In dit artikel lees je:
Wat is een particuliere bloedwaardentest?
Waarschijnlijk ken je het wel, een bloedtest die via een verwijsbrief van de huisarts of in het ziekenhuis wordt afgenomen. Een reguliere bloedtest wordt alleen gedaan indien daar een medische reden voor is, zoals het hebben van gezondheidsklachten. Een particuliere bloedtest, ook wel bekend als een privébloedtest, biedt je de mogelijkheid om op eigen initiatief, zonder doorverwijzing bloedwaarden te laten controleren. In tegenstelling tot bloedtesten die je bij een arts of in het ziekenhuis ondergaat, kun je met een particuliere bloedtest zelf kiezen welke tests je wilt laten uitvoeren, zonder dat er een specifieke medische reden voor nodig is.
Belangrijk: een particuliere bloedtest is geen vervanging voor een doktersbezoek. Raadpleeg altijd een arts bij gezondheidsklachten.
Waarom kiezen voor een bloedwaardentest?
Onze testen bieden je de mogelijkheid om zelfstandig je bloedwaarden te controleren zonder dat je een doorverwijzing van de huisarts nodig hebt. Maar waarom kiezen voor een bloedwaardentest? Je bloedwaarden bevatten ontzettend veel informatie over je gezondheid. Het antwoord op deze vraag loopt daarom sterk uiteen. Hieronder zetten we de belangrijkste redenen om je bloedwaarden te testen onder elkaar.
Onze bloedwaarden testen kunnen dienen voor:
Het monitoren van een gezonde levensstijl: Onze bloedtesten worden vaak gedaan voor inzicht bij een gezonde leefstijl of gezonde voeding. Met een bloedtest kun je kijken naar essentiële vetzuren, vitamines en mineralen. Zo wordt duidelijk welke voedingsstoffen jij genoeg binnenkrijgt en waarvan je beter wat meer kunt eten.
Preventieve gezondheidscontrole: Een bloedtest als preventieve gezondheidscontrole kan vroegtijdig informatie geven over uiteenlopende gezondheidsaspecten die te maken hebben met preventie. Je kunt denken aan vitamines, mineralen, bloedsuiker, vetten en afvalstoffen in het lichaam. De uitslag laat zien of je bloedwaarden op deze onderdelen op peil zijn of dat er sprake is van een tekort. Deze informatie kan handvatten en geven voor een gezonde leefstijl om je bloedwaarden te verbeteren.
Inzicht in je fitnessniveau en sportprestaties: Onze bloedtesten worden ook vaak afgenomen door fanatieke sporters. Verschillende bloedwaarden hangen samen met sportprestaties. Een laag hemoglobine, ijzergehalte of testosteron kunnen bijvoorbeeld je sportprestaties in de weg staan en met een bloedtest krijg je hier inzicht in.
Achter de oorzaken komen van vervelende ongemakken, zoals stress, vermoeidheid, darmklachten en hoofdpijn: Heb je weleens vervelende ongemakken zoals bijvoorbeeld vermoeidheid, een opgeblazen buik of een onrustige huid? Een bloedtest kan je helpen bij het vinden van de oorzaak en de oplossing. Het is wel belangrijk om te benadrukken dat het bij medische klachten belangrijk is om een dokter te raadplegen. Deze ongemakken kunnen ook te maken hebben met een voedselintolerantie of allergie. Een bloedtest kan duidelijkheid geven bij een allergie- of intolerantieklachten.
De cholesterol test is een duidelijk voorbeeld
van een bloedwaardentest als preventieve gezondheidscontrole.
Voorbeeld: Preventieve gezondheidscontrole
De cholesterol test is een duidelijk voorbeeld van een preventieve gezondheidscontrole. Een hoog cholesterol, met name een hoog LDL-cholesterol (“slecht” cholesterol), wordt beschouwd als een risicofactor voor de ontwikkeling van hart- en vaatziekten omdat het zich kan ophopen in de binnenwand van de slagaders. De slagaders kunnen hierdoor vernauwen en dit verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. Van een hoog LDL merk je in eerste instantie helemaal niks. Je krijgt pas klachten als het te laat is en een bloedvat voor een groot deel is afgesloten.
