Wat is een opgeblazen buik

Veel mensen hebben af en toe last van een opgeblazen buik. Meestal krijg je er na een maaltijd mee te maken en merk je letterlijk dat je buik bol gaat staan. Dit opzetten van je buik gaat vaak samen met vervelende klachten zoals buikpijn, gerommel in je buik, misselijkheid, constipatie of onrustige darmen. Een heel onprettig gevoel, maar in veel gevallen gelukkig niet iets om je zorgen over te maken. Bij een opgeblazen buik zwelt het maag-darmstelsel op door een probleem met de spijsvertering of bevatten de darmen te veel gas. Dit kan verschillende oorzaken hebben.

Een opgeblazen buik kan erg vervelend worden, vooral als je hier al een langere tijd mee te maken hebt. Dit gevoel kan optreden, zelfs als je buik niet zichtbaar opgezet is. Of misschien is je buik zo opgezet dat het wel lijkt dat je zwanger bent. Je voelt je vol en hebt mogelijk minder eetlust. Het kan je kwaliteit van leven aanzienlijk verminderen en zelfs leiden tot angsten of depressieve gevoelens. De noodzaak om er wat aan te doen wordt dan des te groter. Op deze pagina leggen we je graag uit wat de oorzaken van een opgeblazen gevoel zijn en vooral wat je eraan kunt doen, ongeacht of je er sinds kort last van hebt of al wat langer.

 

De oorzaak van een opgeblazen gevoel

Je maag-darmstelsel kan dus door verschillende oorzaken opzwellen of te veel gas bevatten. Hieronder zetten we de meest voorkomende oorzaken onder elkaar.

De spijsvertering

Door snel eten, grote porties, slecht kauwen en te drinken tijdens de maaltijd, kun je ongemerkt te veel lucht inslikken. Kauw je niet goed op je eten, dan worden er minder spijsverteringsenzymen aangemaakt in de mond, die nodig zijn voor een goede spijsvertering. Door te drinken bij de maaltijd wordt het maagzuur verdund, wat ook kan leiden tot een opgeblazen buik.

Het darmmicrobioom

Als gevolg van een afwijkend microbioom kunnen de darmbacteriën zorgen voor extra gasvorming. Mogelijk heb je te veel of een tekort aan bepaalde darmbacteriën, terwijl variatie belangrijk is voor een goede spijsvertering.

Een darmparasiet

De aanwezigheid van een darmparasiet is een van de meest voorkomende oorzaken. Dit zorgt voor ontstekingen in de darmwand en het opzwellen van het maag-darmstelsel. Met de parasieten test kun je erachter komen of je een darmparasiet hebt en of dit bij jou de oorzaak van je klachten kan zijn.

Histamine intolerantie

Door een tekort aan het enzym DAO kun je last krijgen van een opgeblazen buik na een maaltijd. Een tekort aan het enzym DAO kan wijzen op een histamine intolerantie. Doe hier de histamine-intolerantie test!

Een opgeblazen buik bij voedselintoleranties

Een voedselintolerantie kan zorgen voor een slechte vertering en dit zorgt voor extra gasvorming. Veel voorkomende voedselintoleranties bij een opgeblazen buik zijn: gluten, tarwe, lactose, fructose, histamine en soja. Het beperken van deze voedingsmiddelen geeft vaak al een vermindering van klachten, bijvoorbeeld maximaal één keer per dag brood en yoghurt eten. Doe de intolerantietest om erachter te komen welke voedselintoleranties jij hebt!

Voedingsvezels

Als je te weinig vezels eet of juist te veel niet-oplosbare vezels of te weinig drinkt kan er verstopping ontstaan. Darmgassen kunnen hierdoor onvoldoende passeren met een opgeblazen buik als gevolg.

Stress

Stress kan ook zorgen voor een opgeblazen buik of deze klacht erger maken. Stress beïnvloedt namelijk de spijsverteringsfunctie, wat kan leiden tot een slechte darmbeweging en gasvorming. Voorbeelden van stress zijn: een gehaast leven, onrust in je hoofd, angst, te weinig slaap of stress vanwege je symptomen.

