Wat te doen bij brandend maagzuur

Heb je last van brandend maagzuur en wil je weten wat je eraan kunt doen? Op deze pagina vind je 10 praktische tips om brandend maagzuur te verlichten en onder controle te krijgen. Je ontdekt wat je beter wel en niet kunt eten bij brandend maagzuur (inclusief voorbeelddagmenu) en welke leefstijl helpt om klachten te verminderen en te voorkomen.

Voordat je direct naar oplossingen kijkt, is het belangrijk om inzicht te krijgen in de oorzaken van brandend maagzuur. Deze kunnen variëren van voedingskeuzes en stress tot lichamelijke factoren zoals een middenrifbreuk. Op onze pagina over de oorzaken van brandend maagzuur lees je hier meer over.

Tips bij brandend maagzuur

Brandend maagzuur kan erg vervelend zijn, maar gelukkig zijn er verschillende manieren om je klachten te verlichten en je lichaam te ondersteunen. Hieronder vind je 10 praktische tips die je direct kunt toepassen om je maag en slokdarm te ontlasten.

1. Eet rustig en bewust

Snel eten en weinig kauwen kan maagzuur verergeren. Neem de tijd voor je maaltijd:

  • Kauw goed op je eten: veel mensen kauwen maar een paar keer op een hap voordat ze doorslikken. Probeer eens te tellen hoe vaak jij kauwt, en kijk of je dat aantal kunt verdubbelen. Voor stevig voedsel zoals vlees of brood is zo’n 20 keer kauwen een goed richtpunt. Bij zachtere producten, zoals yoghurt of fruit, hoef je minder vaak te kauwen, maar ook dan helpt bewust eten om je spijsvertering te optimaliseren.
  • Leg tussendoor je bestek neer om niet te schrokken.
  • Vermijd praten tijdens het eten om inslikken van lucht te voorkomen.

Rustig eten zorgt ervoor dat je maag minder snel overvol raakt en het eten beter wordt verteerd, waardoor de kans op brandend maagzuur kleiner wordt.

2. Neem 3 normale maaltijden per dag

Neem 3 maaltijden per dag op een klein bordje om een overvolle maag te voorkomen met maximaal 1 tussendoortje. Daardoor eet je niet te veel en geef je je maag de kans om tussen de maaltijden tot rust te komen.

3. Eet op regelmatige tijden en niet te laat op de avond

Onregelmatig eten of maaltijden overslaan kan zorgen voor schommelingen in de maagzuurproductie en de spijsvertering verstoren. Door vaste eetmomenten aan te houden, voorkom je pieken in de maagzuurproductie en ondersteun je een stabiele spijsvertering. Eet bij voorkeur op tijden dat je goede trek hebt. Als je bij het wakker worden geen honger hebt, is het prima om wat later te ontbijten dan je gewend bent.

Eet maximaal drie uur voor het slapengaan voor het laatst, zodat je niet met een volle maag naar bed gaat. Dit verkleint de kans op reflux en ondersteunt de nachtrust. Drink bij voorkeur ook geen grote hoeveelheden vlak voor het slapen; een klein glas water kan prima, maar veel drinken kan de spijsvertering belasten of je slaap onderbreken doordat je ’s nachts moet plassen.

4. Drink 1,5 - 2 liter per dag, maar niet tijdens het eten

Drink 1,5 - 2 liter water of (kruiden)thee per dag, maar neem het liever voor of 1-1,5 uur na de maaltijd.

  • Tijdens het eten veel drinken, rekt je maag op en verhoogt de druk, wat maagzuur omhoog kan duwen.
  • De pH-waarde van je maagzuur verandert, waardoor je spijsvertering trager kan worden.
  • Minder goede vertering kan leiden tot een opgeblazen gevoel, gasvorming, diarree of obstipatie (verstopping).

Door te drinken voor of ruim na de maaltijd houd je de maaginhoud kleiner en verminder je het risico op reflux en andere spijsverteringsklachten.

