Hoe vaak komen vermoeidheidsklachten bij mannen en vrouwen in Nederland voor?

Volgens een rapport van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) uit 2020 gaf ongeveer 20% van de volwassenen aan regelmatig vermoeidheidsklachten te ervaren. Dit kunnen ook psychische vermoeidheidsklachten (waaronder burn-outklachten) zijn. Vermoeidheidsklachten komen het meeste voor bij pedagogische beroepen (21%), IT-beroepen (19%), creatieve en taalkundige beroepen (19%), en zorg en welzijnsberoepen (18%). Bij vrouwen ligt het percentage vermoeidheidsklachten over het algemeen hoger dan bij mannen. De verschillen in vermoeidheidsklachten tussen mannen en vrouwen kunnen worden mogelijk beïnvloed door een combinatie van biologische, psychologische en sociale factoren. Dit omvat de verantwoordelijkheden op werk en voor het gezin, stressniveaus en gezondheidsgerelateerde kwesties.

In Nederland heeft 20% van de Nederlanders regelmatig last van vermoeidheidsklachten

Ben je vaak moe? Lees dan snel verder! We gaan op deze pagina in op de symptomen, de oorzaken en wat je aan vermoeidheidsklachten kunt doen. Op die manier kun jij je energieniveau verhogen en je kwaliteit van leven verhogen.

Hoe je vermoeidheidsklachten kunt herkennen

Hoe kun je vermoeidheidsklachten herkennen? Hieronder volgt een lijst van symptomen die vaak voorkomen bij vermoeidheid:

Weinig energie hebben: voortdurend gevoel van uitputting of gebrek aan kracht om aan de slag te gaan met wat je gepland hebt.
Slechte concentratie hebben: moeite met focussen op taken of snel afgeleid zijn.
Vermoeidheidsklachten en hoofdpijn: hoofdpijn of migraine kunnen vaak gepaard gaan met vermoeidheid, wat het algemeen welzijn beïnvloedt. Prikkelbaar zijn en je gestrest voelen: snel geïrriteerd of gefrustreerd raken door kleine dingen.
Geen initiatief meer nemen: verminderde motivatie om aan activiteiten te beginnen of je blijft taken uitstellen.
Somberheid: aanhoudende gevoelens van verdriet, hopeloosheid of neerslachtigheid, misschien zelfs depressie.
Moe zijn en toch niet kunnen slapen: gevoelens van vermoeidheid hebben, maar moeite hebben met in slaap vallen of doorslapen. Moeite met inslapen kan veroorzaakt worden doordat je heel actief bent in je hoofd.
Heel veel koffie of suiker nodig hebben om te kunnen werken: afhankelijk zijn van stimulerende middelen om de dag door te komen.
Sporten gaat niet meer: verlies van interesse of energie om fysiek actief te zijn, zelfs bij activiteiten die voorheen plezierig waren.

Symptomen die vaak samengaan met vermoeidheidsklachten

Hiernaast gaan maag- en darmklachten ook vaak samen met vermoeidheid. Denk aan de volgende combinaties die vaak voorkomen:

Darmklachten en vermoeidheid: een constante staat van vermoeidheid kan vaak hand in hand gaan met darmproblemen, zoals een opgeblazen gevoel, constipatie (verstopping) of wisselende stoelgang.
Vermoeidheid en misselijkheid: een gevoel van uitputting kan samengaan met misselijkheid, wat het moeilijk maakt om dagelijkse activiteiten uit te voeren.
Langdurige diarree en vermoeidheid: aanhoudende diarree kan leiden tot uitdroging en een tekort aan voedingsstoffen, wat het gevoel van vermoeidheid versterkt.
Maagontsteking en vermoeidheid: symptomen van een maagontsteking, zoals maagpijn en indigestie, kunnen ook vermoeidheid veroorzaken. Indigestie is een ongemakkelijk gevoel in de bovenbuik, vaak gekenmerkt door een vol gevoel, een opgeblazen gevoel, brandend maagzuur of misselijkheid.
Maagbacterie en vermoeidheid: een infectie zoals Helicobacter pylori kan naast maagklachten ook leiden tot algemene vermoeidheid.
Buikpijn, winderigheid en vermoeidheid: deze combinatie van symptomen kan duiden op spijsverteringsproblemen die energieniveaus beïnvloeden.
Diarree door stress en vermoeidheid: stress kan zowel diarree als vermoeidheid veroorzaken of verergeren, wat een vicieuze cirkel van symptomen creëert.
Vermoeidheid en buikpijn: chronische vermoeidheid en aanhoudende buikpijn kunnen samen voorkomen en wijzen op een onderliggend gezondheidsprobleem.

