Lees hier wat je kunt doen bij winderigheid

Heb je regelmatig last van winderigheid na het eten of ervaar je vervelende gasvorming of een opgeblazen buik na maaltijden? Je bent niet de enige! Veel mensen vragen zich af wat te doen tegen winderigheid en hoe ze dit ongemak kunnen verminderen of zelfs voorkomen. Het goede nieuws is dat je met de juiste voeding al veel kunt bereiken. Op deze pagina lees je meer over welke voedingsmiddelen je beter kunt vermijden om winderigheid te verhelpen, en welke voeding juist wel helpt om gasvorming te verminderen. Daarnaast vind je een handig weekmenu en recepten die speciaal zijn samengesteld om (extreme) winderigheid te voorkomen en je spijsvertering te ondersteunen. Lees verder en ontdek hoe je op een eenvoudige manier je darmgezondheid kunt verbeteren en vervelende winderigheid kunt aanpakken. Bekijk ook onze pagina over de symptomen en oorzaken van winderigheid, gasvorming en rommelende darmen.

Wat niet eten bij winderigheid

Niet eten bij winderigheid


Als je veel last hebt van winderigheid, kun je het beste voeding die gasvorming veroorzaakt zoveel mogelijk beperken of vermijden. Probeer te ontdekken welke voedingsmiddelen en hoeveelheden bij jou specifiek winderigheid veroorzaken. Het is namelijk niet nodig om alle gezonde producten uit deze lijst volledig te vermijden; het gaat erom balans te vinden die voor jou werkt. Hieronder vind je welk eten bekendstaat als gasvormend:

  • Bonen en peulvruchten: linzen, kikkererwten, bruine bonen en andere soorten bonen bevatten complexe suikers (oligosachariden) die moeilijk verteerbaar zijn en vaak gasvorming veroorzaken.

  • Koolsoorten: broccoli, bloemkool, boerenkool en spruitjes bevatten veel vezels en zwavel, wat bij sommige mensen winderigheid kan veroorzaken. Witlof: dit is een bladgroente die ook gasvorming kan veroorzaken door de vezels en stoffen die moeilijk verteerbaar zijn.

  • Aardperen en knolgewassen: aardperen en knolselderij bevatten inuline, een soort vezel die kan fermenteren in de darmen en daardoor gasvorming bevordert.

  • Champignons: niet alleen champignons, maar ook andere soorten paddenstoelen kunnen moeilijk verteerbare suikers (zoals mannitol) bevatten die bij sommige mensen winderigheid veroorzaken. Dit komt door het fermentatieproces dat in de darmen plaatsvindt wanneer deze suikers niet volledig worden afgebroken.

  • Ui en knoflook: deze bevatten fructanen, een soort koolhydraat dat veel mensen moeilijk te verteren is en daardoor winderigheid kan veroorzaken.

  • Voedingsmiddelen met veel fructose: producten zoals vruchtensappen en gedroogd fruit bevatten hoge hoeveelheden fructose, een suiker die niet volledig door de dunne darm wordt opgenomen. In de dikke darm wordt fructose door bacteriën afgebroken, wat vaak leidt tot gasvorming en winderigheid.

  • Zuivelproducten en kaas: bij mensen met een lactose-intolerantie kunnen melk, yoghurt en sommige soorten kaas gasvorming veroorzaken door het onvolledig verteren van lactose.Vaak gaat één plakje harde kaas per dag prima, maar is een kaasfondue af te raden.

  • Rozijnen: rozijnen kunnen gasvorming veroorzaken, deels door hun zwavelgehalte, wat de spijsvertering kan verstoren.

  • Gefermenteerde voedingsmiddelen: zuurkool, kefir en andere gefermenteerde producten kunnen gasvorming stimuleren door de fermentatieprocessen die doorgaan in de darmen.

  • Graanproducten: pizza, pasta, brood en crackers kunnen bij zorgen voor gasvorming, vooral van witmeel en bij grote hoeveelheden. Indien je gluten niet goed kunt verteren, zoals bij een glutenintolerantie of glutenovergevoeligheid, kun je ook last krijgen van winderigheid na het eten van glutenbevattende granen. Hoewel vezels voor de meeste mensen juist goed zijn, kunnen sommige mensen vezelrijke producten - zoals roggebrood - minder goed verdragen. Dit kan dan zorgen voor gasvorming. Dit gebeurt vaak als je in een korte tijd veel meer vezels gaat eten. Bouw daarom de hoeveelheid vezels in je voeding rustig op.

