Wat is een darmparasiet?

Darmparasieten zijn microscopisch kleine beestjes die kunnen voorkomen in de darmen. Parasieten hebben een gastheer, in dit geval een mens, nodig om te overleven. De ontlasting van mensen of dieren die besmet zijn bevat cysten van parasieten. Als je hiermee in aanraking komt kan het gebeuren deze cysten via de mond, slokdarm en maag in je darmen terecht komen. Eenmaal in de darmen vestigt de parasiet zich in het slijmvlies van de darmwand en gaat zich vermenigvuldigen. De parasiet gebruikt de darmwand om zich te voeden en te overleven. Helaas zorgt dit vaak voor beschadigingen aan de darmwand en dit kan weer zorgen voor vervelende klachten.

Hoe raak je besmet door een parasiet

Wat is de oorzaak van een besmetting? Je kunt een parasiet oplopen als je viavia in aanraking komt met ontlasting van een besmet mens of dier. Buiten de gastheer kan een parasiet niet (lang) overleven, maar de wormeieren/cysten van parasieten kunnen wel langer overleven. De ontlasting van besmette mensen of dieren bevat vaak wormeieren of cysten. Je komt hier bijvoorbeeld mee in aanraking via:

  • Door het eten van besmet voedsel
  • Het drinken van of zwemmen in besmet water
  • Verontreinigde bodem (vaak door dierlijke ontlasting)
  • Via een bezoek aan het toilet (met name het aanraken van de deurknop of kraan)

Een parasiet kan niet (lang) overleven buiten de gastheer. De wormeieren/cysten van parasieten kunnen langer overleven.

Ongeveer 80% van de mensen draagt een darmparasiet bij zich, 30% van deze groep ervaart ook klachten.

 

Klachten & darmparasieten

Een darmparasiet kan zorgen voor vervelende klachten. Buikpijn, winderigheid en vermoeidheid vaak zonder direct aanwijsbare oorzaak zijn hier enkele voorbeelden van. Toch krijgt niet iedereen met dit soort klachten te maken, de symptomen zijn namelijk erg verschillend. Ongeveer 80% van alle mensen draagt een of meerdere parasieten bij zich. Het grootste deel van deze groep merkt hier helemaal niets van. Helaas geldt dit niet voor ongeveer 30% van de mensen met een parasiet. Deze groep krijgt te maken met klachten die uiteenlopen van vervelende ongemakken tot ziekteverschijnselen.

De klachten ontstaan in veel gevallen omdat de parasiet zich nestelt in het slijmvlies van de darmwand. Het slijmvlies kan hierdoor gaan ontsteken, vaak chronisch, met aan het maag-darm stelsel tot gevolg. Je kunt hierbij denken aan:

  • Een onregelmatige stoelgang
  • Buikpijn, buikkrampen en een opgeblazen gevoel
  • Diarree (in veel gevallen chronisch)
  • Verstopping (obstipatie)
  • Winderigheid en meer gasvorming dan normaal

Er kunnen ook andere problemen optreden dan alleen klachten aan de maag en darmen. Darmparasieten nemen voedingsstoffen. Dit heeft invloed op jouw energie en immuunsysteem. Aan de volgende symptomen zou je dit kunnen merken. Je voelt je eerder vermoeid, hebt het sneller koud, bent vaker ziek of verliest snel gewicht. Bij kinderen zou het de groei zelfs kunnen belemmeren.

 

Onderzoek parasieten in de darm

Herken jij bovenstaande symptomen? Dan is het zinvol om te testen op de aanwezigheid van parasieten in de darm. Je kunt een uitgebreid parasieten onderzoek aanvragen bij Mijnlabtest. Bij dit onderzoek wordt gekeken naar de vijf meest voorkomende parasieten in Nederland (dientamoeba fragilis, blastocystis hominis, giardia lamblia, cryptosporidium spp., entamoeba histolytica). Je komt zo te weten of de klachten veroorzaakt worden door een parasiet of je sluit dit uit.

Eén of twee metingen? Wordt de aanwezigheid van wormeieren/cysten aangetoond in het laboratorium dan is er sprake van een besmetting met een parasiet. Wordt er niks aangetoond, dan wordt een besmetting niet in alle gevallen uitgesloten. Het is namelijk heel verschillend hoeveel wormeieren/cysten de ontlasting per keer bevat. Bij klachten wordt daarom altijd aangeraden om minimaal twee onderzoeken af te nemen op een verschillend moment. Op deze manier kan met een veel grotere zekerheid worden gesteld dat er geen parasiet in de darm aanwezig is.

