Bloedsuiker

Bloedsuikerwaarden

Op deze pagina lees je alles over bloedsuikerwaarden, het suikergehalte in relatie tot gezondheid en hoe je een normale waarde bloedsuiker kunt testen. 

Werken, de was doen of een stukje wandelen, voor alles wat we dagelijks doen is energie nodig. Hiervoor is suiker onmisbaar, door het suikergehalte in het bloed wordt het lichaam van energie voorzien. Met bloedsuikerwaarden wordt het suikergehalte oftewel de hoeveelheid glucose in het bloed bedoeld. Gedurende de dag schommelen de bloedsuikerwaarden voortdurend. Na een maaltijd stijgt het suikergehalte, een lange sportsessie zal zorgen voor beduidend lagere bloedsuikerwaarden.

Normale waarde bloedsuiker

Wat is een normale bloedsuiker? Dit hangt af van het moment, voor het ontbijt, na een uitgebreide maaltijd of heb je net een tussendoortje gegeten. Op elk van deze momenten is een totaal verschillende waarde bloedsuiker normaal. Om nog maar niet te spreken over je bloedsuiker meten na een intensieve sportsessie waarbij alle glucose in je lichaam is gebruikt. In de ochtend, als je nog niet gegeten of gedronken hebt, speken we van de nuchtere bloedsuiker. De normaalwaarden bloedsuiker op een nuchtere maag liggen tussen de 4,5 en 8,0 mmol/l. Een maaltijd zal vervolgens zorgen voor een grotere hoeveelheid suiker in het bloed. Ongeveer 2 uur na een maaltijd is lager dan 9,0 mmol/l een normale waarde bloedsuiker. Door te meten kom je erachter of je een normale, hoge of te lage bloedsuikerspiegel hebt.

Lage bloedsuiker

Een lage bloedsuiker wordt ook hypoglykemie of een hypo genoemd. Bij een waarde lager dan 3,5 mmol/l is het suikergehalte te laag, dit kan zorgen voor gezondheidsklachten. Symptomen bij een lage bloedsuiker zijn: honger, duizeligheid, rillen, verward zijn, wazig zien of hoofdpijn. Door iets zoets te eten of een suikerhoudende drank te drinken kan er in veel gevallen gelukkig snel iets aan gedaan worden. Als er snel actie wordt ondernomen is een lage bloedsuiker niet gevaarlijk.

Bloedsuikerwaarde te hoog

Is je bloedsuiker te hoog, hyperglykemie, kan dit op termijn een grote invloed hebben op de gezondheid. Als je bloedsuiker te hoog is zul je dit niet direct merken, de eerste klachten zijn een beetje vaag. Symptomen bij een licht verhoogde bloedsuiker zijn dorst, een droge mond, vaker moeten plassen, vermoeidheid of slaperigheid. Wanneer in dit geval een hoge bloedsuiker wordt geconstateerd, is hier vaak met voeding en voldoende beweging iets aan te doen.

Is de bloedsuiker te hoog voor langere tijd kan dit zorgen voor gevolgen als, een hoge bloeddruk of beschadigingen aan ogen, kleine bloedvaatjes en de nieren. Een te hoge bloedsuikerspiegel kan op termijn leiden tot insulineresistentie en het betekent een voorfase van diabetes. Omdat het gaat over gezondheidsproblemen die zich bij een hoge bloedsuiker op termijn ontwikkelen, moet er bij het meten altijd gekeken worden naar de gemiddelde bloedsuiker over een langere tijd.

Bloedsuiker meten

Je bloedsuiker meten kan op verschillende manieren. Een meting met een bloedglucosemeter is een veel gebruikte methode. Aan de hand van een druppeltje bloed kan de hoeveelheid glucose in het bloed worden gemeten. Je weet dan precies wat het suikergehalte is op dat moment. Houdt er wel rekening mee dat je suikerwaarden op andere momenten weer helemaal anders kunnen zijn. Deze methode van bloedsuiker meten werkt goed mensen met diabetes. Diabetici hebben metingen gedurende de dag nodig omdat zij op basis van deze waarden moeten handelen, bijvoorbeeld insuline inspuiten.

Heb je geen diabetes en wil je weten of je een gezonde bloedsuiker hebt, dan wordt je bloedsuiker meten met een andere methode aangeraden, een HbA1c bloedtest.

Als je bloedsuiker voor langere tijd te hoog is kan dit zorgen voor problemen met de gezondheid, ook bij mensen die geen diabetes hebben. Een glucose meting kan je helaas niet vertellen of je bloedsuikergehalte voor langere tijd te hoog is. Een HbA1c bloedtest geeft met één meting wel een totaalbeeld. Je krijgt direct inzicht in je gezondheid omdat gekeken wordt naar de gemiddelde bloedsuiker over een langere periode.

De gemiddelde bloedsuiker meten

Het is goed om te weten of je gemiddeld genomen een normale waarde bloedsuiker hebt. Zeker omdat een hoge bloedsuiker op termijn gevolgen kan hebben voor de gezondheid. Voorkomen is beter dan genezen, dit geldt zeker bij hoge bloedsuikerwaarden. Als je er namelijk op tijd bij bent kunnen gezondheidsproblemen vermeden worden door enkele gerichte leefstijlaanpassingen. In tegenstelling tot een glucose test kijkt een HbA1c test of je over een lange periode een normale waarde bloedsuiker hebt.

Door het HbA1c in je bloed te meten, krijg je inzicht in het gemiddelde van je bloedsuikerwaarde gedurende 1 tot 3 maanden voor je bloedafname. In je bloed bindt bloedsuiker aan hemoglobine, dit is een eiwit in rode bloedcellen. De bloedsuiker blijft vastgeplakt zitten totdat de rode bloedcel na een levensduur van twee tot drie maanden wordt vervangen. De HbA1c-waarde toont hoeveel hemoglobine de afgelopen twee tot drie maanden met bloedsuiker is beplakt.

Wat is jouw HbA1c niveau?

Ben jij benieuwd naar de regulatie van je bloedsuiker en je HbA1c waarde? Met de HbA1c test kun je hier inzicht in verkrijgen. Door middel van persoonlijke aanbevelingen leer je hoe je door middel van voeding je bloedsuikerwaarden optimaal kunt reguleren. Ga hier meteen naar de test.