  • Gefrituurd voedsel: gefrituurd voedsel, zoals patat en kroketten, bevat veel vet, wat de spijsvertering kan vertragen. Hierdoor blijft het voedsel langer in de maag en darmen, wat kan leiden tot een opgeblazen gevoel en winderigheid. Bovendien kan het eten van vetrijke maaltijden de productie van gas in de darmen verhogen, wat extra druk en ongemak veroorzaakt.

  • Eiwitten: sommige mensen ervaren winderigheid na het eten van eiwitrijke voedingsmiddelen, zoals eieren, omdat de vertering van eiwitten gassen zoals waterstofsulfide kan produceren, wat winderigheid en een onaangename geur kan veroorzaken.

  • Suiker en zoetstoffen: suiker, drop, koek, taart, cake, kauwgom en kunstmatige zoetstoffen zoals sorbitol en mannitol kunnen gasvorming veroorzaken, omdat deze suikers en zoetstoffen niet volledig door het lichaam worden opgenomen. Ze komen dan vervolgens in de dikke darm waar bacteriën worden gefermenteerd, waarbij gassen vrijkomen.

  • Sterke kruiden: pittig eten en sterke kruiden kunnen zorgen voor winderigheid, vooral als je dit niet gewend bent. Daarom kun je rode peper, curry paste en pittige kant-en-klare kruidenmixen beter laten staan.

  • Kant-en-klare sauzen: kant-en-klare sauzen, zoals satésaus en barbecuesaus, bevatten vaak ingrediënten die winderigheid en een opgeblazen gevoel kunnen verergeren. Ze kunnen pittige kruiden, knoflook, ui, suikers, zoetstoffen en andere kunstmatige toevoegingen bevatten die de spijsvertering belasten. Bovendien zijn deze sauzen vaak rijk aan vet, wat de spijsvertering vertraagt en gasvorming kan veroorzaken. Het is beter om sauzen zelf te bereiden, zodat je de ingrediënten kunt controleren en lichtere, spijsverteringsvriendelijke alternatieven kunt kiezen.

  • Koffie: dit kan bij sommige mensen de maag- en darmwerking stimuleren, wat leidt tot extra winderigheid. Beperk koffie daarom tot maximaal 1-2 consumpties per dag.

  • Koolzuurhoudende dranken: frisdranken en andere koolzuurhoudende dranken kunnen direct zorgen voor gas in de darmen door de extra lucht die wordt ingeslikt. Zowel gewone frisdranken, light-frisdranken en spa rood vallen hieronder.

  • Alcohol: dit kan winderigheid en een opgeblazen gevoel veroorzaken doordat het de maag- en darmwerking vertraagt en de spijsvertering verstoort. Dranken zoals bier en champagne bevatten koolzuur, wat direct kan zorgen voor gasvorming in de darmen. Daarnaast kunnen alcoholische dranken de darmflora uit balans brengen, wat de fermentatieprocessen in de darmen kan versterken en extra gas kan veroorzaken. Vooral bier, champagne en zoete cocktails kunnen dit effect versterken door hun combinatie van alcohol, suiker en koolzuur. Alcoholvrij bier of alcoholvrije wijn is geen goed alternatief, aangezien er nog steeds veel suikers en koolzuur in zitten.

Na drie tot vier weken vermijden van de bovenstaande voedingsmiddelen, zou je minder last moeten hebben van winderigheid, een opgeblazen buik en gasvorming. Het is aan te raden om de gezonde producten, zoals magere eiwitten, groenten, fruit, knolgewassen en zuivel weer in beperkte mate te introduceren. Op die manier voorkom je dat je een tekort krijgt aan bepaalde voedingsstoffen. Hierover kun je meer lezen in de volgende alinea bij het onderdeel drempelwaarde.

Wat wel eten bij winderigheid

Eten om winderigheid tegen te gaan


Als je last hebt van winderigheid, zijn er bepaalde voedingsmiddelen, dranken en kruiden die je juist wel kunt eten of drinken om gasvorming te verminderen en je spijsvertering te ondersteunen:

  • Gember: gember staat bekend om zijn spijsverteringsbevorderende eigenschappen. Het kan helpen om gasvorming en een opgeblazen gevoel te verminderen. Drink verse gember met citroen, bij voorkeur op de nuchtere maag, om winderigheid op een natuurlijke manier te helpen verminderen.

