Wat is een fructose-intolerantie?

Bij een fructose-intolerantie heeft het lichaam moeite met het verwerken van fructose, een suiker in fruit en sommige zoetstoffen. Er zijn twee soorten:

  • Hereditaire Fructose Intolerantie (HFI): een zeldzame genetische aandoening die ook wel erfelijke fructose-intolerantie wordt genoemd. Mensen met HFI missen een enzym om fructose af te breken. Als ze fructose eten, kunnen ze klachten krijgen zoals buikpijn, braken en zelfs leverproblemen. Het zit in de genen en kan dus erfelijk zijn. De prevalentie wordt geschat op ongeveer 1 op 20.000 tot 30.000 mensen in Europese landen.
  • Fructosemalabsorptie: naar schatting heeft 30 tot 40% van de Midden- en Noord-Europeanen klachten als ze (naar verhouding) veel fructose binnenkrijgen. Hierbij neemt de dunne darm fructose niet goed op. Eenmaal in de dikke darm, zorgt het voor gasvorming en klachten zoals buikpijn en diarree. Dit is geen genetisch probleem, maar meer een opnameprobleem in de darm. Een fructosemalabsorptie komt vaak voor in combinatie met een lactose-intolerantie.

Kortom, een fructose-intolerantie kan een genetisch probleem (HFI) zijn of een opnameprobleem in de darm (fructosemalabsorptie). Beide zorgen voor ongemak na het eten van fructose.

Wat is fructose en waar zit het allemaal in?

Fructose, ook wel vruchtensuiker genoemd, is een natuurlijke suiker die voorkomt in fruit, honing en sommige zoet smakende groenten. Het is zoeter dan glucose en vormt samen met glucose de gewone tafelsuiker. Fructose wordt vooral in de lever verwerkt. Het zit ook in fructose-glucosestroop, vaak gebruikt in verwerkte voedingsmiddelen en frisdranken. Overmatige inname van fructose kan gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals obesitas en leveraandoeningen. Beperk daarom de consumptie van toegevoegde suikers.

30 tot 40% van alle Europeanen krijgt klachten als ze, naar verhouding, veel fructose binnenkrijgen.

Symptomen bij een fructose-intolerantie

De symptomen bij een fructose-intolerantie kunnen verschillen bij HFI en fructosemalabsorptie. De symptomen die overeenkomen zijn: buikpijn, diarree en vermoeidheid. Specifieke symptomen van Hereditaire Fructose Intolerantie (HFI):

  • Braken
  • Lage bloedsuikerspiegel (hypoglykemie)
  • Geelzucht (gele verkleuring van huid en ogen)
  • Leververgroting
  • Slechte groei bij kinderen
  • Voedselafkeer, vooral tegenover zoet voedsel en fruit

Aanvullende klachten die kunnen voorkomen bij fructosemalabsorptie zijn: opgeblazen gevoel, gasvorming, constipatie (bij sommige mensen), hoofdpijn en stemmingswisselingen. De symptomen kunnen verschillen per persoon in ernst en frequentie. Daarbij kunnen veel van de bovenstaande symptomen ook wijzen op een prikkelbare darm. Bij het vermoeden van een fructose-intolerantie is het raadzaam om contact op te nemen met je huisarts.

Hoe kun je een fructose-intolerantie testen?

Bij een fructose-intolerantie test wordt bepaald of iemand fructose niet goed kan verteren of metaboliseren. Er zijn verschillende methoden om fructose-intolerantie te testen, afhankelijk van het specifieke type intolerantie dat wordt verdacht:

  • De meest voorkomende test voor fructosemalabsorptie is de waterstofademtest. Hierbij drinkt de patiënt een oplossing met een specifieke hoeveelheid fructose. Vervolgens wordt op regelmatige tijdstippen de hoeveelheid waterstof in de uitgeademde lucht gemeten. Een verhoogde hoeveelheid waterstof duidt op fermentatie (gisting) van fructose in de dikke darm, wat kan wijzen op fructosemalabsorptie.
  • Voor het diagnosticeren van Hereditaire Fructose Intolerantie (HFI) kunnen genetische tests en leverbiopsieën worden overwogen. Bloedtests kunnen ook worden uitgevoerd om te controleren op tekenen van leverproblemen of hypoglykemie (lage bloedsuikerspiegel) na fructose-inname.

