Kreatinine is een afvalstof die vrijkomt in de spieren bij de afbraak van creatine. Gedurende de dag komt er via de spieren een redelijk gelikmatig een bepaalde hoeveelheid kreatinine in het bloed terecht. Deze hoeveelheid wordt vervolgens in de nieren uit het bloed gefilterd. Met een kreatinine test kun je de kreatinine waarde in je bloed meten om te zien of de nieren hun werk nog goed doen.
Je kreatinine waarde geeft waardevolle informatie over het functioneren van je nieren.
Wat heeft kreatinine met de nierfunctie te maken?
De nieren zijn betrokken bij verschillende functies in het lichaam, denk bij nierfuncties bijvoorbeeld aan de vochthuishouding of aanmaak van hormonen. Ook zijn de nieren nodig om afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen. De nieren werken als een soort van filter waarmee veel afvalstoffen en water uit het bloed kunnen worden gefilterd. Deze afvalstoffen verlaten het lichaam hierna via de urine. Kreatinine is een van de afvalstoffen die door de nieren uit het bloed worden gefilterd. Op deze manier zijn kreatinine en de nierfunctie met elkaar verbonden.
De nierfunctie kan worden afgeleid uit de hoeveelheid afvalstoffen in het bloed. Op grond van de kreatinine waarde wordt geschat hoeveel bloed de nieren per minuut kunnen filteren, de estimated glomerural filtration rate (eGFR) genoemd. Wat de referentie bij zowel de kreatinine waarde als de eGFR is sterk afhankelijk van de persoon, daarom wordt hieronder aandacht besteed aan de normaalwaarden.
Kreatinine normaalwaarden
Met een kreatinine bloedtest kun je zien of de nieren hun werk nog goed doen. Om dit te bepalen wordt bij een kreatinine test zowel gekeken naar de kreatinine waarde in het bloed als naar de eGFR, glomerulaire filtratiesnelheid. De kreatinine normaalwaarden bij een bloedtest vind je in de onderstaande tabel. Kreatinine is een afbraakproduct dat vrijkomt in de spieren. Dit maakt dat de hoeveelheid spiermassa een rol speelt bij de kreatinine waarde in het bloed. Gemiddeld genomen hebben mannen meer spiermassa dan vrouwen. Daarom is de referentie bij een kreatinine onderzoek hoger vastgesteld voor mannen.
Kreatinine normaalwaarden
Vrouw
< 106 µmol/L
Man
< 124 µmol/L
Voor wat betreft de filtercapaciteit van de nieren wordt een eFGR van meer dan 90 mililiter per minuut aangehouden als referentie. Wanneer de filtercapaciteit bij een kreatinine test lager blijkt uit te vallen wordt dit aangeduid met verschillende stadia van een verminderde werking van de nieren. Deze normaalwaarden lees je in de onderstaande tabel. Hierbij moet wel gezegd worden dat leeftijd van invloed is op de werking van de nieren. Het is dus normaal dat de eGFR waarde zal afnemen met een toenemende leeftijd.
Als de kreatinine waarde te hoog is betekent dit dat de nieren niet in voldoende mate in staat zijn om alle afvalstoffen uit het bloed te filteren. Op termijn kan dit zorgen voor problemen met de gezondheid. Verschillende symptomen kunnen wijzen op een verhoogd kreatinine. Denk hierbij aan: jeuk, misselijkheid, vermoeidheid, een algeheel ziek gevoel en je bent wat vatbaarder voor infecties.
Een probleem met de nieren wordt vaak pas opgemerkt als de nieren nog maar voor 20-30% werken, het is dus belangrijk om een verhoogd kreatinine vroeg te signaleren.
Als bij een test blijkt dat je kreatinine waarde te hoog zijn kan dit verschillende oorzaken hebben:
Spierschade door bijvoorbeeld een sportblessure
Een verminderde afvoer van afvalstoffen door nierstenen of een probleem met de prostaat
Een nierontsteking als gevolg van een bacteriële infectie
Slechte doorbloeding van de nieren wat door uitdroging, shock of een complicatie bij diabetes kan komen
Het kan ook een bijwerking zijn bij het gebruik van geneesmiddelen
Er kunnen dus verschillende oorzaken aan een verminderde nierfunctie ten grondslag liggen. Ook zijn de symptomen redelijk algemeen en kunnen deze moeilijk te herkennen zijn. Zodoende wordt bij nierinsufficiëntie altijd aangeraden om een arts te raadplegen.
Een verlaagd kreatinine komt veel minder vaak voor en geeft meestal geen reden voor ongerustheid. Een afname van spiermassa door bijvoorbeeld ouderdom of immobiliteit gaat vaak gepaard met een laag kreatinine.
Wat kun je met jouw resultaat?
Kom te weten wat jouw kreatinine waarde is en wat deze waarde betekent voor je gezondheid
Persoonlijk leefstijl advies op basis van je lever & nieren testresultaat
Herken je bovenstaande symptomen? En benieuwd naar de filtercapaciteit van je nieren? Het resultaat van een kreatinine test geeft je snel inzicht in de werking van je nieren. Een eventueel probleem komt zo snel aan het licht en kan meteen worden opgelost.
De kreatinine test is een laboratorium bloedtest. Na het onderzoek ontvang je een uitgebreid rapport waarin zowel de kreatinine waarde als eGFR wordt gerapporteerd. Ook bevat dit rapport aanvullende uitleg en aanbevelingen op grond van jouw persoonlijke resultaat. Het onderzoek maakt onderdeel uit van de lever & nieren bloedtest en het algehele gezondheidsonderzoek TotaalprofielXL. De kreatinine test wordt dus altijd gedaan in combinatie met een uitgebreider onderzoek. Via de onderstaande knoppen kunt u naar deze testen gaan.
Als je hebt besteld ontvangt je van ons een bloedkit, met daarin alle onderdelen om het sample zelf af te nemen. Neem je sample thuis af en stuur het naar het ISO15189 gecertificeerde laboratorium. Hier wordt je bloed sample onderzocht en gevalideerd door een arts klinische chemie. Binnen 6 werkdagen ontvang je van ons een beveiligd bericht met je persoonlijke testresultaat.
Je kreatinine waarde te weten komen
De kreatinine bloedtest maakt deel uit van de lever & nieren bloedtest. Deze test geeft inzicht in 7 waarden die met je lever en nieren te maken hebben, waaronder kreatinine. Zelf kiezen welke waarden je precies wilt testen? Dit kan met de pick & mix bloedtest.
Je stelt je eigen bloedwaardentest samen.
Hierbij heb je de mogelijkheid om maximaal tot 10 waarden te kiezen.
Het is makkelijk en efficiënt, je neemt slechts één keer een sample af.
Ontvang een overzichtelijk rapport met alle gekozen waarden en bijbehorende leefstijltips.