MTHFR

De aandacht voor MTHFR (methyleentetrahydrofolaatreductase) en het MTHFR-gen is recent enorm gegroeid. Deze aandacht is niet gek, er wordt namelijk steeds meer bekend over de invloed van MTHFR op onze gezondheid. Genetica speelt een belangrijke rol bij het functioneren van cellen. Specifiek het MTHFR-gen heeft invloed op processen rondom enzymwerking, de omzetting vitamines en het produceren van neurotransmitters. Verschillende varianten van het MTHFR-gen worden via deze weg in verband gebracht met een laag niveau van de B vitamines en als gevolg een hoog homocysteïne gehalte.

Varianten van het MTHFR-gen & enzymactiviteit

Er zijn twee varianten van het MTHFR gen, de C677T variant en de A1298C variant. Met name naar de C677T variant is veel onderzoek gedaan. Hieruit bleek dat 10 tot 15% van de Europese bevolking twee ongunstige kopieën heeft van dit gen. Wat betekent dat, twee ongunstige kopieën van het MTHFR-gen? De variatie van dit gen bepaalt de enzymactiviteit van het MTHFR enzym. Het lichaam heeft enzymen nodig voor de omzetting van stoffen. Het MTHFR enzym zorgt voor de omzetting van folaat of foliumzuur. De activiteit van dit enzym bepaalt dus in hoeverre het lichaam in staat is foliumzuur om te zetten in de biologische variant die door het lichaam gebruikt kan worden.

De onderstaande tabel laat zien wat hoeveel mensen in de Europese bevolking te maken hebben met één of meer ongunstige kopieën van dit gen en wat de invloed hiervan is op de enzymactiviteit. In de Europese bevolking heeft 42% van de mensen één ongunstige kopie van dit gen en dit gaat gepaard met een 30% lagere enzymactiviteit. Twee ongunstige kopieën komt bij 10% van de bevolking voor en deze groep heeft te maken met een 65% lagere enzymactiviteit.

MTHFR (C677T) Variatie % Europese bevolking Enzymactiviteit
CC 2 gunstige kopieën 48% Normaal
CT 1 gunstige & 1 ongunstige kopie 42% 30% lager
TT 2 ongunstige kopieën 10% 65% lager

Foliumzuur en gezondheid

Foliumzuur, ook vitamine B11 genoemd, speelt een grote rol bij de aanmaak van bloedcellen en DNA materiaal. Ook heeft het een positieve invloed op de gezondheid van je hart en vaten omdat het zorgt voor een verlaging van het homocysteïne niveau. Naast dit is bij zwangere vrouwen foliumzuur belangrijk voor de ontwikkeling van het ongeboren kind.

Het MTHFR-gen en foliumzuur

Één of meerdere ongunstige kopieën van het MTHFR-gen zorgen er dus voor dat het lichaam minder goed in staat is om foliumzuur uit bijvoorbeeld voeding om te zetten naar de vorm die door het lichaam gebruikt kan worden. Een verlaagd foliumzuur niveau is hier in veel gevallen het gevolg van. Dit tekort kan zorgen voor een toename van het homocysteïne niveau. Ook kan dit zorgen voor problemen met de weerstand, bloedarmoede of vermoeidheid.

Homocysteïne en het MTHFR-gen

Een verlaagd foliumzuur en vitamine B12 draagt bij aan een stijging van het homocysteïne niveau. Via deze weg hebben mensen met één of meerdere ongunstige kopieën van het MTHFR gen hebben vaker te maken met een hoog  homocysteïne niveau. Homocysteïne is een aminozuur dat vrijkomt in het lichaam als er eiwitten worden afgebroken. Een hoog homocysteïne gehalte kan zorgen voor beschadigingen aan de wand van bloedvaten. Deze beschadigingen kunnen de doorstroming belemmeren en dit zorgt voor een hoger risico op hart- en vaatziekten.

Ongunstige genen, wat nu?

Je genen kun je niet veranderen, maar je voedingspatroon gelukkig wel. Onderzoek toont aan dat mensen met één of meerdere ongunstige kopieën van het MTHFR-gen een tekort aan foliumzuur kunnen oplossen door voeding. Consumptie van producten die veel foliumzuur bevatten zorgt voor een toename van de hoeveelheid foliumzuur in het bloed. Met een gerichte interventie kan ondanks een inefficiënte omzetting van foliumzuur gelukkig toch een niveau gehaald worden dat voldoet aan de referentiewaarde. In hetzelfde onderzoek is ook gekeken naar het homocysteïne niveau. Het aanvullen het tekort aan foliumzuur zorgde voor een afname van het homocysteïne niveau.

Foliumzuur en voeding

Voeding is dus een effectieve manier om het foliumzuur niveau op peil te houden en te zorgen voor een laag homocysteïne niveau. Het is goed om de voedingsmiddelen uit deze lijst regelmatig te eten, ze bevatten allemaal relatief veel foliumzuur. Hoeveel microgram (μg) per 100 gram is vermeld.

  • Linzen (181 μg per 100 gram)
  • Groene asperges (149 μg foliumzuur per 100 gram)
  • Spinazie bevat (146 μg per 100 gram)
  • Broccoli bevat (108 μg per 100 gram)
  • Avocado’s bevatten (81 μg per 100 gram)
  • Mango’s bevatten (43 μg 100 gram)
  • Sla bevat (136 μg per 100 gram)

Hoe kun je het MTHFR-gen meten?

Met een DNA onderzoek gericht op leefstijl kom je direct te weten of jouw lichaam goed in staat is om foliumzuur om te zetten. Een meting van het MTHFR gen is opgenomen in alle Mijnlabtest.nl DNA leefstijl onderzoeken. Na een onderzoek ontvang je een uitgebreid rapport met het resultaat en op jouw uitslag gebaseerde persoonlijke aanbevelingen. Hierdoor kun je met voeding aan jouw foliumzuurbehoefte voldoen.

Klik hier om naar een overzicht te gaan met alle Mijnlabtest.nl DNA leefstijlonderzoeken

Klik hier om een voorbeeld uitslag te bekijken.

Het MTHFR-gen kan invloed hebben op status van vitamine B6, vitamine B12 en foliumzuur. Met een bloedtest kom u eenvoudig en snel te weten wat jouw status is van de vitamines die gerelateerd zijn aan het MTHFR