Alles over een preventieve bloedtest, een bloedwaardentest

Bloedwaarden testen gebeurt bij een arts vaak wanneer er medische informatie uit het bloed nodig is. Een bloedwaardentest kun je echter ook preventief uit laten voeren.

Waarom een particuliere bloedtest?

Een bloedonderzoek, particulier, heeft als doel het optimaliseren van je leefstijl. Het kan je bijvoorbeeld inzicht geven in je vitamines en mineralen bloedwaarden. Of het niveau van je hormonen, cholesterol, ontstekingen, ASAT & ALAT leverwaarden of bloedsuiker. Je kunt het zien als een check-up bloedwaardentest. Een klein tekort of overschot is niet altijd erg, maar structurele tekorten of overschotten ten opzichte van gezonde mensen kunnen een negatief effect hebben op je energie niveau of de werking van je organen op de langere termijn. Een bloedwaardentest van Mijnlabtest wordt, net als een bloedtest in een ziekenhuis, in een klinisch laboratorium onderzocht. Je neemt de bloedtest zelf thuis af. Middels een vingerprik vul je een klein buisje bloed. Na 6 werkdagen ontvang je je persoonlijke uitslag bloedonderzoek, inclusief praktische informatie.

Een preventief bloed onderzoek vanuit de werkgever wordt een preventief medisch onderzoek genoemd (PMO). Vaak worden de bloedwaarden cholesterol totaal en glucose getest. De gezondheid van het hart en de vaten wordt hiermee inzichtelijk. Hart- en vaatziekten ontstaan niet in één keer, het is een geleidelijk proces wat in veel gevallen goed bij te sturen is door leefstijl aanpassingen. Een preventief medisch onderzoek kan inzicht geven de hart- en vaatgezondheid. Hart en vaatziekten zijn een goed voorbeeld. Je voelt het niet aankomen een hoog cholesterol doet immers geen pijn. En plots (zo lijkt het) zijn je bloedwaarden te hoog. Al ruim voordat er klachten ontstaan kunnen je bloedwaarden al gaan afwijken. Juist dit fenomeen is interessant bij preventieve bloedonderzoeken. Je leefstijl aanpassen voordat er klachten optreden is het doel. Wij zijn voorstander van streven naar ideale bloedwaarden.

Bloedwaarden bepalen met verschillende bloedbuisjes

De bloedtesten van Mijnlabtest bevatten drie soorten bloedtesten: serum, EDTA en NAF onderzoek. Bij serum bloedonderzoek wordt er een stofje in het bloedbuisje geplaats dat er voor zorgt dat het bloed sneller stolt serum testen worden bijvoorbeeld gebruikt om bepaalde eiwitten in bloed te detecteren zoals bijvoorbeeld het niveau van de leverwaarde asat & alat en alkalische fosfatase vast te stellen. EDTA bloed wordt meestal aangeven met een paarse dop op het buisjes. Voor deze type bloedonderzoeken wil je niet dat het bloed stolt en dus zit er een speciaal stofje in het buisje dat er voor zorgt dat het bloed niet gaat stollen. Dit is belangrijk als bijvoorbeeld verschillende type cellen wilt meten. Voor glucose metingen gebruiken we NaF bloedbuisjes. Deze buisjes zorgen er voor dat de bloedcellen geen glucose meer verbruiken om te overleven en daardoor kunnen we het bloed langer bewaren zonder dat de bloedcellen de glucose uit het bloedmonster verbruiken en je daardoor foutief te lage glucose waarden krijgt.

Wat kun je met de uitslag van een bloedwaardentest?

We vinden het belangrijk dat een uitslag bloedonderzoek begrijpelijk is. De betekenis van bloeduitslagen is niet altijd makkelijk af te lezen. Hier willen we onze klanten mee helpen. Een uitslag bloedonderzoek bevat daarom uitleg over de marker die getest is, een gekleurde markering van de normaalwaarde en de persoonlijke bloedwaardes. Ook geven we aanbevelingen om bloedwaardes te optimaliseren. Een voorbeeld vind je hier.

Een voorbeeld van een check-up bloedwaardentest is het Totaalprofiel XL. Met deze bloedtest kun je zelf bloed laten testen op o.a. vitaminen, mineralen, leverfuncties zoals alkalische fosfatase, cholesterol totaal, ontstekingen en bloedsuiker.

Wat zijn de normaalwaarden van bloeduitslagen?

Een normaalwaarde, een gunstige waarde, verschilt per laboratorium en per onderzoek. Wat ook van invloed is, is leeftijd en geslacht. Een normaalwaarde van testosteron ligt bij mannen bijvoorbeeld hoger dan bij vrouwen. En de normaalwaarde vitamine D wordt lager naar mate mensen ouder worden. De persoonlijke normaalwaarden zijn altijd af te lezen in een uitslag van het bloedonderzoek, dit geeft meer betekenis aan de bloeduitslagen.

Soms laat een uitslag bloedonderzoek zien dat bloedwaardes te laag zijn. Bij een lage bloedwaarde krijg je praktische informatie om je waarde te verhogen. Heb je een laag vitamine D niveau bijvoorbeeld, dan raden we aan om regelmatig kortere perioden in de zon te zijn. Is er te weinig zon dan kan het maanden duren voordat er effect is. Bloedwaardes zullen dan laag blijven en een supplement is wellicht een oplossing.

Te hoge bloedwaarden kunnen ook ongunstig zijn, bijvoorbeeld bij het 'slechte' LDL cholesterol, zeker in combinatie met te hoge ontstekingen bloedwaarden. Een uitslag bloedonderzoek kan aanleiding zijn om de leefstijl te verbeteren, want gezonde voeding en beweging kunnen bloedwaarden al verbeteren. Zien we een sterk afwijkende bloedwaarde ten opzichte van gezonde mensen? Dan adviseren we je om voor verder onderzoek naar een arts te gaan.

Meer weten over het bloedwaarden testen van Mijnlabtest?

Wilt u een bloedtest laten uitvoeren, dan kunt daar op onze website meer informatie over vinden. Op iedere productpagina vindt je meer informatie over de betreffende test, bijvoorbeeld het Totaalprofiel XL.

Op onze website vind je een groene knop met 'testen'. Vanuit hier kun je je gewenste bloedtesten selecteren. Je kunt bloedonderzoek laten uitvoeren op maandag tot en met donderdag, omdat het laboratorium in het weekend gesloten is. Je krijgt van ons een testkit door de brievenbus met daarin alle onderdelen die nodig zijn om een klein buisje bloed te vullen. Na 6 werkdagen ontvang je je bloeduitslag. Het kan maanden duren voordat een veranderende leefstijl effect heeft. Wil je weten wat het effect is van je veranderende leefstijl op basis van je bloedwaarden? Een nameting kun je inzetten om een verbetering van bloedwaarden vast te stellen.