Wat zegt de kleur van je ontlasting?

De kleur van je ontlasting kan veel vertellen over je gezondheid en het functioneren van je spijsvertering. Zo kan groene ontlasting wijzen op een snelle doorvoer van voedsel door de darmen, terwijl lichtbruine ontlasting meestal als normaal wordt beschouwd. In dit artikel lees je alles over de betekenis van de kleur van je ontlasting en wat verschillende kleuren kunnen aangeven over je gezondheid.

De kleur van je ontlasting kan veel vertellen over je gezondheid
en het functioneren van je spijsverteringssysteem.

We gaan ook in op de oorzaken van afwijkende kleuren en leggen uit waarom het belangrijk is om regelmatige controles uit te voeren. Daarnaast lees je hoe je met onze darmtesten eenvoudig inzicht kunt krijgen in je darmgezondheid. Tot slot geven we advies over wat je kunt doen met de uitslag van je ontlastingstest en welke stappen je kunt ondernemen om je gezondheid te verbeteren.

Ben je op zoek naar een test om de oorzaak te vinden van een afwijkende kleur ontlasting bij jou? Bekijken dan onze microbioom test XL of lees verder over het microbioom

 

De verschillende soorten kleuren ontlasting en hun oorzaken

Goede kans dat je op deze pagina terecht bent gekomen, omdat je wilt weten welke kleur ontlasting goed is of wilt weten of jouw ontlasting een gezonde kleur heeft. De kleur van je ontlasting kan variëren en elk type heeft zijn eigen betekenis voor je gezondheid. Een normale kleur ontlasting is meestal bruin, wat een teken is van een goed functionerend spijsverteringssysteem.

Overzicht van verschillende kleuren ontlasting met uitleg over wat elke kleur betekent en welke kleur ontlasting niet goed is.

Klink hieronder op de kleur ontlasting waarover je meer wilt lezen:

Donkerbruine ontlasting

Donkerbruine ontlasting is meestal normaal, tenzij je bepaalde symptomen ervaart. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je een donkerbruine ontlasting hebt, maar wel last hebt van obstipatie, ook wel constipatie of verstopping genoemd. Dan is je spijsvertering niet goed. Mocht je obstipatie ervaren, dan kun je proberen om wat meer water te drinken en om meer groenten en fruit te nemen. Natuurlijk speelt naast de kleur van je ontlasting, de geur en consistentie (te hard of te zacht) ook een rol. Is je ontlasting donkerbruin van kleur, maar keihard of waterdun, dan betekent dit alsnog dat je spijsvertering niet optimaal is. Heb je een heel sterke geur, of ga je te vaak (diarree) of juist te weinig (obstipatie) naar het toilet, dan is dit ook het geval.

Je zou in deze gevallen de spijsvertering darmtest kunnen doen om meer inzicht te krijgen. Deze uitgebreide test is op dit moment in ontwikkeling en wordt binnenkort verwacht.

Lichtbruine ontlasting

Ontlasting die lichtbruin van kleur is, zoals beige ontlasting, wordt over het algemeen als normaal beschouwd. De kleur kan variëren afhankelijk van het dieet, vooral als je veel vezelrijk voedsel, zoals groenten en volle granen, eet. Een iets lichtere bruine tint kan ook voorkomen als je meer water of minder voedsel met een hoge concentratie van galpigmenten (zoals rood vlees) consumeert.

Heb je een te dunne, te vaste of sterk ruikende ontlasting, dan kan de spijsvertering darmtest je meer duidelijkheid geven over de oorzaak. Deze uitgebreide test is op dit moment in ontwikkeling en wordt binnenkort verwacht.

