Oorzaken van winderigheid en rommelende darmen

Rommelende darmen en winderigheid komen vaak voor en kunnen verschillende oorzaken hebben. Deze klachten ontstaan meestal door een verstoring in de spijsvertering, stress, voeding of andere onderliggende gezondheidsproblemen. Het begrijpen van de specifieke oorzaak van winderigheid kan je helpen om gerichte oplossingen te vinden en zo je klachten te verlichten en helpen voorkomen.

Winderigheid vanwege andere darmklachten

Darmklachten zoals obstipatie en diarree gaan vaak gepaard met winderigheid en rommelende darmen. Wanneer je last hebt van constipatie (verstopping), hopen ontlasting en gassen zich op in je darmen. Dit kan zorgen voor rommelende darmen, buikkrampen en winderigheid, omdat de gassen moeilijk hun weg naar buiten kunnen vinden. Bij diarree heb je juist veel vocht in je ontlasting, wat snelle en onregelmatige darmbewegingen veroorzaakt. Dit kan ervoor zorgen dat je darmen rommelen en je meer gas produceert. Ook kan je door de extra beweging in je darmen last krijgen van winderigheid en buikpijn.

Winderigheid na of door eten

Eten en winderigheid en rommelende darmen


Winderigheid na het eten is vaak een signaal dat je bepaalde voedingsstoffen niet goed kunt verteren. Voedingsmiddelen zoals aardperen, linzen, broccoli en kikkererwten bevatten moeilijk verteerbare koolhydraten die voor extra gasvorming kunnen zorgen. Dit gebeurt doordat bacteriën in je darmen deze koolhydraten fermenteren, wat leidt tot gasproductie. Voedselintoleranties kunnen ook een oorzaak van extreme winderigheid zijn. Met een intolerantietest kun je ontdekken of je gevoelig bent voor bepaalde voedingsstoffen, zoals lactose of gluten, die je klachten veroorzaken. Daarnaast kan het zijn dat je moeite hebt met de vertering van eiwitten, koolhydraten of vetten. In dit geval kan een verteringstest inzicht geven in hoeverre je koolhydraten, eiwitten en vetten kunt verteren. De verteringstest is begin 2025 beschikbaar.

Doe de intolerantie-test en kom erachter waar jij wel en niet tegen kunt!

Winderigheid en rommelende darmen door stress

Chronische stress is een grote boosdoener voor de spijsvertering. Bij langdurige stress maakt je lichaam meer van het hormoon cortisol aan, wat de darmbewegingen kan verstoren. Afhankelijk van de persoon kan cortisol de spijsvertering vertragen of juist versnellen. Bij een vertraagde spijsvertering heeft je lichaam meer tijd om gas op te bouwen in de darmen, wat leidt tot klachten zoals winderigheid, een opgeblazen gevoel en buikkrampen. Bij een versnelde spijsvertering kan voedsel te snel door de darmen bewegen, wat ook kan leiden tot rommelende darmen en winderigheid. Met een cortisoltest kun je nagaan of jouw spijsverteringsproblemen gerelateerd zijn aan stress, zodat je gerichte maatregelen kunt nemen om de rust terug te brengen in je lichaam.

Winderigheid door wormen, schimmels of gisten

Infecties zoals lintwormen, schimmels of overgroei van gisten zoals Candida kunnen een grote oorzaak van winderigheid zijn. Deze parasieten en micro-organismen verstoren je darmflora en zorgen ervoor dat er meer gas wordt geproduceerd tijdens de vertering. Dit leidt vaak tot rommelende darmen en winderigheid, maar kan ook gepaard gaan met andere klachten zoals vermoeidheid, een opgeblazen gevoel en veranderingen in je stoelgang. Deze infecties vereisen vaak een gerichte behandeling om je darmen weer in balans te brengen.

