Wat is een maagzweer?

De betekenis van een maagzweer is een beschadiging in het maag- of twaalfvingerige darmslijmvlies (het eerste deel van de dunne darm), die kan variëren van mild tot diep. Deze beschadiging kan oppervlakkig blijven, maar ook dieper doordringen in het weefsel. Een maagzweer komt in westerse landen bij zo’n 5–10 % van de mensen voor in de loop van hun leven, met een jaarlijkse incidentie van ongeveer 0,1–0,3 % per jaar (The global, regional and national burden of peptic ulcer disease from 1990 to 2019: a population-based study).

De meest voorkomende oorzaak van een maagzweer is een infectie met de bacterie Helicobacter pylori. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 10 tot 20% van de besmette personen in de loop van hun leven een maag- of darmzweer ontwikkelt (The prevalence of Helicobacter pylori in peptic ulcer disease). Er zijn ook andere, veel voorkomende oorzaken van een maagzweer, zoals het langdurig gebruik van bepaalde pijnstillers, aanhoudende stress, roken en alcohol. Hoewel de aandoening steeds beter behandelbaar is, is het tijdig herkennen belangrijk om complicaties te voorkomen.

In dit artikel gaan we dieper in op wat precies een maagzweer is en hoe je een maagzweer kunt herkennen. Daarbij lees je ook meer over hoe deze ontstaat, hoe je het kunt testen en behandelen. We vertellen je ook welke aanpassingen in voeding en leefstijl kunnen helpen.

Wil je weten of een bacteriële infectie van Helicobacter pylori de oorzaak is van jouw klachten? Binnenkort kun je bij ons de Helicobacter pylori test aanvragen. Dit is een makkelijk en betrouwbare ontlastingstest om deze veelvoorkomende maagbacterie op te sporen.

Symptomen van een maagzweer

De klachten van een maagzweer verschillen per persoon en kunnen mild of ernstig zijn. Hoe herken je een maagzweer? Hieronder lees je wat typische maagzweersymptomen zijn die vaak voorkomen en wat dit kan betekenen:

  • Zeurende of brandende pijn bij maagzweer: de pijn zit meestal in de bovenbuik, net onder het borstbeen. Vaak ontstaat deze op een lege maag, ’s nachts of vlak na een maaltijd, doordat het maagzuur direct in contact komt met het beschadigde maagslijmvlies of zweergebied.
  • Misselijkheid of overgeven: misselijkheid is een veelvoorkomende klacht. In sommige gevallen treedt braken op. Op onze pagina kun je meer lezen over wat je kunt doen tegen misselijkheid. Als de zweer ver gevorderd is, kan het braaksel bloed bevatten. In het laatste geval is het essentieel om direct contact op te nemen met je huisarts voor verder onderzoek.
  • Zuur eten of drinken dat omhoog komt: dit gebeurt als maagzuur of voedsel uit de maag terugstroomt via de slokdarm naar de keel of mond. Dit staat ook wel bekend als reflux. Bekijk onze pagina om te zien wat je kunt doen tegen (brandend) maagzuur.
  • Opgeblazen of snel vol gevoel: veel mensen ervaren een drukkend of vol gevoel in de buik, vooral na het eten. Dit komt door een vertraagde maaglediging of gasvorming. Bekijk meer oorzaken van een opgeblazen buik.
  • Boeren of winderigheid (gasvorming): door gasophoping in de maag kun je vaker moeten boeren. Daarbij kan ook winderigheid optreden, met name als de spijsvertering verstoord is. Herken je dit? Lees dan over de oorzaken van rommelende darmen en winderigheid.
  • Verminderde eetlust of onbedoeld gewichtsverlies: maaltijden kunnen onprettig aanvoelen door pijn of misselijkheid, waardoor je minder eet. Dit kan leiden tot gewichtsverlies. Neem contact op met je huisarts als je hier last van hebt.
  • Zwarte ontlasting of bloed bij braken (bij gevorderd stadium): donkere, teerachtige ontlasting kan duiden op een bloeding uit een maagzweer. Dit geldt ook voor bloed in het braaksel. Het komt voor bij een gevorderd stadium van een maagzweer. Beide vereisen direct medisch onderzoek.

