Aanleg om aan te komen
Je lichaamsgewicht en je DNA
Een gezond gewicht is belangrijk voor je gezondheid. Tegenwoordig is een te hoog lichaamsgewicht echter een probleem waar veel mensen mee te maken hebben. In 2018 had 1 op de 2 (50,2%) Nederlanders van 18 jaar en ouder last van overgewicht. Voor een groot deel ligt de oorzaak hiervan in onze genen, die bepalend zijn voor de neiging tot het opslaan van energie.
De regel geldt dat de hoeveelheid calorieën die je binnenkrijgt, gelijk moet staan aan de hoeveelheid calorieën die je verbrandt. Een te hoge inname van calorieën zal zorgen voor een toename van je lichaamsgewicht wat uiteindelijk kan leiden tot overgewicht. Overgewicht wordt onder andere in verband gebracht met hart- en vaatzieken en psychologische problemen.
Als er sprake is van overgewicht kun je met behulp van verschillende diëten lichaamsgewicht verliezen. Het nadeel van het volgen van deze voedingspatronen is dat ze maar zelden een blijvend effect hebben. In een periode waar je het voorgeschreven eetpatroon niet of minder strikt volgt, zal je lichaamsgewicht in de meeste gevallen ook weer toenemen. Bij het langdurig volgen van een dieet bestaat bovendien een grote kans dat je onvoldoende essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt waardoor diverse lichamelijke klachten de kop op kunnen steken.
De juiste balans
De balans tussen de inname van energie en het gebruik van energie, lichamelijke activiteit en genetische achtergrond vormt de sleutel tot een optimaal lichaamsgewicht. Naast het behouden van een goede energiebalans is het belangrijk om de keuze van de voedingsmiddelen die je nuttigt af te stemmen op jouw aanleg. Afhankelijk van genetische voorkeuren werken bepaalde voedingsmiddelen nadelig voor het behouden van een gunstig lichaamsgewicht terwijl andere voedingsmiddelen je lichamelijke conditie juist verbeteren. Uit een wetenschappelijk onderzoek, uitgevoerd door de universiteit van Stanford, is gebleken dat een voedingsplan gebaseerd op een genetische analyse daadwerkelijk effect heeft op het gewichtsverlies. Er werd ontdekt dat de groep proefpersonen die een gepersonaliseerd voedingspatroon volgde, compleet afgestemd op hun genetisch profiel, wel vier kilogram meer lichaamsgewicht verloor dan de groep die een algemeen dieet volgde. De aanleg om gewicht te verliezen en met welk voedingspatroon dit het beste lukt, ligt dus vast in je DNA.
Hongergevoel en verzadigde vetten
Talrijke genen kunnen verantwoordelijk zijn voor overgewicht. Ongetwijfeld één van de meest belangrijke genen is het MC4R gen, dat betrokken is bij de regulatie van de eetlust en bij de omzetting van inkomende en verbrande calorieën. Het is wetenschappelijk bewezen dat mensen die over een bepaalde variant van dit gen beschikken hierdoor een kleinere kans hebben op overgewicht omdat bij hen de eetlust goed gereguleerd is.
Ook het APOA2 gen is verantwoordelijk voor het feit dat sommige mensen sneller kilo’s aankomen dan anderen. Een ongunstige kopie van het APOA2 gen zorgt ervoor dat sommige mensen sneller zwaarder worden door de inname van verzadigde vetten (vetten uit voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong) dan anderen. Dragers van een ongunstige kopie hebben twee keer meer kans om overgewicht te ontwikkelen. Beschik jij over een ongunstige kopie dan zul je er dus rekening mee moeten houden dat je je verzadigde vetconsumptie moet verlagen voor het behouden van een gezond lichaamsgewicht.
Past een koolhydraat arm voedingspatroon bij jou?
Koolhydraten zijn de belangrijkste bron van energie die noodzakelijk is voor lichamelijke activiteit. Koolhydraten nemen bij voedingsplannen voor gewichtsverlies een compleet tegengesteld standpunt in: sommige zijn gebaseerd op inname van koolhydraten, terwijl andere aanraden de inname van koolhydraten juist te beperken. Het effect van koolhydraten op je lichaam wordt echter bepaald door de twee genen FTO en KCTD10. Men heeft ontdekt dat mensen met een ongunstige kopie van het FTO-gen 3 keer gevoeliger zijn voor overgewicht als ze niet genoeg koolhydraten verbranden. Met een aangepaste inname van koolhydraten kunnen dragers van een ongunstige kopie van het FTO gen dat risico aanzienlijk verlagen. Het KCTD10 gen bepaalt de relatie tussen de inname van koolhydraten en het HDL-cholesterolniveau. Met een verkeerde inname van koolhydraten en een ongunstige variant van het KCTD10 gen, is het mogelijk dat je HDL-cholesterolniveau snel kan afnemen met mogelijk een hoger risico op hart- en vaatziekten tot gevolg.
Nieuwsgierig naar jouw aanleg? Met het Nutri-Gene pro DNA lifestyle onderzoek kom je meer te weten over je aanleg voor onder andere het aankomen van lichaamsgewicht. Met deze informatie krijg je inzicht in de werking van je lichaam, zo kun je rekening houden met de voedingsstoffen die je inneemt en hiermee je lifestyle optimaliseren. In jouw persoonlijke resultatenboek geven we je praktische tips om je leefstijl en eetpatroon aan te passen aan de werking van je genen.