Deze symptomen kunnen individueel of in combinatie voorkomen, en het is belangrijk om medisch advies in te winnen als je regelmatig last hebt van deze klachten, om de onderliggende oorzaken te identificeren en een passende behandeling te krijgen. Neem contact op met je huisarts voor het stellen van de juiste diagnose.

De oorzaak van vermoeidheidsklachten

Het achterhalen van de oorzaak van jouw vermoeidheidsklachten is cruciaal, voordat je overgaat op een behandeling om je kwaliteit van leven te verbeteren. Als je bijvoorbeeld weet van welke vitaminen je een tekort hebt, dan weet je daarna welke supplementen of vitamines tegen vermoeidheid kunnen helpen bij jou. Je kunt zo gericht te werk gaan.

Vermoeidheidsklachten kunnen door verschillende factoren veroorzaakt worden, waaronder:

Slaapgebrek of slaapstoornissen: niet voldoende of kwalitatief goede slaap krijgen, zoals bij slapeloosheid, slaapapneu, of rusteloze benen syndroom.
Vitamine tekorten en een tekort aan mineralen: je kunt een tekort hebben aan essentiële voedingsstoffen zoals magnesium, B12, D, ferritine (een indicator voor ijzervoorraden) en ijzer. Deze voedingsstoffen zijn van vitaal belang voor de energieproductie en het functioneren van het lichaam. Bij een tekort hierop kun je last krijgen van vermoeidheidsklachten.
Burn-out: een burn-out geeft veel vermoeidheidsklachten mee die zowel een fysieke, mentale als emotionele oorzaak kunnen hebben.
Chronische ziekten en verhoogde bloedwaarden: aandoeningen zoals diabetes, hartziekten, nierziekten, leverziekten, schildklieraandoeningen, en auto-immuunziekten zoals reumatoïde artritis of lupus. Daarbij kan een hartritmestoornis, verhoogd cholesterol, hoge bloeddruk of bloedsuiker ook zorgen voor vermoeidheid.
Psychische aandoeningen: depressie, angst, stress en andere mentale gezondheidsproblemen.
Fysieke uitputting: overmatige fysieke activiteit of het niet hebben van een regelmatige fysieke activiteit kan leiden tot vermoeidheid.
Chronische pijn: aanhoudende pijn kan de slaapkwaliteit beïnvloeden en leiden tot vermoeidheid. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen bij fibromyalgie en ME/CVS.
Medicatie: bepaalde medicijnen, zoals bloeddrukverlagers, slaapmiddelen, en sommige antidepressiva kunnen bijwerkingen hebben die vermoeidheid veroorzaken.
Levensstijlfactoren: overmatig gebruik van alcohol, cafeïne, ongezonde voeding, en drugs.
Infecties: langdurige of chronische infecties, zoals urineweginfecties of virale infecties (zoals COVID-19).
Hormonale veranderingen en klachten: zoals die voorkomen tijdens de zwangerschap, de overgang, menstruatiestoornissen of als gevolg van PCOS (Polycysteus ovarium syndroom).
Schildklierproblemen: een afwijking in de schildklierwerking is een andere veel voorkomende oorzaak. De schildklier is cruciaal voor de stofwisseling. Een te langzame (hypothyreoïdie) of te snelle (hyperthyreoïdie) schildklierwerking verstoort mogelijk de energiebalans en -productie in het lichaam. Dit kan leiden tot vermoeidheid en andere gerelateerde symptomen.
Hooikoorts en andere allergieën: bij het hebben van hooikoorts of een allergie kun je overmatig moe worden, bijvoorbeeld door vaak te moeten niezen en de uitslag die je op je lichaam kunt krijgen hiervan.