Lichte, witte of grijze ontlasting

Ontlasting die licht van kleur of grijs is kan het volgende betekenen:

  1. Problemen met de galwegen, lever of alvleesklier: normaal gesproken krijgt ontlasting zijn bruine kleur door de aanwezigheid van gal, die door de lever wordt geproduceerd en via de galwegen in de darmen terechtkomt. Als de ontlasting grijs of kleikleurig is, kan dit erop wijzen dat er een verstopping is in de galwegen, waardoor gal niet in de darmen komt. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen bij galstenen, een probleem van de galwegen of pancreas of bij leveraandoeningen zoals hepatitis. 
  2. Dieet laag in vet: soms is de kleur van ontlasting licht door een dieet laag in vet. Er is dan minder gal nodig om vetten te verteren, wat de ontlasting lichter van kleur maakt.
  3. Snelle passage van voedsel door de darmen: dit kan ervoor zorgen dat gal niet volledig wordt afgebroken, wat ook kan leiden tot een lichtere kleur van de ontlasting.
  4. Wormen in ontlasting: Indien er alleen maar witte puntjes in je ontlasting aanwezig zijn, kan dit betekenen dat er wormen aanwezig zijn in je ontlasting.

Het is belangrijk om bij punt 1 direct contact op te nemen met een arts voor verder onderzoek. Bij punt 2 en punt 3 kun je kiezen voor de spijsvertering darmtest. Kies bij punt 4 voor voor de wormen darmtest.

Gele ontlasting

Ontlasting die geel van kleur is of geel slijm bij de ontlasting kan verschillende oorzaken hebben:

  • Vetmalabsorptie: bij malabsorptie heeft het lichaam moeite om vetten goed te verteren en op te nemen. Dit kan gebeuren bij aandoeningen zoals coeliakie (gluten-intolerantie), waarbij de darmwand beschadigd is door een reactie op gluten, waardoor vetten niet goed worden opgenomen en de ontlasting een gelige, vettige uitstraling krijgt.
  • Lever- of galproblemen: De galblaas en lever spelen een belangrijke rol bij de vertering van vetten. Een obstructie in de galwegen, zoals door galstenen of een leveraandoening kan de afgifte van gal verminderen, wat kan leiden tot lichtgekleurde of gele ontlasting.
  • Darmparasiet: gele ontlasting kan ook voorkomen als gevolg van een infectie in het maag-darmkanaal, bijvoorbeeld door Giardia lamblia, een parasiet die diarree en gele ontlasting kan veroorzaken.
  • Geel voedsel eten: soms kan een geelachtige kleur ook het gevolg zijn van het eten van veel geel of oranje voedsel, zoals wortelen of zoete aardappelen, of het gebruik van bepaalde voedingssupplementen.
  • Overmatig alcoholgebruik of drugs: Als je merkt dat je ontlasting geel is en je regelmatig alcohol drinkt of drugs gebruikt, kan dit een teken zijn dat je lever of alvleesklier onder druk staat, het is dan verstandig om medische hulp te zoeken.

Als je gele ontlasting hebt die aanhoudt, gepaard gaat met andere symptomen zoals buikpijn, gewichtsverlies of vermoeidheid, is het belangrijk om medische hulp te zoeken om de onderliggende oorzaak vast te stellen en te behandelen. Het kan belangrijk zijn om uit te sluiten of je Coeliakie, gal-. lever- of alvleesklierproblemen hebt. Wil je weten of je te maken hebt met Coeliakie (glutenintolerantie) of wil je dit uitsluiten? Doe dan de glutenintolerantietest! Op dit moment wordt deze test ontwikkeld je kunt hem binnenkort bestellen. 

Heb je bovenstaande uitgesloten en ook geen geel voedsel gegeten, dan komt het mogelijk door een infectie of parasiet. Je kunt dan de volgende darmtest doen: darmparasieten test XL.

Darmparasieten test XL

  • Met deze test kun je de aanwezigheid van 5 veelvoorkomende darmparasieten bevestigen of uitsluiten.
  • De inzichten kunnen je helpen om achter de oorzaken van je klachten te komen en ze te verminderen.
  • Op basis van de uitslag krijg je tips welke controle test geschikt is, na de behandeling.
  • Onze darmtesten worden beoordeeld met een 9,2!

