Wat is een voedselintolerantie?

Bij een voedselintolerantie of overgevoeligheid is het lichaam niet goed in staat om bepaalde voedingsstoffen te verteren of op te nemen. Deze stoffen blijven hierdoor (deels) onverteerd achter in het maagdarmstelsel. Dit kan een reactie van het lichaam uitlokken die gepaard gaat met klachten zoals vermoeidheid, darmklachten, een opgeblazen gevoel, hoofdpijn of acne.

Komt een voedselintolerantie veel voor? Uit cijfers blijkt dat ongeveer 5% van de mensen een voedselintolerantie heeft. Omdat er niet veel wordt getest en symptomen moeilijk zijn te relateren aan wat je gegeten hebt, gaan experts ervan uit dat dit percentage veel hoger moet liggen.

Bij een intolerantie kan het tot wel 72 uur duren voor je last krijgt van de symptomen. Dit maakt het moeilijk om de symptomen te koppelen aan wat je gegeten hebt. Waarschijnlijk weet je nu ook niet meer wat je drie dagen geleden allemaal precies gegeten hebt.

Weet jij nog wat je drie dagen geleden allemaal gegeten hebt? Bij een intolerantie krijg je pas klachten na één of meerdere dagen en is het moeilijk ze te koppelen aan wat je gegeten hebt.

De symptomen bij een voedselintolerantie

De symptomen kunnen bij een intolerantie kunnen heel verschillend zijn. Hoofdpijn, vermoeidheid, een opgeblazen gevoel of huiduitslag, allemaal klachten die vaak het gevolg zijn van een intolerantie.

De onderstaande afbeelding laat zien bij welke symptomen je allemaal nog meer aan een voedselintolerantie kunt denken.

Voedselintolerantie lichaam

Intolerantieklachten worden vaak “sluimerende klachten” genoemd. Dit komt omdat de symptomen over het algemeen iets minder hevig zijn dan bij een allergie, maar wel steeds op de achtergrond aanwezig.

Je merkt pas iets van een intolerantie na één of meerdere dagen. Dit maakt dat het in eerste instantie moeilijk lijkt ze te koppelen aan een oorzaak en de klachten worden al snel als “onbegrepen” bestempeld.

Mensen blijven daarom met klachten rondlopen. Terwijl er wel een duidelijke oorzaak is die je kunt achterhalen met een eenvoudige bloedtest.

25% van de Nederlanders denkt een allergie te hebben. Toch is dit maar bij 3% het geval. De meeste mensen die denken een allergie te hebben ervaren klachten door een intolerantie.

Onderzoek laat zien dat testen op intoleranties voor een grote groep mensen relevant is.

Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 25% van de Nederlanders denkt een allergie te hebben. Terwijl maar 3% in werkelijkheid ook een allergie heeft. Wat verklaart dit grote verschil? Veel mensen die denken een allergie te hebben ervaren in werkelijkheid klachten als gevolg van een intolerantie.

Hoe kom je te weten of je een voedselintolerantie hebt?

Heb je vaak een opgeblazen gevoel na het eten? Ben je vaak vermoeid? Of heb je regelmatig last van hoofdpijn? Deze klachten kunnen door een voedselintolerantie veroorzaakt worden.

Een bloedonderzoek geeft duidelijkheid bij de symptomen van een voedselintolerantie. Je komt te weten of er bij jou sprake is van een voedselintolerantie. Er kan op 287 voedingsmiddelen worden gemeten. Zo kom je dus ook te weten voor welke voedingsmiddelen jij precies een overgevoeligheid hebt.

Voedselintolerantie test

  • Kom te weten of er bij jou sprake is van een voedselintolerantie.
  • Je ziet waarvoor je precies intolerant bent door 196 voedingsmiddelen te testen.
  • De intolerantie test kun je makkelijk zelf afnemen.
  • Jouw sample wordt in een gespecialiseerd lab onderzocht voor een betrouwbaar resultaat.

Een voedselintolerantie versus een allergie?

Stel je krijgt klachten na het eten van bepaalde voedingsmiddelen. Ben je dan allergisch of heb je een voedselintolerantie? Een goede vraag want zowel een allergie als een voedselintolerantie kan de oorzaak van jouw klachten zijn.