  • Water met citroen: dit is een eenvoudige en natuurlijke manier om je spijsvertering te ondersteunen. Het citroenzuur stimuleert de productie van maagzuur, wat helpt bij het afbreken van voedsel. Dit kan winderigheid verminderen door een betere spijsvertering te bevorderen. Het kan ook helpen ter preventie.

  • Azijn tegen winderigheid: appelciderazijn is een populair middel tegen winderigheid omdat het kan helpen bij het verbeteren van de spijsvertering. Het zuur in azijn bevordert de afbraak van voedsel, waardoor winderigheid vermindert. Voeg een eetlepel appelciderazijn toe aan een glas water en drink dit voor de maaltijd om gasvorming te helpen verminderen en voorkomen.

  • Venkelzaad: venkelzaad kan helpen bij het verminderen van winderigheid, omdat het de spieren in het spijsverteringskanaal ontspant en zo gasvorming tegengaat.

  • Munt: munt heeft kalmerende eigenschappen voor de darmen en kan helpen om gasvorming te verminderen. Muntthee drinken is een goede optie.

  • Komkommer en courgette: deze groenten bevatten veel water en zijn licht verteerbaar, wat helpt om je darmen te kalmeren en winderigheid te verminderen. Andere goed verteerbare groenten zoals spinazie, sla en wortelen kunnen ook een goede keuze zijn.

  • Papaja en ananas: deze vruchten bevatten enzymen (papaïne en bromelaïne) die de spijsvertering ondersteunen en de afbraak van eiwitten verbeteren, waardoor gasvorming vermindert. Bessen, zoals aardbeien en blauwe bessen, zijn ook licht verteerbaar en minder gasvormend dan bijvoorbeeld gedroogd fruit.

  • Haver: haver is rijk aan oplosbare vezels die de darmfunctie bevorderen zonder de fermentatie die vaak winderigheid veroorzaakt. Het is een goed alternatief voor zwaardere granen als je gevoelig bent voor gasvorming. Als je last hebt van winderigheid kun je bijvoorbeeld muesli vervangen voor havermout.

  • Rijst: witte rijst is een van de weinige zetmeelrijke voedingsmiddelen die doorgaans geen gasvorming veroorzaakt. Zilvervliesrijst kan ook goed worden verdragen, mits het met mate wordt gegeten.

  • Spelt en glutenvrije granen: voor mensen die gevoelig zijn voor volkoren producten, kunnen speltgranen of donkere glutenvrije alternatieven zoals quinoa of boekweit beter worden verdragen, omdat deze minder vaak gasvorming veroorzaken dan producten die tarwe bevatten.

  • Yoghurt met probiotica: dit kan helpen de balans van goede bacteriën in de darmen te herstellen, wat kan bijdragen aan het verminderen van winderigheid en een opgeblazen gevoel. Beperk zuivel liever tot één keer per dag.

  • Kip en vis: mager vlees zoals kip en vis is licht verteerbaar en veroorzaakt doorgaans minder winderigheid in vergelijking met vetrijke voedingsmiddelen. Kies wel voor de varianten die ongekruid zijn en zonder saus en maak ze zelf op smaak. Zo weet je precies wat erin zit.

  • Peulvruchten in kleine hoeveelheden: hoewel peulvruchten zoals bonen gasvorming kunnen veroorzaken, kunnen kleine hoeveelheden (bijvoorbeeld 1 eetlepel) vaak zonder problemen worden verdragen. Het is ook een goede bron van eiwitten en vezels, en zelfs onmisbaar bij een vegetarisch of veganistisch dieet. Door bonen goed af te spoelen met lauwwarm water na het koken, verwijder je de vliesjes die vaak klachten veroorzaken.

  • Vezelrijk dieet met variatie: een vezelrijk dieet bevordert een gezonde stoelgang en helpt winderigheid te voorkomen. Volkoren granen, groenten, fruit en peulvruchten zijn goede bronnen van vezels, maar het is belangrijk om variatie aan te brengen in je dieet. Eet niet te veel zetmeelrijke producten zoals tarwe (brood, pasta, crackers) op één dag. Wissel af met havermout, spelt, glutenvrije granen, soep, salades of zilvervliesrijst.