Winderigheid door ziekten

Bepaalde ziekten kunnen ook een rol spelen bij winderigheid en rommelende darmen. Bijvoorbeeld darmpoliepen, buikgriep of suikerziekte kunnen je spijsvertering verstoren en zorgen voor overmatige gasvorming. Bij darmpoliepen kan de doorgang van ontlasting vertraagd worden, waardoor er meer gasvorming ontstaat. Buikgriep zorgt voor een ontsteking in je darmen, wat kan leiden tot rommelende darmen en diarree, terwijl suikerziekte door de invloed op je stofwisseling ook gasvorming kan bevorderen.

Rommelende darmen na antibiotica

Na het gebruik van antibiotica kunnen je darmen flink van slag raken. Antibiotica doden namelijk niet alleen de slechte bacteriën, maar ook de goede bacteriën in je darmflora. Dit kan leiden tot een disbalans in je microbioom, waardoor rommelende darmen en winderigheid ontstaan. Een microbioomtest kan inzicht geven in de staat van je darmflora en of er sprake is van een tekort aan goede bacteriën.

Oorzaken winderigheid bij een vrouw

Vrouwen en winderigheid en rommelende darmen


Bij vrouwen kunnen hormonale veranderingen een grote oorzaak van winderigheid zijn. Tijdens de menstruatiecyclus, vooral rond de eisprong of menstruatie, kunnen je hormonen ervoor zorgen dat je darmen langzamer of juist sneller werken, wat kan leiden tot winderigheid en rommelende darmen. Vaak gaat dit ook samen met constipatie, diarree, dunne of plakkerige ontlasting. Tijdens een zwangerschap komen deze klachten ook vaak voor, omdat de hormonen je spijsvertering vertragen en de groeiende baarmoeder op je darmen drukt. Na een bevalling kan je lichaam nog steeds bezig zijn met hormonale veranderingen, wat kan leiden tot winderigheid en een opgeblazen gevoel. In al deze gevallen kunnen veranderingen in je hormoonhuishouding en spijsvertering zorgen voor extra gasvorming in je darmen.

Test de oorzaak van winderigheid en rommelende darmen

Om meer inzicht te krijgen in de oorzaak van jouw winderigheid en rommelende darmen, kun je de volgende tests overwegen:

  • Intolerantie test: deze test helpt je te achterhalen of bepaalde voedingsmiddelen zoals lactose of gluten de oorzaak zijn van je klachten. Je ontdekt op welke stoffen je lichaam negatief reageert, wat winderigheid en andere klachten veroorzaakt.
  • Microbioom test (darmflora test): deze test controleert de diversiteit en hoeveelheid van bacteriën in de darmen. Een disbalans in het microbioom kan winderigheid en andere spijsverteringsklachten veroorzaken. Met deze test krijg je inzicht in je darmflora.

Onze testen zijn informatief bedoeld en dienen niet als diagnose. Ga voor het stellen van een diagnose naar de huisarts.

Voedselintolerantie test

  • Bij mensen met winderigheid en rommelende darmen komen voedselintoleranties vaker voor.
  • Een voedselintolerantie geeft klachten omdat bepaald voedsel slecht verteerd wordt.
  • Tot 287 voedselintoleranties kunnen worden getest.
  • Kom te weten of een voedselintolerantie de oorzaak van jouw klachten kan zijn

Wat te doen om winderigheid te verminderen en verhelpen

Als je last hebt van winderigheid, zijn er verschillende manieren om dit te verminderen. Hieronder vind je de beste adviezen.

Vermijd voedingsmiddelen die winderigheid veroorzaken

Het is heel persoonlijk welke voeding bij jou zorgt voor gasvorming en rommelende darmen. Als je een intolerantietest doet, ontdek je welke voedingsmiddelen je beter kunt vermijden en welke juist goed zijn om te eten. Veelvoorkomende gasvormende voedingsmiddelen zijn bijvoorbeeld kool, bonen en zuivel, maar dit kan voor iedereen verschillen. Door inzicht te krijgen in jouw voedingspatroon kun je winderigheid verhelpen door specifieke triggers uit te sluiten en te kiezen voor voeding die je spijsvertering ondersteunt. Wil je meer weten over wat je beter wel en niet kunt eten bij winderigheid? Bekijk dan de pagina over voeding bij winderigheid.