Groene ontlasting

Een groene kleur ontlasting kan verschillende oorzaken hebben, en in de meeste gevallen is het geen reden tot bezorgdheid.

  1. Groen voedsel eten: de groene kleur kan ontstaan door de consumptie van grote hoeveelheden groene groenten zoals spinazie, boerenkool, of door het gebruik van voedingsmiddelen met groene kleurstoffen.
  2. IJzerpreparaten: het kan ook worden veroorzaakt door ijzersupplementen, antibiotica of bepaalde medicijnen.
  3. Diarree of snelle passage: normaal gesproken krijgt ontlasting zijn bruine kleur doordat gal, een groene vloeistof die door de lever wordt geproduceerd, tijdens het spijsverteringsproces wordt omgezet. Als voedsel echter te snel door de darmen gaat, heeft gal geen tijd om volledig afgebroken te worden, waardoor de ontlasting groen blijft.
  4. Infectie: hoewel groene ontlasting meestal onschuldig is, kan het ook een teken zijn van een infectie of een andere aandoening die de spijsvertering beïnvloedt.

Als je last hebt van aanhoudende groene ontlasting, vooral als dit gepaard gaat met andere symptomen zoals buikpijn, misselijkheid of gewichtsverlies, is het raadzaam om een arts te raadplegen voor verder onderzoek.

Heb je niet overmatig groen voedsel gegeten en gebruik je geen medicatie dat dit kan veroorzaken, dan heb je mogelijk groene ontlasting vanwege dunne ontlasting of een infectie. Je kunt dan de volgende darmtesten doen: spijsvertering darmtest en darmparasieten XL.

Donkerrode of zwarte ontlasting

Een donkere kleur of zwarte ontlasting kan een teken zijn van verschillende gezondheidsproblemen en moet serieus worden genomen, vooral als het aanhoudt of gepaard gaat met andere symptomen:

  1. Bloeding in het bovenste deel van het spijsverteringskanaal: deze kunnen zowel in de maag of de dunne darm zijn. Dit kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van een maagzweer, een scheurtje in de slokdarm, of een andere vorm van interne bloeding. Wanneer bloed zich mengt met maagsappen, wordt het donkerder en krijgt de ontlasting een zwarte, teerachtige kleur, ook wel melena genoemd. Raadpleeg een arts als je denkt dat dit bij jou het geval is. 
  2. IJzersupplementen of bepaalde medicijnen: voorbeelden zijn bismutsubsalicylaat. Deze producten kunnen de ontlasting tijdelijk donker kleuren zonder dat dit wijst op een ernstig probleem.
  3. Obstipatie (ook wel constipatie of verstopping genoemd): dit gebeurt meestal wanneer de ontlasting lange tijd in de dikke darm blijft zitten, waardoor het donkerder en harder wordt. De langdurige aanwezigheid van ontlasting in de darmen kan leiden tot een verhoogde opname van water, wat de ontlasting uitdroogt en donkerder maakt.

Als je zwarte of zeer donkere ontlasting hebt die niet kan worden verklaard door dieet of medicijnen, of als je ook last hebt van symptomen zoals buikpijn, duizeligheid, of bloedarmoede, is het belangrijk om zo snel mogelijk medische hulp te zoeken om de oorzaak te achterhalen en passende behandeling te krijgen. De arts raadt je dan meestal aan om een ontlastingsonderzoek te doen om te controleren op calprotectine. Een verhoogd calprotectineniveau in de ontlasting wijst op een ontsteking in de darmen, wat verder onderzoek kan vereisen om de onderliggende oorzaak te bepalen.

Indien je last hebt van obstipatie, zou je de volgende darmtest kunnen doen voor meer inzicht: microbioom test XL en de verteringstest.