Een preventieve gezondheidscontrole kan in dit geval zinvol zijn! Met een bloedtest kun je in een vroeg stadium te weten komen of er bij jou sprake is van een verhoogd LDL-cholesterol. Met dit inzicht kun je in op tijd actie ondernemen. Gelukkig kan een gezonde leefstijl in veel gevallen helpen bij het verlagen van je LDL cholesterol.
Hoe werkt het afnemen van een particuliere bloedtest?
Bij Mijnlabtest bieden wij tientallen bloedtesten aan voor een breed scala aan gezondheidsparameters. Het proces is eenvoudig: je bestelt de test online, ontvangt een kit thuis, neemt een bloedmonster af middels een vingerprik en stuurt het terug naar ons laboratorium. Daar worden je bloedwaarden geanalyseerd in een ISO 15189 gecertificeerd medisch laboratorium met geavanceerde technieken. Na 6 werkdagen ontvang je je persoonlijke uitslag van het bloedonderzoek, inclusief praktische adviezen.
Hoe weet ik welke bloedwaarden ik het best kan testen?
Op verschillende manieren kunnen we je hierbij helpen. Op de website staat veel informatie over de verschillende testen. Wil je advies? Via de keuzehulp krijg je aan de hand van ongeveer 15 vragen testadvies op maat. Een vraag kun je altijd stellen aan de slimme chatbot of neem contact met ons op om een medewerker te spreken. Onze klantenservice staat voor je klaar om je te helpen.
Zijn particuliere bloedtesten moeilijk zelf uit te voeren?
Het zelf afnemen van een bloedtest is over het algemeen eenvoudig. Meer dan 90% van onze klanten slaagt erin de test succesvol af te nemen door de instructies te volgen. Mocht het toch niet lukken, dan bieden we aanvullende tips en sturen we kosteloos een nieuwe bloedtest toe, zodat je het nogmaals kunt proberen.
Zijn particuliere bloedtesten betrouwbaar?
Mijnlabtest werkt samen met een gecertificeerd medisch laboratorium dat ook door diverse ziekenhuizen wordt gebruikt. De nieuwste technieken worden toegepast voor de analyse en de onderzoeksresultaten worden altijd gevalideerd door een biochemicus. Zo kun je erop vertrouwen dat jouw bloedonderzoek zorgvuldig is uitgevoerd.
Zijn bloedtesten via een vingerprik nauwkeurig?
Ja, de nauwkeurigheid van bloedtesten via een vingerprik is grondig vergeleken met de traditionele methode van bloedafname via een aderprik, zoals gebruikelijk is bij een bezoek aan de huisarts. Uit deze vergelijking is gebleken dat testresultaten, zoals bijvoorbeeld bloedwaarden, nauwkeurig gemeten kunnen worden via een vingerprik.
Wanneer ontvang ik de uitslag van mijn bloedtest?
Je ontvangt uiterlijk binnen 6 werkdagen na het insturen van je bloedsample de uitslag van je test. De voedselintolerantie-, allergie en omega-3 bloedtest zijn hier een uitzondering op. Bij deze testen duurt het 10 werkdagen tot je het resultaat ontvangt.
Hoe ontvang ik de uitslag van mijn bloedtest?
Om de vertrouwelijkheid van je persoonlijke gegevens te waarborgen, ontvang je de uitslag van je bloedtest via een beveiligd Zivver bericht.
Wat moet ik doen als mijn bloedwaarden te hoog of te laag zijn?
Indien je bloedtest aangeeft dat je bloedwaarden buiten de normale grenzen vallen, bevat het rapport aanbevelingen die op een natuurlijke manier kunnen bijdragen aan het normaliseren van je waarden. Bij een aanzienlijk afwijkend resultaat of als je klachten hebt wordt altijd geadviseerd een arts te raadplegen voor verdere evaluatie en behandeling.
Waar kan ik terecht met vragen over mijn uitslag?
Heb je vragen over de uitslag van je bloedtest, neem dan gerust contact met ons op. Onze klantenservice staat voor je klaar om je te helpen. Voor specifieke vragen over de interpretatie van je resultaten kun je contact opnemen met een medisch professional. Als je behoefte hebt aan een consult met een leefstijlarts, kun je deze eenvoudig toevoegen aan je bestelling.