden afgeleid. Een bepaling van de BSE is veelomvattend. Dit onderzoek wordt daarom aspecifiek genoemd. Met andere woorden je komt te weten dat er sprake is van een probleem, maar niet wat dat probleem dan precies is. Er zijn veel aandoeningen waarbij sprake is van een toename van de hoeveelheid eiwitten in het bloed. Zonder aanvullend onderzoek is het daarom niet mogelijk om na te gaan wat de oorzaak is van een verhoogde bezinking waarde.

Een hs-CRP onderzoek

Een hs-CRP bloedonderzoek wordt tegenwoordig steeds vaker gebruikt in plaats van een bezinking bloedonderzoek. De belangrijkste reden hiervoor is dat je veranderingen veel sneller kunt opmerken met een hs-CRP onderzoek.

Hier komt bij dat de rode bloedcellen ook sneller kunnen zakken door andere factoren. Uit een bezinking bloedonderzoek probeer je eigenlijk de hoeveelheid CRP in het bloed af te leiden. Dit wordt bemoeilijkt door andere eiwitten met eenzelfde invloed op bezinksnelheid. Het is dus heel goed mogelijk dat een verondersteld verhoogd CRP niveau in werkelijkheid geen afwijkende uitslag is, maar een verhoogd fibrinogeen is.

Bij een CRP bloedonderzoek wordt specifiek gekeken naar het CRP eiwit. Dit geeft een betrouwbaar beeld van de hoeveelheid CRP in het bloed op dat moment. Klik hier om naar de test te gaan.