Er zijn wel verschillen. Bij een voedselallergie treden de klachten over het algemeen meteen op. Dit is anders bij een voedselintolerantie. Hierbij is namelijk meer van de stof nodig of een herhaalde blootstelling om de klachten te triggeren. Een ander verschil het verloop van de klachten. Doorgaans zijn de klachten wat heviger bij een allergie.

De onderstaande afbeelding laat goed zien wat de verschillen zijn.

Verschil tussen voedselintolerantie en voedselallergie

Meer lezen over het verschil tussen een intolerantie en allergie? Lees verder op de speciale pagina of kom meer te weten over een voedselallergie.

De oorzaak van een voedselintolerantie

Er zijn verschillende oorzaken die aan een voedselintolerantie ten grondslag kunnen liggen.

De drie belangrijkste oorzaken zijn:

  • Onvoldoende enzymen die nodig zijn om voedsel af te breken.
  • Te weinig transport eiwitten in de darmen.
  • Een beschadiging van het slijmvlies van de dunne darm.

Enzymen en voedselintoleranties

Een intolerantie of overgevoeligheid wordt ook vaak een tekort aan enzymen genoemd. Begrijpelijk want een enzymtekort ligt in veel gevallen aan een overgevoeligheid ten grondslag. Wat zijn enzymen precies en waarom spelen ze zo’n belangrijke rol bij intoleranties.

Enzymen zijn eiwitten die ervoor zorgen dat processen in het lichaam mogelijk zijn of sneller verlopen. De vertering van voedsel is een van deze processen. Heb je een tekort aan de enzymen die hiervoor nodig zijn kan dit het verteringsproces in de weg staan.

Het DAO enzym (diamine oxidase) is hier een duidelijk voorbeeld van. Dit enzym is nodig om histamine af te breken darm. Door een tekort aan DAO kan histamine niet in voldoende mate worden afgebroken. De klachten die ontstaan door een teveel aan histamine in de darmen worden histamine intolerantie genoemd.

Een lekkende darm en voedingsintoleranties

In veel gevallen wordt een intolerantie veroorzaakt door een probleem met de afbraak en vertering van voedsel. De darmen spelen daarom een belangrijke rol. In de darmen zorgt het microbioom ervoor dat voedsel kan worden verteerd. De darmwand is belangrijk als barrière om ervoor te zorgen dat bepaalde stoffen in de darm blijven en anderen juist worden afgegeven aan het bloed.

Als de darmwand beschadigt, het lekkende darm syndroom, kunnen onverteerde of nog niet volledig verteerde voedingsstoffen in de bloedstroom terechtkomen. Het immuunsysteem reageert hierop, de hoeveelheid IgG antistoffen neemt toe om de onverteerde voeding onschadelijk te maken en dit kan gepaard gaan met een ontstekingsreactie. Dit proces verklaart zo de relatie tussen een voedselintolerantie en ontstekingsreacties.

Wil je te weten komen of een lekkende darm de oorzaak kan zijn van jouw intolerantieklachten. Bekijk dan de test.

De rol van transporteiwitten

Een gebrek aan transporteiwitten kan ervoor zorgen dat je bepaalde voedingsmiddelen niet goed verdraagt. De wand van de dunne darm bevat deze eiwitten. Ze zorgen ervoor dat bepaalde stoffen de darmwand kunnen passeren. Voedingsstoffen die in de dunne darm verteerd zijn kunnen zo worden opgenomen in het bloed. Bij een tekort aan deze transporteiwitten blijven deze stofjes juist achter in het maag-darmstelsel. Hier kunnen ze op termijn zorgen voor intolerantieklachten zoals buikpijn, krampen of diarree.

Welke intoleranties komen veel voor?

Een intolerantie voor voedsel komt veel voor. Uit cijfers blijkt dat ongeveer 5% van de mensen een voedselintolerantie heeft. Omdat er niet veel wordt getest en symptomen moeilijk zijn te relateren aan wat je gegeten hebt, gaan experts er vanuit dat dit percentage veel hoger moet liggen.