Bij klachten is het vaak makkelijker en specifieker om een voedselintolerantie-test* te doen. Waarom? De symptomen van verschillende voedselintoleranties kunnen heel sterk op elkaar lijken. Anders gezegd, jouw klachten kunnen dus door een fructose-intolerantie veroorzaakt worden, maar de oorzaak kan ook een andere voedselintolerantie zijn. Bij een voedselintolerantie-test wordt gekeken naar veel meer mogelijk veroorzakers van jouw klachten. Je wordt getest op honderden voedselintoleranties waaronder 36 verschillende soorten fruit.

* Onze testen zijn informatief bedoeld. Enkel de (huis)arts kan de diagnose stellen. Daarom is het essentieel om bij vermoeden van fructose-intolerantie contact op te nemen met je huisarts.

Voedselintolerantie test

  • Kom te weten of er bij jou sprake is van een voedselintolerantie.
  • Je ziet waarvoor je precies intolerant bent door 196 voedingsmiddelen te testen.
  • De intolerantie test kun je makkelijk zelf afnemen.
  • Jouw sample wordt in een gespecialiseerd lab onderzocht voor een betrouwbaar resultaat.

Wat kun je met een intolerantie-test?

Voel je je regelmatig vermoeid, ervaar je een opgeblazen gevoel of zelfs terugkerende hoofdpijn of diarree? Dan kan een fructose-intolerantie, maar ook een andere voedselintolerantie de verborgen boosdoener zijn. De klachten bij verschillende intoleranties komen vaak sterk overeen. Bij een intolerantie-test ga je op zoek naar specifieke antistoffen - de IgG's - die ontstaan wanneer bepaalde voedingsmiddelen niet goed door je lichaam worden verdragen.

Bij voedselintoleranties verschijnen klachten soms pas na een tijd, waardoor het leggen van verbanden tussen voeding en symptomen een uitdaging kan zijn. Zo zou je bijvoorbeeld appel niet kunnen verdragen, terwijl kiwi of sinaasappel geen probleem vormt. Daarom is een gedetailleerde analyse van een breed scala aan voedingsmiddelen essentieel. Kortom, als je inzicht wilt in wat jouw lichaam je probeert te vertellen, kan één van onze intolerantie-testen de sleutel zijn. Leer je lichaam beter begrijpen en werk naar een gezonder, comfortabeler leven toe!

Bij ons heb je keuze uit drie verschillende intolerantie-testen: Basis, Plus en Pro. Deze zijn zorgvuldig ontworpen om aan diverse behoeften te voldoen. Vergelijk hieronder onze testen.

  • Voedselintolerantie-test basis: meet eenvoudig vanuit huis op 139 voedingsmiddelen, zoals groenten, granen & zaden, peulvruchten, fruit, noten.
  • Voedselintolerantie-test plus: krijg inzicht in je reactie op 195 voedselintoleranties met de categorieën groenten, granen & zaden, peulvruchten, fruit, noten, ei & melk, koffie & thee, superfoods en paddenstoelen.
  • Voedselintolerantie-test pro: het meest uitgebreide pakket, waarbij je getest wordt op wel 287 voedsel intoleranties, zoals groenten, granen & zaden, peulvruchten, fruit, noten, ei & melk, koffie & thee, superfoods, paddenstoelen, vis & zeevruchten, vlees, kruiden en overige.

Waarom zijn onze intolerantietesten zo uniek en relevant?

Allereerst is niet elke intolerantie gelijk. Terwijl sommige mensen klachten ervaren door het eten van fruit, kan voor anderen een totaal ander trigger de oorzaak zijn. Onze testen pakken het breed aan en onderzoeken een scala aan mogelijke intoleranties, waaronder veel soorten fruit en fructoserijke groenten. Door deze uitgebreide aanpak vergroot je de kans om de werkelijke oorzaak van je klachten te vinden. En zelfs als we de specifieke oorzaak niet kunnen aanwijzen, kun je nog steeds een groot aantal andere intoleranties uitsluiten.

Ontdek de oorzaak, krijg inzicht in je lichaam en vind een oplossing voor die vervelende klachten. Laat intoleranties je leven niet langer beheersen en neem nu de controle terug! Wil jij je vooral testen op verschillende soorten fruit, doe dan de voedselintolerantie-test basis. Zoals eerder genoemd komt een lactose-intolerantie ook vaak voor bij mensen die fruit niet goed verdragen. Daarom raden wij voor het meest complete beeld de voedselintolerantie-test pro aan. Zelfs vlees, vis en kruiden worden hierbij meegenomen, dus met deze test zit je altijd goed.

Intolerantie

Wat kun je met het resultaat van een intolerantie-test?