Gerelateerde klachten:

  • Pijn die uitstraalt naar de rug: soms trekt de pijn vanuit de maagstreek door naar de rug, wat je kunt ervaren als rugklachten in de vorm van rugpijn of spierpijn in de rug.
  • Vermoeidheid: langdurige ontstekingen of verminderde voedingsinname of -opname kunnen je energieniveau beïnvloeden. Daarbij kan het ook zijn dat je slecht slaapt vanwege de maagzweersymptomen en de extra vermoeidheid die hiermee gepaard gaat.
  • Duizeligheid of hartkloppingen: bij bloedverlies of slechte vertering kan je lichaam reageren met duizelingen.

Maagzweer symptomen vrouw

Vrouwen kunnen andere symptomen ervaren bij een maagzweer dan mannen. De klachten zijn soms subtieler. Ze kunnen zich uiten als onrust in de buik, vermoeidheid of vage maagklachten zonder duidelijke pijn. Dit komt mogelijk doordat hormonale schommelingen, pijnverwerking en de interactie met stress bij vrouwen anders verlopen dan bij mannen.

Hoe lang duurt een maagzweer en kan het vanzelf overgaan?

Een maagzweer geneest meestal binnen 4 tot 8 weken, afhankelijk van de oorzaak en of je de juiste behandeling krijgt. Als de maagzweer wordt veroorzaakt door de Helicobacter pylori-bacterie, is behandeling met antibiotica en maagzuurremmers nodig. Zonder behandeling blijft de bacterie actief en keert de zweer vaak terug.

In sommige gevallen kan een maagzweer spontaan genezen, vooral als deze ontstaat door tijdelijke irritatie (bijvoorbeeld door gebruik van bepaalde medicijnen of stress) en je de oorzaak wegneemt.

Echter, zonder behandeling blijft het risico op verergering, bloeding of zelfs perforatie bestaan. Daarom is het belangrijk om bij aanhoudende klachten of alarmsymptomen (zoals zwarte ontlasting of bloedbraken) altijd een arts te raadplegen.

Conclusie: een maagzweer gaat meestal niet vanzelf over. Tijdige behandeling voorkomt complicaties. Neem daarom contact op met je huisarts als je maagzweersymptomen ervaart.

Hoe krijg je een maagzweer?

Een maagzweer ontstaat wanneer de balans tussen maagzuur en de beschermende slijmlaag verstoord raakt. Mogelijke oorzaken zijn:

Oorzaken Toelichting
Helicobacter pylori-bacterie Een besmetting met deze maagbacterie kan het maagslijmvlies beschadigen en zweren veroorzaakt.
Medicatie Langdurig gebruik van NSAID’s zoals ibuprofen en diclofenac, die de beschermende slijmlaag aantasten.
Voeding en leefstijl Chronische stress, roken, alcohol, drugs, onregelmatig eten, vet of pittig voedsel – allemaal factoren die het maagslijmvlies kunnen prikkelen of verzwakken.
Erfelijkheid en medische geschiedenis Erfelijke aanleg, eerdere maag- of darmproblemen (zoals colitis ulcerosa, ziekte van Crohn of maagontstekingen) maken het slijmvlies kwetsbaarder.

1. Een infectie met Helicobacter pylori

Deze bacterie is een van de weinige die het zure maagmilieu kan overleven. H. pylori nestelt zich in het maagslijmvlies en kan daar schade aanrichten. Meestal raak je al op jonge leeftijd besmet (vaak vóór je vijfde jaar), waarschijnlijk via direct contact tussen mensen in minder hygiënische omstandigheden. Veel mensen dragen de bacterie bij zich zonder klachten, maar bij sommigen veroorzaakt H. pylori een chronische maagslijmvliesontsteking (gastritis). Zo’n langdurige ontsteking verzwakt de beschermende slijmlaag, waardoor het maagzuur de maagwand kan beschadigen en er uiteindelijk een zweer kan ontstaan. Ongeveer één op de vijf mensen met een H. pylori-besmetting ontwikkelt uiteindelijk een maagzweer. Waarom de ene persoon wel een zweer krijgt en de andere niet, is niet helemaal duidelijk. Erfelijke aanleg en leefstijl (zoals roken) spelen mogelijk een rol.

Vermoed je dat jouw maagzweer of maagklachten door Helicobacter pylori komen? Dan kun je je laten testen op de aanwezigheid van deze bacterie. Binnenkort bieden wij een Helicobacter pylori test aan.

