Janna Koopman
Door: Janna Koopman, diëtist darmgezondheid
Door: Janna Koopman
diëtist darmgezondheid

Eindredactie: Sam Bracke, content specialist & bewegingsdeskundige

Wat een intolerantie voor kaas is plus de symptomen

Een intolerantie voor kaas verwijst naar een lichamelijke reactie die mensen ervaren na het consumeren van kaas. Eigenlijk is er geen sprake van een echte intolerantie voor kaas, maar heb je meestal te maken met één van de drie onderstaande begrippen:

  • Lactose-intolerantie: dit is de meest voorkomende vorm van een intolerantie voor kaas. Mensen met lactose-intolerantie hebben moeite met het verteren van lactose, een suiker die in melk en zuivelproducten voorkomt, waaronder kaas. Na het eten van kaas en melkproducten kunnen ze symptomen ervaren zoals buikpijn, krampen, gasvorming, een opgeblazen gevoel, misselijkheid, diarree, brijige ontlasting (plakkerige ontlasting) of obstipatie (verstopping). Wil je weten wat lactose is en wat de symptomen, testen en behandelingen zijn bij een intolerantie voor lactose? Bekijk dan de pagina over lactose-intolerantie.
  • Histamine-intolerantie: sommige kazen, vooral gerijpte kazen, bevatten hogere niveaus van histamine, een natuurlijke stof die in voedingsmiddelen voorkomt. Mensen met een histamine-intolerantie kunnen overgevoelig zijn voor histamine en kunnen symptomen ontwikkelen zoals hoofdpijn, huiduitslag, jeuk, spijsverteringsproblemen en meer wanneer ze kaas eten. Je leest er alles over op onze pagina over histamine-intolerantie.
  • Allergische reactie op kaas: in zeldzame gevallen kunnen mensen een echte allergie voor kaas ontwikkelen, waarbij hun immuunsysteem reageert op eiwitten in de kaas. Dit kan leiden tot ernstige allergische reacties zoals zwelling, netelroos, ademhalingsproblemen en in sommige gevallen anafylaxie. Anafylaxie is een ernstige allergische reactie die kan leiden tot levensbedreigende symptomen zoals ademhalingsproblemen, zwelling van de keel, lage bloeddruk en bewustzijnsverlies. Het is een medisch noodgeval dat onmiddellijke behandeling vereist.

Overige symptomen die voor kunnen komen bij een reactie op kaas zijn misselijkheid, vermoeidheid en algemeen onwel zijn (zwakte, vermoeidheid en ongemak). De symptomen van een vermoedelijke intolerantie voor kaas kunnen variëren van persoon tot persoon en kunnen afhangen van het type kaas dat wordt geconsumeerd en de individuele gevoeligheid.

Meestal is er dus geen sprake van een intolerantie voor kaas. Een intolerantie voor lactose of histamine is veel waarschijnlijker. Bekijk die pagina’s om te zien waar jij je het meeste in herkent. Heb je hevige klachten die steeds erger worden? Neem dan contact op met je (huis)arts of specialist voor het stellen van de juiste diagnose, zodat je daarna ook een gericht dieet kunt krijgen. Heb je milde klachten die vervelend zijn, dan kan een intolerantie test je verder helpen om meer inzicht te krijgen in de oorzaken van je klachten.

Hoe testen op een intolerantie voor kaas of variant?

Het testen op een vermoedelijke intolerantie voor kaas kan worden gedaan met behulp van een voedselprovocatietest, waarbij je gedurende een bepaalde periode kaas uit je dieet elimineert en vervolgens de symptomen in de gaten houdt. Als de symptomen verminderen of verdwijnen tijdens de eliminatiefase en weer optreden wanneer je kaas opnieuw introduceert, kan dit wijzen op een intolerantie. Doe dit onder begeleiding van een diëtist om te zorgen dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt en voorkomt dat je nog meer symptomen krijgt.

Intolerantie

Wij bieden ook testen aan om erachter te komen of je tolerant bent voor kaas en melkproducten. Aangezien de symptomen erg kunnen lijken op die van een histamine-intolerantie, raden wij ook deze test aan. Daarnaast word je op honderden andere voedingsmiddelen getest voor een compleet beeld. Op die manier krijg je aanzienlijk meer inzicht in de oorzaken van je klachten.

  • Voedselintolerantie-test plus: krijg inzicht in je reactie op 195 voedselintoleranties met de categorieën groenten, granen & zaden, peulvruchten, fruit, noten, ei, melk, kaas*, koffie & thee, superfoods en paddenstoelen. Op deze manier kun je voedselintoleranties en gevoeligheden opsporen die symptomen als spijsverteringsklachten, huiduitslag en vermoeidheid kunnen veroorzaken.
  • Voedselintolerantie-test pro: het meest uitgebreide pakket, waarbij je getest wordt op wel 287 voedsel intoleranties, zoals groenten, granen & zaden, peulvruchten, fruit, noten, ei, melk, kaas*, koffie & thee, superfoods, paddenstoelen, vis & zeevruchten, vlees, kruiden en overige.
  • Histamine-intolerantie test: de histamine-intolerantie test laat zien of jouw histamine verhoogd is en wat de hoeveelheid histamine in jouw darmen is. Is deze verhoogd, dan krijg je van ons praktische tips hoe je het histamine-niveau in je lichaam weer kunt normaliseren.

