Alles over de essentiële omega 3-vetzuren
Wat zijn essentiële vetzuren
Het lichaam heeft vetzuren nodig om te kunnen functioneren. Deze vetten zorgen bijvoorbeeld voor het transport van vet oplosbare vitaminen door het lichaam. Ook spelen vetzuren een belangrijke rol bij de vorming van het celmembraan van nieuwe cellen. Sommige vetzuren zijn essentieel. Essentiele vetzuren worden zo genoemd omdat het lichaam ze, in tegenstelling tot andere vetzuren, niet zelf kan aanmaken. Voor een goede gezondheid is het dus belangrijk om via voeding voldoende essentiële vetzuren binnen te krijgen.
Omega 3-vetzuren
Van alle essentiële vetten zijn de omega 3-vetzuren waarschijnlijk de bekendste. Omega 3 staat voor de verzameling van meervoudig onverzadigde vetzuren, te weten: het plantaardige alfa-linoleenzuur (ALA) en de visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Om verschillende redenen zijn omega-3 vetzuren belangrijk voor een goede gezondheid. Door in je voedingspatroon verzadigde vetten te vervangen door eenzelfde hoeveelheid meervoudig onverzadigde omega 3-vetzuren zal dit het cholesterolniveau afnemen en dit wordt in verband gebracht met een lager risico op hart en vaatziekten. Voldoende inname van omega 3-vetzuren is ook belangrijk voor de werking van de hersenen, een goede bloeddruk, het humeur en het voorkomen ontstekingen.
Een gezonde verhouding tussen omega 3 en omega 6
Doorgaans bevat onze voeding veel meer omega 6 vetzuren dan omega 3. Omega 6 zit bijvoorbeeld in soja, pinda’s en zonnebloemolie. Het is goed om van beiden voldoende binnen te krijgen. Echter, uitgaande van de Nederlandse eetgewoonten is het doorgaans zo dat mensen te weinig omega 3 binnen krijgen en juist te veel omega 6. Een tekort aan omega 3-vetzuren ontstaat zo al snel. Voor een gezonde vetzuurbalans wordt aangeraden om de inname van omega 6 te beperken en juist wat meer voedingsmiddelen te nemen die veel omega 3 bevatten.
Waar zitten veel omega 3-vetzuren in
Voor voldoende omega 3 is het belangrijk dat onze voeding hiervan genoeg bevat. Omega 3-vetzuren komen zowel voor in plantaardige als dierlijke producten. ALA komt vooral voor in plantaardige producten zoals noten, zaden en plantaardige olie voor. De visvetzuren EPA en DHA komen vooral voor in vette vis zoals haring, makreel, zalm en schaal- of schelpdieren.
Een omega index test geeft inzicht
Benieuwd naar de hoeveelheid omega 3-vetzuren in je bloed? De omega index bloedtest laat direct zien hoeveel van deze essentiële vetzuren jouw bloed bevat. De omega index is een zelftest die je eenvoudig zelf thuis kunt afnemen met een vingerprik. Na de afname stuur je het sample naar een gecertificeerd laboratorium voor een betrouwbaar resultaat. Hierna ontvang je een rapport met de uitslag, aanvullende uitleg over omega 3 en informatie over de verhouding tussen omega 3 en omega 6. Tenslotte bevat het rapport persoonlijke aanbevelingen die je helpen bij het verbeteren van je omega-3 niveau of het behoud van een goed niveau.
Vegan & omega 3
Zoals gezegd komt ALA voor in veel plantaardige producten, maar DHA en EPA komen veelal voor in dierlijke producten. Mensen met een vegan of vegetarisch voedingspatroon krijgen de omega 3-vetzuren DHA en EPA dus nauwelijks direct binnen. Dit hoeft geen probleem te zijn als je voldoende ALA binnenkrijgt, het lichaam kan namelijk DHA en EPA vormen uit ALA. Bij sommige mensen werkt deze omzetting alleen beter dan bij anderen, afhankelijk van de genetische bepaling van het FADS1 gen. Wanneer de omzetting minder efficiënt verloopt kan snel een tekort ontstaan. Voor veganisten en vegetariërs is het daarom zinnig om met een omega index na te gaan of het lichaam voldoende essentiële vetzuren bevat. Met deze kennis zou een vegan omega 3 supplementen indien nodig uitkomst kunnen bieden.
Je DNA en omega 3
Ons lichaam kan met behulp van het FADS1 enzym ALA omzetten in het schaarsere EPA en DHA. Bij sommige mensen werkt deze omzetting beter dan bij anderen, afhankelijk van de genetische bepaling van het FADS1 gen. Recent onderzoek heeft aangetoond dat een specifieke mutatie in het FADS1 gen invloed heeft op de activiteit van enzymen, die zorgen voor een slechtere omzetting van ALA naar EPA en DHA. Mensen die drager zijn van de ongunstige variant van het FADS1 gen, lopen dus een groter risico op een EPA en DHA tekort omdat zij moeite hebben met het omzetten van ALA. Een tekort aan omega 3 vetzuren geeft een groter risico op hart- en vaatziekten, pijn in de gewrichten, gewichtstoename, gebrek aan concentratie, ongezonde huid, vermoeidheid en oogproblemen.
De DNA Leefstijl test Nutri-Gene Pro biedt je inzicht in jouw aanleg op het gebied van Omega 3 stofwisseling en of het verhogen van Omega 3 inname een positief effect heeft op je triglyceriden niveau. Klik hier om naar de test te gaan.