Alles over leukocyten en hoe je ze kunt testen
Op deze pagina lees je meer over leukocyten (witte bloedcellen), de rol van leukocyten in het immuunsysteem en hoe je niveau getest kan worden. Naast dit wordt uitgelegd wanneer de hoeveelheid leukocyten verhoogd is of juist te laag is en wat dit betekent.
Wat zijn leukocyten
Zonder dat we het doorhebben komen we voortdurend in aanraking met stoffen die ziekten kunnen veroorzaken zoals: bacteriën, virussen, schimmels of parasieten. Gelukkig vormen deze stoffen in de meeste gevallen geen bedreiging. Wanneer een ziekteverwekker het lichaam binnenkomt onderneemt het immuunsysteem actie, leukocyten beter bekend als witte bloedcellen spelen hierbij een belangrijke rol. Leukocyten worden aangemaakt in het beenmerg en bevinden zich vervolgens met name in het bloed, de milt en de lymfe. Er zijn verschillende soorten leukocyten, grofweg kan een onderscheid gemaakt worden in granulocyten, lymfocyten en monocyten. Elk van deze cellen heeft een andere rol in de afweer tegen ziekteverwekkers. Denk hierbij aan specifiek het herkennen van niet lichaamseigen stoffen, geïnfecteerde cellen opruimen of het reageren op ontstekingen.
Bloedtest leukocyten
Benieuwd naar de hoeveelheid leukocyten in je lichaam? Met een bloedtest komt u op een eenvoudige manier snel te weten of de hoeveelheid leukocyten in uw bloed aan de normaalwaarden voldoet. Over deze bloedtest leest u hier meer. Goed om te weten, bij dit onderzoek wordt onderscheid gemaakt tussen de verschillende soorten witte bloedcellen. Dit is belangrijk, bij een afwijkende waarde geeft dit namelijk meer informatie geeft over de aandoening die aan het tekort ten grondslag ligt.
Leukocyten normaalwaarden
Bij de beoordeling van een bloedonderzoek worden de resultaten afgezet tegen de leukocyten normaalwaarden. Bij een verhoogd of te laag leukocyten wordt duidelijk of er sprake is van bijvoorbeeld een infectie of juist een verhoogde kans op een infectie. Het onderstaande overzicht geeft de normaalwaarden leukocyten weer.
Leukocyten normaalwaarden
Onderzoek | Waarde |
Leukocyten | ♀ 4,0 - 10,0 /nl ♂ 4,2 - 9,1 /nl |
Lymfocyten | ♀ 19 - 52 % ♂ 22 - 53 % |
Monocyten | ♀ 5 - 13 % ♂ 5 - 12 % |
Eosinofiele granulocyten | ♀ 1 - 6 % ♂ 1 - 7 % |
Neutrofiele granulocyten | ♀ 34 - 68 % ♂ 34 - 75 % |
Basofiele granulocyten | ♀ < 1,5 % ♂ < 1,5 % |
Leukocyten verhoogd
Wanneer de uitkomst van het bloedonderzoek hoger is dan de normaalwaarden, spreken we van een verhoogd leukocyten (leukocytose). Leukocyten spelen een belangrijke rol in ons immuunsysteem. Een stijging heeft daarom in de meeste gevallen te maken met een bacterie of parasiet. In reactie hierop maakt het lichaam meer leukocyten aan. In deze gevallen is de oorzaak van het hoge leukocyten niveau meestal vrij onschuldig. Bij de meeste mensen zal dit een aantal keer per jaar voorkomen en zullen de hoge waarden vanzelf weer afnemen. In sommige gevallen is vervolgonderzoek wel nodig. Bijvoorbeeld als het hoge leukocyten niveau niet verdwijnt of als de verhouding tussen de verschillende witte bloedcellen ongewoon is.
Een hoger leukocyten niveau wijst ook lang niet altijd op een infectie. Bijvoorbeeld zware inspanning, zwangerschap, het gebruik van een maaltijd, medicijngebruik of stress kunnen veroorzaken dat de hoeveelheid leukocyten toeneemt.
Leukocyten te laag
Met een bloedtest kan worden vastgesteld of de hoeveelheid leukocyten te laag is. Wanneer uit de test blijkt dat er sprake is van een tekort betekent dit dat je gevoeliger bent voor infecties door bijvoorbeeld een bacterie of parasiet.
Als de hoeveelheid leukocyten te laag is gaat het in veel gevallen om een tekort aan neutrofielen. De meest voorkomende oorzaak van een verlaagd leukocyten niveau zijn virussen. Een virale infectie zal ervoor zorgen dat de hoeveelheid leukocyten afneemt. Na genezing zal de hoeveelheid zich binnen enkele weken weer herstellen. Naast dit kan geneesmiddelengebruik een belangrijke oorzaak van een verlaagd niveau zijn. Wanneer de hoeveelheid leukocyten te laag is kan dit ook komen door erfelijkheid of een auto-immuunziekte.