Koolhydraatarm eten
Past een koolhydraatarm voedingspatroon bij jou?
Koolhydraten zijn de belangrijkste bron van energie die noodzakelijk is voor lichamelijke activiteit. In je voeding vind je koolhydraten in de vorm van zetmeel, vezels en suikers. Er wordt vaak gezegd dat koolhydraten echte dikmakers zijn en dat deze enkel in beperkte mate in een gezond eetpatroon passen. Maar is dit wel waar? Onderzoek toont aan van niet; de manier waarop wij reageren op koolhydraten is voor iedereen anders en heeft te maken met je aanleg.
Waarom zijn koolhydraten belangrijk?
Koolhydraten zijn een belangrijke energiebron en komen voor in tal van voedingsmiddelen zoals brood, pasta, rijst en fruit. Na vertering komen koolhydraten voornamelijk als glucose in je bloed terecht waar het wordt opgenomen door weefsels. Hierbij ontstaat energie die we nodig hebben voor verschillende lichaamsfuncties. Omdat glucose niet goed in het lichaam kan worden opgeslagen, worden de koolhydraten vooral verbrand. Wanneer je teveel koolhydraten en calorieën binnenkrijgt, wordt het in je lichaam opgeslagen als vet.
Tegenstrijdige voedingsadviezen
Er bestaan diëten die gebaseerd zijn op koolhydraten, terwijl andere diëten aanraden de inname van koolhydraten juist te beperken. Weer andere voedingsplannen raden aan om koolhydraten apart van eiwitten en vetten te consumeren. De gezondheidsraad adviseert dat wie gezond wil eten tussen de 40% en 70% van de totale energie uit koolhydraten haalt. Het is daarom goed om inzicht te krijgen in hoe jij op koolhydraten reageert.
Je DNA en reactie op koolhydraten
Er zijn twee genen bepalend voor het effect dat koolhydraten hebben op je lichaam, het FTO gen en het KCTD10 gen. Er is ontdekt dat mensen met een ongunstige variant van het FTO gen drie keer gevoeliger zijn voor gewichtstoename als ze te veel koolhydraten binnenkrijgen dan mensen die deze variant niet hebben. Je zou kunnen stellen dat deze groep dus sterker reageert op inname van koolhydraten en als gevolg van een te grote inname sneller zal aankomen. Wanneer er in het eetpatroon rekening wordt gehouden met een aangepaste inname van koolhydraten kunnen dragers van deze variant van het FTO gen zelf dit risico aanzienlijk verlagen.
Het KCTD10 gen bepaalt mede de relatie tussen de inname van koolhydraten en de hoeveelheid HDL cholesterol in het bloed. HDL cholesterol wordt gezien als goed cholesterol, het helpt bij het opruimen van slecht cholesterol (LDL) zodat dit niet aan de wanden van onze bloedvaten blijft kleven en ophoopt wat een aanleiding kan zijn van hart- en vaatziekten. Wanneer je in het bezit bent van de ongunstige variant van het KCTD10 gen neemt het HDL cholesterol snel af wanneer je teveel koolhydraten binnenkrijgt. Hierdoor raakt het totale cholesterol niveau uit balans en zal het slechte cholesterol meer kans krijgen om op te hopen.
Welk inzicht geeft een DNA leefstijl test?
Bij de Nutri-Gene pro DNA leefstijl test worden de genen geanalyseerd die betrokken zijn bij de verwerking van koolhydraten. Zo krijg je inzicht in de manier waarop jouw lichaam koolhydraten verwerkt en kun je deze kennis doorvoeren in je voedingspatroon. In je persoonlijke resultatenboek geven we je praktische tips om je leefstijl en eetpatroon aan te passen.