2. Langdurig gebruik van NSAID’s

Dit zijn pijnstillers met een ontstekingsremmende werking, zoals ibuprofen, aspirine, naproxen of diclofenac. Ze nemen de bescherming van het slijmvlies weg en kunnen zo een maagzweer veroorzaken.

3. Maagzweer door chronische stress

Verstoort de spijsvertering en slijmlaag, wat de kans op een maagzweer verhoogt. Doe de cortisol test om inzicht te krijgen in je stressniveau.

4. Roken, vapen, overmatig alcohol- en drugsgebruik

Allen irriteren het maagslijmvlies en verstoren het herstelproces van de maagwand.

5. Onregelmatig eten

Het overslaan van maaltijden of lange tussenpozen zorgen voor meer zuuraanvallen op een lege maag.

6. Vet eten

Vetrijk maaltijden (zoals gefrituurde snacks) vertragen de maaglediging, wat zorgt voor meer druk en zuurproductie in de maag.

7. Pittig eten

Pittige kruiden kunnen het maagslijmvlies extra prikkelen en bestaande klachten verergeren.

8. Erfelijke aanleg

Maagzweren komen vaker voor binnen sommige families, mogelijk door een zwakkere slijmvliesbarrière. Test of je gevoelig bent voor het krijgen van ontstekingen en andere symptomen, verslavingen, tekorten aan vitamines en meer met onze Leefstijl gene test.

9. Eerdere maag-darmproblemen

Maagontstekingen of eerdere zweren maken het maagslijmvlies kwetsbaarder voor nieuwe beschadigingen. Mensen met een chronische darmontsteking zoals colitis ulcerosa of de ziekte van Crohn lopen ook een verhoogd risico, met name bij gebruik van NSAID’s (ontstekingsremmende medicijnen) of een Helicobacter pylori-infectie. Bij het prikkelbare darm syndroom (PDS) is dit risico niet direct verhoogd, maar stress en overgevoeligheid kunnen indirect bijdragen aan maagklachten. Krijg je vaak last van bepaalde voeding? Dan heb je mogelijk te maken met een voedselintolerantie en dan kan onze intolerantie test inzicht geven.

Voedselintolerantie test

  • Bij mensen met maagklachten komen voedselintoleranties vaker voor.
  • Een voedselintolerantie geeft klachten omdat bepaald voedsel slecht verteerd wordt.
  • Tot 287 voedselintoleranties kunnen worden getest.
  • Kom te weten of een voedselintolerantie de oorzaak van jouw klachten kan zijn

Wat te doen bij een maagzweer?

De behandeling van een maagzweer is het meest effectief wanneer je zowel de oorzaak aanpakt als de symptomen verlicht. Door onderliggende triggers te verminderen én het maagslijmvlies te laten herstellen, voorkom je verergering of terugkeer van de klachten. Hieronder lees je wat belangrijk is:

  • Medicatie: maagzuurremmers nemen, zoals omeprazol of pantoprazol, verminderen de aanmaak van maagzuur, waardoor het maagslijmvlies kan genezen en de pijn afneemt. Ze worden meestal voor enkele weken voorgeschreven door de huisarts of specialist.

    Let op: gebruik maagzuurremmers uitsluitend op advies van een arts. Onjuist of langdurig gebruik zonder medische begeleiding kan leiden tot bijwerkingen of juist een verergering van klachten.
  • Antibiotica: indien je positief test op de Helicobacter pylori-bacterie, een veelvoorkomende oorzaak van een maagzweer, krijg je een combinatiekuur van maagzuurremmers en twee antibiotica om de bacterie te verwijderen. Na de kuur is het belangrijk om je darmflora te ondersteunen, waaronder door vezelrijke voeding en eventueel het gebruik van hoogwaardige probiotica. Laat je hierin bij voorkeur adviseren door een gezondheidsprofessional voor een aanpak die bij jouw situatie past.
  • Stoppen met roken en alcohol beperken: roken en alcohol verzwakken de beschermlaag van de maag en verhogen de kans op beschadiging. Door hiermee te stoppen of het te beperken, krijgt je maag meer kans om te herstellen. Vraag je huisarts om hulp als je moeite hebt om te stoppen met roken of het drinken van alcohol.
  • NSAID’s vermijden: ontstekingsremmende pijnstillers (zoals ibuprofen of naproxen) kunnen het maagslijmvlies irriteren en het risico op een maagzweer verhogen. Overleg met je arts of je kunt overstappen op medicatie met minder bijwerkingen, zoals paracetamol.
  • Regelmaat en rust in je eetpatroon: een onregelmatig eetpatroon of te grote maaltijden kunnen je maag belasten. Door vaker kleine porties te eten en stress rond maaltijden te vermijden, ondersteun je het herstel van je maagwand. Na het herstel kun je weer teruggaan naar drie maaltijden per dag.
  • Pittig, vet en zuur voedsel vermijden: deze voedingsmiddelen kunnen de maag irriteren of maagzuurproductie verhogen, wat de klachten verergert. Kijk verderop deze pagina voor een overzicht van wat je beter wel en niet kunt eten bij een maagzweer.

