Cholesterol waarden

Goed en ‘slecht’ cholesterol

Dat een verhoogd cholesterolgehalte een verhoogd risico geeft op hart- en vaatzieken is bij velen al bekend. Maar wist je dat er ‘goed’ en ‘slecht’ cholesterol bestaat? En dat juist de balans tussen deze twee bepaalt of een totaal cholesterol niveau schadelijk kan zijn voor je gezondheid?

Cholesterol is een stof die het lichaam nodig heeft als bouwstof voor cellen, hormonen en gal. Cholesterol kan onderverdeeld worden in twee soorten. HDL cholesterol wordt ook wel goed cholesterol genoemd. We hebben het nodig om een eventueel overschot van ons slechte cholesterol (LDL) te verminderen.

HDL cholesterol

HDL cholesterol helpt om ons totale cholesterol niveau in balans te houden. Het helpt het risico op hart- en vaatziekten te verkleinen. Een hoog HDL cholesterol niveau is om deze reden dus gunstig. Een hoog LDL cholesterol niveau is minder goed nieuws. Als je teveel slecht cholesterol (LDL) in je bloed hebt, kan dit zich aan de wanden van je bloedvaten ophopen en vastkleven. Dit is slecht voor je gezondheid, omdat het risico geeft voor een hoge bloeddruk en je kans op hart of vaatziekten verhoogt. HDL (goed) cholesterol bindt zich in je bloedvaten aan het slechte cholesterol en voert het af naar de lever. HDL cholesterol zorgt er in die zin dus voor dat je bloedvaten schoner worden.Wanneer je naar het HDL cholesterolgehalte in het bloed kijkt, zie je dat een HDL niveau tussen 1 en 1,5 mmol/l als gemiddeld beschouwd wordt. Als het niveau hoger is dan 1,5 mmol/l beschermt dit ons tegen hart- en vaatziekten. Kortom; hoe hoger ons HDL cholesterol niveau is, hoe beter het is voor onze gezondheid.

LDL cholesterol

LDL cholesterol wordt ook wel het slechte cholesterol genoemd.  Teveel LDL cholesterol is schadelijk voor onze gezondheid. Het kan langzaam aan de wanden van de slagaders ophopen, waardoor slagaders het hart en de hersenen minder goed kunnen aanvoeren met bloed. In het bijzonder wanneer er in het lichaam sprake is van een acute of laaggradige ontsteking ziet LDL een kans om op te hopen; bij een ontsteking raken de wanden van de bloedvaten namelijk beschadigt zodat LDL cholesterol makkelijker aan de vaatwanden kan blijven plakken.

LDL cholesterol kan verdikkingen in de slagaders vormen waardoor deze minder flexibel worden. Wanneer er geen verbetering optreedt, vormt zich in de loop der tijd een prop die de bloedstroom in de kransslagader kan blokkeren. Dit geeft een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Een optimaal LDL cholesterol niveau is lager dan 3 mmol/l. Naast voeding en levensstijl, zijn het vooral de genen die invloed hebben op het LDL cholesterolniveau.

Triglyceriden

Triglyceriden is een type vet waarin ons lichaam energie opslaat.  Als je meer calorieën eet dan dat je nodig hebt, slaat het lichaam de calorieën op in de vorm van triglyceriden. Later kan deze voorraad worden gebruikt voor energie. Triglyceriden zijn de meest voorkomende vetten in ons lichaam en hun niveau kan snel te hoog worden. Een aanvaardbaar niveau van triglyceriden in het bloed is lager dan 1,7 mmol/l maar het wordt vaak overschreden. De oorzaak hiervan is vaak een combinatie van ongunstige genen, een ongezond eetpatroon en een ongezonde levensstijl. Mensen met een hoog triglyceriden niveau hebben een verhoogd risico op hart- of vaatziekten, het is dus van groot belang voor onze gezondheid om dit niveau zo laag mogelijk te houden. Je triglyceriden niveau is gedeeltelijk genetisch bepaald. Wanneer er sprake is van ongunstige kopieën van bepaalde genen is het belangrijk door middel van gezond leven en goede voeding te compenseren.  

Aanleg en leefstijl

Omdat een te hoog cholesterolniveau vaak pas opgemerkt wordt wanneer er daadwerkelijk sprake is van een dichtgeslibde ader is het waardevol om inzicht te verkrijgen in de ‘stand van zaken’ zodat je preventief actie kunt ondernemen. De cholesterolbloedtest geeft inzicht in cholesterol in het bloed, met name de balans tussen LDL en HDL, en je triglyceriden niveau. Door middel van aanpassingen in je leefstijl zoals goede voeding en voldoende beweging, kun je zelf invloed uitoefenen op je cholesterolniveau en zo de risico’s op hart- en vaatziekten verkleinen.

Een DNA Leefstijl test geeft je inzicht in je aanleg van onder andere HDL, LDL en triglyceriden. Een ongunstige aanleg zou aanleiding kunnen zijn om op jongere leeftijd je cholesterol niveau’s af en toe eens in de gaten te houden.