5. Ga na het eten niet direct liggen en beweeg voldoende

Liggen kort na het eten vergroot de kans dat maagzuur terugstroomt naar de slokdarm. Blijf liever na de maaltijd even zitten en ga een uurtje later rustig wandelen. Het is belangrijk om dagelijks minimaal 30 minuten te bewegen om obstipatie (verstopping) te voorkomen.

6. Verhoog het hoofdeinde van het bed

Door het hoofdeinde van je bed ongeveer 10 centimeter omhoog te zetten, kun je nachtelijke refluxklachten verminderen. Wanneer je bovenlichaam iets hoger ligt, kan zwaartekracht helpen voorkomen dat maagzuur tijdens het slapen terugvloeit naar de slokdarm. Gebruik een extra kussen of zet je elektrisch bed wat meer omhoog bij het hoofdeinde.

7. Vermijd intensieve inspanning vlak na het eten

Ga liever niet direct sporten na een maaltijd, maar laat je eten minimaal een uur zakken. Intensieve beweging kan namelijk de druk in de buikholte verhogen, wat maagzuurklachten verergert. Je kunt er beter voor kiezen om je maaltijd na het sporten te eten. Dat ondersteunt niet alleen je spijsvertering, maar draagt ook bij aan een beter herstel. Wil je wel iets eten voor het sporten, kies dan iets kleins zoals een handje walnoten of een banaan.

8. Vermijd strakke kleding rond je buik

Strakke broeken en riemen kunnen de druk op je maag verhogen en zo reflux uitlokken. Losse kleding helpt om de natuurlijke spierspanning rond je maag en slokdarm te behouden, waardoor maagzuur minder snel omhoog komt.

9. Zorg voor een gezond gewicht

Overgewicht vergroot de druk op je buik, vooral wanneer je zit of ligt, wat de kans op brandend maagzuur verhoogt. Zelfs een kleine gewichtsafname (5% gewichtsreductie of afname van de buikomvang) kan de druk op je maag verminderen en zo klachten van brandend maagzuur helpen verlichten. Daarbij heeft het ook andere gezondheidsvoordelen, zoals het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten. Een diëtist kan je ondersteunen bij het afvallen.

10. Maagzuurremmers als tijdelijke ondersteuning

Tijdelijk gebruik van maagzuurremmers kan tijdelijk helpen bij maagzuurklachten (maximaal 2-4 weken). Gebruik ze liever niet langdurig.

Let op:

  • Ze lossen de onderliggende oorzaak niet op.
  • Langdurig gebruik kan leiden tot een tekort aan vitamine B12, omdat de opname van deze vitamine afhankelijk is van maagzuur, dat bij langdurige onderdrukking minder beschikbaar is.
  • Symptomen van te weinig maagzuur lijken vaak op symptomen van te veel maagzuur.

Advies: overleg altijd met je huisarts bij blijvende klachten of als je medicatie wilt afbouwen.

Wat niet eten bij brandend maagzuur

Sommige voedingsmiddelen prikkelen de maagwand of verslappen de sluitspier tussen maag en slokdarm, wat brandend maagzuur kan verergeren.

Vermijd daarom:

  • Vetrijke en gefrituurde gerechten: zoals friet, pizza en shoarma.
  • Pittige kruiden: zoals sambal en chilipeper.
  • Zware, vetrijke bereidingen: bijvoorbeeld bakken in veel olie of boter.
  • Kant-en-klare sauzen en soepen: en andere varianten die zwaar vallen.
  • Zure producten: zoals tomatensaus, citrusvruchten en vruchtensappen.
  • Suikerrijke voedingsmiddelen: zoals chocolade, taart en ander zoetigheid.
  • Koffie: cafeïne en andere stoffen verslappen de sluitspier tussen slokdarm en maag.
  • Alcoholische dranken: ook alcoholvrij bier/wijn – deze verslappen de sluitspier en stimuleren de maagzuurproductie; alcoholvrije varianten bevatten vaak nog alcohol, koolzuur of zuren.
  • Frisdranken: inclusief suikervrije varianten – bevatten vaak koolzuur en zuren die de maag kunnen irriteren en de kans op reflux vergroten.
  • Rauwe ui en knoflook: kunnen de maag en darmen irriteren.
  • Kauwgom en snoep: zorgen voor inslikken van lucht en bevatten vaak zoetstoffen die gasvorming veroorzaken.