  • Kruidenthee en water: het drinken van kruidenthee, zoals gember-, munt- of venkelthee, en voldoende water (eventueel met citroen) bevordert de spijsvertering zonder extra gasvorming. Voeg voor een frisse smaak aan je water verse munt, bessen, een schijfje limoen, meloen of citroensap toe in plaats van suikerhoudende of koolzuurhoudende dranken. Als je per sé bubbels wilt, kies dan voor licht bruisend water, wat minder gas bevat.

Voedselintolerantie test

  • Bij mensen met winderigheid en rommelende darmen komen voedselintoleranties vaker voor.
  • Een voedselintolerantie geeft klachten omdat bepaald voedsel slecht verteerd wordt.
  • Tot 287 voedselintoleranties kunnen worden getest.
  • Kom te weten of een voedselintolerantie de oorzaak van jouw klachten kan zijn

Onze testen zijn informatief bedoeld en dienen niet als diagnose. Ga voor het stellen van een diagnose naar de huisarts.

Tips om achter een trigger te komen

1. Houd een voedingsdagboek bij en bekijk de ingrediëntenlijst

Door een voedingsdagboek bij te houden, kun je beter inzicht krijgen in je persoonlijke triggers en de impact van specifieke voedingsmiddelen op je klachten. Daarnaast is het belangrijk om de ingrediëntenlijst van voedingsproducten zorgvuldig te controleren om de beste keuzes te maken die geschikt zijn. In veel producten zit bijvoorbeeld ui en knoflook toegevoegd en als je hier niet tegen kunt is het wel belangrijk om te weten in welke producten dit zit. Een diëtist of voedingsdeskundige kan jou helpen om samen verpakkingen van producten grondig te lezen.

2. Kies voor een intolerantietest en ontdek waar je intolerant voor bent

Je hebt eerder kunnen lezen welke voeding bekendstaat als gasvormend. Echter verschilt dit per persoon. Wil je een uitgebreider inzicht krijgen in welke specifieke voeding bij jou winderigheid veroorzaakt? Dan kun je aanvullend een van onze intolerantie-testen doen. Op die manier kun je tot wel 287 voedingsmiddelen testen, zoals groenten, granen, noten, zaden, peulvruchten, fruit, eieren, melkproducten, koffie, thee, paddenstoelen, vis, zeevruchten, vlees en kruiden. Zo ontdek je op een makkelijke manier welke voeding je wel of beter niet kunt eten. Doe de intolerantie-test en kom erachter waar jij wel en niet tegen kunt!

3. Kom achter de drempelwaarde waar je wel tegen kunt

Een intolerantie is anders dan een allergie. Bij een allergie moet je het voedingsmiddel in zijn geheel vermijden, terwijl bij een intolerantie vaak een bepaalde hoeveelheid goed verdragen kan worden. Zo kan het zijn dat je best een klein beetje gebakken ui kunt verdragen, maar dat je last krijgt bij gerechten met veel ui, zoals uiensoep of hachee. Hetzelfde kan het geval zijn bij knoflook. Misschien kun je een klein beetje knoflookpoeder prima verdragen, terwijl knoflooksaus zorgt voor winderigheid. In dat geval kun je beter zelf een beetje knoflook toevoegen, zodat je het zelf in de hand hebt. Naast de hoeveelheid van een trigger kunnen combinaties van verschillende intoleranties eten ook voor meer klachten zorgen. Dan gaat bijvoorbeeld één product zoals ui wel goed, maar niet als je het combineert met de andere trigger knoflook. Daarom is het belangrijk om triggers apart te introduceren.

Wil je weten hoeveel je van een bepaalde trigger kunt verdragen? Neem dan contact op met een diëtist die samen met jou voedsel introduceert tot een bepaalde drempel die bij jou te tolereren is. Dit kan met een bepaald opbouwschema waarbij je begint bij een heel kleine hoeveelheid. Telkens wordt dit verhoogd tot een drempel waarbij het klachten geeft bij jou. Zo kun je op een verantwoorde manier weer uitbreiden wat je kunt eten.

Weekmenu en recepten tegen winderigheid

Je hebt hierboven kunnen lezen wat je beter wel en niet kunt eten als je last hebt van winderigheid. Daarnaast heb je ook meer kunnen lezen over hoe je kunt testen waar je intolerant voor bent. Om het nog meer praktisch te maken, kun je hieronder een weekmenu vinden met wat je kunt eten om winderigheid te verhelpen. Daarnaast vind je recepten met producten die over het algemeen niet gasvormend zijn.