Kies voor lichte beweging, zoals wandelen of yoga

Yoga en winderigheid en rommelende darmen


Lichte beweging kan helpen om gasophopingen in de darmen te verlichten. Kies voor een rustige wandeling of specifieke yoga-oefeningen, zoals de child’s pose en wind relieving pose. Op die manier kun je winderigheid snel verhelpen en opgehoopte lucht uit de darmen laten ontsnappen.

Doe een diepe buikademhaling

Een diepe buikademhaling helpt om de darmen te ontspannen en kan winderigheid verminderen. Door rustig en diep in de buik te ademen, verminder je spanning in het spijsverteringskanaal en voorkom je een opgeblazen gevoel. Het kan ook helpen bij stressgerelateerde klachten.

Gebruik een kruik op je buik

Een warme kruik op je buik kan helpen om de spieren in je buik en darmen te ontspannen. Dit bevordert de doorbloeding en kan helpen bij het verlichten van winderigheid, rommelende darmen en een opgeblazen gevoel.

Overweeg een medicijn tegen winderigheid

Als je last blijft houden van winderigheid, rommelende darmen of een opgeblazen buik, dan kun je met je huisarts overleggen over mogelijke medicijnen. Je huisarts kan je adviseren over welke medicatie het beste werkt voor jouw situatie en je klachten verlicht.

Wat kun je met het resultaat

  • Krijg inzicht in je reactie op 195 voedselintoleranties.
  • Met kleuren (groen - oranje - rood) wordt duidelijk aangegeven hoe sterk je reactie op verschillende producten is.
  • Krijg informatie waar dit voedingsmiddel vaak in wordt verwerkt.
  • In de uitslag krijg je concrete tips die jou helpen bij aanpassen van je dieet.

Hoe winderigheid voorkomen?

Voorkomen is beter dan genezen! Door je levensstijl en eetgewoonten aan te passen, kun je winderigheid vaak al aanzienlijk verminderen of zelfs helemaal voorkomen. Hieronder vind je praktische tips om winderigheid te voorkomen en je spijsvertering te ondersteunen.

Dieet aanpassen en vezelrijk eten

Een vezelrijk dieet bevordert een gezonde stoelgang en helpt winderigheid te voorkomen. Volkoren granen, groenten, fruit en peulvruchten zijn goede bronnen van vezels. Als je gevoelig bent voor volkoren producten, kun je kiezen voor speltgranen of donkere glutenvrije alternatieven. Het is ook belangrijk om niet te veel zetmeelrijke producten, zoals tarwe (brood, pasta, crackers), op één dag te eten. Variatie is essentieel voor je darmen, dus kies ook eens voor havermout, soep, een salade of zilvervliesrijst. Peulvruchten kunnen gasvorming veroorzaken, maar als je kleine hoeveelheden eet (bijvoorbeeld 1 eetlepel), geeft het meestal geen klachten. Spoel bonen na het koken af met lauwwarm water om de vliesjes te verwijderen die vaak klachten veroorzaken. Wil je weten wat je nog meer kunt eten en drinken om winderigheid te verhelpen, inclusief een voorbeelddagmenu en recepten? Bekijk dan de pagina over voeding bij winderigheid.

Voldoende water drinken tussen de maaltijden door

Drinken en winderigheid en rommelende darmen


Voldoende water drinken is essentieel voor een gezonde spijsvertering. Het helpt bij het verteren van vezels en voorkomt verstopping, wat winderigheid en een opgeblazen gevoel kan verergeren. Streef ernaar om dagelijks minimaal 1,5 tot 2 liter water of (kruiden)thee te drinken. Vermijd grote hoeveelheden drinken tijdens de maaltijd, omdat dit de spijsvertering kan verstoren en winderigheid of rommelende darmen kan veroorzaken. Een goede gewoonte is om voor het ontbijt voldoende te drinken, tijdens de maaltijd weinig of niet, en pas 1 tot 1,5 uur na de maaltijd weer te beginnen met drinken. Tussen de maaltijden door kun je gerust volop drinken. Handige tips zijn om een grote mok thee of een groot glas water te nemen, of dagelijks een thermoskan thee of een waterkan te vullen die je voor het einde van de dag leegdrinkt. Zo houd je makkelijk bij hoeveel je binnenkrijgt.