Parasieten onderzoek

  • Er wordt onderzoek gedaan naar de 5 parasieten die in Nederland het vaakst voorkomen
  • Bij ongeveer 30% van de mensen zorgt een darmparasiet voor klachten
  • Blastocystis hominis
  • Jouw sample wordt onderzocht in een ISO15189 gecertificeerd medisch laboratorium
  • Het darmparasieten onderzoek wordt beoordeeld met een 9,1 uit 10

Welke darmparasieten zijn er?

De meest voorkomende darmparasieten zijn:

  • Giardia lamblia
  • Dientamoeba fragilis
  • Blastocystis hominis
  • Entamoeba histolytica
  • Cryptosporidium spp

Giardia lamblia

De giardia lamblia darmprotozoa komt over de hele wereld voor en dus ook in Nederland. Via besmet voedsel, vervuild water of ontlasting van een besmet persoon kun je een infectie oplopen. Iedereen kan giardiasis (zo wordt een infectie met giardia lamblia genoemd) krijgen, maar in de praktijk hebben vooral jongere kinderen hiermee te maken. Giardia lamblia kan bij mensen zorgen voor beschadigingen aan de darmvlokken van de dunne darm. Dit heeft voor diarree maar ook andere darmklachten tot gevolg. Door beschadigingen aan de darmvlokken zijn mensen ook minder goed in staat om voedsel op te nemen. Dit kan zorgen voor een tekort aan bepaalde voedingsstoffen zoals bijvoorbeeld bloedarmoede.

Dientamoeba fragilis

De dientamoeba fragilis komt regelmatig voor in de dikke darm bij mensen. Na een besmetting is de kans groot dat de parasiet het slijmvlies van de dikke darm beschadigt. Door deze beschadigingen kunnen gisten en schimmels zich sneller ontwikkelen. Dit is in veel gevallen door oorzaak van klachten aan de maag en darmen. Dit zijn symptomen zoals buikpijn, obstipatie, opgezette buik, winderigheid, vermoeidheid, misselijkheid en diarree. Ook kan een schimmelinfectie zoals candida sneller optreden als de darmwand beschadigd is.

Blastocystis hominis

Na een besmetting nestelt de blastocystis hominis protozoa zich in de dikke darm. De symptomen die door deze parasiet veroorzaakt worden zijn hetzelfde als bij een dientamoeba fragilis infectie. Deze twee parasieten komen ook vaak samen voor.

Entamoeba histolytica

De entamoeba histolytica komt minder vaak voor in Nederland. Een belangrijk verschil met giardia, dientamoeba en blastocystis is dat deze parasiet de darmwand niet beschadigd. Wel kunnen er in een deel van de gevallen klachten ontstaan zoals chronische diarree veroorzaken.

Cryptosporidium spp

De Cryptosporidium spp parasiet wordt in veel gevallen verspreid via besmet water. Na het oplopen van een besmetting vermeerdert het organisme zich snel in de darmen. Dit zorgt niet in alle gevallen voor klachten. Vooral bij mensen met een lagere weerstand kunnen klachten optreden zoals hevige diarree, misselijkheid en overgeven.

Wat kun je met het resultaat

  • Het resultaat laat zien of er darmparasieten zijn aangetroffen.
  • In het geval van een besmetting wordt in het resultaat advies gegeven over de maatregelen die je kunt nemen.
 

Wat moet je doen als je een parasiet hebt?

Als na een onderzoek blijkt dat je besmet bent met een parasiet, dan wil je hier natuurlijk iets aan doen. Om een infectie die veroorzaakt is door een parasiet te behandelen wordt medicatie voorgeschreven, een parasiet dodend middel. Neem daarom bij een positieve test contact op met je arts.

Naast de behandeling is het belangrijk om goede hygiënemaatregelen te treffen. Je kunt verdere verspreiding voorkomen door regelmatig goed je handen te wassen en te drogen met een papieren handdoek. Ook is het goed om de kraan en deurknop van het toilet goed schoon te maken. Deze maatregelen moeten ervoor zorgen dat eventuele gezinsleden niet ook besmet raken en dat je zelf niet opnieuw een besmetting oploopt.

Inzicht bij infectie met een darmparasiet

Darmparasieten test XL

  • Kom te weten of darmklachten door een parasitaire infectie veroorzaakt kunnen worden
  • 5 parasieten die in Nederland vaak voorkomen worden onderzocht
  • Betrouwbaar onderzoek in een ISO15189 gecertificeerd medisch laboratorium
99,00