Complicaties van een maagzweer

In sommige gevallen kan een maagzweer ernstige complicaties veroorzaken:

  • Maagbloeding: wanneer een maagzweer groter wordt, kan deze een bloedvat aantasten. Je merkt dit aan zwarte, teerachtige ontlasting of bloed bij het braken.
  • Maagperforatie: een ernstig geval waarbij er een gat in de maagwand ontstaat. Maagzuur lekt dan in de buikholte, wat leidt tot plotselinge, zeer hevige buikpijn. Dit is een spoedgeval waarvoor je direct medische hulp nodig hebt.
  • Maagvernauwing: littekens door zweren kunnen een vernauwing veroorzaken bij de maaguitgang. Dit geeft klachten als snel vol zitten, overgeven en gewichtsverlies.
  • Tumorvorming: chronische maagzweren kunnen in zeldzame gevallen ontaarden in kwaadaardige veranderingen in het maagslijmvlies. Dit verhoogt het risico op maagkanker. Verdere diagnostiek is nodig bij aanhoudende of onverklaarde klachten.
  • Bloedarmoede: langdurig bloedverlies bij een 'stille' maagzweer (een zweer die geen duidelijke pijn of andere merkbare symptomen geeft) kan tot ijzertekort en bloedarmoede leiden, met vermoeidheid en duizeligheid als gevolg. Wil jij weten of je een tekort aan ijzer hebt? Doe dan de ijzertekort test.

Neem in alle bovenstaande complicaties direct contact op met je huisarts voor verder onderzoek en behandeling. Deze complicaties van een maagzweer zijn namelijk een gevaar voor je verdere gezondheid en vereisen onmiddellijk aandacht.

Maagzweer test en diagnose

Bij aanhoudende of terugkerende maagklachten kan de huisarts onderzoeken of er sprake is van een maagzweer. De eerste stap is meestal een gesprek over je klachten, gevolgd door lichamelijk onderzoek. Afhankelijk van de ernst of duur van de klachten kan je huisarts de volgende stappen inzetten:

Helicobacter pylori test: de aanwezigheid van de Helicobacter pylori-bacterie kan worden aangetoond via een ademtest, ontlastingstest of bloedonderzoek. Binnenkort kun je deze helicobacter pylori test ook via onze website bestellen om thuis uit te voeren.


Bloedonderzoek maagzweer: in sommige gevallen wordt aanvullend bloedonderzoek gedaan, bijvoorbeeld om bloedarmoede of ontstekingswaarden vast te stellen die kunnen wijzen op een bloeding of chronische irritatie in de maagwand.

Gastroscopie: als de klachten ernstiger zijn of er geen duidelijke oorzaak wordt gevonden, kan de arts je doorverwijzen voor een gastroscopie. Dit is een inwendig kijkonderzoek waarbij het maagslijmvlies direct wordt bekeken. Dit is de meest betrouwbare methode om een maagzweer vast te stellen.

Aanvullende beeldvorming: bij vermoeden van complicaties zoals een maagperforatie of tumorvorming kan soms beeldvorming via een echo of CT-scan worden ingezet.

