HDL cholesterol uitgelegd

Wat is HDL cholesterol? HDL cholesterol staat voor High Density Lipoproteïnen cholesterol. Dit zijn kleine vetachtige deeltjes die zich bevinden in de bloedbaan en deel uitmaken van de groep die gezamenlijk “bloedvetten” worden genoemd. Specifiek de deeltjes HDL kunnen andere vetachtige stoffen in het bloed opnemen en maken het transport van bloedvetten door de bloedbaan mogelijk. Omdat HDL cholesterol het teveel aan cholesterol in het bloed kan opnemen en terug transporteren naar lever wordt HDL het “goede” cholesterol genoemd.

HDL, het goede cholesterol

Bij een cholesterol test wordt onder meer het HDL cholesterol gemeten. Wanneer het gaat over “goed” cholesterol wordt er dus HDL cholesterol bedoeld. Waarom het goede cholesterol? Dit heeft te maken met de rol die bloedvetten spelen bij het proces van aderverkalking, de oorzaak van vernauwing in je slagaders. Bloedvetten zoals cholesterol en triglyceriden zijn nodig voor energie, de vorming van hormonen en omzetting van vitamine D. Als de hoeveelheid vetten in het bloed te hoog is geeft dit een hoger risico op hart- en vaatziekten. Deze vetachtige deeltjes gaan zich ophopen in de wand van bloedvaten, zeker als de wand van een bloedvat beschadigt is door bijvoorbeeld een laaggradige ontsteking. Bij een structureel verhoogde waarde kunnen steeds meer vettige deeltjes zich gaan ophopen in de vaatwand. Op termijn kan dit zorgen voor een vernauwing van een bloedvat of kan het bloedvat zelfs afgesloten raken. De HDL deeltjes in de bloedbaan kunnen de overtollige andere bloedvetten opnemen en terug transporteren naar de lever. In de lever worden deze overtollige vetten vervolgens afgebroken. Dit proces draagt er toe bij dat de hoeveelheid vetten in het bloed laag blijft. Terecht dus dat HDL het goede cholesterol wordt genoemd.

Wat zijn gezonde HDL cholesterol waarden

Het lichaam heeft een bepaalde hoeveelheid HDL cholesterol nodig om de overtollige hoeveelheid LDL cholesterol in het bloed terug te transporteren naar de lever. Om na te gaan of de HDL cholesterol waarden in het bloed voldoende zijn wordt de uitslag van een bloedtest afgezet tegen de normale waarden. De HDL cholesterol waarde is voldoende als deze hoger is dan 1,1 mmol/l. Echter, in het optimale geval is de waarde hoger dan 1,5 mmol/l.

De cholesterol ratio HDL

Naast de HDL cholesterol waarden is het vooral belangrijk om ook te kijken naar cholesterol ratio HDL. Dit is de verhouding waarin LDL en HDL cholesterol in het bloed voorkomen. Een te hoog LDL cholesterolniveau in combinatie met een laag HDL en verhoogd triglyceriden wordt in verband gebracht met een hoger risico op hart- en vaatziekten. Door deze koppeling is de cholesterol ratio, verhouding tussen LDL en HDL cholesterol, de belangrijkste voorspeller van het risico. Een lagere cholesterol ratio betekent dus een kleinere kans op hart- en vaatziekten.

Kan je HDL cholesterol waarde getest worden

Wanneer je HDL cholesterol te laag is merk je dit in eerste instantie niet op. Alleen door een bloedtest kom te weten of er bij jou sprake is van een verlaagd HDL.

De HDL cholesterol bloedtest maakt deel uit van een uitgebreider onderzoek waarin alle vormen van cholesterol worden gemeten. Naast HDL spelen ook LDL, ontstekingen en bloedsuiker een belangrijke rol spelen bij het risico op hart- en vaatziekten. Met de gecombineerde bloedtest hart & vaten krijg je met een onderzoek direct inzicht in alle risicofactoren. Het onderzoek is een laboratorium bloedtest. Na het onderzoek ontvang je een uitgebreid rapport met de uitslag, aanvullende uitleg en aanbevelingen voor het verhogen van je HDL op grond van jouw persoonlijke resultaat.