De schildklier en een opgeblazen buik

Een slecht functionerende schildklier, zoals bij hypothyreoïdie, kan zorgen voor een opgezette buik. Hypothyreoïdie wordt ook vaak een traag werkende schildklier genoemd. Een trage schildklierwerking beïnvloedt de stofwisseling in het lichaam, die verloopt trager en hierdoor vertraagt ook de darmwerking. Dit kan vervolgens constipatie en een opgeblazen gevoel veroorzaken. Een dikke buik komt ook vaak voor bij Hashimoto, een aandoening die frequent voorkomt bij mensen met een vertraagde schildklier. Een andere naam voor deze aandoening is Hashimoto’s thyroïditis, een auto-immuunaandoening waarbij het immuunsysteem de schildklier aanvalt. Hashimoto leidt tot een chronische ontsteking van de schildklier, wat op den duur kan leiden tot een verminderde werking van de schildklier (hypothyreoïdie). Dit is de reden waarom mensen met Hashimoto ook vaak last hebben van een dikke, opgezette buik.

In veel gevallen is de oorzaak van een opgeblazen buik te herleiden naar de samenstelling van het darmmicrobioom.

Het microbioom en een opgeblazen buik

Het geheel van alle bacteriën die voorkomen in je darmen wordt het microbioom genoemd. Het microbioom bestaat uit heel veel soorten bacteriën en nog veel meer bacteriën. Gelukkig maar want veel soorten hebben een positief effect op de gezondheid. De goede bacteriesoorten zorgen ervoor dat voedsel wordt verteerd, je minder snel ziek wordt en de darmwand gezond blijft. Er zijn ook bacteriën met een nadelig effect op de gezondheid. Deze kunnen ontstekingen veroorzaken, zorgen voor extra gasvorming of een verstopping.

Microbioom test

In veel gevallen is de oorzaak van een opgeblazen buik te herleiden naar het microbioom. Met name wanneer "slechte" darmbacteriën, gisten en schimmels de overhand krijgen boven de "goede" bacteriën. Voedsel kan dan minder goed verteerd worden en er zal meer onverteerd voedsel achterblijven in de darm. Dit zorgt voor (veel) meer gasvorming dan normaal en geeft een opgeblazen gevoel. Ben jij benieuwd naar de samenstelling van jouw microbioom en of dit de oorzaak kan zijn van een opgeblazen buik? Lees dan meer over het microbioom onderzoek.

 

Jouw microbioom onderzoeken

  • Dit onderzoek brengt jouw microbioom in kaart.
  • Je komt te weten of er genoeg bacteriën en voldoende verschillende soorten gezonde bacteriën voorkomen in jouw darmen.
  • Deze gezonde bacteriën zijn belangrijk voor het afweersysteem, de opname van voedingsstoffen en om voedsel te verteren.
  • Een goede vertering van voedsel voorkomt overmatige gasvorming en een opgeblazen gevoel.
  • Op basis van jouw testuitslag krijg je leefstijladvies om je microbioom te verbeteren.

Een parasiet in de darmen

Je zult bij een opgeblazen buik niet direct denken aan een darmparasiet, maar de aanwezigheid van een hiervan kan een opgeblazen buik veroorzaken. Het is zelfs een van de meest voorkomende oorzaken. Parasieten komen veel voor. Je komt met parasieten in aanraking via besmet water, voedsel of onvoldoende hygiëne na een toiletbezoek. Vaak merk je na een besmetting niet direct hevige klachten. In plaats van hevige klachten krijg je eerder te maken met vervelende ongemakken zoals darmklachten of een opgeblazen buik. Eenmaal in de darm kunnen parasieten de darmwand beschadigen. Door deze beschadigingen ontstaan allemaal kleine ontstekingen. Hierdoor zwellen de darmen op met een opgeblazen buik als gevolg.

Met de parasieten test van Mijnlabtest wordt gekeken naar alle parasieten die in Nederland veel voorkomen. Het testresultaat geeft jou inzicht in de aanwezigheid of afwezigheid van een of meerdere parasieten. Bij een opgeblazen buik kom je dus meer te weten over de oorzaak of je sluit een parasiet als oorzaak uit.