Om de specifieke oorzaak van vermoeidheidsklachten te bepalen, is het vaak nodig om medisch advies in te winnen en mogelijk een reeks tests te ondergaan om onderliggende aandoeningen uit te sluiten of te bevestigen.

Het stresshormoon cortisol en vermoeidheidsklachten

Je cortisol testen, hoe zorgt dit voor een beter begrip van de oorzaken bij vermoeidheidsklachten en een gerichte aanpak? Cortisol staat bekend als het "stresshormoon" omdat het in stressvolle situaties zorgt voor meer energie. Op korte termijn helpt dit, maar op lange termijn kan een hoog cortisol ervoor zorgen dat je lichaam nog maar moeilijk tot rust komt. Je kunt hierdoor last krijgen van vermoeidheidsklachten, slecht slapen of je lichaamsgewicht neemt toe. Als je dagen altijd overvol zitten, je veel zorgen hebt of een hoge werkdruk ervaart voor langere tijd, dan kan het zijn dat jouw cortisol structureel licht verhoogd is. Een cortisol test geeft inzicht en je komt te weten of een verhoogd cortisol een rol speelt bij jouw vermoeidheidsklachten.

Cortisol test vermoeidheidsklachten

Cortisol test bij vermoeidheid

  • De test laat zien wat jouw cortisol niveau is
  • Direct inzicht wanneer er sprake is van een hoog cortisol of juist een verlaagd niveau
  • Advies voor het optimaliseren van je cortisol
  • De cortisol test wordt beoordeeld met een 9,2 uit 10

De relatie tussen een tekort aan vitamines en mineralen en vermoeidheid

Vitaminetekorten en een tekort aan mineralen zoals magnesium, B12, D, ferritine (een indicator voor ijzervoorraden) en ijzer kunnen significant bijdragen aan vermoeidheid. Hier is hoe elk van deze voedingsstoffen is gekoppeld aan vermoeidheid:

Magnesium: dit mineraal speelt een cruciale rol in de energieproductie en spierfunctie. Een tekort aan magnesium kan leiden tot snelle vermoeidheid, zwakte en een verminderd uithoudingsvermogen omdat het essentieel is voor de omzetting van voedsel in bruikbare energie.
Vitamine B12: deze wateroplosbare vitamine is essentieel voor de productie van rode bloedcellen en het ondersteunen van het zenuwstelsel. Een tekort aan B12 kan leiden tot bloedarmoede, waardoor je je zwak en vermoeid kunt voelen omdat je lichaam niet genoeg zuurstof naar je weefsels en organen kan transporteren.
Vitamine D: deze is belangrijk voor botgezondheid, immuunsysteemfunctie en het reguleren van ontstekingen. Lage niveaus van vitamine D zijn geassocieerd met vermoeidheid en algemene malaise, omdat een tekort het vermogen van het lichaam om efficiënt te functioneren kan beïnvloeden.
Ferritine/IJzer: ferritine is een eiwit dat ijzer opslaat; een lage ferritine- of ijzerwaarde kan wijzen op bloedarmoede. IJzer is cruciaal voor het maken van hemoglobine, een eiwit in rode bloedcellen dat zuurstof door het lichaam transporteert. Als je niet genoeg ijzer hebt, kan je lichaam niet genoeg rode bloedcellen produceren om effectief zuurstof te transporteren, wat leidt tot vermoeidheid en zwakte.

Elk van deze voedingsstoffen draagt bij aan de algehele energiehuishouding en functie van het lichaam. Een tekort in een van deze kan resulteren in verminderde energieproductie, verhoogde fysieke en mentale vermoeidheid, en een verminderd vermogen om dagelijkse taken uit te voeren. Het is daarom belangrijk om een gebalanceerd dieet te handhaven met voldoende inname van deze essentiële voedingsstoffen om vermoeidheidsklachten te voorkomen of te verminderen.