Weekmenu om winderigheid te verhelpen

Hieronder vind je een weekmenu die kan helpen om winderigheid te verminderen. Dit weekmenu bevat voedingsmiddelen die over het algemeen als niet gasvormend worden beschouwd. Houd er rekening mee dat individuele tolerantie kan variëren, dus het is belangrijk om te luisteren naar je eigen lichaam en eventuele symptomen te noteren in een eetdagboekje.



Dag Ontbijt Lunch Diner

Maandag

Griekse yoghurt of lactosevrije yoghurt met met zelfgemaakte notengranola, banaan en aardbeien.

Glutenvrije of volkoren wrap met ½ avocado, sla, komkommer en een handje walnoten.

Speltpasta met gehakt en gebakken courgette, paprika en wortelsaus.

Dinsdag

Smoothie van gemberrasp, bessen, banaan en een handvol spinazie.

Salade met fetakaas, gegrilde courgette en spinazie.

Gebakken zalmfilet met gestoomde courgette, spinazie en gnocchi.

Woensdag

Kokosyoghurt met een ½ banaan, aardbeien, bramen en venkelzaad (zie ontbijtrecept).

Zelfgemaakte courgettesoep met een speltcracker met harde kaas.

Gebakken tofu met geroosterde venkel, bietjes en quinoa.

Donderdag

Smoothie bowl met ongezouten noten, spinazie en papaja of ananas.

Salade van rucola, komkommer, wortel en scrambled egg met een lichte olijfoliedressing.

Gebakken kipfilet met courgette, puntpaprika en een portie quinoa.

Vrijdag

Havermout met amandelmelk, een peer en blauwe bessen.

Glutenvrij brood met roomboter, kalkoenfilet en plakjes komkommer.

Gebakken kabeljauw van de haas met groene en witte asperges en zilvervliesrijst (zie diner-recept).

Zaterdag

Twee sneetjes glutenvrij brood met roomboter en harde kaas.

Gegrilde polenta met gegrilde aubergine en zelfgemaakte pesto zonder knoflook (zie lunchrecept).

Taco's met (vegetarisch) gehakt, sla, paprika en komkommer.

Zondag

Boekweitpannenkoek met amandelpasta, banaan en frambozen.

Kipfiletsalade met spinazie, olijven (zonder knoflook) komkommer en wat azijn.

Ovenschotel met tonijnsteak, pompoen, aubergine en tomaat.

Weekmenu

Maandag

Ontbijt: Havermout van havermout(vlokken) naturel, amandelmelk, peer en een handvol blauwe bessen.

Lunch: Quinoasalade (zie lunchrecept).

Diner: Volkorenpasta met gebakken verse, ongekruide en onbewerkte kipfilet, bleekselderij, courgette en peterseliesaus (eventueel met bouillonpoeder zonder gist).

Dinsdag

Ontbijt: Twee sneetjes volkorenbrood met roomboter en abrikozenmarmelade.

Lunch: Zelfgemaakt linzensoep, eventueel met een sneetje volkorenbrood.

Diner: Gegrilde zalm (diepvries) met gestoomde bloemkool, Chinese kool en zilvervliesrijst.

Woensdag

Ontbijt: Scrambled eggs (alleen van het eigeel) met broccoli en ui.

Lunch: Clubsandwich van plakjes kipfilet (zelf gebakken en ingevroren in plakjes), roomkaas naturel (lactosevrij indien nodig), komkommer en rucola.

Diner: Andijviestamppot met aardappel en eventueel jonge kaas.

Donderdag

Ontbijt: Histaminearme fruitsmoothie (zie ontbijtrecept).

Lunch: Zelfgemaakte aspergesoep met lactosevrije melk.

Diner: Gebakken tofu naturel met bleekselderij, courgette en bulgur.

Vrijdag

Ontbijt: Griekse yoghurt met bramen, druiven en gepofte quinoa.

Lunch: Twee sneetjes volkorenbrood met roomboter, jonge kaas en komkommer.

Diner: Rundvleesstoofpot met wortels, rode kool en gekookte aardappelen.

Zaterdag

Ontbijt: Twee sneetjes volkorenbrood met roomboter en appelstroop.

Lunch: Kipfiletsalade van gebakken verse, ongekruide, onbewerkte kipfilet met komkommer, sla en olijfoliedressing.

Diner: Vegetarische hartige taart (zie diner-recept).

Zondag

Ontbijt: Appel-bessensmoothie.