Wat kun je met jouw resultaat

  • De aanwezigheid van een parasiet kan zorgen voor een opgeblazen buik
  • De test kan de aanwezigheid van 5 parasieten in de darm bevestigen of uitsluiten

Histamine een tekort aan het DAO enzym

Histamine is een stofje dat in het lichaam vrijkomt na een allergische reactie. Het afweersysteem weet zo dat het aan de slag moet. Sommige voedingsmiddelen bevatten ook histamine en zo komt dit stofje in ons maag-darmstelsel terecht. Een klein beetje is normaal, zeker na het eten van histaminerijke producten. Normaal gesproken wordt een teveel aan histamine in de darm afgebroken door het enzym diamine-oxidase (DAO). Helaas hebben sommige mensen een tekort aan dit enzym. Bij deze mensen vindt de afbraak van histamine te weinig plaats. Het gevolg is een verhoogd histamine niveau in de darm en dit kan zorgen voor klachten met name een opgezette buik, opgeblazen gevoel of winderigheid.

Veel mensen hebben last van een opgeblazen buik na het eten. Merk je dat jij dit vaker hebt na het eten van histaminerijke producten dan kan een tekort aan DAO de oorzaak zijn. Histaminerijke producten die veel gegeten worden zijn kaas, groente (zuurkool, broccoli, aubergine, champignon, spinazie en tomaat), bier, wijn, gedroogde worst, schaal- en schelpdieren. Met een DAO test kom je te weten of de hoeveelheid DAO in jouw lichaam aan de referentie voldoet. Is de hoeveelheid DAO laag dan kan dit de oorzaak zijn van een opgeblazen buik na het eten. Zit er genoeg DAO in jouw bloed dan kun je ervan uitgaan dat dit niet de oorzaak is.

Een opgeblazen buik komt vaker voor bij vrouwen

Een opgeblazen buik komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. De belangrijkste oorzaken hiervan zijn:

  • Hormonale schommelingen tijdens de menstruele cyclus, niet alleen tijdens het ongesteld zijn, maar ook tijdens de ovulatie (eisprong). Dit wordt veroorzaakt door het samenspel van hormonen, zoals oestrogeen en progesteron, die schommelen om processen zoals de ovulatie en de voorbereiding van het lichaam op een mogelijke zwangerschap te reguleren.

  • Gebruik van de anticonceptiepil kan een opgezette buik veroorzaken. Dit komt doordat de pil hormonen bevat, zoals oestrogeen en progesteron, die water vasthouden in het lichaam en zo een opgeblazen gevoel kunnen veroorzaken.

  • Het prikkelbare darm syndroom (PDS) komt veel vaker voor bij vrouwen dan mannen, waarbij een opgeblazen gevoel een veelvoorkomend symptoom is.

  • Tijdens de zwangerschap kan de groeiende baarmoeder druk uitoefenen op de maag en darmen, wat kan leiden tot een opgeblazen gevoel.

  • Rondom de overgang komt een opgezwollen buik, vaak in combinatie met rommelende darmen en constipatie of diarree, vaker voor. Hormonale veranderingen, zoals de afname van oestrogeen, hebben hiermee te maken. Dit kan de spijsvertering en darmfunctie beïnvloeden, wat kan leiden tot een opgeblazen gevoel en gasvorming.

 

Wat je kunt doen bij een opgeblazen buik

Iedereen heeft weleens last van een opgeblazen buik. Niet iets om je direct zorgen over te maken. Maar je wilt het waarschijnlijk wel voorkomen. Zeker als een opgeblazen buik bij jou regelmatig voorkomt of wanneer de klachten hevig zijn. Deze tips kunnen je hierbij helpen.

Langzaam eten, goed kauwen en kleine porties

Een opgeblazen buik komt vaak door te veel lucht in de maag en darmen. Als je aan het eten bent, kun je makkelijk meer lucht binnenkrijgen dan nodig. Dit gaat ongemerkt. Het gebeurt al snel als je snel eet, niet goed kauwt of grote porties eet. Het omgekeerde is dus belangrijk bij een maaltijd: langzaam eten, goed kauwen (twintig keer bij iedere hap) en kleine porties.

Eet genoeg vezels

Vezels zijn nodig voor een goede stoelgang. Meer specifiek, in de darmen nemen voedingsvezels vocht op en dit zorgt voor een soepele stoelgang. De kans op verstopping is door een soepele stoelgang kleiner en een eventueel teveel aan gas in de darmen kan hierdoor gemakkelijk passeren. Het resultaat, minder kans op een vervelend opgeblazen gevoel. Voedingsvezels zitten vooral in groente, fruit, volkorenproducten, peulvruchten en noten. Voor een goede spijsvertering heb je per dag tussen de 30 en 40 gram vezels nodig. Helaas eet de gemiddelde Nederlander maar de helft. Je moet hier dus best veel van eten om genoeg vezels binnen te krijgen.