Darmtest microbioom test XL

  • Het darmonderzoek XL is het meest veelzijdige darmonderzoek.
  • Deze test combineert de onderzoeken: microbioom, calprotectine en zonuline.
  • Informatie over je darmflora, ontstekingscellen en de werking van het afsluitmechanisme in de darmwand.

Helderrood bloed in ontlasting

Bloed in de ontlasting kan verschillende oorzaken hebben, variërend van relatief onschuldige aandoeningen tot ernstiger gezondheidsproblemen. Helderrood bloed kan ook te zien zijn in het slijm van de ontlasting. De kleur en hoeveelheid bloed kunnen aanwijzingen geven over de mogelijke oorzaak:

  1. Een ontsteking in de darmen: voorbeelden zijn colitis ulcerosa, ziekte van Crohn, diverticulitis (ontstoken zakvormige uitstulping in de darmwand) of poliepen (uitstulpingen van darmslijmvlies).
  2. Aambeien of scheurtjes rond de anus: soms zie je kleine hoeveelheden bloed bij de ontlasting, bijvoorbeeld bij het afvegen. Dit kan vaak worden toegeschreven aan aambeien of kleine scheurtjes in de huid rond de anus. Dit is niets om je zorgen over te maken. Je kunt de huisarts vragen om een zalfje hiervoor.
  3. Door het eten van rood voedsel: helderrood bloed in ontlasting kan ook door het eten van bietjes of het drinken van tomatensap komen. Dan is er niets aan de hand.

Heb je bloed in je ontlasting, punt 1, ga dan direct naar een arts voor verder onderzoek. Vaak wordt dan ook gestart met een ontlastingsonderzoek om te testen op Calprotectine. In geval van punt 2 en punt 3 hoef je je waarschijnlijk geen zorgen te maken, tenzij je ook last hebt van andere symptomen, zoals hevige buikpijn, gewichtsverlies, of veranderingen in de ontlastingspatroon.

Aanbevolen darmtesten bij afwijkende kleur ontlasting

Heb je een afwijkende kleur, geur of consistentie van ontlasting en/of ervaar je andere maag- of darmklachten? Dan zijn de volgende drie darmtesten een goede keuze:

  • De oorzaak van spijsverteringsklachten kan een voedselintolerantie zijn en dit kan zich uiten in een afwijkende kleur van de ontlasting. Een voedselintolerantietest helpt om te achterhalen welke voedingsmiddelen jouw lichaam mogelijk niet goed verdraagt. Zo kun je gericht je dieet aanpassen en je gezondheid verbeteren.

  • Met de spijsverteringstest kom je erachter of je koolhydraten en vetten kunt verdragen, hoe de zuurtegraad van je darmen is en of je galzuren en pancreas goed werkt. Deze darmtest is aan te raden indien je een te dikke (obstipatie), te dunne (diarree), sterk ruikende of afwijkende kleur ontlasting hebt, zoals gele of groene ontlasting. Deze uitgebreide test is op dit moment in ontwikkeling en wordt binnenkort verwacht.

  • De darmparasieten test XL is specifiek gericht op het opsporen van parasieten in de darmen. Kies voor deze test indien je last hebt van langdurige diarree of dunne, gele ontlasting.

  • Met de microbioom XL test analyseer je de diversiteit en samenstelling van het microbioom (de darmflora), de doorlaatbaarheid van de darmen en ontstekingsniveaus. Deze uitgebreide darmtest laat je zien of je mogelijk een darmontsteking of lekkende darm hebt én laat zien hoeveel goede en slechte darmbacteriën je hebt. Bij elke soort afwijkende kleur ontlasting is deze darmtest aan te raden.

* Onze testen zijn informatief bedoeld. Enkel de (huis)arts kan een diagnose stellen. Daarom is het essentieel om bij vermoeden van darmziekte of -aandoening contact op te nemen met je huisarts. Neem bij bloed in de ontlasting, hevige onverklaarbare buikpijn en/of ongewenst gewichtsverlies direct contact op met een arts.