* Bij zowel de voedselintolerantie-test Plus als Pro worden de volgende melkproducten en kazen getest: karnemelk, Camembert, Emmentaler, Gouda, Hüttenkäse, koemelk, Mozzarella, Parmezaanse kaas, koemelk Bos d 4* (Alpha - Lactalbumine), koemelk Bos d 5* (Bèta - Lactoglobuline), koemelk Bos d 8* (Caseïne), buffelmelk, kamelenmelk, geitenkaas, geitenmelk, kwartelei, eiwit, eigeel, schapenkaas en schapenmelk. Onze testen zijn informatief bedoeld. Het stellen van de diagnose van een intolerantie kan alleen door een (huis)arts of allergoloog worden gesteld.

* Onze testen zijn informatief bedoeld. Enkel de (huis)arts kan de diagnose stellen. Daarom is het essentieel om bij vermoeden van fructose-intolerantie contact op te nemen met je huisarts.

Welke kazen wel en niet kunnen bij lactose-intolerantie

Harde kazen wel

Harde kazen zoals oude kaas, Goudse, Maaslander, Maasdammer, Edammer, Leidse kaas en Friese Nagelkaas bevatten zeer weinig tot geen lactose. Het lactosegehalte in harde kaas wordt namelijk tijdens het rijpingsproces vrijwel volledig afgebroken, waardoor het lactosegehalte in harde kaas verwaarloosbaar is. Dit maakt harde kaas doorgaans veilig voor mensen met lactose-intolerantie om te consumeren. Jonge kaas heeft een kortere rijpingstijd dan oude kaas. Dit komt doordat tijdens het rijpingsproces meer lactose wordt afgebroken naarmate de kaas langer rijpt. De lactosegehaltes per 100 gram zijn verwaarloosbaar in harde kazen, zoals Goudse kaas (0,0 gram), Edammer (0,0 gram), en Parmezaanse kaas (0,0 gram).

Zachte kazen met mate

Voor zachte kazen en spreads geldt dat ze over het algemeen wel lactose bevatten en daarom met mate geconsumeerd moeten worden. Enkele voorbeelden van de hoeveelheid lactose in zachte kazen zijn Brie 60+ (1,0 gram), Cottage cheese (variërend per merk tussen circa 1,82 en 4,64 gram), Hüttenkäse (variërend per merk tussen 1,6 en 3,0 gram), Monchou (2,4 gram), Smeerkaas 20+ (3,33 gram), Roomkaas (Philadelphia) (4,0 gram) en Mozzarella (4,8 gram).

Lactosevrije kazen

Voor mensen met een zeer ernstige lactose-intolerantie zijn er lactosevrije kazen verkrijgbaar in de meeste supermarkten. Deze zijn te herkennen aan het label "lactosevrij". Je leest hier meer over in ons artikel over lactose-intolerantie.

Het Voedingscentrum raadt aan om de calciumbehoefte niet alleen uit kaas te halen, vanwege het hogere vet- en zoutgehalte in kaas in vergelijking met vloeibare zuivel. Vul daarom je voeding aan met calcium door yoghurt of (plantaardige) melk te nemen, naast kaas.

Voedselintolerantie test

  • Kom te weten of er bij jou sprake is van een voedselintolerantie.
  • Je ziet waarvoor je precies intolerant bent door 196 voedingsmiddelen te testen.
  • De intolerantie test kun je makkelijk zelf afnemen.
  • Jouw sample wordt in een gespecialiseerd lab onderzocht voor een betrouwbaar resultaat.

Wanneer naar de dokter?

Heb je na het eten van kaas regelmatig buikpijn, krampen, diarree, huidklachten, hoofdpijn of andere klachten die langer dan twee tot drie weken aanhouden? Neem dan contact op met je huisarts, zeker bij alarmsymptomen zoals bloed bij de ontlasting, onverklaard gewichtsverlies, benauwdheid, zwelling of ernstige allergische reacties. Start niet uit jezelf met een lactosevrij of histaminearm dieet voordat er onderzoek is gedaan, omdat het op die manier moeilijk is om de juiste diagnose te stellen.