Door deze producten te beperken of te vermijden, kun je maagzuurklachten vaak aanzienlijk verminderen. Het Voedingscentrum benadrukt dat de reactie op voedingsmiddelen bij brandend maagzuur per persoon kan verschillen. Wat bij de één klachten veroorzaakt, hoeft bij een ander geen problemen te geven. Het is daarom belangrijk om te ontdekken welke voedingsmiddelen jouw klachten verergeren en deze te vermijden. Wil je persoonlijk advies waarbij je te weten komt welke voeding jij beter kunt vermijden? Overweeg dan een intolerantie test.

Voedselintolerantie test

  • Bij mensen met (brandend) maagzuur komen voedselintoleranties vaker voor.
  • Een voedselintolerantie geeft klachten omdat bepaald voedsel slecht verteerd wordt.
  • Tot 287 voedselintoleranties kunnen worden getest.
  • Kom te weten of een voedselintolerantie de oorzaak van jouw klachten kan zijn

Wat wel eten bij brandend maagzuur

Bij brandend maagzuur is het belangrijk om voeding te kiezen die de maag niet irriteert en de spijsvertering ondersteunt. Lichte, maagvriendelijke maaltijden helpen om klachten te verminderen en de druk in de buikholte laag te houden.

Kies daarom voor:

  • Vezelrijke en gevarieerde voeding: een vezelrijke voeding ondersteunt een goede darmwerking en voorkomt obstipatie (verstopping), wat indirect de druk op de maag kan verlagen. Kies voor volkoren granen zoals volkorenbrood, havermout en zilvervliesrijst. Eet dagelijks minimaal 200 gram groenten en twee stuks fruit.
  • Havermout met amandelmelk en banaan: havermout is lichtverteerbaar en rijk aan oplosbare vezels. Amandelmelk is een zachte keuze zonder irriterende bestanddelen en banaan helpt om de maagwand te beschermen.
  • Gestoomde groenten: gekookte of gestoomde groenten zoals broccoli, courgette en wortels zijn licht voor de maag, leveren belangrijke voedingsstoffen en bevatten geen zuren of prikkelende stoffen.
  • Mager vlees, vis, tofu of ei: kies voor lichtverteerbare eiwitten zoals kipfilet, kalkoenfilet, ei, tofu of witte vissoorten zoals kabeljauw. Kook of stoom deze of bak ze in een beetje olijfolie, of doe ze in de oven of airfryer.
  • Lichte kruiden: gebruik milde, niet-scherpe kruiden zoals peterselie, basilicum en oregano om je maaltijden smaak te geven zonder de maagwand te irriteren.
  • Rustgevende dranken: gemberthee en kamillethee zijn goede keuzes bij maagzuurklachten. Ze kunnen de maag tot rust brengen en helpen om de spijsvertering te kalmeren. Ook venkelthee en pepermuntthee kunnen een goede keuze zijn.

Voorbeelddagmenu bij brandend maagzuur

Ontbijt: schaaltje havermout met amandelmelk, een halve banaan in plakjes en een rijpe perzik.

Tip: start de dag met een glas lauwwarm water met een paar schijfjes verse gember om je spijsvertering zachtjes op gang te brengen. Neem dit voor je ontbijt.

Lunch: zilvervliesrijstsalade met geraspte wortel, komkommer en stukjes gebakken kipfilet, koolvis of tofu met een beetje dressing van olijfolie.