Lunch: Zelfgemaakte courgette-broccolisoep.

Diner: Zelfgemaakte bonenburger (van kikkererwten, soja en eigeel) en zelfgemaakte aardappelfrietjes met sla en komkommer.

Tip: Voorzie je maaltijden van lichte kruiden zoals peterselie, basilicum, munt en dille om je spijsvertering te ondersteunen zonder winderigheid te verergeren. Maak gebruik van olijfolie, kokosolie, roomboter of plantaardige boter om te bakken. Maak liever zelf een saus, zoals een wortel-, paprika-, pompoen- of lactosevrije roomsaus. Beperk pittige kruiden, peulvruchten en gefermenteerde voedingsmiddelen die gasvorming kunnen bevorderen.

Recepten om winderigheid te verminderen

Onderstaande recepten zijn speciaal voor mensen die last hebben van winderigheid en hier vanaf willen komen. Ze bevatten voedingsmiddelen en ingrediënten die niet bekendstaan als gasvormend.

Ontbijt recept tegen winderigheid: kokosyoghurt met venkelzaad

Ontbijt tegen winderigheid


Hieronder vind je een recept voor een heerlijke kokosyoghurt met fruit en venkelzaad, speciaal om winderigheid te verminderen. Deze combinatie is niet alleen voedzaam, maar helpt ook je spijsvertering te ondersteunen. Pas het recept aan naar jouw smaak en geniet van een licht, verfrissend ontbijt.

Ingrediënten:

  • 1 kopje kokosyoghurt (zonder toegevoegde suikers)

  • ½ banaan (in plakjes)

  • 5 aardbeien (in plakjes)

  • ¼ kopje verse bramen

  • ½ theelepel venkelzaad

Bereidingswijze:

  1. Schep de kokosyoghurt in een kom.

  2. Verdeel de plakjes banaan en aardbeien over de yoghurt.

  3. Voeg de bramen toe en strooi het venkelzaad eroverheen.

  4. Roer alles voorzichtig door elkaar en geniet meteen van dit gezonde, licht verteerbare ontbijt dat je helpt om winderigheid te verminderen!

Tip: bereid dit recept gelijk als je wakker wordt en wacht een half uurtje, zodat het op kamertemperatuur is. Het is namelijk fijner voor je spijsvertering om voeding te nemen die niet te koud is.

Lunch recept tegen gasvorming: gegrilde aubergine en polenta

Lunch tegen winderigheid


Hieronder vind je een recept voor gegrilde polenta met gegrilde aubergine en zelfgemaakte pesto zonder knoflook. Dit gerecht is licht verteerbaar en helpt gasvorming te verminderen. Het is een smakelijke en voedzame lunch die zacht is voor je spijsvertering.

Ingrediënten:

Voor de polenta en groenten:

  • 1 rol kant-en-klare polenta (in plakken gesneden)

  • 1 kleine aubergine (in dunne plakken gesneden)

  • 2 eetlepels olijfolie

  • Zout en peper naar smaak

Voor de pesto (zonder knoflook):

  • 1 handvol verse basilicumblaadjes

  • 2 eetlepels pijnboompitten

  • 2 eetlepels Parmezaanse kaas (geraspt)

  • 4 eetlepels olijfolie

  • Sap van een ½ citroen

  • Zout en peper naar smaak

Bereidingswijze:

  1. Bereid de polenta en aubergine:

    1. Verhit een grillpan of een gewone koekenpan op middelhoog vuur.

    2. Bestrijk de plakken polenta en aubergine aan beide kanten met olijfolie en bestrooi met zout en peper.

    3. Grill de polenta en aubergine aan beide kanten tot ze goudbruin en zacht zijn (ongeveer 5 minuten per kant).

  2. Maak de pesto:

    1. Voeg de basilicumblaadjes, pijnboompitten, Parmezaanse kaas, olijfolie, citroensap, zout en peper toe aan een keukenmachine of blender.

    2. Mix tot je een gladde pesto krijgt. Proef en voeg indien nodig meer zout, peper of citroensap toe.

  3. Serveer:

    1. Leg de aubergine even op een keukenpapiertje, zodat het meeste vet eraf gaat.

    2. De gegrilde polenta en aubergineplakken kun je daarna op een bord leggen.

    3. Besprenkel licht met de zelfgemaakte pesto en serveer direct.

Meenemen naar werk:

Dit gerecht is perfect om mee te nemen naar je werk! Verdeel de gegrilde polenta, aubergine en pesto in aparte bakjes. Neem de pesto mee in een klein potje en voeg het pas toe vlak voor het eten, zodat alles vers en smakelijk blijft. Je kunt de aubergine en polenta gemakkelijk opwarmen op je werk en de pesto er overheen lepelen voor een frisse smaak. Heb je niet te middelen om de polenta en aubergine op te warmen? Dit gerecht is ook lekker op kamertemperatuur. Haal alles een half uurtje van tevoren uit de koeling.