Binnen twee weken nadat je jouw sample terug hebt gestuurd, krijg je een overzichtelijk rapport met advies. In het rapport staat de reactie op 139, (voedselintolerantie-test basis), 195 (voedselintolerantie-test plus) of 287 (voedselintolerantie-test pro) voedingsmiddelen ingedeeld in overzichtelijke categorieën. Met kleuren (groen - oranje - rood) is duidelijk aangegeven hoe sterk je reactie op een bepaald voedingsmiddel is. Onderaan het rapport krijg je aanvullende informatie over alle rood gekleurde voedingsmiddelen met alternatieven. Erg handig, want zo kun je meteen kiezen voor een soortgelijk voedingsmiddel waar je niet op reageert.

Het rapport bestaat uit drie onderdelen:

We beginnen met een samenvatting van alle hoofdcategorieën. Hier kun je direct zien binnen welk gebied jouw aandachtspunten liggen. De hoofdcategorieën zijn:

  • Fruit
  • Groenten
  • Peulvruchten
  • Noten
  • Granen & zaden
  • Ei
  • Melk
  • Koffie & thee
  • Superfoods
  • Paddenstoelen

In de specifieke hoofdstukken worden de hoofdcategorieën uitgesplitst. Zo zitten er bij de voedselintolerantie-test plus 51 verschillende groentesoorten in de groenten categorie. Achter ieder voedingsmiddel staan drie bolletjes. Het eerste bolletje is groen en dat wil zeggen dat er niets aan de hand is. Als er twee bolletjes staan dan zijn ze oranje gekleurd, dit wil zeggen dat er een milde reactie op deze voedingsmiddelen is. Bij drie bolletjes worden ze rood en dit wil zeggen dat er een sterke reactie is op dit voedingsmiddel en dat je het voedingsmiddel het beste drie maanden niet kunt eten.

In het derde gedeelte van het rapport komen de rood gekleurde bolletjes naar voren en wordt uitgelegd wat de mogelijke symptomen zijn die samenhangen met een intolerantie op dit specifieke voedingsmiddel. Vervolgens krijg je informatie waar dit voedingsmiddel vaak in wordt verwerkt. Denk bijvoorbeeld aan koemelk, dat zit ook vaak in koekjes, kaas, yoghurt, etc. Je krijgt daarnaast ook informatie waar je op moet letten als je het etiket van een voedingsmiddel bekijkt. Denk in het geval van koemelk bijvoorbeeld aan melkeiwit dat kan worden weergegeven als kunstmatige boter, kaassmaak, caseïne, etc. Tot slot krijg je een lijst met alternatieve voedingsmiddelen die je als vervangend product kunt gebruiken.

Een fructose-intolerantie dieetlijst met wat je kunt eten

Als je fructose-intolerantie hebt of je erachter bent gekomen dat je niet tegen één of meerdere soorten fruit kunt, dien je een dieet te volgen om je symptomen te verminderen. Om het jou makkelijker te maken vind je hieronder een fructose-intolerantie voedingslijst met wat je wel en niet kunt eten inclusief een voorbeelddagmenu bij een fructosearm dieet.

Wat je niet kunt eten bij een fructose-intolerantie

Heb jij een fructose-intolerantie? Bekijk dan hieronder de lijst bij een fructose-intolerantie om erachter te komen welke voeding je beter kunt vermijden:

  • Fruit met een hoog fructosegehalte, zoals appels, peren, mango's, kersen, watermeloen en druiven.
  • Zoetstoffen zoals high-fructose corn syrup (HFCS), honing, stroop en agavesiroop. HFCS is een zoetstof gemaakt van maïszetmeel en wordt veel gebruikt in bewerkte voedingsmiddelen en dranken.
  • Tafel-, riet-, biet-, poeder-, kandij- of basterdsuiker.
  • Groenten die rijk zijn aan fructanen, zoals aardpeer, asperges, prei, uien en artisjokken.
  • Gedroogd fruit en fruitconcentraten.
  • Kant-en-klare sauzen en soepen, en bouillonblokje.
  • Sommige graanproducten zoals tarwe en spelt (vanwege de fructanen) en ontbijtproducten.
  • Frisdranken, limonade en andere zoete dranken die fructose of HFCS bevatten.
  • Grote hoeveelheden vruchtensap, vooral van fruit met een hoog fructosegehalte, zoals diksap.
  • Diverse zuiveldranken.
  • IJs, toetjes, snoep, chocola, repen, taart, koekjes en gebak.
  • Zoet beleg, zoals chocoladepasta, jam, gestampte muisjes, etc.
  • Bepaalde alcoholische dranken, zoals bier en wijn.
  • Voedingsmiddelen en dranken die gezoet zijn met sorbitol, een suikeralcohol die de opname van fructose kan belemmeren.
  • Sommige medicijnen.

