Testosteron wordt gezien als een belangrijk geslachtshormoon bij mannen. Dit hormoon wordt in de bijnieren gevormd uit cholesterol. Bij mannen vindt een deel van de productie ook plaats in de teelballen. Hoewel testosteron een mannelijk hormoon is, beschikken vrouwen ook over testosteron. Bij vrouwen is de hoeveelheid wel een stuk kleiner. We hebben voldoende testosteron nodig voor onder andere het versterken van onze botten en het in stand houden van de spiermassa. Testosteron zorgt bovendien ook voor de vetregulatie en vetopslag in ons lichaam.
De hoeveelheid testosteron neemt af naarmate we ouder worden, als dit te snel gaat kan een tekort ontstaan.
Een testosteron tekort
Rond de pubertijd neemt het testosteronniveau snel toe. Hierna neemt de hoeveelheid in het lichaam langzaam weer af naarmate we ouder worden. Dit is een natuurlijk proces, maar als deze afname te snel gaat kan een tekort ontstaan. Het is gebleken dat een te snelle afname vaker voorkomt bij mannen met overgewicht, een hoog cholesterol, suikerziekte of mentale problemen. Testosteron is bij veel functies in het lichaam betrokken, een te laag testosteron (testosteron deficiëntie) kan daarom op termijn zorgen voor problemen met de gezondheid. Met een testosteron test komt je direct te weten of er sprake is van een tekort.
Je testosteron meten
Testosteron is belangrijk voor vetregulatie, je botten en de ontwikkeling van spierweefsel
De meting geeft jouw testosteron niveau weer
Je weet direct of er sprake is van een laag testosteron
De testosteron meting wordt beoordeeld met een 9,2 uit 10
Genoeg testosteron is belangrijk voor het effect van je krachttraining. Een testosteron meting is ook zinvol bij klachten. Naarmate we ouder worden neemt het testosteron niveau geleidelijk af. Gaat deze afname te snel, kan kunnen klachten ontstaan. In deze video legt Bart je uit wanneer je testosteron meten zinvol is.
Overgewicht en testosteron
Overgewicht en een laag testosteronniveau zijn nauw met elkaar verbonden. Mannen met een laag testosteronniveau hebben meer kans op overgewicht. Vetcellen maken het vrouwelijke hormoon oestrogeen aan uit testosteron. Deze vrouwelijke hormonen hebben een sterk remmende werking op de productie van testosteron, waardoor hier minder van wordt aangemaakt. Het gevolg hiervan is dat het testosteronniveau daalt.
Stress en testosteron
Langdurige stress heeft ook invloed op ons testosteronniveau. Bij stressklachten, zoals een burn-out, neemt vaak als eerste de productie van cortisol sterk af doordat de bijnier uitgeput raakt. In een later stadium wordt ook het hormoon DHEA, wat bescherming biedt wanneer je lichaam stress ervaart, niet meer goed aangemaakt. In een nog later stadium daalt het testosteronniveau, omdat testosteron uit DHEA wordt gemaakt.
Wanneer het je niet lukt om af te vallen terwijl je toch rekening houdt met het volgen van een gezonde leefstijl, en hierbij klachten ervaart zoals moeheid, een verminderd libido en afname van spiermassa, is het raadzaam je testosteronniveau te controleren. Met de testosteron speekseltest wordt aan de hand van verschillende afnamemomenten het niveau van je vrije testosteron gemeten. Dit niveau is moeilijk met andere testosteron laboratorium uitslagen te vergelijken. Het is ook mogelijk gebonden testosteron te meten, door middel van een testosteron bloedtest.
Een laag testosteron kan zorgen voor symptomen zoals afname van spiermassa, vermoeidheid of een verminderd libido.
Symptomen bij een laag testosteron
Bij een laag testosteron kunnen verschillende klachten optreden.
Vermoeidheid
Erectieproblemen
Een verminderd libido (weinig zin in seks)
Afname van de spierkracht
Ook is er een verband met het verlies van hoofdhaar
Op langere termijn kan een testosteron tekort zorgen voor een toename van de hoeveelheid buikvet, minder lichaamsbeharing en een afname van de hoeveelheid spiermassa.
Wat kun je met jouw resultaat?
Kom te weten of er sprake is van laag testosteron en wat dit betekent voor je gezondheid
Gebaseerd op jouw uitslag ontvang je adviezen voor het behoud of verhogen van je testosteron
Herken je bovenstaande symptomen? Een testosteron test laat zien of deze klachten met een tekort aan testosteron te maken hebben. Je testosteronwaarde kan worden gemeten met een bloedtest of een speekseltest. Over de verschillen lees je meer in de volgende alinea. In beide gevallen gaat het om een zelftest die je eenvoudig thuis kunt afnemen. Na afname stuur je of het bloedsample of het speekselsample naar een gecertificeerd laboratorium voor een betrouwbaar resultaat. Je ontvangt, ongeacht het onderzoek dat je kiest, een uitgebreide uitslag met het onderzoeksresultaat, aanvullende uitleg over het hormoon testosteron en persoonlijke aanbevelingen om je testosteron op natuurlijke wijze te verhogen.
Gebonden en vrij testosteron
Via de bloedbaan komt het hormoon testosteron in verschillende delen van het lichaam terecht, zoals het vetweefsel, de hersenen en de spieren. Eenmaal daar zorgt testosteron voor vetverbranding, seksuele opwinding en spierkracht. Testosteron is in twee verschillende vormen in ons lichaam te vinden: gebonden en vrij.
Gebonden testosteron zit vast aan eiwitten die ervoor zorgen dat het testosteron door de bloedbaan vervoerd wordt. Eenmaal gebonden laat testosteron het eiwit niet meer los waardoor het moeilijk door weefsels en organen kan worden opgenomen.
Vrij testosteron is niet gebonden aan eiwitten en beweegt vrij in de bloedbaan waardoor het makkelijk in weefsels en organen terecht kan komen. Vooral vrij testosteron speelt een belangrijke rol bij het op peil houden van je testosteronniveau. Wanneer het vrije testosteronniveau laag is ervaar je meer klachten van testosterontekort zoals moeheid, gewichtstoename, onrust, spierafbraak en een verminderd libido. Ook wanneer het totale testosteronniveau prima is, steken deze klachten toch de kop op als er te weinig vrij testosteron is. Een laag totaal testosteronniveau hoeft aan de andere kant ook geen probleem te zijn, mits er voldoende vrij testosteron aanwezig is.