Middagtussendoortje (kies één optie):

  • Een volkoren cracker met hummus
  • Een paar plakjes meloen
  • Handje ongezouten walnoten of amandelen (25 gram)

Diner: gestoomde kabeljauw, broccoli en wortel met een kleine portie zilvervliesrijst en peterselie (op het laatst toevoegen). Vegan alternatief: gebakken tempeh.

In de loop van de avond: een kopje venkel- of kamillethee om de maag tot rust te brengen.

Wat kun je met het resultaat

  • Krijg inzicht in je reactie op 195 voedselintoleranties.
  • Met kleuren (groen - oranje - rood) wordt duidelijk aangegeven hoe sterk je reactie op verschillende producten is.
  • Krijg informatie waar dit voedingsmiddel vaak in wordt verwerkt.
  • In de uitslag krijg je concrete tips die jou helpen bij aanpassen van je dieet.

Brandend maagzuur helpen voorkomen

Veel gevallen van brandend maagzuur zijn te voorkomen door kleine veranderingen in je leefstijl- en eetgewoonten:

  1. Eet drie normale maaltijden per dag, met maximaal één tussendoortje.
  2. Vermijd vet, zuur en pittig eten.
  3. Eet niet vlak voor het slapen en blijf nog even rechtop zitten na het eten.
  4. Beweeg dagelijks minimaal 30 minuten, maar wacht minstens één uur na het eten.
  5. Drink voldoende tussen de maaltijden door (1,5 - 2 liter).
  6. Bouw ontspanning in, bijvoorbeeld door yoga of meditatie.
  7. Zorg voor minimaal 8 uur slaap per nacht.
  8. Houd je gewicht op peil.

Aanbevolen test bij maagzuur

Bij aanhoudende klachten is het belangrijk om gericht te testen. Deze testen geven meer inzicht in de onderliggende oorzaak:

  • Intolerantie test: wanneer jouw klachten vaak ontstaan na bepaalde voeding (zoals gluten, zuivel of soja), kan een intolerantie de oorzaak zijn. Kom er met deze test achter welke voeding je beter kunt vermijden of verminderen.
  • Histamine-intolerantie test: als je klachten verergeren na histaminerijke voeding, zoals kaas, wijn of tomaten, kan een histamine-intolerantie meespelen. Met deze test ontdek je of jouw lichaam moeite heeft om histamine goed af te breken.
  • Helicobacter pylori test: bij terugkerend brandend maagzuur of maagpijn kan deze test een infectie met Helicobacter pylori opsporen. Deze bacterie kan het maagslijmvlies aantasten. Binnenkort is deze test beschikbaar.
  • Verteringstest: deze test meet of je vetten, koolhydraten en vezels goed kunt verteren. Een slechte spijsvertering kan namelijk bijdragen aan refluxklachten. Daarbij krijg je met deze test inzicht in de pH-waarde (zuurtegraad), consistentie en kleur van je ontlasting. Bekijk de verteringstest.

Inzicht in oorzaken brandend maagzuur

Voedselintolerantie test
  • Kom te weten of brandend maagzuur door een voedselintolerantie veroorzaakt wordt
  • Tot 287 voedingsmiddelen kunnen worden onderzocht
  • Betrouwbaar onderzoek gespecialiseerd laboratorium
199,00

 

 

Onze testen zijn informatief bedoeld. Enkel de (huis)arts kan een diagnose stellen. Daarom is het essentieel om bij vermoeden van darmziekte of -aandoening contact op te nemen met je huisarts. Neem bij bloed in de ontlasting, hevige onverklaarbare buikpijn en/of ongewenst gewichtsverlies direct contact op met een arts.

Wanneer professionele hulp inschakelen?

Maagzuur kan meer zijn dan een vervelende klacht en soms is professionele hulp nodig. Als je last hebt van aanhoudend brandend maagzuur dat niet verbetert met aanpassingen in voeding of leefstijl, is het verstandig om een arts te raadplegen. Bloed in de ontlasting of zwartgekleurde ontlasting kan wijzen op een bloeding in de maag of darmen. Neem in dit geval spoedig contact op met je huisarts.