Dit zijn de intoleranties die vaak worden vastgesteld:

  • Lactose intolerantie:

    In melkproducten zit een specifieke soort suiker, lactose. Normaal gesproken wordt lactose afgebroken met behulp van het enzym lactase. De suikerdeeltjes kunnen vervolgens in het bloed worden opgenomen. Bij lactose intolerantie heb je een tekort aan dit enzym en verdraag je melkproducten niet goed. Bij een lactose intolerantie reageert jouw lichaam niet alleen op het drinken van melk, maar waarschijnlijk ook op producten waar melk een bestanddeel van is zoals boter, kaas, yoghurt en de meeste toetjes.

  • Glutenintolerantie:

    Bij glutenintolerantie kun je klachten krijgen na bijvoorbeeld het eten van brood, pasta, koekjes en bepaalde soepen of sauzen. Veel gehoorde klachten zijn darmproblemen, buikpijn of misselijkheid. Wat er gebeurt is dat je na het eten van gluten antistoffen aanmaakt die zorgen voor een ontstekingsreactie waardoor darmvlokken beschadigen. Gezonde darmvlokken zijn juist belangrijk voor het goed opnemen van voedingsstoffen.

  • Fructose malabsorptie:

    Fructose zit in veel zoete producten, maar ook in veel soorten groente en fruit. Bij fructose malabsorptie ben je overgevoelig voor deze producten. Je kunt klachten een opgeblazen gevoel, winderigheid of buikpijn krijgen na het eten ervan. Vaak wordt fructose niet goed opgenomen door een gebrek aan het enzym GLUT-5 of door te weinig transporteiwitten in de dunne darm.

  • Histamine gevoeligheid:

    Om histamine in de darm af te breken is het enzym DAO (diamine-oxidase) nodig. Veel mensen hebben een tekort aan dit enzym. Bij histamine gevoeligheid kun je onder meer darmklachten krijgen na het eten van histaminerijke producten.

Naast de meest voorkomende voedselintoleranties zijn er nog tal van voedingsmiddelen waarvoor je intolerant kunt zijn. Veel mensen verdragen bijvoorbeeld de prikkelende stoffen in pinda, soja of ei niet goed. In het vergelijkingsoverzicht zie je bij welke test er welk voedingsmiddel wordt getest. En kies je eenvoudig de test die voor jou het meest geschikt is.

Vergelijk de intolerantie onderzoeken

Herken jij de klachten en denk je dat er bij sprake is van een voedselintolerantie? Met een test kom je te weten of dit daadwerkelijk zo is. Mijnlabtest biedt drie verschillende testen. Het verschil is de uitgebreidheid van de testen. Hoe jouw sample wordt onderzocht gaat in alle drie de gevallen op precies dezelfde manier.

Het onderstaande overzicht helpt je om de inhoud van de verschillende testen makkelijk te vergelijken. Per test kun je zien welke voedingsintoleranties er precies in kaart worden gebracht. Klik op de knop 'Bekijk' om meer te weten te komen over een test.

5 categorieën
139 voedingsmiddelen

Categorieën

  • Groenten (51)
  • Granen/zaden (29)
  • Peulvruchten (9)
  • Fruit (36)
  • Noten (14)
  • Ei en melk (20)
  • Koffie en thee (9)
  • Super foods (21)
  • Paddestoelen (6)
  • Vis/zeevruchten (37)
  • Vlees (14)
  • Kruiden (31)
  • Overige (10)
€ 179,-

9 categorieën
195 voedingsmiddelen

Categorieën

  • Groenten (51)
  • Granen/zaden (29)
  • Peulvruchten (9)
  • Fruit (36)
  • Noten (14)
  • Ei en melk (20)
  • Koffie en thee (9)
  • Super foods (21)
  • Paddestoelen (6)
  • Vis/zeevruchten (37)
  • Vlees (14)
  • Kruiden (31)
  • Overige (10)
€ 199,-

15 categorieën
287 voedingsmiddelen

Categorieën

  • Groenten (51)
  • Granen/zaden (29)
  • Peulvruchten (9)
  • Fruit (36)
  • Noten (14)
  • Ei en melk (20)
  • Koffie en thee (9)
  • Super foods (21)
  • Paddestoelen (6)
  • Vis/zeevruchten (37)
  • Vlees (14)
  • Kruiden (31)
  • Overige (10)
€ 249,-

IgG bij een voedselintolerantie

IgG is de afkorting van immunoglobine G. Dit is een antistof die bijvoorbeeld bij een virus of bacteriële infectie aan het bloed wordt afgegeven. Ook bij een voedselintolerantie stijgt de hoeveelheid IgG in het bloed. Dit maakt het mogelijk om een voedselintolerantie aan te tonen met bloedonderzoek.