Eet je vegetarisch of veganistisch? Let dan goed op de ingrediënten van een verpakking om te zien of er fructose in zit. Kijk uit met producten met soja die zoetstoffen zoals agavesiroop of honing bevatten. Vleesvervangers op basis van tarwe, zoals seitan en producten met toegevoegde uien, knoflook of vruchtenconcentraten, dien je ook te laten staan. Eet ook liever geen vleesvervangers met inuline, sauzen/marinades met talloze ingrediënten of kant-en-klare veggie burgers of worstjes met onduidelijke ingrediënten.

Wat je wél kunt eten bij een fructose-intolerantie

Natuurlijk wil je ook weten wat je dan wél kunt eten bij een fructose-intolerantie. Bekijk hieronder de voedingslijst bij een fructose-intolerantie met wat je wél kunt eten:

  • Fruit met een lager fructosegehalte, zoals bananen, blauwe bessen, aardbeien, citrusvruchten (zoals sinaasappels en grapefruits) en kiwi's.
  • Groenten die arm zijn aan fructanen, zoals wortelen, courgette, paprika, spinazie en komkommer.
  • Vlees, vis en gevogelte (zolang ze niet bereid zijn met sauzen of marinades met fructose).
  • Eieren.
  • Zuivelproducten zonder toegevoegde suikers (houd rekening met lactose-intolerantie indien relevant).
  • Granen zoals boekweit, rijst, quinoa en haver.
  • Noten en zaden (zonder toegevoegde suikers).
  • Oliën en vetten zoals olijfolie, boter en avocado-olie.
  • Drankjes zoals kruidenthee, koffie en water.

Er zijn gelukkig ook vleesvervangers die je wel kunt nemen bij een fructosearm dieet. Tempeh en tofu zonder toegevoegde zoetstoffen of sauzen en lupineproducten zonder ongewenste toevoegingen kun je gewoon nemen. Daarnaast zijn vleesvervangers op basis van paddenstoelen zoals oesterzwammen toegestaan, evenals eiwitrijke vleesvervangers op basis van ei. Tot slot kun je rijst- of maïs-based vleesvervangers zonder toegevoegde fructoserijke ingrediënten nemen.

Let op: de gevoeligheid voor fructose verschilt per persoon. Sommige mensen kunnen kleine hoeveelheden van de "te vermijden" voedingsmiddelen verdragen, terwijl anderen strenger moeten zijn in hun dieet. Daarbij kun je te maken hebben met meerdere intoleranties tegelijk. Neem contact op met een diëtist of voedingsdeskundige om te voorkomen dat je tekorten aan bepaalde vitamines en mineralen krijgt.

Voorbeelddagmenu fructosearm dieet

Tip: begin je dag met een warme kruidenthee of lauwwarm water. Dit stimuleert de spijsvertering en bereidt je maag voor op de komende maaltijd.

Ontbijt: bakje soja-, amandel- of rijstyoghurt (zonder toegevoegde zoetstoffen of suikers) met een handje blauwe bessen en aardbeien, een kiwi, drie eetlepels havermout en een snufje hennepzaad.

Vermijd appels en overmatig rood fruit zoals bramen, aangezien deze fructose bevatten.

Lunch: twee haver-, boekweit- of andere glutenvrije crackers met fructosevrij smeersel (bijvoorbeeld lactosevrije roomkaas zonder toegevoegde suikers), belegd met een paar plakjes kalkoenfilet, spinazie en plakjes komkommer. Een gebakken eitje of een handje ongebrande en ongezouten noten ernaast kan zorgen voor wat extra eiwitten, wat zorgt voor een meer verzadigde lunch.

Vermijd avocado, omdat het sorbitol bevat, een suikeralcohol die de opname van fructose kan belemmeren.

Avondeten: gegrilde tempeh, zalmfilet of kippenborst met quinoa, courgette en wortelen, geserveerd met een zelfgemaakte saus van twee eetlepels cashewpasta, lactosevrije room en een beetje tamari (sojasaus zonder gluten).

Vermijd groene asperges, gele paprika en lente-ui, omdat deze hogere fructosegehaltes kunnen hebben.

Kom te weten of je een voedselintolerantie hebt

Voedselintolerantie test

  • Je komt te weten of jij een voedselintolerantie hebt.
  • Test 196 voedingsmiddelen zo weet je precies voor welke producten je overgevoelig bent.
  • Het is een zelftest die je makkelijk thuis kunt afnemen.
  • Jouw sample wordt in een gespecialiseerd lab onderzocht voor een betrouwbaar resultaat.
199,00