Heb je pijn bij het slikken, ernstig gewichtsverlies of aanhoudende misselijkheid? Dit kan een teken zijn van een ernstiger probleem zoals een ontsteking of een maagzweer. Nachtelijke klachten die je slaap verstoren kunnen ook duiden op een onderliggende aandoening. Ga bij langdurige of verergerende maagzuurklachten naar je huisarts voor een gerichte behandeling. Tijdig hulp zoeken, voorkomt complicaties en zorgt ervoor dat je gezondheid niet verder wordt aangetast.

Heeft je huisarts of specialist al onderzoek gedaan en zijn ernstige ziekten uitgesloten? Dan bieden onze testen, zoals de Helicobacter pylori test (binnenkort beschikbaar), verteringstest en intolerantie test, een laagdrempelige manier om aanvullende inzichten te krijgen en gericht aan je gezondheid te werken.

Bronnen

1. Nederlandse Vereniging van Maag-Darm-Leverartsen (NVMDL). (2024). Gastro-oesofageale refluxziekte (GORZ) – Richtlijn. Richtlijnendatabase. Beoordeeld op 14 oktober 2024. Lees meer

2. Scheffer, R. C. H., Bredenoord, A. J., & Smout, A. J. P. M. (2010). Richtlijn gastro-oesofageale refluxziekte. Nederlandse Vereniging van Maag-Darm-Leverartsen (NVMDL). Oktober 2010. Lees meer

3. Hooymans, C. D., Numans, M. E., Quartero, A. O., Smeink, P., Van den Berg, L., Van den Donk, M., & Van der Weele, G. M. (2021). NHG-Standaard Maagklachten (M36). Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Gepubliceerd maart 2021, herzien april 2025. Lees meer

4. Katz, P. O., Gerson, L. B., & Vela, M. F. (2022). Guidelines for the Diagnosis and Management of Gastroesophageal Reflux Disease. American Journal of Gastroenterology, 117(1), 27–56. Lees meer

5. Ness-Jensen, E., Hveem, K., El-Serag, H. B., & Lagergren, J. (2021). Lifestyle intervention in gastroesophageal reflux disease. Clinical Gastroenterology and Hepatology, 19(10), 2034–2043. Lees meer

6. Vakil, N., van Zanten, S. V., Kahrilas, P., Dent, J., & Jones, R. (2006). The Montreal definition and classification of gastroesophageal reflux disease: a global evidence-based consensus. American Journal of Gastroenterology, 101(8), 1900–1920; quiz 1943. Lees meer

7. Zhang, M., Hou, Z.-K., Huang, Z.-B., Chen, X.-L., & Liu, F.-B. (2021). Dietary and lifestyle factors related to gastroesophageal reflux disease: A systematic review. Therapeutics and Clinical Risk Management, 17, 305–323. Lees meer

8. Özenoğlu, A., Anul, N., & Özçelikçi, B. (2023). The relationship of gastroesophageal reflux with nutritional habits and mental disorders. Human Nutrition & Metabolism, 33, 200203. Lees meer

9. Karamanolis, G., Theofanidou, I., Yiasemidou, M., Giannoulis, E., Triantafyllou, K., & Ladas, S. D. (2008). A glass of water immediately increases gastric pH in healthy subjects: A randomized controlled trial. Digestive Diseases and Sciences, 53(12), 3128–3132. Lees meer

10. Elbehiry, A., Marzouk, E., Aldubaib, M., Abalkhail, A., Anagreyyah, S., Anajirih, N., Almuzaini, A. M., Rawway, M., Alfadhel, A., Draz, A., & Abu-Okail, A. (2023). Helicobacter pylori infection: Current status and future prospects on diagnostic, therapeutic and control challenges. Antibiotics (Basel), 12(2), 191. Lees meer

11. Voedingscentrum. (z.d.). Brandend maagzuur (reflux). Voedingscentrum. Geraadpleegd op 29 april 2025. Lees meer