Slaapritme

Je biologische klok

Spring je bij het afgaan van je wekker direct uit je bed of gebruik je ’s ochtends het liefst zo lang mogelijk de snooze-functie? En hoe laat slaat ’s avonds de vermoeidheid toe? De ‘biologische klok’ in onze hersenen laat ons weten wanneer we moeten slapen, opstaan en eten. Dit biologische ritme speelt een grote rol bij onze gezondheid en hangt nauw samen met stressgevoeligheid.

Ben je een ochtendmens of een avondmens?

Het begrijpen van je biologische klok is de eerste stap naar beter slapen en een algeheel beter welzijn. Omdat niet iedereen hetzelfde biologische ritme heeft verschilt ook de behoefte aan slaap per persoon. Sommige mensen voelen zichzelf een ochtendmens, ze starten met veel gemak en energie de dag en zijn met name in de ochtend scherp en alert. Mensen die veel later in de dag actief worden, worden onder de categorie ‘avondmens’ geschaard. Als je een avondmens bent kun je zonder moeite tot laat in de avond wakker blijven. Er is ook een groep mensen die het best gedijt wanneer een vaste routine aangehouden wordt. Elke dag op ongeveer dezelfde tijd opstaan en naar bed gaan heeft voor deze groep een positief effect op de kwaliteit van de slaap, vertering en het humeur. Het onderscheid tussen deze drie verschillende typen mensen wordt gedeeltelijk bepaald door onze ‘biologische klok’.

Stress en slecht slapen zijn nauw verbonden

Stress en slaap hangen nauw met elkaar samen door de werking van het alertheidshormoon cortisol en het slaaphormoon melatonine. Cortisol zorgt voor activatie en alertheid gedurende de dag. Zo wordt bijvoorbeeld in de ochtend extra cortisol aangemaakt om de dag te starten. Hiermee kom je in de ‘actiestand’. ’s Avonds moet je cortisolniveau weer sterk gedaald zijn zodat je niet heel de nacht in de actiestand blijft staan en je goed kunt slapen. Het hormoon melatonine zorgt voor rust gedurende de nacht. Wanneer melatonine wordt aangemaakt krijgt je lichaam als het ware een seintje dat het tijd is om te gaan slapen.

Het hormoon zorgt ervoor dat je slaperig wordt en helpt je om sneller in slaap te vallen. Als de ochtend aanbreekt neemt de aanmaak van melatonine weer af zodat je ontwaakt. De werking van de hormonen cortisol en melatonine gaat niet samen omdat zij  een tegengestelde functie hebben. Bij een hoog cortisolniveau komt de aanmaak van melatonine in de avond niet op gang met mogelijk slaapproblemen tot gevolg. Een goed slaapritme is dus van groot belang om de aanmaak van beide hormonen en hun wisselwerking in balans te houden.

Je DNA en je slaapritme

De CLOCK en NPAS2 genen hebben volgens onderzoek invloed op jouw slaapritme en kunnen je meer vertellen over je natuurlijke slaappatroon. Het CLOCK gen bepaalt de gewenste hoeveelheid slaap die je nodig hebt. Het NPAS2 gen maakt duidelijk welk slaapritme het best bij jouw biologische klok past; ben je van nature een ochtendmens of een avondmens?  Met inzicht in de werking van deze genen kun je jouw biologische klok dus beter begrijpen. Wanneer je dit inzicht doorvoert in je slaapritme door bijvoorbeeld eerder naar bed te gaan of juist wat later op te staan zal dit uiteindelijk leiden naar een algeheel beter welzijn met minder risico op onder andere stress, concentratieproblemen en somberheid.

Met de Nutri-Gene pro DNA Leefstijl test krijg je inzicht in de werking van jouw genen en kom je erachter welk type mens je bent met betrekking tot je biologische klok. In je persoonlijke resultatenboek zullen ook een aantal praktische aanbevelingen staan die je kunt toepassen op je slaapritme om je dagelijks leven te optimaliseren.