Ontstekingen en hs-CRP

De test voor ontstekingen van de bloedvaten 

Onderzoeken tonen aan dat hart- en vaatziekten vaak hand in hand gaan met ontstekingen van de bloedvaten. Wanneer sprake is van een ontsteking in het lichaam zijn de wanden van de bloedvaten beschadigd, waardoor LDL cholesterol zich sneller aan de vaatwand kan ophopen. Door het ophopen van LDL slibben de aders langzaam dicht en neemt het risico op hart- en vaatziekten toe.

Wat is een ontsteking?

Een ontsteking is een reactie van het immuunsysteem in je lichaam om schade te herstellen. Bij een acute ontsteking reageert je lichaam op de beschadiging van weefsel, bijvoorbeeld wanneer je een wond hebt of een infectie door een virus oploopt. Het lichaam gaat in zulke situaties hard aan het werk om het beschadigde weefsel op te ruimen; bacteriën moeten uit de wond verdreven worden en de infectie moet bestreden worden. De reactie van het lichaam en het werk dat je lichaam verzet om de schade te herstellen gaat normaal gesproken vaak gepaard met koorts en pijn.

Laaggradige ontstekingen 

Er bestaan echter ook milde ontstekingen die niet gepaard gaan met symptomen van ontsteking zoals pijn of koorts. Deze worden laaggradige ontstekingen genoemd en worden door de vage klachten vaak niet snel opgemerkt. Bij een laaggradige of chronische ontsteking is je immuunsysteem continu een klein beetje geactiveerd. Omdat het immuunsysteem niet zo hard aan het werk is als bij een acute ontsteking, is er geen sprake van een reactie van het lichaam betreffende het opruimen en vernietigen van beschadigd weefsel. Je lichaam zorgt er bij een laaggradige ontsteking ‘alleen maar’ voor dat de ziekteverwekkers zich niet goed kunnen vermenigvuldigen en dus minder schade kunnen aanrichten. Een laaggradige ontsteking blijft hierdoor sluimeren.

Hoe kunnen ontstekingen gemeten worden in het bloed?

Na het ontstaan van een ontsteking in het lichaam wordt door de lever CRP (C-reactive protein) aangemaakt en verspreidt in de bloedbaan. Het CRP niveau in je bloed stijgt flink als reactie op een ontsteking. Door middel van een meting kun je dus een acute ontsteking aantonen, of juist uitsluiten. Bij laaggradige ontstekingen worden een lange periode erg kleine hoeveelheden CRP aangemaakt.

Dit niveau is zo laag dat het niet op dezelfde manier gemeten kan worden als bij een acute ontsteking. Het hs-CRP (high sensitive CRP) is een ultragevoelig onderzoek waarbij ook laaggradige ontstekingen blootgelegd kunnen worden. Hoe lager je hs-CRP niveau, des te kleiner is de kans dat je met vage klachten op het moment van de test een chronische ontsteking hebt en dat je bloedvaten beschadigen.

Wat is het verband tussen hs-CRP en cholesterol?

Ontstekingen spelen een belangrijke rol bij het risico op hart- en vaatziekten. Bij een ontsteking raken de wanden van de bloedvaten beschadigd waardoor LDL cholesterol makkelijker aan de vaatwanden kan blijven plakken. Hier hoopt het zich langzaam op. Door het dichtslibben van de aders ontstaat een verhoogde kans op hart- en vaatziekten. Als het hs-CRP niveau laag is, is de kans groter dat de wanden van de aders glad blijven. LDL cholesterol kan zich dan moeilijker aanhechten en de bloedvaten blijven gezond.

Hoe zorg je ervoor dat je hs-CRP gehalte goed op peil blijft?

Een gezond leven speelt een belangrijke rol bij het verlagen van je hs-CRP niveau. Voldoende beweging, ontspanning en rust, en gezonde voeding kunnen eraan bijdragen dat je hs-CRP niveau lager wordt. Het is verstandig om suikerrijk voedsel en alcohol met mate te nuttigen, evenals verwerkt vlees en snacks (worstjes, chips etc.). Voedingsmiddelen die worden aanbevolen voor het verlagen van het hs-CRP niveau zijn:
 
- broccoli, (boeren)kool, spruitjes
- avocado
- vette vis zoals zalm of makreel
- diepgekleurd fruit zoals bessen
- noten
- pure chocolade
- groene thee
 
Als je inzicht hebt in je hs-CRP niveau heb je meer grip op je gezondheid. De uitslag van een test toont aan of het nodig is veranderingen in je leefstijl door te voeren. De hs-CRP test in combinatie met een test betreffende het totaal cholesterol en LDL cholesterol, kan aantonen of er sprake is van een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.