Bewaartips:

  1. Gegrilde aubergine: bewaar de gegrilde aubergine in een luchtdicht bakje in de koelkast. De aubergine blijft 2-3 dagen goed in de koeling. Warm het op in een koekenpan, de oven of airfryer voordat je het eet.

  2. Polenta: je kunt de gegrilde polenta in de vriezer bewaren. Leg de plakken polenta op een bakplaat en vries ze eerst los in. Daarna kun je ze in een afgesloten diepvrieszakje of bakje bewaren. In de vriezer blijft de polenta tot 2 maanden goed. Laat het ontdooien in de koelkast en warm het op in de pan of oven.

  3. Pesto zonder knoflook: bewaar de zelfgemaakte pesto in een klein, luchtdicht potje in de koelkast. De pesto blijft ongeveer 5-7 dagen vers in de koeling. Zorg ervoor dat er altijd een laagje olijfolie bovenop de pesto zit om het langer vers te houden.

Diner-recept tegen winderigheid: kabeljauw van de haas met asperges

Diner tegen winderigheid


Hieronder vind je een recept voor gebakken kabeljauw van de haas met groene en witte asperges, lactosevrije roomsaus en zilvervliesrijst. Dit diner is licht verteerbaar en helpt gasvorming te verminderen. Het is een gezonde en smakelijke maaltijd, ideaal voor het avondeten. Dit recept is voor twee personen.

Ingrediënten:

Voor de kabeljauwhaasjes, groenten en rijst:

  • 2 kabeljauwhaasjes

  • 150 g groene asperges

  • 150 g witte asperges

  • 1 kopje zilvervliesrijst

  • 2 eetlepels olijfolie

  • Zout en peper naar smaak

  • Citroensap (naar smaak)

Voor de lactosevrije roomsaus:

  1. 200 ml lactosevrije kookroom

  2. 1 theelepel citroensap

  3. Zout en peper naar smaak

  4. Verse dille of peterselie (optioneel, voor garnering)

Bereidingswijze:

  1. Bereid de rijst:

    1. Kook de zilvervliesrijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.

    2. Kook droog of giet af en zet de rijst apart.

  2. Bereid de asperges:

    1. Schil de witte asperges en snijd de harde uiteinden van zowel de groene als witte asperges af.

    2. Kook de asperges in licht gezouten water gedurende 8-10 minuten, tot ze zacht maar nog stevig zijn. Giet af en zet apart.

  3. Bak de kabeljauw:

    1. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur.

    2. Bestrooi de kabeljauwhaasjes met zout, peper en een beetje citroensap.

    3. Bak de kabeljauwhaasjes 3-4 minuten aan elke kant tot ze goudbruin en gaar zijn.

    4. Haal ze uit de pan en houd warm.

  4. Maak de lactosevrije roomsaus:

    1. Voeg de lactosevrije kookroom en citroensap toe en laat het mengsel een paar minuten zachtjes koken.

    2. Breng op smaak met zout en peper.

    3. Voor extra smaak kun je wat verse dille of peterselie toevoegen.

  5. Serveer:

    1. Verdeel de rijst over de borden, leg de asperges ernaast en plaats de gebakken kabeljauw bovenop.

    2. Lepel de lactosevrije roomsaus over de kabeljauw en asperges.

    3. Garneer eventueel met extra verse kruiden.

Geniet van dit heerlijke diner dat je spijsvertering ondersteunt en gasvorming helpt verminderen! Neem niet te veel saus, want dat kan juist klachten geven.

Wat kun je met het resultaat

  • Krijg inzicht in je reactie op 195 voedselintoleranties.
  • Met kleuren (groen - oranje - rood) wordt duidelijk aangegeven hoe sterk je reactie op verschillende producten is.
  • Krijg informatie waar dit voedingsmiddel vaak in wordt verwerkt.
  • In de uitslag krijg je concrete tips die jou helpen bij aanpassen van je dieet.