Alle informatie over triglyceriden
Wat triglyceride precies is lees je op deze pagina. Ook wordt uitgelegd hoe triglyceriden in het bloed kunnen worden gemeten met een bloedtest en wat het resultaat van een test betekent voor je gezondheid.
Wat zijn triglyceriden?
Triglyceride is een vetachtige stof die voorkomt in het bloed en in het lichaam wordt opgeslagen in de vorm van vetweefsel. Het lichaam heeft deze stof nodig voor energie, warmtehuishouding en als beschermlaag rondom belangrijke organen.
De lever speelt een belangrijke rol bij de aanmaak van triglyceriden. Naast dit krijgen we deze stof vooral binnen via de vetten in onze voeding. Ook wordt een overschot aan koolhydraten, suiker en alcohol, door het lichaam omgezet in triglyceriden. Een teveel van deze voedingstoffen kan daarom zorgen voor een verhoogd triglyceriden.
Triglyceriden verhoogd, hyperglyceridemie
Triglyceriden hebben een belangrijke functie, maar het kan voorkomen dat de hoeveelheid triglyceriden in het bloed te hoog is, hyperglyceridemie. Met name door de invloed op het proces van aderverkalking kan een verhoogd niveau op termijn zorgen voor problemen met de gezondheid.
Door kleine ontstekingen aan wand van bloedvaten kunnen overtollige LDL cholesteroldeeltjes zich ophopen in de vaatwand. Deze ophoping zorgt ervoor dat vetachtige stoffen in het bloed zoals cholesterol en triglyceriden zich aan de vaatwand gaan hechten. Er ontstaat dan een knelpunt en de bloedtoevoer naar belangrijke organen kan worden belemmerd. Je kunt je voorstellen dat wanneer je triglyceriden verhoogd zijn er een grotere kans is dat deeltjes zich gaan ophopen. Hyperglyceridemie is daarom een risicofactor wanneer we het hebben over hart- en vaatziekten. Naast dit risico geeft een hoog niveau ook een verhoogde kans op een ontsteking van de alvleesklier.
Kan de hoeveelheid triglyceriden te laag zijn? Mensen die veel sporten en weinig eten kunnen te maken krijgen met een te laag triglyceriden. Meestal is dit makkelijk te verhelpen en zorgt dit niet voor problemen met de gezondheid.
De normaalwaarden bij een triglyceriden onderzoek
Om na een bloedonderzoek te bepalen of triglyceriden verhoogd of te laag zijn wordt het onderzoeksresultaat afgezet tegen de normaalwaarden. De triglyceriden normaalwaarden die bij een bloedtest worden aangehouden vind je in de onderstaande tabel.
Te hoog | > 3,0 mmol/l |
Hoog | 2,28 - 3,0 mmol/l |
Voldoende | 1,7 - 2,28 mmol/l |
Goed | 1,5 - 1,7 mmol/l |
Optimaal | < 1,5 mmol/l |
Triglyceriden in bloed testen
Als de hoeveelheid triglyceriden in het bloed te hoog is kan dit zorgen voor problemen met de gezondheid. Met een test wordt de hoeveelheid eenvoudig gemeten. Bij hoge waarden of hypertriglyceridemie krijg je zo direct inzicht. Een hoog triglyceriden gehalte in het bloed vormt met name een risico als er ook sprake is van laaggradige ontstekingen en een hoog LDL cholesterol. Het triglyceriden bloedonderzoek wordt daarom gedaan in combinatie met een cholesterol onderzoek alsook in een gecombineerde bloedtest hart & vaten dit geeft inzicht in alle risicofactoren: cholesterol, laaggradige ontstekingen en bloedsuiker.
Het onderzoek is een laboratorium bloedtest. Na het onderzoek ontvang je een uitgebreid rapport met de uitslag, aanvullende uitleg en aanbevelingen voor het optimaliseren van jouw persoonlijke waarden. Als je hebt besteld ontvangt je van ons een bloedkit, met daarin alle onderdelen om het sample zelf af te nemen. Neem je sample thuis af en stuur het naar het ISO15189 gecertificeerde laboratorium. Hier wordt je bloed sample onderzocht en gevalideerd door een arts klinische chemie. Binnen 6 werkdagen ontvang je van ons een beveiligd bericht met je persoonlijke testresultaat.
Triglyceriden verlagen
Als na een bloedonderzoek blijkt de hoeveelheid triglyceriden is verhoogd, is het raadzaam om hier iets aan te doen. Triglyceriden verlagen kan door leefstijl, bijvoorbeeld voeding en lichaamsbeweging.
- Om uw triglyceriden te verlagen is het belangrijk om voldoende te bewegen.
- Bij overgewicht zorgt afvallen voor een lager triglyceridenniveau.
- Beperkt het gebruik van verzadigd vet. Omdat de meeste dierlijke producten verzadigd vet bevatten is het verstandig om zo nu en dan plantaardig te eten. Denk bijvoorbeeld aan noten, peulvruchten of soja.
- Voorkom een teveel aan suiker. Let bijvoorbeeld op met fruitsap, ontbijtgranen, tomatensaus en vruchtenyoghurt, deze producten kunnen ongemerkt veel suiker bevatten.
- Voor een lager triglyceridengehalte is het goed om de consumptie van alcohol te matigen.