Kom achter de oorzaak van jouw vermoeidheid met onze bloedtest

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen zijn er heel veel verschillende oorzaken van vermoeidheidsklachten. Het kan daarom best een zoektocht zijn om de oorzaak te vinden om hier vervolgens iets aan te doen. Een gezondheidstest kan hierbij helpen. Met een bloedtest kun je te weten komen of jouw vermoeidheidsklachten te maken hebben met een tekort aan vitamines en mineralen, de schildklierwerking of een verhoogd niveau van cortisol. Deze factoren worden vaak over het hoofd gezien en zijn veel voorkomende oorzaken.

Vermoed jij dat je klachten misschien veroorzaakt worden door een tekort aan voedingsstoffen, heb je regelmatig stress en ben je nog niet getest op schildklierproblemen? Dan bieden wij een check-up aan die de niveaus van vitamine B12 en D, ferritine, ijzer en het stresshormoon cortisol meet. Er wordt met deze test ook onderzocht of je een verhoogd stressniveau hebt, door het bloedprikken van cortisol. Daarnaast wordt de schildklierfunctie gemeten via het schildklierstimulerend hormoon (TSH). Dit is een belangrijke indicator, omdat afwijkingen in de schildklierwerking significant kunnen bijdragen aan vermoeidheidsklachten.

Deze grondige analyse via dit bloedonderzoek is belangrijk voor het diagnosticeren van vermoeidheidsklachten. Als je kiest voor bloedprikken kun je er namelijk achter komen wat de oorzaak is van jouw vermoeidheid. Je krijgt een gedetailleerd inzicht in de lichamelijke factoren die vermoeidheid kunnen veroorzaken. Na het doen van deze check-up kun je gerichte behandelingen inzetten om zo de symptomen van vermoeidheid effectief aan te pakken.

Vermoeidheidsklachten testen

  • Ben je vaak moe en vraag je je af waarom? Met deze vermoeidheidstest kom je achter de oorzaken van je vermoeidheidsklachten.
  • Deze test meet bloedwaarden, zoals ijzer, vitamine D, vitamine B12, ferritine, cortisol en TSH, om te zien of er tekorten zijn die je vermoeidheid kunnen veroorzaken.
  • Aan de hand van je testresultaten krijg je specifieke adviezen. Als bepaalde waarden laag zijn, krijg je tips om deze te verbeteren.
  • Zo helpt de test je om gericht aan je gezondheid te werken en je energieniveau te verhogen.

Behandeling bij vermoeidheidsklachten

Na het doen van onze bloedtest bij vermoeidheidsklachten, weet je of je vermoeidheid veroorzaakt wordt door een tekort aan ijzer, ferritine, vitamine D, verhoogde cortisolniveaus of schildklierproblemen, of je sluit dit uit. Daarbij krijg je inzicht in hoe je je energieniveau kunt verbeteren. Dan weet je wat voor behandeling bij jou past om jouw vermoeidheidsklachten te verminderen. De vermoeidheidstest geeft je namelijk een helder inzicht in de tekorten en disbalansen in je lichaam, specifiek gericht op markers die verband houden met vermoeidheid. De test controleert cruciale aspecten zoals vitamine B12, D, ferritine, ijzer, cortisol en schildklierfunctie (TSH). Je ontvangt een gedetailleerd rapport met jouw specifieke bloedwaarden en gepersonaliseerd advies. Bij lagere waarden op deze vermoeidheidsgerelateerde markers, krijg je aanbevelingen om deze te verbeteren. Indien je bloedwaarden goed zijn, bieden we tips om deze optimaal te houden. Zo kun je doelgericht je gezondheid verbeteren en effectief je vermoeidheid aanpakken.

Aanvullende adviezen bij vermoeidheidsklachten

Daarnaast zijn er aanvullende adviezen die kunnen helpen bij de behandeling van vermoeidheidsklachten.