Drink ook genoeg

Vezels kunnen alleen vocht opnemen als je ook genoeg drinkt. Zeker zo’n anderhalf tot twee liter per dag. Drink vooral ook niet te veel dranken die vocht afdrijven zoals koffie of alcoholische dranken. Hierdoor zou alsnog een slechte vochtbalans kunnen ontstaan. Je kunt bijvoorbeeld kruidenthee nemen. Drink je te weinig, dan kan een dieet met veel voedingsvezels juist zorgen voor obstipatie. Mogelijk helpt het om niet tijdens de maaltijd te drinken en pas weer anderhalf uur daarna. Op die manier verdun je het maagzuur namelijk niet, wat positief bijdraagt aan de spijsvertering.

Beweeg om de werking van de darmen te stimuleren

Lichaamsbeweging stimuleert het verteringsproces en de werking van je darmen. Bij een opgeblazen buik is het daarom goed om niet stil te zitten. Het advies is minimaal 30 minuten bewegen per dag. Je kunt natuurlijk intensief gaan sporten, maar dat hoeft niet. Rustig bewegen is ook een goede aanpak, bijvoorbeeld een wandeling maken of yoga doen. De juiste timing is wel van belang. Beweeg voor de maaltijd of minimaal een uur daarna, zodat je de spijsvertering niet in de weg zit. De spijsvertering kan namelijk het meest optimaal werken in rust.

Wat kun je beter vermijden

Heb je vaak last van een opgeblazen buik of zijn de klachten hevig, dan kun je bepaalde voedingsmiddelen beter vermijden of misschien wat minder eten. Met name producten die zorgen voor extra gasvorming. Je kunt hierbij denken aan producten zoals: peulvruchten, tarwe, koolsoorten, prei, ui, knoflook, niet rijp fruit, pittig eten, suikerrijk voedsel, alcohol of koolzuurhoudende dranken (ook light-frisdrank). Ook het eten van veel vet of suiker kan zorgen voor extra gasvorming. Veel producten uit deze lijst zijn natuurlijk wel erg gezond en bevatten veel vezels. Deze producten helemaal weglaten lijkt daarom geen goed idee, maar je zou er wel wat minder van kunnen eten.

Met de inzichten uit een test kun je de oorzaak bij jou aanpakken en van een opgeblazen buik afkomen.

Misschien pas je deze tips al toe en blijven de klachten. Dan is het goed om verder te kijken naar de oorzaak. Dit kan door te kijken naar de aanwezigheid van een darmparasiet, de hoeveelheid van het DAO enzym in jouw bloed, voedselintoleranties of de samenstelling van jouw microbioom. Met deze testen kom je in veel gevallen te weten wat de oorzaak is van een opgeblazen buik of je sluit een bepaalde oorzaak uit. Op deze manier geven de inzichten uit een test jou veel gerichter handvatten om een opgeblazen buik te voorkomen.

Vind direct de beste test bij een opgeblazen buik

Heb je weleens last van een opgeblazen buik of je darmen en ben je op zoek naar de oorzaak? Darmklachten kunnen veroorzaakt worden voor veel verschillende dingen. We kunnen ons daarom voorstellen dat niet direct duidelijk is welke test je nodig hebt bij darmklachten? De uitgebreide keuzehulp helpt je met kiezen! Aan de hand van ongeveer 15 vragen krijg je testadvies op maat.

Keuzehulp darmklachten

Inzicht in jouw microbioom

Het microbioom onderzoek

  • Het onderzoek geeft inzicht in jouw microbioom.
  • Je komt te weten of er genoeg bacteriën en voldoende verschillende soorten gezonde bacteriën voorkomen in jouw darmen.
  • Deze gezonde bacteriën zijn belangrijk voor een goede voedselvertering en dit voorkomt overmatige gasvorming en een opgeblazen gevoel.
  • Op basis van jouw testuitslag krijg je leefstijladvies om je microbioom te verbeteren.
169,00