Een arts kan met anamnese, lichamelijk onderzoek en aanvullende diagnostiek, zoals een lactose-ademtest, bloedonderzoek of een allergietest, beoordelen of je klachten veroorzaakt worden door lactose-intolerantie, histamine-intolerantie, een melkeiwitallergie of een andere oorzaak. Indien nodig kan de arts je doorverwijzen naar een diëtist of allergoloog voor verdere begeleiding en behandeling.

Wanneer ernstige oorzaken door arts of specialist zijn uitgesloten, kunnen onderstaande testen helpen om je klachten verder in kaart te brengen: de intolerantie test plus of intolerantie test pro om intoleranties en gevoeligheden voor specifieke voedingsmiddelen, waaronder verschillende kazen en melkproducten, te meten. Daarbij kan een histamine-intolerantie test zinvol zijn om te onderzoeken of je een verhoogde kans op een histamine-intolerantie hebt. Deze inzichten helpen bij het opstellen van een gericht voedingsplan en herstelstrategie.

Bronnen

1. Hektor, T. (2025). Validation of Enzytec™ Liquid Combi Lactose/D-Galactose for enzymatic determination of lactose and D-galactose in selected foods: Official Method 2024.10 First Action. Journal of AOAC International. Lees meer

2. Hassan., et al. (2025). Histamine intolerance and the association with chronic idiopathic urticaria in patients with small intestinal bacterial overgrowth. American Journal of Clinical Medicine Research, 2025(6), 1–8. Lees meer

3. Vandenplas, Y., Broekaert, I., Domellöf, M., & Szajewska, H. (2024). An ESPGHAN position paper on the diagnosis, management, and prevention of cow’s milk allergy. Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition. Lees meer

4. Lo Pizzo, M., Pratelli, G., Tamburini, B., Badami, G. D., Galioto, S., Di Bella, S., … & Rossi, F. (2024). Cow’s milk: A benefit for human health? Omics tools and precision nutrition for lactose intolerance management. Nutrients, 16(2), Article 320. Lees meer

5. Gajowniczek-Ałasa, D. (2023). Exploring the interplay: Histamine intolerance as a mediator and manifestation of gastrointestinal disorders. Żywności i Dietetyki, 12, 90–96. Lees meer

6. Baghlaf, M. A., & Eid, N. M. S. (2021). Prevalence, risk factors, clinical manifestation, diagnosis aspects and nutrition therapy in relation to both IgE and IgG cow’s milk protein allergies among a population of Saudi Arabia: A literature review. Current Research in Nutrition and Food Science Journal, 9(2), 558–567. Lees meer

7. Shulpekova., et al. (2021). Food intolerance: The role of histamine. Nutrients, 13(9), 3207. Lees meer

8. Schnedl., et al. (2021). Histamine intolerance originates in the gut. Nutrients, 13(4), 1262. Lees meer

9. Keith, J. N. (2020). Lactose intolerance and milk protein allergy. Current Treatment Options in Gastroenterology, 18(2), 164–172. Lees meer

10. Storhaug, C. L., Fosse, S. K., & Fadnes, L. T. (2017). Country, regional, and global estimates for lactose malabsorption in adults: A systematic review and meta-analysis. The Lancet Gastroenterology & Hepatology, 2(10), 738–746. Lees meer

11. Turnbull, J. L., Adams, H. N., & Gorard, D. A. (2015). The diagnosis and management of food allergy and food intolerances. Alimentary Pharmacology & Therapeutics, 41(1), 3–25. Lees meer

12. Koletzko, S., Niggemann, B., Arató, A., Dias, J. A., Heuschkel, R., Husby, S., Mearin, M. L., Papadopoulou, A., Ruemmele, F. M., & Vandenplas, Y. (2012). Diagnostic approach and management of cow’s-milk protein allergy in infants and children: ESPGHAN GI Committee practical guidelines. Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition, 55(2), 221–229. Lees meer

13. Olivier, C. E., Lorena, S. L. S., & Pavan, C. R. (2012). Is it just lactose intolerance? Allergy and Asthma Proceedings, 33(6), 1–4. Lees meer

14. Kvehaugen, A. S., Tveiten, D., & Farup, P. G. (2018). Is perceived intolerance to milk and wheat associated with the corresponding IgG and IgA food antibodies? A cross-sectional study in subjects with morbid obesity and gastrointestinal symptoms. BMC Gastroenterology, 18, Article 50. Lees meer

15. Anthoni, S., Savilahti, E., Rautelin, H., Kolho, K. L., & Färkkilä, M. (2009). Milk protein IgG and IgA: The association with milk-induced gastrointestinal symptoms in adults. World Journal of Gastroenterology, 15(38), 4915–4918. Lees meer

16. Burks, A. W., Williams, L. W., Casteel, H. B., Connaughton, C., Cockrell, G., O'Brien, T. J., & Helm, R. M. (1990). Antibody response to milk proteins in patients with milk-protein intolerance documented by challenge. Journal of Allergy and Clinical Immunology, 86(4), 527–536. Lees meer