Hieronder vind je de belangrijkste aanvullende adviezen bij vermoeidheid:

  • Neem supplementen: komt er uit de vermoeidheidstest dat je een tekort hebt aan bepaalde vitamines of mineralen? Dan kun je deze voedingstekorten aanvullen met de juiste supplementen die jouw vermoeidheidsklachten kunnen verminderen. Heb jij bijvoorbeeld een tekort aan vitamine B12, dan kun je deze gaan supplementeren. Laat je goed adviseren door een gezondheidsprofessional welke dosering bij jou past na het laten zien van de uitslag van het bloedonderzoek.
  • Kies voor gezonde voeding: een voedzaam dieet voorziet je lichaam van essentiële voedingsstoffen die nodig zijn voor energieproductie en algehele vitaliteit. Kies voor een dieet met veel vezels, die zitten in groenten, fruit, peulvruchten en volle granen. Neem daarbij gezonde eiwitsoorten, zoals vette en magere vis, kipfilet, ei, tofu, noten, zaden en eventueel een beetje zuivel.
  • Drink 1 ½ - 2 liter water per dag: goede hydratatie is essentieel voor het functioneren van je lichaam en kan helpen om vermoeidheid te verminderen. Drink voornamelijk water en (kruiden)thee zonder suiker en zoetstoffen. Beperk koffie tot maximaal twee stuks per dag en voeg liever geen suiker toe.
  • Matig alcoholgebruik: het beperken van de alcoholconsumptie kan je slaapkwaliteit en energieniveau verbeteren. Het advies van het Voedingscentrum is om niet te drinken of in elk geval niet meer dan één glas per dag, ongeacht of je man of vrouw bent.
  • Stop met roken: door te stoppen met roken verbetert de zuurstoftoevoer naar je lichaam en dit kan aanzienlijk je energieniveaus verhogen.
  • Zorg voor voldoende beweging: beweeg dagelijks minimaal dertig minuten per dag en sport drie keer per week een uur. Regelmatige fysieke activiteit stimuleert namelijk de bloedcirculatie en verhoogt de energieniveaus door de productie van endorfines. Endorfines zijn natuurlijke stoffen in het lichaam die pijn verminderen en een gevoel van welzijn of geluk bevorderen.
  • Slaap voldoende: een goede nachtrust is cruciaal voor herstel van het lichaam, en helpt om vermoeidheid te bestrijden. Slaap daarom minimaal acht uur per dag en neem eventueel ‘s middags nog een powernap.
  • Beperk de blootstelling aan stress: probeer waar mogelijk stressvolle situaties te vermijden of te beperken. Leer technieken om beter met onvermijdelijke stressoren om te gaan, bijvoorbeeld door te relativeren. Een therapeut of coach kan jou hiermee helpen.
  • Kies voor mindfulness of doe aan ontspanningstechnieken: yoga, meditatie, diepe ademhalingsoefeningen en progressieve spierontspanning kunnen stress verminderen en cortisol verlagen. Je kunt er ook voor kiezen om een mindfulness cursus te doen. Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) is een wetenschappelijk bewezen effectief programma van acht weken die aangeboden wordt door heel Nederand.

Zorg voor een goede planning op basis van je energieniveau: heb je weinig energie in de middag, plan dan moeilijke of intensieve taken op een ander moment in. Stel je hebt (relatief) veel energie in de ochtend, dan kun je de taken op dit moment doen en later in de middag wat aan beweging doen of taken doen die makkelijk gaan.

Lukt het je niet om op een goede manier met stress om te gaan of grip te krijgen op je agenda. Overweeg dan Cognitieve Gedrags Therapie (CGT) om stress te beheersen. CGT kan bijzonder effectief zijn bij het aanpakken van de gedachtenpatronen die stress veroorzaken. Neem contact op met je huisarts voor een eventuele doorverwijzing.

Vermoeidheid test

  • Inzicht in de bloedwaarden die een rol spelen bij vermoeidheidInzicht.
  • Cortisol, vitamine B12, vitamine D, ijzer, ferritine en TSH worden gemeten.
  • Het rapport bevat duidelijke uitleg en advies gebaseerd op jouw uitslag
€ 119,00