Aanbevolen testen bij aanhoudende maagklachten

Blijven je klachten bestaan ondanks de behandeling van je maagzweer, of zijn er twijfels over de onderliggende oorzaak? Dan kunnen de onderstaande testen zinvol zijn:

  • Calprotectine test: meet ontstekingsactiviteit in het maag-darmkanaal en kan helpen bij het uitsluiten van bloedingen of chronische ontstekingen.
  • Intolerantie test: kan inzicht geven in klachten die ontstaan na het eten van specifieke voedingsmiddelen. Denk bijvoorbeeld aan melkeiwit, granen of bepaald fruit.
  • Darmtest vertering: deze test is vooral geschikt als je vermoedt dat je spijsvertering niet optimaal werkt. Denk aan een opgeblazen gevoel, winderigheid of vet in de ontlasting. Let op: bij maagklachten bevelen we de helicobacter pylori test aan als eerste stap en pas daarna eventueel deze test. Deze bacterie is namelijk een veelvoorkomende oorzaak van maagklachten zoals misselijkheid, brandend maagzuur en maagpijn.
  • Cortisol test: chronische stress kan de slijmlaag van je maag aantasten en zo een maagzweer veroorzaken. Deze test meet je stresshormoon cortisol, dat vaak verhoogd is bij langdurige stress.
  • Leefstijl gene test: maagzweren komen in sommige families vaker voor, mogelijk door genetische kwetsbaarheid van het maagslijmvlies. Deze test geeft inzicht in je gevoeligheid voor ontstekingen, verslavingen, tekorten, leefstijlfactoren en meer.

Onze testen zijn informatief bedoeld. Enkel de (huis)arts kan een diagnose stellen. Daarom is het essentieel om bij vermoeden van maag- of darmziekte contact op te nemen met je huisarts. Neem bij bloed in de ontlasting, hevige onverklaarbare buikpijn en/of ongewenst gewichtsverlies direct contact op met een arts.

Wat wel en niet eten bij een maagzweer?

Wil je weten welke voeding of dieet bij een maagzweer kan helpen? Hieronder lees je wat je beter wel en niet kunt eten bij een maagzweer.

Wat wel eten bij een maagzweer:

Indien je te maken hebt met een maagzweer, dan kun jij je klachten verlichten door te kiezen voor voeding die mild en rustgevend voor de spijsvertering is:

  • Gekookte groenten: gekookte en daarna eventueel gepureerde groenten, zoals wortel, courgette en pompoen, zijn lichtverteerbaar en irriteren het maagslijmvlies niet, vooral als ze goed gaar zijn.
  • Rijst en havermout: dit zijn zachte en vezelarme granen die de maag ontzien en een beschermende laag kunnen vormen.
  • Banaan, kipfilet en gestoomde witvis: deze voeding is licht en mager, en bevat weinig vet. Hierdoor is het makkelijker verteerbaar en overprikkelt het de maag niet.
  • Kamille- of venkelthee: deze soorten kruidenthee hebben een rustgevende werking op de maag en helpen bij gasvorming of een opgeblazen gevoel, een symptoom dat vaak voorkomt bij een maagzweer.
  • 4–5 kleine maaltijden per dag: regelmatig eten in kleine porties nemen, helpt de maag gelijkmatig te belasten en voorkomt overprikkeling. Kun je voldoende eten bij de maaltijd zonder (al te veel) pijn, dan is het beter om drie maaltijden per dag te nemen, zonder tussendoortjes. Probeer hoe dan ook op vaste tijden te eten en om maaltijden niet over te slaan.

Wat niet eten bij een maagzweer:

Als je last hebt van een maagzweer, kun je het beste voeding vermijden die maagklachten verergert:

  • Koffie, alcohol en frisdrank: deze dranken stimuleren de zuurproductie of irriteren de maagwand, wat maagzweerklachten kan verergeren.
  • Vet, pittig of zuur voedsel: dergelijke voeding vertraagt de maaglediging en kan het maagslijmvlies extra prikkelen.
  • Rauwe ui, knoflook, tomatensaus: dit zijn sterke smaakmakers of zure producten die voor een branderig gevoel, oprispingen of pijn kunnen zorgen.

Bovenstaande tips zijn algemeen en gelden voor de meeste mensen. Echter kan het per persoon verschillen waar je maagklachten van krijgt of wat je maagzweer symptomen verergert. Wil je weten welke voeding voor jou mogelijk klachten geeft? Overweeg dan een intolerantie test.

Wat kun je met het resultaat

  • Krijg inzicht in je reactie op 195 voedselintoleranties.
  • Met kleuren (groen - oranje - rood) wordt duidelijk aangegeven hoe sterk je reactie op verschillende producten is.
  • Krijg informatie waar dit voedingsmiddel vaak in wordt verwerkt.
  • In de uitslag krijg je concrete tips die jou helpen bij aanpassen van je dieet.

Wanneer professionele hulp inschakelen?