Er kunnen tot wel 286 verschillende IgG antistoffen worden gemeten. Elk het gevolg van een intolerantie voor één specifiek voedingsmiddel. Zo weet je niet alleen of je intolerant bent, maar vooral ook voor wat!

Eet gevarieerd voordat je een intolerantie bloedonderzoek doet!

Om te bepalen of jij een voedselintolerantie hebt wordt gekeken naar IgG antistoffen. Deze antistoffen zitten in het bloed als jij een product hebt gegeten waarvoor je intolerant bent. Na een tijdje verdwijnen deze antistoffen ook weer uit het bloed. De halfwaardetijd van IgG is ongeveer 2 weken. Al vrij snel is er dus geen verhoogd niveau van antistoffen meer te detecteren. Wat betekent dat jij een negatieve uitslag kunt krijgen voor een product dat je in werkelijkheid niet kunt verdragen.

Om een vals negatieve uitslag te voorkomen moet je voorafgaand aan het onderzoek veel verschillende voedingsmiddelen eten. Ook is het goed om, bij het vermoeden van een overgevoeligheid, juist dit product te nemen. Met een gevarieerd eetpatroon in de twee weken voorafgaand aan de test zit je goed.

Wat kun je van het resultaat verwachten?

Als je besluit een test te doen wil je natuurlijk weten wat je van het rapport kunt verwachten. Kun je het zelf interpreteren? Kan ik iets met de adviezen? Tijdens het webinar over allergieën en intoleranties zijn al deze vragen beantwoord. Bekijk de video om meer te weten te komen over het resultaat.

Wat je kunt doen bij een intolerantie

Als uit een onderzoek blijkt dat je intolerant bent dan wil je waarschijnlijk ook weten wat je hieraan kunt doen. Helaas kunnen voedselintoleranties niet worden behandeld. Wel kun je producten vermijden die de overgevoeligheidsreactie uitlokken. Of dit een makkelijke opgave is hangt natuurlijk af van de intolerantie die wordt aangetoond.

Het onderzoeksrapport bevat een bijlage waarin alternatieven worden voorgesteld voor de voedingsmiddelen die bij jou klachten kunnen geven. Ook bevat het rapport een lijst waarop alle verschijningsvormen van dit voedingsmiddel staan. Een intolerantie kan soms onverwacht optreden omdat een stof verborgen zit in een product en je dat niet verwacht. Met de lijst kun je makkelijk zien of een product bestanddelen bevat waarvoor jij intolerant bent, ook als er een andere benaming wordt gebruikt op het etiket.

Betekent dit dat je een product nooit meer kunt eten? Dat hangt ervan af. De oorzaak kan variëren bij een intolerantie. Die oorzaak bepaalt of jouw situatie kan veranderen.

Een intolerantie kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door medicatie, stress, een beschadigde darmwand of een tekort aan enzymen. Sommige van deze factoren kunnen veranderen, misschien is de medicatie na een tijdje niet meer nodig, ervaar je minder stress of heeft de darmwand zich hersteld. Dit kan van invloed zijn op jouw intolerantie.

Na een tijdje kun je een voedingsmiddel dus weer toevoegen aan je eetpatroon. Bij meerdere intoleranties is het advies om dit een voor een te doen.

Kom te weten of je een voedselintolerantie hebt

Voedselintolerantie test

  • Je komt te weten of jij een voedselintolerantie hebt.
  • 196 voedingsmiddelen worden getest zo weet je precies voor welke producten je overgevoelig bent.
  • Het is een zelftest die je makkelijk thuis kunt afnemen.
  • Jouw sample wordt in een gespecialiseerd lab onderzocht voor een betrouwbaar resultaat.
199,00