Als je hebt besteld ontvangt je van ons een bloedkit, met daarin alle onderdelen om het sample zelf af te nemen. Neem je sample thuis af en stuur het naar het ISO15189 gecertificeerde laboratorium. Hier wordt je bloed sample onderzocht en gevalideerd door een arts klinische chemie. Binnen 6 werkdagen ontvang je van ons een beveiligd bericht met je persoonlijke testresultaat.

HDL cholesterol verhogen met voeding

Als na een test blijkt dat je een te laag HDL hebt. Is het belangrijk om hier iets aan te doen. Hoe kan ik mijn HDL cholesterol verhogen? Om af te komen van een laag HDL cholesterol zal vaak eerst gekeken worden naar leefstijl en voeding.

Consumptie van onverzadigd vet

Het eten van vetten en cholesterol zijn nauw met elkaar verbonden. Om te zorgen voor een laag LDL moeten bepaalde vetten vermeden worden. Echter, voor verschillende lichaamsprocessen zijn vetten essentieel, ook om te zorgen voor een gezond HDL cholesterol. Voor een gezond HDL cholesterol is het goed om regelmatig voedingsmiddelen te eten die veel onverzadigd vet bevatten en daarnaast laag zijn in verzadigd vet. Hierbij kunt u denken aan noten, zaden, plantaardige olie, vette vis of avocado. Het is wel goed om je te bedenken dat producten die veel vet bevatten vaak veel calorieën bevatten. Uiteindelijk is te veel gezonde vetten daarom toch niet goed.

Eet genoeg vezels

Producten zoals bonen en voedingsmiddelen die gemaakt zijn van soja bevatten veel vezels. Er zijn aanwijzingen dat deze vezels zorgen voor een toename van het HDL cholesterol. Deze toename lijkt er met name te zijn bij mensen die last hebben van een hoog LDL cholesterol.

Flavonoïden in fruit

Het lijkt zo te zijn dat de flavonoïden in fruit zoals druiven, bessen en citrusfruit kunnen zorgen voor een lichte stijging van het HDL cholesterol. Daarom is het verstandig om fruitsoorten die veel van deze stof bevatten regelmatig toe te voegen aan uw dagelijkse portie van twee stuks fruit.

Meer leefstijl tips voor een hoger HDL

Voeding heeft veel invloed op het HDL cholesterol, maar ook andere leefstijlfactoren zijn van invloed. De onderstaande tips helpen bij het verhogen van je HDL cholesterol.

De invloed van lichaamsgewicht op het HDL

Een hoog lichaamsgewicht hangt samen met een laag HDL cholesterol. Bij overgewicht is het dus zinvol om hier iets aan te doen. Door geleidelijk wat gewicht te verliezen kan het HDL cholesterol worden verhoogd. Bij afvallen is het over het algemeen goed om de tijd te nemen, voldoende te bewegen, vooral producten uit de schijf van vijf te nemen en ongezonde tussendoortjes te vermijden.

Beweging en HDL

Een gezond gewicht kun je bereiken door regelmatig te bewegen, maar lichaamsbeweging heeft ook direct een effect op het cholesterol. Er is gevonden dat regelmatig bewegen direct zorgt voor een lager LDL, maar ook voor het stijging van het HDL. Door het hogere HDL cholesterol kan er meer van het “slechte” cholesterol terug naar de lever worden getransporteerd.
Bewegen speelt dus een belangrijke rol bij een hoger HDL. Maar moet ik dan vaak bewegen en hoelang? Er wordt geadviseerd om dagelijks 30 minuten matig effectief te bewegen. U kunt natuurlijk gaan sporter, maar bijvoorbeeld een rustige wandeling of fysiek werk telt ook. Los van de frequentie is beginnen met bewegen sowieso een goede eerste stap.