Een maagzweer kan zich langzaam ontwikkelen en geeft niet altijd direct klachten. Daarom is het extra belangrijk om alert te zijn. Heb je langer dan één tot twee weken last van aanhoudende buikpijn, misselijkheid of verteringsklachten? Dan is het verstandig om je huisarts te raadplegen. Wanneer je bloed opmerkt in je braaksel of ontlasting, of wanneer de ontlasting opvallend zwart en teerachtig is, kan dit ook wijzen op een maagbloeding.

Bij ernstige, plotselinge buikpijn die mogelijk uitstraalt naar de rug of schouderbladen, zeker in combinatie met een harde buik, moet je direct medische hulp inschakelen, omdat dit kan duiden op een geperforeerde maagzweer. In sommige gevallen merk je pas iets wanneer er sprake is van bloedverlies of vermoeidheid, zonder dat er eerder duidelijke klachten waren. Dan is het ook belangrijk om dit serieus te nemen. Is er een medische oorzaak vastgesteld, dan wordt meestal gestart met medicatie en soms aanvullend onderzoek, zoals een gastroscopie.

Blijven je klachten bestaan ondanks behandeling of wordt er niets gevonden terwijl je je niet goed voelt, dan kun je zelf verder onderzoeken wat jouw lichaam mogelijk uit balans brengt. Bijvoorbeeld met een Helicobacter pylori test (binnenkort beschikbaar), verteringstest, intolerantie test of cortisol test. Deze testen kunnen inzicht geven in verstoringen die niet altijd met standaardonderzoek aan het licht komen en je helpen bij het vinden van een passende aanpak voor herstel.

Bronnen

1. Ebrahimzadeh, M., et al. (2023). Clinical, endoscopic, and demographic characteristics of idiopathic duodenal ulcers compared with helicobacter pylori positive ulcers. Caspian Journal of Internal Medicine, 14(3), 179–186. Lees meer

2. Honcharuk, L.M., et al. (2021). Analysis of long-term results of pathogenetic treatment of Helicobacter pylori-associated gastroduodenopathies induced by NSAIDs. Journal of Medicine and Life, 14(2), 176–183. Lees meer

3. Kim, B.W., et al. (2020). Clinical guidelines for drug-related peptic ulcer. Gut and Liver, 14(6), 707–722. Lees meer

4. Thapa, R., et al. (2023). Acid peptic disease among patients with acute abdomen in a tertiary care centre. JNMA: Journal of the Nepal Medical Association, 61(264), 636. Lees meer

5. Han, H., et al. (2023). Machine-learning algorithms for NSAID-induced gastric ulcer prediction in osteoarthritis patients. Clinics in Orthopedic Surgery, 15(4), 678. Lees meer

6. Zádori, N., et al. (2022). Dyspepsia-like symptoms in H. pylori-negative chronic gastritis linked to immune markers. International Journal of General Medicine, 15, 7789–7802. Lees meer

7. Kotelevets, S.M. (2025). Risks of anti-Helicobacter therapy and long-term PPI use. World Journal of Gastroenterology. Lees meer

8. Anywanwu, S., et al. (2019). Changing pattern of perforated peptic ulcer disease: Are NSAIDs to blame? Turkish Journal of Surgery, 35(2), 105–110. Lees meer

9. Gupta, M.K. & Tripathi, K. (2025). A Review on Ulcer: Basic Details and Treatment. World Journal of Pharmaceutical Research. Lees meer

10. Deolekar, P. & Dongerkery, K. (2025). Holistic Management of Peptic Ulcer Disease: A Multidisciplinary Perspective. Lees meer

11. Pathak, R., Chandra, P., & Sachan, N. (2024). Unravelling Peptic Ulcers: Insights into Etiology, Diagnosis, and Treatment. Lees meer

12. Rafiq, M., et al. (2024). Incidence and Risk Factors of Peptic Ulcer in Punjab, Pakistan. Lees meer

13. Kumar, S., et al. (2025). Pathophysiology and Risk Factors Associated With Gastrointestinal Inflammation. Lees meer

14. Seethadevi, P. (2024). Panchakarma in Parinaama Shoola – A Review Article. Lees meer

15. Kuipers, E. J., Thijs, J. C., & Festen, H. P. (1995). The prevalence of Helicobacter pylori in peptic ulcer disease. Review in Alimentary Pharmacology & Therapeutics, 9(Suppl 2), 59–69. Lees meer