Vermijd kauwgom en drinken door een rietje

Door kauwgom te kauwen of te drinken door een rietje, slik je extra lucht in, wat kan leiden tot winderigheid. Probeer deze gewoonten af te leren of te beperken, om te voorkomen dat je te veel lucht inslikt, wat de klachten kan verergeren.

Beweeg voor de maaltijd

Bewegen helpt de spijsvertering te bevorderen, maar wandelen vóór de maaltijd is vooral gunstig omdat het helpt om voedingsstoffen beter op te nemen. Bewegen direct na een maaltijd kan juist spijsverteringsklachten veroorzaken, omdat een volle buik voor ongemak zorgt. Een uur na de maaltijd bewegen is vaak prima om het eten wat te laten zakken.

Goed kauwen en langzaam eten

Door je voedsel goed te kauwen, geef je je spijsvertering een voorsprong, omdat het voedsel in je mond al wordt afgebroken. Langzaam eten voorkomt dat je onbewust te veel lucht inslikt, wat winderigheid kan veroorzaken. Neem de tijd voor je maaltijd om te voorkomen dat er gasvorming ontstaat. Probeer om 20-30 keer te kauwen op iedere hap en leg ondertussen even je bestek neer. Op die manier kun je rustiger eten.

Goed slapen en voldoende rust na de maaltijd

Voldoende rust en slaap zijn essentieel voor een goede spijsvertering. Zorg voor minimaal 8 uur slaap per nacht om je lichaam voldoende tijd te geven om te herstellen. Een powernap of liggende meditatie in de middag kan ook extra helpen, zeker als je moe bent of een suikerdip hebt. Rust na de maaltijd is net zo belangrijk, niet alleen gedurende de dag, maar ook na de maaltijd. Blijf even aan tafel zitten om je eten te laten zakken en de spijsvertering zijn werk te laten doen. Wacht een kwartiertje met opruimen en geniet van een gesprek, spelletje of lees rustig wat.

Probiotica tegen winderigheid

Probiotica zijn goede bacteriën die helpen de balans in je darmen te herstellen, maar het is ook handig om eerst te weten hoe jouw microbioom (darmflora) eruitziet. Een microbioomtest kan je inzicht geven in welke bacteriestammen je tekort komt en welke al in voldoende mate aanwezig zijn. Op die manier kun je een probiotica kiezen met de juiste stammen, wat de effectiviteit verhoogt en helpt om winderigheid te voorkomen.

Overweeg om enzymen te gebruiken

Als je lactose-intolerant bent, kun je overwegen om enzymen zoals lactase te gebruiken. Deze enzymen helpen bij het afbreken van lactose, waardoor winderigheid en andere spijsverteringsklachten na het eten van zuivelproducten voorkomen kunnen worden. Naast lactase zijn er ook specifieke enzymen die kunnen helpen bij andere intoleranties. Bij een histamine-intolerantie kun je DAO-enzymen (diamine oxidase) overwegen, die helpen om overtollige histamine in het lichaam af te breken. Voor mensen met een fructose-intolerantie (vruchtensuiker) kan het enzym xylose isomerase helpen bij het afbreken van fructose. Door de juiste enzymen te gebruiken afhankelijk van jouw intolerantie, kun je spijsverteringsklachten zoals winderigheid en een opgeblazen gevoel effectief verminderen.

Inzicht in oorzaken winderigheid en rommelende darmen

Voedselintolerantie test
  • Kom te weten of darmklachten door een voedselintolerantie veroorzaakt worden
  • Tot 287 voedsingsmiddelen kunnen worden onderzocht
  • Betrouwbaar onderzoek gespecialiseerd laboratorium
199,00